qazar 384 Napisano 13 Kwietnia 2017 Te modele sony i Panasonic nie mają większych szans w zestawieniu z B6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 689 Napisano 13 Kwietnia 2017 Dnia 12.04.2017 o 12:42, KARTON napisał: Myślicie że B6 będzie najlepszym wyborem z powyższych ? A do czego ma głównie sluzyc i w jakich warunkach ma glownie pracować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 14 Kwietnia 2017 U mnie źródło 99% nc+. Tv w dzień Nick jr, mini mini, tvn style, tvn 24 (żona +dzieci) ja wieczór film. odległość od ekranu od 2- 3,5 m. Pokój 21 m Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 14 Kwietnia 2017 Oczywiście, że tani obecnie B6 LG. I to bez względu na spodziewane preferancje wg. Xisia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) Zapytałem LG Polska : Witam serdecznie. Jestem zainteresowany zakupem telewizora OLED B6 55 lub 65 cali. Na rynku polskim są dostępne głownie telewizory z końcówką "V" lub "J" czyli B6J lub B6V. Czy telewizory o obu końcówkach są objęte gwarancją LG Polska? Proszę o rzetelną informację ponieważ z informacji krążących po internecie wynika że model B6V był przeznaczony na rynek brytyjski. Odpowiedź : Szanowny Panie, dziękujemy za kontakt z naszym działem. Uprzejmie informujemy, iż jest to właściwa informacja, ale finalnie LG Electronics Polska wydało w swojej dystrybucji oba oznaczenia modelowe. Nie posiadają różnic w swojej specyfikacji oraz nie będzie problemów w późniejszej reklamacji urządzenia, gdy model pochodzi z dystrybucji polskiej. Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt. Z poważaniem, Paweł Nowak LG Electronics Polska. Dzięki za radę odnośnie wyboru zaproponowanych TV. Cały czas się obawiam jednego ... ...powidoków , TV gra przez pół dnia, ale fakt czy to TVN style, czy nick czy mini, czy TVN 24 pomiędzy programami lecę reklamy co 20 - 30 minut. Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez KARTON Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mataman 55 Napisano 14 Kwietnia 2017 Argument z tvn24 zawsze mnie rozwalał. Serio ktoś ogląda ten kanał nonstop? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 14 Kwietnia 2017 Nie non stop Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 14 Kwietnia 2017 Ja tylko TVP 24. Jest SUPER. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 14 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, KARTON napisał: Szanowny Panie, dziękujemy za kontakt z naszym działem. Uprzejmie informujemy, iż jest to właściwa informacja, ale finalnie LG Electronics Polska wydało w swojej dystrybucji oba oznaczenia modelowe. Nie posiadają różnic w swojej specyfikacji oraz nie będzie problemów w późniejszej reklamacji urządzenia, gdy model pochodzi z dystrybucji polskiej. Mamy nadzieję, że odpowiedź okazała się pomocna. W razie dodatkowych pytań prosimy o ponowny kontakt. Z poważaniem, Paweł Nowak LG Electronics Polska. I to stwierdzenie jest niezgodne z prawem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darok 11 Napisano 14 Kwietnia 2017 Mi tak odpisali na temat b6v Witamy. Jeżeli pochodził z dystrybucji polskiej (na kartonie napis 'assembled in Poland'), to będzie gwarancja na podstawie dowodu zakupu. Kod fabryki, z której wyszedł tv jest zawarty w nr seryjnym danego egzemplarza. Pozdrawiam, Piotr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 14 Kwietnia 2017 Prawo nie reguluje co ma gwarantować producent. Gwarancja jest dobrowolnym oświadczeniem producenta i to on decyduje na jakich warunkach deklaruje się ją świadczyć i na jakim terytorium. Zgodnie z polskim prawem możemy natomiast żądać 2 letniej rękojmi (gdyby np. producent odmówił gwarancji) ale jedynie od sprzedawcy z którym zawarliśmy umowę kupna-sprzedaży. Ja też pytałem się LG Polska o modele B6J i B6V i sprawa jest prosta - oba produkty zostały wprowadzone do dystrybucji przez LG Polska i stąd można zgłaszać awarie bezpośrednio do punktów serwisowych LG Polska. Oczywiście najlepiej byłoby mieć takie stwierdzenia LG Polska w formie podpisanej deklaracji, a nie emaila. @KARTON Powidoki to krótkotrwałe obrazy które są usuwalne z czasem lub przy pomocy specjalnych funkcji czyszczących matrycę. Tobie pewnie chodziło o trwałe uszkodzenie matrycy spowodowane długotrwałym wyświetlaniem nieruchomego obrazu. W OLEDach występują powidoki, natomiast chyba nie stwierdzono jeszcze przypadku trwałego uszkodzenia matrycy przy normalnym użytkowaniu telewizora. Ktoś chyba zgłosił wypalenie OLEDa w sklepie, gdy było wyświetlane na okrągło 24h na dobę ten sam obraz/sekwencja, a telewizor był (niezgodnie z instrukcją obsługi) wyłączny na noc przez fizyczne odcięcie zasilania, przez co nie mogły zadziałać funkcje "czyszczące" matrycę. Jeśli ktoś ogląda często kanały z ostrymi logami stacji to trzeba pamiętać aby nie wyłączać funkcjo zabezpieczających matrycę (np. "Screen shift", "Clear Panel Noise") oraz nie oglądać takich stacji przy maksymalnej jasności/kontraście. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 14 Kwietnia 2017 Subman , dzięki. Wlaśnie o takie info mi chodziło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Darek Prywatnie 12 Napisano 14 Kwietnia 2017 (edytowane) @KARTON mialem idententyczne obawy zanim kupilem - bo mialem plazme ... z trwale wypalonym paskiem tvn24 (odpowiadajac komus powyzej: tak, wlasnie tak to wyglada, wlaczasz sobie informacyjna tv i leci w tle... - ja tak czesto robie...). Wiec - (faktycznie!) troche bardziej uwazam - na przyklad: czesto gdy wlaczam tvn24 to od razu powiekszam obraz (jest taka w sumie "z jednego guziczka" funkcja w lg?) zeby "zgubic" paski - to pomaga... Ale - gdy zapomne, to logo i pasek tvn sie wypalaja! - i zawsze strasznie mnie to stresuje (plazmowa neuroza:)), ale po jakims czasie - znikaja? Slowem: powidoki sie zdarzaja, ale burn-in: na razie nie... = jest bardzo ok! DP Edytowane 14 Kwietnia 2017 przez Darek Prywatnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
matipol 1 Napisano 15 Kwietnia 2017 Czy może ktoś z posiadaczy podać info jakie śruby są stosowane do montażu podstawy? Mi się moje pogubiły, bo TV wisiał na wieszaku, a teraz po przeprowadzce muszę go postawić na podstawie. Mam wersję 65". Z góry wielkie dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mazizz 2 Napisano 15 Kwietnia 2017 Kolego nawet się nie zastanawiaj. Bierz B6. Ja miałem dylemat ale między Panas DX900 a B6j. Na początku byłem wręcz zdecydowany na dx900. Lecz po analizie tego forum i uczestniczenia oraz testach tego tv za każdym następnym postem skłaniałem się w stronę B6j. Od około 2 tygodni jestem posiadaczem 65B6j. I powiem szczerze. Petarda!!! Nie żałuję mojego wyboru. Czerń niesamowita po prostu kosmos a filmy 4 k HDR , DV szczękę zbierałem z podłogi Dodam że tv jest jeszcze przed kalibracją. Miałem obawy odnośnie oglądania sportu ponieważ dużo tego oglądam, szczególnie piłkę nożną oraz żużel lecz nie potrzebnie. Po odpowiednich ustawieniach jest super. Odnośnie jasności dla mnie bardzo wystarczająca, nawet w sport muszę zmniejszać ponieważ jest za mocno Przy LCD to by mi po 0,5h oczka wypadły. Także szczerze polecam B6j. Ps. Jeżeli miałbym wybierać jeszcze raz w 100% wybrałbym B6j. Tak na marginesie Panas Dx900 jest lepszy od wyżej wspomnianych modeli Odnośnie powidoków ja u siebie nie uświadczyłeś ich. Lecz nawet jeżeli się u kogoś pojawią a musi być naprawdę długo być oglądany No. TVN24 wtedy LG B6j ma specjalną już funkcję do ich likwidowania, także dla mnie problem zniknął ... Pozdrowionka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMGDY 3 Napisano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Witam, czy po ostatnim najnowszym oprogramowaniu można już odtwarzać sygnał HDR w serwisie YouTube ? Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez TOMGDY Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
loky 68 Napisano 15 Kwietnia 2017 Nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 15 Kwietnia 2017 To chyba wybor jest prosty. Hee teraz tylko wielkosc... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 15 Kwietnia 2017 Tegoroczny model C7 wspiera HDR na youtubie. Na pozostałych modelach z 2016 roku uzyskanie HDRa na youtube jest niemożliwe gdyż HDR na youtube wymaga 10-bitowego kodowania VP9, a takowy z zeszłorocznych modeli posiada jedynie G6: http://www.lg.com/ca_en/tvs/lg-OLED65G6P: VP9 Decoder 4K@60fps,10bit Dla porównania model B6P (odpowiednik polskiego B6J): http://www.lg.com/ca_en/tvs/lg-OLED65B6P: VP9 Decoder 4K@60fps, 8bit I tak faktycznie jest - jest potwierdzone info o wsparciu HDR na youtube od posiadaczy modelu G6. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 15 Kwietnia 2017 1 godzinę temu, Subman napisał: Tegoroczny model C7 wspiera HDR na youtubie. Na pozostałych modelach z 2016 roku uzyskanie HDRa na youtube jest niemożliwe gdyż HDR na youtube wymaga 10-bitowego kodowania VP9, a takowy z zeszłorocznych modeli posiada jedynie G6: http://www.lg.com/ca_en/tvs/lg-OLED65G6P: VP9 Decoder 4K@60fps,10bit Dla porównania model B6P (odpowiednik polskiego B6J): http://www.lg.com/ca_en/tvs/lg-OLED65B6P: VP9 Decoder 4K@60fps, 8bit I tak faktycznie jest - jest potwierdzone info o wsparciu HDR na youtube od posiadaczy modelu G6. He, serio? Grubo.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 15 Kwietnia 2017 Jest pewne rozwiązanie: Google Chromecast Ultra - kosztuje ok 400 zł w Polsce: https://www.google.com/chromecast/tv/ultra/ Użytkownicy modelu B6 na zagranicznych forach raportują że mogą na nim oglądać materiały HDR z youtube'a. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
embrion 17 Napisano 16 Kwietnia 2017 16 godzin temu, Robert_1988_KrK napisał: He, serio? Grubo.. Obstawiam, ze podyktowane jest to wykorzystywanym SoC. B6 ma najnizszy, pozostale modele wyzszy, z czego najwidoczniej G6 najwyzszy. Chodzi o sprzetowe wspomaganie dekodowania. W modelach na 2017 LG twierdzi, ze wszedzie stosuja ten sam SoC, dzieki czemu i lepsze wspomaganie dla HDR i u wszystkich niski input lag, bo moc obliczeniowa wyzsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 498 Napisano 16 Kwietnia 2017 16 godzin temu, Subman napisał: Jest pewne rozwiązanie: Google Chromecast Ultra - kosztuje ok 400 zł w Polsce: https://www.google.com/chromecast/tv/ultra/ Użytkownicy modelu B6 na zagranicznych forach raportują że mogą na nim oglądać materiały HDR z youtube'a. Android Boxy na S905X mają VP9. Nie ma nigdzie w specyfikacji czy 8bit czy 10bit. Sprawdzę wieczorem czy jest HDR z YouTube. Na OLED LG E6 na pewno nie ma bo sprawdzałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) W zeszłorocznych modelach LG instalowało takie układy SoC (oficjalna informacja ze strony LG): B6: K2L C6V: M16+F16 E6V: M16+F16 G6V: H15+F16 Strzelam, że K2L to SoC od Texas Instruments: http://www.ti.com/lit/ds/sprs893e/sprs893e.pdf Natomiast faktycznie tegoroczne OLEDy korzystają ponoć z tego samego SoCa M16P. VP9 10-bit to inaczej VP9 profile 2 lub też VP9.2 Korzystając z oprogramowania youtube-dl można zobaczyć jakie są wspierane wszystkie metody kodowania na youtube. Poniżej wynik na przykładowym filmie na youtube. Format VP9 to zwykłe 4K, VP9.2 to 4K z HDR. $ youtube-dl -F "https://www.youtube.com/watch?v=1La4QzGeaaQ&t=140s" | grep -i 3840x2160 337 webm 3840x2160 2160p60 25416k , vp9.2, 60fps, video only, 762.96MiB 313 webm 3840x2160 2160p 25632k , vp9, 30fps, video only, 709.55MiB 315 webm 3840x2160 2160p60 33584k , vp9, 60fps, video only, 1.01GiB EDIT: Układ S905X wspiera VP9 profile-2, więc nie powinno być problemu z dekodowaniem HDRa z youtube'a: https://en.wikipedia.org/wiki/Amlogic Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez Subman 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TOMGDY 3 Napisano 16 Kwietnia 2017 Subman dzięki za wyczerpujące informacje w zakresie HDR na YT. Myślałem, że do B6 wsparcie wejdzie wraz z zapowiedzianym dodaniem HLG ale jak widać to było błędne założenie. Pozostaje zatem jeszcze trochę poczekać na serię B7. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach