Skocz do zawartości
Quant34

Sony 55XD8505 czy Panasinic 58DX750?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z wyborem pomiędzy dwoma modelami telewizorów, proszę zatem o radę.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 40 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok. 2,5-3 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-3
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Głównie na wprost, ale bywa, że bokiem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? W bezchmurny dzień zimą (brak liści na drzewach) mocno, latem słabo (zadrzewienie za oknem).
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung z 2005 r.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Rozdzielczość 4K, poza tym nie mam specjalnych wymagań.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? kablówka - głownie materiały HD
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Kablówka, internet, komputer
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? średnio ok. 3-5, ale będzie się zdarzało, że cały dzień.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie wiem.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Informacyjne, popularno-naukowe, filmy, bajki dla dziecka. 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak - Youtube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie, chociaż spróbuję.
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? największy, na jaki będzie mnie stać
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Lagi przy przełączaniu kanałów, smużenie, ogólnie zła jakość obrazu
19. Preferencje co do marki ? Byleby nie chińszczyzna
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Jest mi to obojętne
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 5000 (ewentualnie mogę dorzucić kilka stów)

Dotychczasowe moje poszukiwania zaowocowały ograniczeniem wyboru do dwóch modeli: Sony 55DX8505 oraz Panasonic 58DX750. Pytanie którego wybrać, który jest lepszy. Już prawie wybrałem Sony, ale wyczytałem, że ma fatalną czerń. Z kolei Panasonic pracuje na Firefoxie, który jest martwym systemem, a poza tym gorzej u niego z kątami. Co radzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli boisz się bezużyteczności smarta Panasonica, to może Samsung KS7000? Aczkolwiek do Youtuba to i Firefox OS wystarczy, a skoro nie planujesz konsoli, to i nie musisz patrzeć na input laga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Brak wsparcia   dla Firefoxa  to wymyslona bajka mozna przeczytac o tym na  hdforum.To  odpowiedz na podobne pytanie od panasonica.

Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że zgodnie z informacjami przekazanymi przez siedzibę główną Panasonic Polska, nasze telewizory nie ucierpią z powodu wszelkich zmian spowodowanych zaprzestaniem działania na systemie Firefox OS. Inteligentny interfejs pozostanie taki sam, a palety z aplikacjami mogą być jeszcze większe ze względu na naszą własną działalność deweloperską.

Klienci, którzy są w posiadaniu naszych telewizorów z w/w systemem operacyjnym w dalszym ciągu mogą liczyć na pełne wsparcie systemu.

Samsung ks7000  to kiepski wybor , ten model samsunga czyli KS  ma bardzo duzo negatywnych komentarzy.Poziom czerni  w modelu ks7000  jest znacznie gorszy niz w panasonicu dx750.

black  level czyli poziom czerni  w  dx750   to 0.023 cd/m2. samsung  ks7000 ma gorszy poziom czerni niz    dx750 i dx700.

http://www.hdtvtest.co.uk/news/tx50dx750b-201607034309.htm

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, grundig napisał:

Witam.

Brak wsparcia   dla Firefoxa  to wymyslona bajka mozna przeczytac o tym na  hdforum.To  odpowiedz na podobne pytanie od panasonica.

Dziękujemy za kontakt z Biurem Obsługi Klienta Panasonic Polska. Uprzejmie informujemy, że zgodnie z informacjami przekazanymi przez siedzibę główną Panasonic Polska, nasze telewizory nie ucierpią z powodu wszelkich zmian spowodowanych zaprzestaniem działania na systemie Firefox OS. Inteligentny interfejs pozostanie taki sam, a palety z aplikacjami mogą być jeszcze większe ze względu na naszą własną działalność deweloperską.

Klienci, którzy są w posiadaniu naszych telewizorów z w/w systemem operacyjnym w dalszym ciągu mogą liczyć na pełne wsparcie systemu.

Samsung ks7000  to kiepski wybor , ten model samsunga czyli KS  ma bardzo duzo negatywnych komentarzy.Poziom czerni  w modelu ks7000  jest znacznie gorszy niz w panasonicu dx750.

black  level czyli poziom czerni  w  dx750   to 0.023 cd/m2. samsung  ks7000 ma gorszy poziom czerni niz    dx750 i dx700.

W tabeli jest błąd i dobrze o tym wiesz, bo 3 osoby Ci już o tym pisały, a Ty dalej się upierasz przy swoim.

W teście jest mowa o 0.032 cd/m2, w tabeli przez przypadek 2 z 3 Vincentowi się zamieniło.

Także jak już to 0.032 cd/m2 vs 0.040 cd/m2, co dla ludzkiego oka jest nie do zauważenia w kwestii różnic, a Ty piszesz w kółko "ZNACZNIE GORSZY".

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokladnie w ktorej tabeli jest blad? w samsungu czy panasonicu?.Gdzie jest ten blad?

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue49ks7000-201610234374.htm

Nawet jesli jest blad  to samsung ks7000  to  gorszy telewizor niz  dx750  bo samsung ma bardzo duzo negatywnych komentarzy ,do glownych usterek w samsungu model   KS zalczane sa uszkodzone  piksele, rozklejajaca sie obudowa  z  przodu ,z tyly  , z boku telewizora.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolego Quant34 radzę z przymrużeniem oka czytać opinie kolegi grundig....Troll tak ma ! Samsung i Panasonic to są dobre TV,masz testy tutaj na Forum,poczytaj i wybierz odpowiedni do Twoich potrzeb....

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, grundig napisał:

Dokladnie w ktorej tabeli jest blad? w samsungu czy panasonicu?.Gdzie jest ten blad?

http://www.hdtvtest.co.uk/news/ue49ks7000-201610234374.htm

Nawet jesli jest blad  to samsung ks7000  to  gorszy telewizor niz  dx750  bo samsung ma bardzo duzo negatywnych komentarzy ,do glownych usterek w samsungu model   KS zalczane sa uszkodzone  piksele, rozklejajaca sie obudowa  z  przodu ,z tyly  , z boku telewizora.

W tescie Panasonica. Skoro wrzucasz regularnie testy z HDTV, to zakladam, ze po angielsku umiesz czytac i znajdziesz bez problemu caly fragment. 

Mala podpowiedz: Pod 'Picture Quality' w tescie.

Swoja droga, to naprawde nienawidzisz tego Samsunga, nie wiem czy odplatnie czy nie, ale nikomu nie pomagasz w ten sposob. Autor nawet NIE WYMIENIL SAMSUNGA, rozwaza Panasonica vs Sony, a Ty od razu z dziobem na Samsunga i to jeszcze nieprawdę piszac.

Zamiast wskazac autorowi przede wszystkim, ze Sony jest na IPSie, a Panasonic na VA i jakie sa roznice, nawet chociazby link podawac, to nienawisc do Samsunga przeslania Ci jakikolwiek rozsadek w tematach z pomoca.

Autorze przejrzyj watek i zastanow sie, ktora matryca jest pod Ciebie:

Sam przechodzilem z IPS na VA i na IPSa bym nie wrocil, czern nie przypomina w ogole czerni, a ogladam na wprost, wiec decyzja tym bardziej juz teraz byla prosta. U Ciebie zdarza sie ogladac tez z boku, takze przejrzyj za i przeciw przed decyzja. Osobiscie bralbym z tej dwojki Panasonica wlasnie i nie przez rady grundiga, tylko rozsadek. Z tej dwojki jesli inne modele odpadaja - Panasonic.

Piszesz o:
" Już prawie wybrałem Sony, ale wyczytałem, że ma fatalną czerń. Z kolei Panasonic pracuje na Firefoxie, który jest martwym systemem, a poza tym gorzej u niego z kątami. Co radzicie? "

Obydwa to prawda i niestety taka specyfika IPS i VA. Z tymi katami, to nie jest tak, ze nieco od boku wszystko wyglada zle, po prostu z mocnych katow kolory sie psuja.

Zobacz na filmiku z jakiego kata jak wyglada obraz dla tego Panasonica:

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na oglądanie z boku jest prosta metoda. Neleży kupic taki wieszak, na którym TV można przekręcać tak żeby z boku mieć go na wprost. 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodam, bo edytować już nie mogę, że moje zdanie o wyborze Panasonica dotyczyło wyboru między nim i Sony, które wymienił autor w pierwszym swoim wpisie ;)

" Dotychczasowe moje poszukiwania zaowocowały ograniczeniem wyboru do dwóch modeli: Sony 55DX8505 oraz Panasonic 58DX750. Pytanie którego wybrać, który jest lepszy. Już prawie wybrałem Sony, ale wyczytałem, że ma fatalną czerń. Z kolei Panasonic pracuje na Firefoxie, który jest martwym systemem, a poza tym gorzej u niego z kątami. Co radzicie? "

Edytowane przez Onufrykor[beeep]ała

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, RHJG napisał:

Witam kolego Quant34 radzę z przymrużeniem oka czytać opinie kolegi grundig....Troll tak ma ! Samsung i Panasonic to są dobre TV,masz testy tutaj na Forum,poczytaj i wybierz odpowiedni do Twoich potrzeb....

Jak mozna napisac ze samsung ks   to dobry  telewizor jesli ilosc negatywnych komentarzy  jest duza.

Dwa przyklady a jest ich znacznie wiecej.

PANOWIE!!!!!! Przypominam ze w piątek dostałem tv z serwisu był wymieniany panel i odklejająca się obudowa !!!! Panel do [beeep]y!! , znów do wymiany,chyba ze samsung będzie robił mi jakieś problemy ....????? , dwa zabrudzenia i sub pixel zielony świeci cały czas jest nie do zniesienia zdjęcia w postach wcześniej !!!!a dziś idę koło tv i proszę obudowa już odłazi heheheh no *************** normalnie szkoda słów ... 

==============================

U mnie też był. Ale ... miły Pan stwierdził, że do 49" nie ma zapasowych matryc w kraju.
Jutro ma być decyzja czy .... nie uznają wady (na oko serwisanta jest "TYLKO" ok. 3-5 padniętych pixeli w grupie - przy dopuszczalnych 8 OoooZZZZZzzzzzKuuurrr ... czy wymienią TV lub zwrócą kasę.
Mamy 2017 rok, telewizory UHD (4K), a Samsung stosuje normy dla TV LCD z 2001 r., gdzie odległość od TV to było minimum 2,5-3 metry.
Dziwi mnie, że pomimo tych ostrzeżeń pojawiają się osoby czytające to formum, które w dalszym ciągu myślą o zakupie TV marki Samsung

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyluzuj grundig,rozumiem zbierasz plusy,tylko ile razy można to samo pisać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba  pisac moze jakosc   produktu poprawi sie, lub na telewizorze bedzie naklejaka ,  jakosc produktu lepsza  od poprzedniego modelu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, grundig napisał:

black  level czyli poziom czerni  w  dx750   to 0.023 cd/m2. 

Już kiedyś zwracałem Tobie na to uwagę, nie wprowadzaj ludzi w błąd!

Napiszę to drugi raz - w tabeli jest błąd - właściwy poziom czerni dla dx750 to 0,032 cd/m2!!! Przeczytaj tekst,Vincent wyraźnie napisał.

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli źródło nie potwierdza tezy, należy je odrzucić. Tak samo robią wyznawcy płaskiej ziemi :rolleyes:

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

4200:1 (czerń 0,028 cd/m2)  w Samsungu ks7000 to wynik lepszy niż 4000:1 (0,030cd/m2) w Panasonicu dx750, oba testy poniżej

https://hdtvpolska.com/samsung-ks7000-ue55ks7000-test-najtanszy-suhd-ultra-hd-premium/

https://hdtvpolska.com/forum/topic/37644-panasonic-dx750-tx-55dx750-test-uhd-4k-120hz/

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Xisiek napisał:

4200:1 (czerń 0,028 cd/m2)  w Samsungu ks7000 to wynik lepszy niż 4000:1 (0,030cd/m2) w Panasonicu dx750, oba testy poniżej

https://hdtvpolska.com/samsung-ks7000-ue55ks7000-test-najtanszy-suhd-ultra-hd-premium/

https://hdtvpolska.com/forum/topic/37644-panasonic-dx750-tx-55dx750-test-uhd-4k-120hz/

Za chwilę Grundig odpowie, że do tej strony (:D) nie ma zaufania!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Różnica niezauważalna dla oka.

Dobre pytanie jest jaka kest jakość tej czerni i jakość podświetlenia w obu TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi