Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Nie da się odpowiedzieć na takie pytanie. Nie mamy pojęcia co dla Ciebie znaczy lepiej a co gorzej. Dodatkowo może być wiele czynników wpływających na jakość takiego filmu oraz wszystko zależy jak sam telewizor jest ustawiony. Jedna osoba napisze Ci, że lepiej a inny, że gorzej. Jest to całkowicie bezwartościowe. Jak masz film w dobrej jakości to na dobrze ustawionym telewizorze (a do filmów skalibrowanym lub chociaż w trybie film co i tak już sporo da) czy to LCD czy OLED jakość będzie taka jak należy w zależności od warunków o których napisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru  czy na targach CES 2017 LG wspominało kiedy OLED 2016 i 2017 będą miały soft czytający sygnał HDR zamieszczony w serwisie YouTube ?

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 21.01.2017 o 11:57, makakam napisał:

Liczy się i źródło i odtwarzacz (dlatego pytam z czego koledzy odtwarzają) ale ja myślę że to kwestia ustawień TV w tym wypadku i można tą posteryzacje wyeliminować tak jak u mnie.

Czy mógłbyś podać jak te pojawiające się na niektórych materiałach posteryzacje wyeliminować? Ja mam TV skalibrowany przez profesjonalną firmę, a plansza Amazona w falach mnie trochę niepokoi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Snookerman napisał:

Czy mógłbyś podać jak te pojawiające się na niektórych materiałach posteryzacje wyeliminować? Ja mam TV skalibrowany przez profesjonalną firmę, a plansza Amazona w falach mnie trochę niepokoi. 

Trochę poszperałem w Internecie i wygląda na to, że jeśli chodzi o fale na planszy Amazona, to nie mamy tu do czynienia z posteryzacją, a bandingiem koloru. Oprócz tej planszy zdarza się to bardzo rzadko i na kiepskich materiałach. Posteryzacje zaś miałem często na starym LCD Sharpa (matryca IPS). Tutaj niewielka posteryzacja pojawia się czasami na obrazach telewizyjnych i tylko na beżowych tłach (dziwne). Wdzięczny byłbym za opinie moderatorów, czy da się coś z tym zrobić w ustawieniach, czy zgłosić to do supportu LG. Nie jest to dokuczliwe i nikt w domu oprócz mnie tego nie zauważa, ale trochę mnie to irytuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.01.2017 o 22:15, TOMGDY napisał:

Gmeru  czy na targach CES 2017 LG wspominało kiedy OLED 2016 i 2017 będą miały soft czytający sygnał HDR zamieszczony w serwisie YouTube ?

Pozdr

Nie wiem ale wydaje mi się to jednak oczywiste. Szczególnie pod 2017. Zobaczymy. Tam nigdzie wzmianki nie było.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, Xisiek napisał:

Sprobujcie może zrobić fotke temu zjawisku/fali.

Proszę bardzo. Zdjęcie jest fatalne, zrobione telefonem i wygląda jakby była posteryzacja, ale w rzeczywistości jej nie ma. Są tylko fale (żona mówi, że ładne:D).

IMG_1546.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To na żywo wygląda tak wyraziscie jak wyszło na zdjęciu - granatowe/niebieskie falowanie czy obraz jest sporo ciemniejszy niż na fotce?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz jest ciemniejszy i mniej niebieski a te linie widać bardziej niż na zdjęciach. Ja nie umiem tego sfotografować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loky @snookerman @xisiek  & wszyscy zmartwieni tablica Prime:  obejrzalem sobie te tablice na LCD Samsunga i na kompie - ona PO PROSTU TAKA JEST = nie ma co tego dalej drazyc - to nie wina LG:)

DP

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez to jest ale wg mnie to po prostu słaba jakość tej planszy. To wyglada jakby było wyświetlane w 256 kolorach w win 3.11

Edytowane przez maxkorzen
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie to bardziej ciekawostka, niż zmartwienie, ale dobrze wiedzieć.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, Xisiek napisał:

To na żywo wygląda tak wyraziscie jak wyszło na zdjęciu - granatowe/niebieskie falowanie czy obraz jest sporo ciemniejszy niż na fotce?

Zrobiłem wreszcie zdjęcie porządnym aparatem, choć nadal nie jest to w 100 % tak jak wygląda w rzeczywistości. Dziękuję za pocieszenie: Darkowi Prywatnie. maxkorzen i loky. Temat planszy Amazona raczej do zamknięcia.

IMG_1915.JPG

Edytowane przez Snookerman
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, Darek Prywatnie napisał:

@loky @snookerman @xisiek  & wszyscy zmartwieni tablica Prime:  obejrzalem sobie te tablice na LCD Samsunga i na kompie - ona PO PROSTU TAKA JEST = nie ma co tego dalej drazyc - to nie wina LG:)

DP

To temat rozwiązany. Dzięki za sprawdzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pojawiły się w amerykańskim sklepie ceny nowych telewizorów w preorderze. Wygląda to tak:

LG W7 77" - 19 997$
LG W7 65" - 7 997$
LG E7P 65" - 4 997$
LG E7P 55" - 3 497$
LG C7P 65" - 3 997$
LG C7P 55" - 2 497$

Dla porównania C6P 65" kosztuje w tym sklepie 2 997$

https://www.bhphotovideo.com/c/search?atclk=Display+Technology_OLED&ci=28225&N=3761379446+4292350632

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś na żywo obejrzałem b6 55 cali odtwarzajac pliki mkv i jestem baaardzo zadowolony poprostu miazga ten oled i teraz pytanie kupować b6 czy poczekać a mi się nie spieszy i zakupić b7,czy duża może być różnica jak sądzicie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, darok napisał:

kupować b6 czy poczekać a mi się nie spieszy i zakupić b7,czy duża może być różnica jak sądzicie 

W cenie spora, w obrazie dla przeciętnego Kowalskiego prawdopodobnie niewielka lub żadna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@darok  Roznica pewnie nie bedzie wielka (z tego co rozumiem LG robi duze zmiany co drugi rok, wiec to bedzie wersja hmm... 3,5?), ale ja bym poczekal i za pol roku zdecydowal, czy zaplacic pelna cene za nowy model, czy duzo duzo mniej niz teraz za B6?  Albo do konca roku i zaplacic dzisiejsza cene?  Ale pewnie i tak nie wytrzymasz:)

DP

Edytowane przez Darek Prywatnie
literowki etc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W b7 poza większym hdr chyba niema istotnych zmian 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W B7 będzie większa jasność w HDR (szczytowa wartość wzrośnie tu o 25% do 1000 cd/m2), większa jasność przy SDR (przy APL od 25% do 100%), poprawienie procesu produkcji paneli OLED tak aby większa ich ilość uzyskiwała 99% pokrycie kolorów wg DC-P3 i jest też ponoć poprawiona reprodukcja odcieni ciemnych szarości (tych od 5% w dół). Opisałem to pod https://hdtvpolska.com/forum/topic/38988-lg-oled-2017-vs-2016-porównanie/ . Natomiast faktycznie nie ma tu jakiejś dużej rewolucji. Większych zmian można oczekiwać w panelach które będą sprzedawane w 2018 roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie te informacje dotyczace nowych Oledow to jak narazie to tylko suche dane (teoria) o wiele wazniejsze jest jak to sie wszystko przelozy w praktyce, "rewolucja" juz byla a teraz pozostana najczesciej kosmetyczne zmiany do nastepnej wiekszej "rewolucji", producent jest skazany na wprowadzanie nowych modeli tak sie kreci ten interes pracuje w podobnej branzy i troche wiem jak to wyglada w rzeczywistosci  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi