Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ludzie cwani zwykle nie mają dużo czasu, tym bardziej na wymianę telewizorów co miesiąc. W tym czasie mogą n.p. zarobić na lepszy telewizor :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego mi się bardzo spodobał ten pomysł sieci MM+Saturn, w Niemczech chyba to już funkcjonuje od stycznia, u nas nie wiem czy i kiedy, a mianowicie możliwość wypożyczenia sprzętu na 30 dni do np. testów za opłatą.

Można tak wziąć np. 3 TV, których modele nas najbardziej interesują i potestować w warunkach domowych wieczornych każdy z nich w tym samym czasie. Test w sklepie to podstawa, ale nie wnosząca tak dużo jakby się wydawało przez oświetleniu ciągłe, ruch, hałas, zamieszanie i brak możliwości tak naprawdę sprawdzenia czerni. Poza tym też na samym początku nie bardzo wiadomo jakie ustawienia co wnoszą i które 'poprawiacze' obrazu są coś warte, a które kategorycznie trzeba wyłączyć. O tyle dobrze, że tryb Kino / Film często jest trafny i wymaga tylko niedużych poprawek dla podstawowego dobrego wyświetlania obrazu.

30 dni czasu na zwrot tutaj jest świetne, ale właśnie nie ma porównania modeli w tym samym czasie, chyba, że kogoś stać na zakup 3 TV w jednym czasie, tj. taką gotówkę ma na raz. :P

Bo raty ratami, ale to też trochę papierkowej roboty i zobowiązania.

Ja w MM kiedyś pytałem o te zwroty TV, to właśnie dostałem informację, że przepakowują TV, tylko oczywiście nie może być żadnych widocznych oznak użytkowania.

Facet nawiązał jednak do Euro 2016 ostatnio, że zaraz po Euro mieli zwoty tych największych drogich TV w dużych ilościach i że właśnie część osób nadużywa tego prawa bez konsekwencji.

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, X-Rite napisał:

Karneol

Nie przypuszczam aby ilość martwych pikseli znacząco się zwiększyła w czasie. Z mojego doświadczenia wynika, że martwe piksele są od samego początku. Bardzo rzadko przybywa ich póżniej. Dotyczy to zarówno matryc IPS jak i MVA, zarówno tych w telewizorach jak i w monitorach.

Dzięki, to super zważywszy że będę oglądał z 3,5 metra to mogę kupić z 1lub 2 góra 3 bad pixel nie będę z tego tytułu dyskwalifikował tv kiedy nie ma to wpływu na oglądanie(no chyba że kokoś jara oglądanie kolorowych planszy) ,sprawdzę tylko obudowę.Przydała by się jakaś promocja bo na razie ceny nie chcą spaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 16.02.2017 o 21:14, karneol napisał:

Dzięki, to super zważywszy że będę oglądał z 3,5 metra to mogę kupić z 1lub 2 góra 3 bad pixel nie będę z tego tytułu dyskwalifikował tv kiedy nie ma to wpływu na oglądanie(no chyba że kokoś jara oglądanie kolorowych planszy) ,sprawdzę tylko obudowę.Przydała by się jakaś promocja bo na razie ceny nie chcą spaść

Też tak sądzę, jeśli badpixele będą to raczej od początku, inna kwestia, że na dużym TV to w pierwszym dniu danego badpixela to można nawet nie zauważyć, a dopiero po jakimś dłuższym czasie. Nie znaczy to jednak, że wyskoczył znacznie później.

Wiadomo, że bez badpixeli to opcja najlepsza i na drugim HDTV ostatnie 2 serwisy (wymiana matrycy) oceniono bardzo pozytywnie wbrew temu co Grundig twierdzi - wymiana na matryce bad żadnych badpixeli i z minimalnym cloudingiem (wręcz brakiem).

Taka ciekawostka, że na monitorze swoim 4-letnim już miałem badpixela jednego właśnie pierwszego dnia, chciałem i tak potestować monitor, a jak coś to na gwarancje, bo Dell gwarantuje wymianę nawet przy 1 badpixelu, o dziwo po kilku dniach badpixel zniknął totalnie i do dzisiaj nie ma żadnych widocznych. Jednak na monitorze, kiedy siedzi się blisko, to ważne jest żeby badpixela żadnego nie było, ale na TV jakiś jeden z boku czy gdzieś tam w rogu pewnie nawet wiedząc o nim będzie niewidoczny z metra odległości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko u mnie aplikacja You Tube niemal nie nadaje się do używania? Zdarza się że prędkość połączenia to żałosne 300 kb/s, o jakości jaka jest wtedy wyświetlania nawet nie wspominam. Wystarczy jednak że włączę Netfliska i mam bajeczne 4K z HDR (mam szybki internet), więc to nie wina łącza ale spartolonej aplikacji. Ktoś ma podobny problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli oglądasz materiał np lat 60-70 to tak jest. Jeśli oglądasz materiał sygnowany znaczkiem HD w opisie lub wyżej to tego problemu nie powinno być. Są również stare treści podkręcane do HD ale to nie jest to. Wg mnie nie jest to problem aplikacji .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie zdecydowałem się na zakup 49 calowej wersji tego tv ale sprzedawca polecił mi Sony KD-49XD8099. Możecie mi coś o tym tv napisać? Może podesłać jakiś polski test i podpowiedzieć, który tv jest lepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam ten Sony KD-49XD8099 matryca IPS i 60 Hz, moim zdaniem lepiej zrobisz jak zostaniesz przy pierwszej decyzji....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprzedawca zachwalał, że Sony ma lepsze, bardziej naturalne kolory, jaśniejszy HDR i osobny procesor graficzny, który daje przewagę w upscalingu. Problem w tym, że kupując tv 4K zakupię też odtwarzacz UHDBD, a on sam sobie upscaluje materiał FHD i lepszy procek w tv mu chyba niepotrzebny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprzedawca niedoinformowany albo świadomie Cię wprowadził w błąd.  HDR słabszy, czerń gorsza, matryca to tylko 60Hz, to jest telewizor z niższej półki niż KS7000.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, lis22 napisał:

Sprzedawca zachwalał, że Sony ma lepsze, bardziej naturalne kolory, jaśniejszy HDR i osobny procesor graficzny, który daje przewagę w upscalingu. Problem w tym, że kupując tv 4K zakupię też odtwarzacz UHDBD, a on sam sobie upscaluje materiał FHD i lepszy procek w tv mu chyba niepotrzebny.

Jaśniejszy HDR? Uo..

Ale głupoty. Tego Sony sobie odpuść serio. KS7000 nie chcę zachwalać jakoś zbytnio, bo się Grundig zaraz zleci, ale lepiej wziąć KS7000 czy chociażby DX750 niż tego Sony.

Tu masz specyfikację Sony:

http://www.displayspecifications.com/en/model/308a635

KS7000:

http://www.displayspecifications.com/en/model/5f42432

Nie bierz jednak 43" KS7500, bo ten jest trochę inny od wszystkich pozostałych KSów (gorszy, matryca 60Hz, wszystkie 49"+ zarówno KS7000, bo tu 43" nawet nie ma, jak i KS7500 już normalne są)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę brać 43 tylko 49 cali. Większy jest za drogi i nie mam na niego miejsca. Poza tym ja oglądam tv z pół metra ( z dalszej odległości nie widzę napisów, nie widzę na jedno oko od urodzenia a drugie mam sprawne w 50%) więc za duży i tak odpada, te 48, 49 cali to max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuj Sony lepsza matryca IPS niż w tym bublu z samsunga, jezeli jeszcze nie dowidzisz to tym bardziej IPS lepszy niż VA

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie no nie piszcie takich bzdur, że IPS to jest dobra matryca, bo  jak ktoś się nie zna to jeszcze uwierzy.  A poza tym, wolałbym nie  linkowac kolejny raz tego zdjęcia panów z rtings.com, pt. "Gdzie jest ten wspaniały IPS" ? :P

ks8000-group-large.jpg

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Ludzie no nie piszcie takich bzdur, że IPS to jest dobra matryca, bo  jak ktoś się nie zna to jeszcze uwierzy.  A poza tym, wolałbym nie  linkowac kolejny raz tego zdjęcia panów z rtings.com, pt. "Gdzie jest ten wspaniały IPS" ? :P

ks8000-group-large.jpg

Przypomnę tylko, że Wilos wyżej piszący to ten od "telewizora za 2000 zł 120Hz 10-bit 4K HDR DIRECT LED" lepszego od Samsunga KS7000. Niestety do dzisiaj mimo pytań model ten pozostał mityczny i nie ma informacji co to za telewizor. Wilos nie napisał też żadnego posta poza tym tematem (No może jeden w czaterii dla formalności nt... Samsunga KS7000). :D

https://hdtvpolska.com/forum/profile/127366-wilos/

Edytowane przez Fjubens

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fjubens dzięki za wyjaśnienie :) Wszystko już jasne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IPS jest na pewno lepszą matrycą niż TN. Od ponad dwóch lat posiadam monitor EIZO na matrycy IPS i jestem zeń bardzo zadowolony - zero bad pixeli, wygaszania matrycy, wszystko do tej pory działa jak powinno, a TV Samsunga FGD 40 cali po trzech latach ma te same problemy z matrycą co Galaxy S III również po trzech latach, czyli zaawansowane wygaszanie matrycy, szare pasy i takie kwadraciki u góry ekranu 0 identyczne jak na GSIII.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lis22 a powiedz mi proszę, która ze znanych marek ma w swojej ofercie tv na matrycy typu TN?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Fjubens zobacz swoją pocztę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Lis22 a powiedz mi proszę, która ze znanych marek ma w swojej ofercie tv na matrycy typu TN?

Ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do monitorów, gdzie matryca odgrywa ważną rolę. Przyznam, że wcześniej nie interesowałem się rodzajem matrycy w tv ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, lis22 napisał:

IPS jest na pewno lepszą matrycą niż TN. Od ponad dwóch lat posiadam monitor EIZO na matrycy IPS i jestem zeń bardzo zadowolony - zero bad pixeli, wygaszania matrycy, wszystko do tej pory działa jak powinno, a TV Samsunga FGD 40 cali po trzech latach ma te same problemy z matrycą co Galaxy S III również po trzech latach, czyli zaawansowane wygaszanie matrycy, szare pasy i takie kwadraciki u góry ekranu 0 identyczne jak na GSIII.

Trudno odszyfrować, o co Ci chodzi. Mógłbyś podać model tego TV Samsunga? Po objawach wnioskuję, że może to być plazma i chodzi Ci nie o wygaszanie a o wypalanie i powidoki, bo w przypadku LCD zaawansowane wygaszanie nie jest problemem a dającą się wyłączyć funkcją. Z kolei starsze modele LCD na CCFL też z czasem świeciły słabiej i wpadały w żółtawy kolor (degradujące świetlówki), za to zwiększające się z czasem nierównomierności podświetlenia to domena LCD z podświetleniem LED (m.in. z winy dyfuzora).  Co do S3 - to AMOLED, więc z czasem stałe elementy obrazu mogą się utrwalać, a obraz zmieniać barwę z powodu szybszego wypalania niebieskich subpikseli.  

PS. Matryce TN zdarzają się chyba tylko w tanich, małych telewizorkach (do 26") bazujących na matrycach do monitorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, lis22 napisał:

Ja odnosiłem się tylko i wyłącznie do monitorów, gdzie matryca odgrywa ważną rolę. Przyznam, że wcześniej nie interesowałem się rodzajem matrycy w tv ...

W TV matryc używa się dwóch zasadniczych typów IPS(u Samsunga PLS) o kontraście z obszaru 600-1000:1 oraz VA (wraz z odmianami MVA, SMVA, PVA) o kontraście 2500-6000:1.

TN natomiast to najstarszy,najgorszy,najtańszy rodzaj jaki był montowany w monitorach, wiec się nie dziwie, ze się Tobie nie podobał. Fatalne katy, fatalna czern, fatalny kontrast. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, ambidark napisał:

Trudno odszyfrować, o co Ci chodzi. Mógłbyś podać model tego TV Samsunga? Po objawach wnioskuję, że może to być plazma i chodzi Ci nie o wygaszanie a o wypalanie i powidoki, bo w przypadku LCD zaawansowane wygaszanie nie jest problemem a dającą się wyłączyć funkcją. Z kolei starsze modele LCD na CCFL też z czasem świeciły słabiej i wpadały w żółtawy kolor (degradujące świetlówki), za to zwiększające się z czasem nierównomierności podświetlenia to domena LCD z podświetleniem LED (m.in. z winy dyfuzora).  Co do S3 - to AMOLED, więc z czasem stałe elementy obrazu mogą się utrwalać, a obraz zmieniać barwę z powodu szybszego wypalania niebieskich subpikseli.  

PS. Matryce TN zdarzają się chyba tylko w tanich, małych telewizorkach (do 26") bazujących na matrycach do monitorów.

Zapewne mój błąd. Jest to LCD, prawdopodobnie UE40F6470 - 6 Series i chodzi o wygaszanie, a nie o wypalanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi