Skocz do zawartości
skyrunner

rozmiar vs jakość

Rekomendowane odpowiedzi

Swoje potrzeby określiłbym jako:

1. filmy (jak jest okazja to w 3D)/seriale HD

2. konsola z HDR

3. sport

4. Filmy UHD (zamierzam wykupić abo netflixa z 4K - ciężko powiedzieć ile ich contentu jest w tej rozdzielczości)

Pod wpływem rekomendacji na stronie Hdtv Polska dość ostro zapatruję się na zakup LG OLED65C6V. Pierwsze miejsce w rankingu Macieja na telewizor 2016 roku zajmuje seria OLED. Chyba lepiej się nie da. No, ale niestety jest ta nieszczęsna odległość od telewizora...W moim przypadku mówimy tu o około 3,2 metra. Wg kalkulatora zakup tego telewizora nie ma sensu, bo nawet nie poczuję rozdzielczości 4K. I tu pojawia się pytanie czy jest sens dopłacać drugie tyle by ten efekt właściwie poczuć. Rozmawiamy tu o topowych telewizorach. UE78KS9500 jest do wyhaczenia za około 28500 zł, a Sony KD-75ZD9 za około 33 000 PLN. W zasadzie ten 75-calowy Sony nawet się nie łapie - pierwszy sensowny rozmiar wg kalkulatora to 77 cali. Zapomnijcie o nominałach a popatrzcie na proporcje. Nie pytam czy to się opłaca, bo odpowiedź jest oczywista. Domyślam się, że nie zobaczę 2 razy więcej detali dokładając drugie tyle do telewizora o 10-13 cali większego. Oczywiście jest rozwiązanie pośrednie - w podobnej cenie do upragnionego przeze mnie OLEDa jest UE75KS7000 oraz Sony 75XD85. No i tu chyba pojawia się jedyne sensowne pytanie - lepiej wziąć topowy model nieco poniżej zalecanego rozmiaru czy średni model, ale cieszyć się w pełni z 4K? Owszem filmów oglądam naprawdę sporo, ale najczęściej w 1080p (na telewizorze 55 cali - wg kalkulatora by cieszyć się obrazem FullHD również potrzeba 77 cali.....).

Edytowane przez skyrunner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator jest hmm niezyciowy, że tak powiem. Spokojnie zobaczysz więcej detali na 65 calach z 3m, choć pojedynczego pixela nie. Z tego co napisałeś LG to bardzo dobry wybor, trzeba mieć tylko na względzie że jego uplynniacz najlepszy nie jest i przy grach mogą pojawić się powidoki, choć LG podobno ma obecnie efektywnie działająca funkcje ich czyszczenia. 

Dla porządku sprawdzilbym ZD9 od Sony i Panasonica DX900, szczególnie w kontekście tego ruchu (płynność + ostrość). 

Pozostałe tv nie mają falda więc to nie ta półka obrazu jak w/w.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli 75' to tylko ZD9... Reszta w tym rozmiarze to jest ogromna strata jakości... Zdecydowanie wolałbym 65' OLED/DX900/ZD9 niż 75' KS7000 czy XD85 - to już nie ta półka. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może projektor? Cali nie zabraknie.  Za kwotę 33000 kupujesz nowego JVC RS420, Magicsreen 100" ( ponoć ma być w wersji rozwijanej) i zostanie na jakiś mniejszy TV do kotleta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kalkulator jest bardzo życiowy, jednak świetny HDR/paleta barw/czerń, zrobią na Tobie znacznie większe wrażenie, niż jakaś tam rozdzielczość. Zdecydowanie bierz 75ZD9, tym bardziej, że miałem okazję kalibrować model o tej przekątnej i jest tak samo super jak testowany przez nas 65" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo ogromnego szacunku dla Twojego dorobku i wiedzy, która sobie bardzo cenię, akurat odnośnie kalkulatora mam odmienne zdanie (empirycznie uzasadnione) i przy nim pozostanę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Piotr26x napisał:

A może projektor? Cali nie zabraknie.  

Niestety nie mam technicznych możliwości - mam różne cuda na kiju zrobione na ścianach i teraz wymagałoby to sporej interwencji.

3 godziny temu, Maciej Koper napisał:

Zdecydowanie bierz 75ZD9

Widzę, że nie uznajesz kompromisów Macieju. :) Powiem tak, zadzwoniłem do sklepu Sony w okolicy. Tak się składa, że mają 75ZD9 - zajrzę do nich. 

Gdzieś z tyłu głowy mam jednak jakiś ekonomiczny rozsądek. W moim przypadku ogromnym skokiem jakościowym będzie już samo przerzucenie się na 65 calowego OLEDa. Wydaje mi się, że jeszcze jest zbyt mało treści 4K by stawiać ten parametr jako priorytet. Fajnie, że jest, ale dopłacanie do większego telewizora 18 tys. zł, by móc się w pełni z tego cieszyć? Zastanawiam się, ile razy w roku w pełni wykorzystam potencjał 4K. Chyba nie na tyle często, by pompować aż tyle kasy, ale tak jak pisałem dam mu szansę. Nie ukrywam, że jest to pewna rozsterka po tym jak usiadłem w sklepie na przeciwko 75-calowego (nawet nie topowego) telewizora - byłem pod wrażeniem rozmiaru.

Na pewno łatwiej byłoby mi się skusić na 75ZD9, gdyby jego cena spadła jeszcze z te 10%. Nie spieszy mi się i mogę jeszcze chwilę poczekać na zakup nowego tv. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...albo teraz kupić FHD Samsung UE75H6400, a za jakiś czas wszystko może się unormuje z 4K UHD , do tego będą bardziej dopracowane Oledy. :rolleyes:;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

75 cali z krawędziowym podświetleniem? Ojoj odradzam... Przy takim rozmiarze nie można już iść na kompromis w kwestii jakości... Jeśli kogoś stać, to na dzień dzisiejszy nie ma lepszego rozwiązania niż 75ZD9 (nie biorę projektorów pod uwagę). Zwłaszcza, że w tym wypadku nie ma co czekać na unormowanie się standardu 4K UHD, bo Sony zapowiedziało już aktualizację o DV, więc wszystko jest na pokładzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamiętajmy jeszcze o HLG (HDR dla przekazu telewizyjnego), nie pamiętam czy Sony o nim cos mówiło w kontekście zd9? Jeśli tak to jest to interesujący Tv, choć ja osobiście bym poczekał na nowe modele 2017 od konkurencji przed finalna decyzja. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Pamiętajmy jeszcze o HLG (HDR dla przekazu telewizyjnego), nie pamiętam czy Sony o nim cos mówiło w kontekście zd9? Jeśli tak to jest to interesujący Tv, choć ja osobiście bym poczekał na nowe modele 2017 od konkurencji przed finalna decyzja. 

Cóż, byłem w Sony i widziałem telewizor. Obraz oczywiście znakomity, ale najbardziej powala ten rozmiar. Obok stało jakieś 65 cali i naprawdę widać sporą różnicę w kwestii wielkości. Nie wiem, może jeszcze poczekam z miesiąc, ale najprawdopodobniej się zdecyduję. Nie ukrywam, że ogromnym plusem jest oferta ubezpieczenia. Za ułamek kwoty telewizora można go ubezpieczyć od przypadkowych uszkodzeń (w grę chodzi wszystko oprócz kradzieży i uszkodzeń estetycznych typu rysa na ramce). Jeśli telewizor dozna uszkodzenia mechanicznego to albo oddają kasę na fakturze albo wymieniają na nowy model bądź podobny jeśli ZD9 już nie będzie w dystrybucji.

2 godziny temu, Xisiek napisał:

Zapomniałem dodać, z tego co piszę w internetach - Sony oficjalnie potwierdziło, że będzie firmware'owy update dla telewizorów z 2016 roku do obsługi HLG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję przeczytac dokladnie szczegółowe warunki ubezpiecznia. I w tym temacie absolutnie nie wolno słuchać i wierzyć sprzedawcom.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, pmcomp napisał:

Proponuję przeczytac dokladnie szczegółowe warunki ubezpiecznia. I w tym temacie absolutnie nie wolno słuchać i wierzyć sprzedawcom.

Tak zrobiłem, poprosiłem o wydrukowanie ogólnych warunków ubezpieczenia. Na razie przejrzałem je tylko pobieżnie, głównie wyłączenia. Wszystko się zgadza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Xisiek napisał:

osobiście bym poczekał na nowe modele 2017 od konkurencji przed finalna decyzja. 

Pytanie tylko na co tu czekać? Panasonic, Sony czy Samsung zaprezentowały już swoje telewizory na ten rok i jakoś nie widać żeby cokolwiek mogło zbliżyć się do ZD9/DX900. Chyba, że masz na myśli Oledy, ale tutaj raczej taniej nie będzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Mr.Hankey napisał:

Pytanie tylko na co tu czekać? Panasonic, Sony czy Samsung zaprezentowały już swoje telewizory na ten rok i jakoś nie widać żeby cokolwiek mogło zbliżyć się do ZD9/DX900. Chyba, że masz na myśli Oledy, ale tutaj raczej taniej nie będzie

Ja mimo wszystko jeszcze chwilę się wstrzymam. Muszę na spokojnie wgryźć się w temat. Robię trochę większy research na temat ZD9 - z tego co udało mi się znaleźć na teraz to ma beznadziejne głośniki (to akurat dla mnie nieistotne), problemy z 3D (crosstalk). Efekty halo. Czytałem opinie, że obraz w trybie Game Mode wygląda gorzej niż w trybie Standard. Natomiast w trybie Standard daje o sobie znać input lag. Czernie rzekomo lepsze w KS9500. AndroidTV muli. W ogólnym rozrachunku przegrywa z OLEDami, co chyba nie jest specjalnie odkrywcze. Do tego powtarza się opinia o tym, że cena jest trochę nieadekwatna w stosunku do tego co oferuje.

Gdy wspomniałem sprzedawcy Sony o tym, że rozważam jeszcze OLEDa to kręcił coś o kiepskiej żywotności i miał jakąś teorię, że taki telewizor nie powinien być użytkowany więcej niż przez dwie godziny dziennie, ale już nie pamiętam dokładnie jego argumentacji. Ciekawe.

Chyba wszystko sprowadza się do zdecydowania się na konkretny rozmiar. Jeśli 65 cali to wezmę C6V. Jeśli 75 cali to ZD9. 

Oczywiście zapoznałem się z recenzją ZD9 na HDTV Polska. Powyżej wspomniałem o tym co znalazłem na zagranicznych portalach - jak widać pewne oceny nie do końca się pokrywają.

Edytowane przez skyrunner

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź jeszcze KS9500 cena moim zdanie lepiej skrojona a obraz jest kapitalny, czerń bardzo dobra, HDR rewelka - bardzo jasny, no i też masz FALD..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hennepin napisał:

Sprawdź jeszcze KS9500 cena moim zdanie lepiej skrojona a obraz jest kapitalny, czerń bardzo dobra, HDR rewelka - bardzo jasny, no i też masz FALD..

Na pewno zgadzam się, że cena jest bardziej sensowna. Sony ZD9 powinien być cenowo ulokowany bliżej KS9500, ale po przekopaniu się przez lawinę recenzji i porównań pozostaję przy ZD9. Trzy grosze mają w tym warunki rozszerzonej gwarancji oferowane przez Sony. O ile za niedługo nie wyjdzie nic lepszego to obstaję przy tej alternatywie, którą nakreśliłem wyżej.

W chwili obecnej mam komfort, że nie muszę się nigdzie spieszyć. Nie mam nawet PS4 Pro, w tej chwili nigdzie nie można tego dostać. Do tego treści 4K prawie nie ma - netflixowe 4K to tak naprawdę ściema a ceny płyt UHD to kiepski żart (176 zł za płytkę z dwugodzinnym filmem, najczęściej upscalowanym....). Marketingowo nowe telewizory wyglądają fantastycznie, bo muszą - inaczej interes przestałby się kręcić. Telewizory do naklejenia na ścianę z niedługo chyba 16 różnymi trybami HDR - producenci wiją się jak w ukropie. Tylko co w związku z tym skoro zarówno studia filmowe jak i stacje telewizyjne mają, delikatnie mówiąc, wywalone na 4K. Sorry, że lekko schodzę z tematu, ale jakże chłodzi mi to głowę by nie podejmować jakichś gwałtownych decyzji w kwestii zakupu. Wstrzymuję się przynajmniej do momentu kiedy Sony uzna, że odpowiednia ilość wersji slim się sprzedała i wrzuci na rynek trochę PS4 Pro.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze gadasz!

3. rok cieszę się z rozmiaru 75h6400 :) Ale bym sobie pluł w brodę, gdybym kupił wtedy 4K...

Paradoksalnie uważam, że i na ten moment jest to najsensowniejszy zakup w tym rozmiarze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi