Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, mari_p napisał:

W sumie to dziwne ze ktoś będzie inwestował kupę kasy w oleda jeśli nie jest w stanie podać porządnego sygnału. Można zatem wykluczyć ta wadę.

Hehe, no póki co aż tak pięknie nie jest żeby konsument mógł sam wybrać sobie jakość z którą nadaje dana stacja/ewentualnie klasę dekodera/bitrate z jakim dostarcza ten sygnał operator. Poza tym oled nie błyszczy szczególnie nawet jeżeli mówimy o slabej jakości materiale HD. 

PS. Wadę można wykluczyć calkowicie jeżeli oled jest używany do gier, filmów FHD i UHD z płyty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz ja zwykle nie schodzę poniżej blu ray chyba, że jest to polski film. Telewizji typu tvn polsat nie oglądam ,wyjątkiem są mecze w canal plus. Wszystko zależy do czego ktoś kupuje tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, mari_p napisał:

Miałem podobne rozterki 2 miesiące temu. Wybrałem b6j. Nie kupujesz chyba telewizora na rok lub dwa (No chyba ze kupujesz po to żeby za rok wymienić)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Właśnie na 5-6 lat. I myślę, że w tym czasie dużo się zmieni w kwestii HDR telewizorów. Ale nie wierzę w rozwój telewizji 4K w tym czasie, bo taki Eleven Sports daje żałosne HD, więc skąd dobry sygnał 4K?

Przy okazji pytanie: W oświetlonym pokoju OLED będzie zauważalnie lepszy od Sony XE90, czy tylko w ciemności pokaże swoją moc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Właśnie na 5-6 lat. I myślę, że w tym czasie dużo się zmieni w kwestii HDR telewizorów. Ale nie wierzę w rozwój telewizji 4K w tym czasie, bo taki Eleven Sports daje żałosne HD, więc skąd dobry sygnał 4K?

Przy okazji pytanie: W oświetlonym pokoju OLED będzie zauważalnie lepszy od Sony XE90, czy tylko w ciemności pokaże swoją moc?

Rozwój tv 4K nastąpi bo to zwykły produkt i musi mieć swój wzrost a później schyłek. Ja używam do gier, filmów i br wiec jest super.
Tak na marginesie star trek w 4K robi wrażenie.
To już trzeba sprawdzić w pokoju albo wierzyć w opinie nt są wiarygodne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, mari_p napisał:

Rozwój tv 4K nastąpi bo to zwykły produkt i musi mieć swój wzrost a później schyłek.

Skoro tak piszesz, to ja proponuje nieco bardziej przekonywujaca wersje.

4k to metoda na wprowadzenie mnostwa nowych produktow, zarowno do przechwytywania, przetwarzania, nadawania i wyswietlania wideo.

Dzisiejsze blockbustery kreci sie nawet w 8k. Niestety CGI potrafi byc wciaz w 2k (np GoG vol.2) Nie mniej jednak zrobiony z tego pozniej master 4k, potrafi przebic ostroscia 99.5% dotychczasowych produkcji.

Co do telewizji, to nie ma watpliwosci, ze skorzysta ona zarowno z HDR jak i HFR (sport). 4K jest w pakiecie, ale rownie dobrze broadcasting moze byc dokonywany w 2k, a tv przeskaluje obraz do 4k

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Binary,dawaj jakieś nowe wieści o VR i lepszej wersji Samsunga 11K (o którym wspominaliśmy) :D

Edytowane przez Bingooo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla porządku

"Zabawa" zwana - 4K UHD HDR i  WCG (DCI P3 i REC2020)  to nie jest żaden "bajer" producentów telewizorów czy szeroko sprzętu. To jest (mocno opóźniona i w gruncie rzeczy dość przeciętna) odpowiedź producentów sprzętu do odtwarzania materiału video/filmowego czytaj telewizorów/paneli,  na  to co oferują (już od kilku ładnych lat) profesjonalne kamery filmowe.

Profesjonalna kamera jest w stanie spokojnie rejestrować w dobrej jakości ok 12-14 EV (co przyjęto w specyfikacji HDR za poziom 10 000 nit). Biorąc pod uwagę, że obecnie żaden konsumencki tv nie leci w zasadzie ponad 1 500 nit plus dodatkowo przy tym należy trzymać odpowiednio szeroki kontrast, oled tu ma plus ale robi raptem 700 nit. Jaskrawo więc widać jak wiele jeszcze jest do zrobienia i jak bardzo ułomne są dzisiejsze telewizory.  

PS> Poza tym każdy, kto mógł sobie na własne oczy sprawdzić HDR na lcd bez fald i z takowym doskonale wie, jak ułomne jest to co generuje krawędziak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, binary napisał:

Co do telewizji, to nie ma watpliwosci, ze skorzysta ona zarowno z HDR jak i HFR (sport). 4K jest w pakiecie, ale rownie dobrze broadcasting moze byc dokonywany w 2k, a tv przeskaluje obraz do 4k

Telewizja skorzysta z HFR nie tylko przy sporcie. Wystarczy porównać sobie jak wygląda dowolny materiał wideo z szybszymi scenami, albo nawet wolniejszymi (np. panning), aby zrozumieć jak dużo daje większy framerate:

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla porządku

"Zabawa" zwana - 4K UHD HDR i  WCG (DCI P3 i REC2020)  to nie jest żaden "bajer" producentów telewizorów czy szeroko sprzętu. To jest (mocno opóźniona i w gruncie rzeczy dość przeciętna) odpowiedź producentów sprzętu do odtwarzania materiału video/filmowego czytaj telewizorów/paneli,  na  to co oferują (już od kilku ładnych lat) profesjonalne kamery filmowe.

Profesjonalna kamera jest w stanie spokojnie rejestrować w dobrej jakości ok 12-14 EV (co przyjęto w specyfikacji HDR za poziom 10 000 nit). Biorąc pod uwagę, że obecnie żaden konsumencki tv nie leci w zasadzie ponad 1 500 nit plus dodatkowo przy tym należy trzymać odpowiednio szeroki kontrast, oled tu ma plus ale robi raptem 700 nit. Jaskrawo więc widać jak wiele jeszcze jest do zrobienia i jak bardzo ułomne są dzisiejsze telewizory.  

PS> Poza tym każdy, kto mógł sobie na własne oczy sprawdzić HDR na lcd bez fald i z takowym doskonale wie, jak ułomne jest to co generuje krawędziak.

A w Krakowie, na Brackiej pada deszcz.

Tak samo, czyli praktycznie wogole niezwiazane z tematem, ale przynajmniej sie rymuje i wpada w ucho.

Narzeka ktos na jakosc i sens HDRa z Planet Earth 2?

Bo tam zadko jasnosc przekracza 500 nit.

Poza tym obecne krawedziowce swieca fantastycznie dobrze, w stosunku do poprzednich generacji, dopoki na ekranie nie ma zbyt duzo czerni , zwlaszxza w obszarach pomiedzy ledem a roswietlana przez niego jasna przestrzenia. Wystarczy odpuscic dema przeznaczone dla Oledow i wrazenie jest bardzo pozytywne, Polecam obejrzec kanaly testowe na Astrze i HB.

Zreszta FALD tez "nie wypada" rewelacyjnie na demie z przewaga czarnego tla i duza iloscia jasnych, lsniacych przestrzeni (Eutelsat) W telewizji jest malo tskich motywow.

Marudzenie dla zasady i w oderwaniu od rzeczywistosci, nie ma specjalnego sensu.

27 minut temu, Subman napisał:

Telewizja skorzysta z HFR nie tylko przy sporcie. Wystarczy porównać sobie jak wygląda dowolny materiał wideo z szybszymi scenami, albo nawet wolniejszymi (np. panning), aby zrozumieć jak dużo daje większy framerate:

No jasne,  Nawet w przypadku materialu slow motion HFR bedzie dawal ostrzejszy obraz.

Piszac o sporcie, podalem najbardziej wyrazny przyklad, ktory kady potrafi dostrzec, bez wzgledu na to czy aplikuje uplunniacz, czy nie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, binary napisał:

A w Krakowie, na Brackiej pada deszcz.

Tak samo, czyli praktycznie wogole niezwiazane z tematem, ale przynajmniej sie rymuje i wpada w ucho.

Narzeka ktos na jakosc i sens HDRa z Planet Earth 2?

Poza tym obecne krawedziowce swieca fantastycznie dobrze, w stosunku do poprzednich generacji, dopoki na ekranie nie ma zbyt duzo czerni , zwlaszxza w obszarach pomiedzy ledem a roswietlana przez niego jasna przestrzenia. Wystarczy odpuscic dema przeznaczone dla Oledow i wrazenie jest bardzo pozytywne, Polecam obejrzec kanaly testowe na Astrze i HB.

Zreszta FALD tez "nie wypada" rewelacyjnie na demie z przewaga czarnego tla i duza iloscia jasnych, lsniacych przestrzeni (Eutelsat) W telewizji jest malo tskich motywow.

Marudzenie dla zasady i w oderwaniu od rzeczywistosci, nie ma specjalnego sensu.

Binary powiem Ci tak - nie obraz się, ale mam wrazenie, że Ty ostatnio piszesz trochę  (w najlepszym razie) obok tematu.

Przyznam, że trochę tego nie rozumiem, bo kiedyś ceniłem sobie Twoje merytoryczne posty ale ostatnio coraz częściej widzę, że merytoryka Ci ucieka między palcami :(

PS. Spróbuję merytorycznie, chcesz powiedzieć że rozbłyski słońca w PE II, zostały w post produkcji zdegradowane do 500nit, serio? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, Xisiek napisał:

Binary powiem Ci tak - nie obraz się, ale mam wrazenie, że Ty ostatnio piszesz trochę  (w najlepszym razie) obok tematu.

Przyznam, że trochę tego nie rozumiem, bo kiedyś ceniłem sobie Twoje merytoryczne posty ale ostatnio coraz częściej widzę, że merytoryka Ci ucieka między palcami :(

PS. Spróbuję merytorycznie, chcesz powiedzieć że rozbłyski słońca w PE II, zostały w post produkcji zdegradowane do 500nit, serio? 

Widze, ze nie potrafisz juz inaczej pisac,  tylko ad personam.

Fatalnie, ze nie rozumiesz znaczenia sformulowania 

Cytat

Tzn fatalnie dla Ciebie, bo nikt inny nie zrozumie tego tak jak Ty usilujesz to przedstawic.

Jak masz jakies watpliwosci,. pozysz od M.K HDFury i sobie obejrzyj statystyki.

Xisiek

Zreszta moze nawet nie przekracza 500 nit.

Masz pomoc naukowa.

Wczesniej nie zwracalem uwagi na waveform MaxCLL przez caly czas,, Ale momentami  dalo sie wyraznie zauwazyc , ze color grader ustawil granice na 500 nit. Przyjrzyj sie uwaznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak z tymi 500 nitami, prosta odpowiedz na proste pytanie. Mógłbyś? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Czyli jak z tymi 500 nitami, prosta odpowiedz na proste pytanie. Mógłbyś? :)

OK skoro nie rozumiesz powyzszego,  to specjalnie dla Ciebie uproszcze. Tak. Rozblyski slonca, w tym tytule,  osiagaja maksymalna luminacje 500 nit, co widac na filmie zmarty'ego.

Chcialbys to jakos rzeczowo zakwestionowac, czy dalej  bedziesz udawal glupiego i komentowal nie to co trzeba?

Czekam na te Twoj merytoryczny kontrargument. 

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pierwszy raz słyszę, że PEII dostał maxa na ~500 nitów. Konwersja z HLG była tego powodem ? Kto wie.
Co ciekawe wartości MaxCLL i MaxFALL to same zera wg. Linkera. Podobny przypadek jak z Life of PI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
19 godzin temu, binary napisał:

Wiesz, nie mogę się zgodzić, bo sam akurat niedawno przesiadłem się z KS7500 na KS9500 i różnica jest olbrzymia i to właśnie na takich materiałach pod OLED-y najbardziej widoczna, wręcz miażdżąca. HDR dopiero na takim FALDzie robi efekt woow, i na topowych LCD FALD jak KS9500, dx900 czy legendarnym ZD9 robi nawet większe wrażenie niż na OLEDach,  a taki KS9500 jest teraz w cenie 9999 zł, nowiutki prosto ze sklepu Samsunga.

Edytowane przez hennepin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
16 godzin temu, binary napisał:

OK skoro nie rozumiesz powyzszego,  to specjalnie dla Ciebie uproszcze. Tak. Rozblyski slonca, w tym tytule,  osiagaja maksymalna luminacje 500 nit, co widac na filmie zmarty'ego.

Chcialbys to jakos rzeczowo zakwestionowac, czy dalej  bedziesz udawal glupiego i komentowal nie to co trzeba?

Czekam na te Twoj merytoryczny kontrargument. 

To na początek dwa pytania  a) wiesz jaki zakres dynamiczny w zapisie mogą realizować Red'y, których użyto w tej produkcji? b )  zauważyłeś co się dzieje z wykresem przy ujęciach ze słońcem? 

PS> Bardzo Cię proszę, daruj sobie personalne wycieczki - ja wiem, że to niełatwe dla Ciebie, ale ja nie będę z Tobą dyskutował jeżeli będzie sobie nań pozwalał.

5 godzin temu, misfit napisał:

Co ciekawe wartości MaxCLL i MaxFALL to same zera wg. Linkera. Podobny przypadek jak z Life of PI.

Ciekawe czemu. Są jakieś teorie tłumaczące ten stan ? :)

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiesz, nie mogę się zgodzić, bo sam akurat niedawno przesiadłem się z KS7500 na KS9500 i różnica jest olbrzymia i to właśnie na takich materiałach pod OLED-y najbardziej widoczna, wręcz miażdżąca. HDR dopiero na takim FALDzie robi efekt woow, i na topowych LCD FALD jak KS9500, dx900 czy legendarnym ZD9 robi nawet większe wrażenie niż na OLEDach,  a taki KS9500 jest teraz w cenie 9999 zł, nowiutki prosto ze sklepu Samsunga.

Nie bardzo wiem, czy aby zrozumiales moj post, z ktorym sie "nie zgadzasz". Napisalem ze roznica nie jest kolosalna na jasnych i sredniooswietlonych scenach. Wyraznie wykluczylem czarne, promujace OLEDy, materialy, z tego powodu, ze w ich przypadku, roznica jest nie tylko kolosalna, co po prostu taki telewizor lezy i kwiczy, chocby wyswietlajac napisy na czarnym tle. Piszac o tym, ze aktualne krawedziowce swieca fantastycznie, nie planowalem wzbudzac akademickich dyskusji, co jest lepsze, tylko podkreslic jakiego skoku jakosciowego dokonaly, jesli porownamy je do tych sprzed 2, 3 czy 10 lat.

Krawedziowiec Sony swieci lepiej , tj mocniej od FALDa Samsunga sprzed 2 lat, produkuje lepszy kolor, bez bandingu. Ba. Przede wszystkim potrafi swiecic rownie mocno przez caly czas, kiedy nawet aktualnej konkurencji zdarza sie przygasac cyklicznie (od 5sek w przypadku edge'a, do 30 sek, w przypadku FALDa), badz jednostajenie/ stale (OLED). Ale wrocmy do realnego scenariusza uzytkowania. Efekt Wow to byl w ubieglym roku (UHD BD i gry w UHD), na kolejny pozostaje nam czekac)

Jesli piszesz, ze HDR z LCD robi na Tobie wieksze wrazenie niz OLED, to podejrzewam ze ogladasz glownie dema w trybie dynamicznym, na nieskalibrowanym telewizorze. W realnych materialach tj filmach z BD UHD, czy streamingu, nie ma na okraglo takich wodotryskow ktore by zabijaly wrazenie z kontrastu OLEDa. Zdarzaja sie momenty w ktorych wyraznie widac wiecej detali, czy odcieni w highlightach ale to sa "tylko" chwile. Obecnie, kiedy nie ma naprawde ultrajasnych wyswietlaczy, wszystko rozbija sie o sprawny tone maping. Rozumiem ze jestes w stanie rozroznic swoje Samsungi, podejrzewam jednak, ze jesli postawisz obok siebie w "slepym tescie", z wykorzystaniem roznych scen, 6 roznych tv i dolaczy do Ciebie 5 Twoich kolegow mozesz lekko sie zdziwic zestawieniem wynikow Waszych wyborow, zwlaszcza ze preferencje nie ida zawsze w parze z doswiadczeniem, czy optymalnym obrazem.
Na tym koncze OT

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, hennepin napisał:

a taki KS9500 jest teraz w cenie 9999 zł, nowiutki prosto ze sklepu Samsunga.

Przez chwilę myślałem nawet o tym KS9500 (choć to poza moim budżetem), ale w sklepie samsunga niestety jest napisane że jest niedostępny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

^^ Już kilka dni temu tez nie mieli a pojawił się ponownie więc pewnie znowu będzie dostępny, ale w tej cenie masz jeszcze w 3 innych sklepach w tym jednym dość znanym, sprawdź na ceneo. Jakość/cena jest teraz bezkonkurencyjny w tej półce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do tematu OLEDa LG B6.

Mam serwerek NAS od QNAP który jest podpięty poprzez LAN do mojego routerka WiFi. Ten routerek rozdaje internet w mieszkaniu na telefony, komputery, telewizor itd.

Teraz chciałbym poprzez telewizor mieć dostęp do tego NAS-a i jego zawartości. Najbardziej zależy mi na zdjęciach i muzyce ale filmy także się zdarzą.

Jak macie rozwiązane u siebie takie połączenie i za pomocą jakich aplikacji ??

Kilkukrotnie próbowałem samodzielnie się łączyć przez przeglądarkę ale to strasznie uciążliwe i nie wieżę że nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wracając do tematu OLEDa LG B6.
Mam serwerek NAS od QNAP który jest podpięty poprzez LAN do mojego routerka WiFi. Ten routerek rozdaje internet w mieszkaniu na telefony, komputery, telewizor itd.
Teraz chciałbym poprzez telewizor mieć dostęp do tego NAS-a i jego zawartości. Najbardziej zależy mi na zdjęciach i muzyce ale filmy także się zdarzą.
Jak macie rozwiązane u siebie takie połączenie i za pomocą jakich aplikacji ??
Kilkukrotnie próbowałem samodzielnie się łączyć przez przeglądarkę ale to strasznie uciążliwe i nie wieżę że nie ma jakiegoś prostszego rozwiązania.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Przez przeglądarkę ??
Przecież b6 widzi serwer i wyświetla doskonale zawartość. Każdy rodzaj mediów dekoduje (przynajmniej nie spotkałem się z plikiem którego nie otworzy).
Dodatkowo możesz użyć Plex, jeśli chcesz żeby lepiej wyglądało, tylko ze przy dużych plikach (4k lub z literami) serwer nie pociągnie (chyba ze masz potężny procesor).
Dodatkowo polecam Spotify.
PS. Mam serwer synology i śmigają filmy 4k, tylko musisz mieć wyłączone transkodowanie w serwerze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe czemu. Są jakieś teorie tłumaczące ten stan ?

Tak. Po prostu sa zdefiniowane na 0. Jest duzo takich pozycji na BD UHD.
Wracajac do Twoich zaczepek. Chciales jakos zamkanc swoj wywod na temat lubinancji PE2 , o ktory dopytywales sie wczesniej? Czy to slepa uliczka i teraz bedziesz zadawal idiotyczne pytania, o to czy interesuje sie kamerami? Moze pora przestac pajacowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otrzymałeś dwa proste pytania - możesz odpowiedzieć?  Powyższe nie było do Ciebie. 

PS. Juz Ci raz biniary napisałem jeżeli będziesz sobie pozwalał na personalne wycieczki nie będę z Tobą dyskutował, pisanie o pajacowaniu jest obraźliwe i ponawiam prośbę - merytoryka nie obrażanie innych użytkowników forum. Dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przez przeglądarkę ??

Przecież b6 widzi serwer i wyświetla doskonale zawartość. Każdy rodzaj mediów dekoduje (przynajmniej nie spotkałem się z plikiem którego nie otworzy).

Dodatkowo możesz użyć Plex, jeśli chcesz żeby lepiej wyglądało, tylko ze przy dużych plikach (4k lub z literami) serwer nie pociągnie (chyba ze masz potężny procesor).

Dodatkowo polecam Spotify.

PS. Mam serwer synology i śmigają filmy 4k, tylko musisz mieć wyłączone transkodowanie w serwerze.

ja odtwarzałem filmy w Saturnie z dysku twardego i jeden film nie chciał pójść, a dokładniej to był format mkv hdr 4k star wars rouge one natomiast inne filmy w tym formacie chodziły bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, reddeath napisał:

ja odtwarzałem filmy w Saturnie z dysku twardego i jeden film nie chciał pójść, a dokładniej to był format mkv hdr 4k star wars rouge one natomiast inne filmy w tym formacie chodziły bez problemu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Rogue One w HDR i 4K? Skąd taka wersja, skoro nie była wydana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi