Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG OLED 65B6J Test - młodszy brat OLED'a E6

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie to nie żadne powidoki tylko banding, za bardzo widać gradacje poszczególnych odcieni. Wasze tv nie były kalibrowane? Z czego odtwarzacie?

Włącznie sobie taka plansze do kalibracji jak grayscale ramp i zobaczcie czy widać przejścia pomiędzy odcieniami.

Tak to wygląda na moim LCD panas dx780.

dd1c476b607172dcmed.jpg

Edytowane przez makakam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogladajac zamieszczone zdjecia skutecznie zniechecilem sie do kupna tego tv i jakiegokolwiek oleda. Obraz jest po prostu brzydki nie liczac mateijalow 4k i bardzo dobrych fhd. Po prostu nie warto dla kilku filmow rocznie wydawac tylu pieniedzy i caly pozostaly czas meczyc sie z fatalnym obrazem, zwlaszcza w ciemnych scenach. Zamieszczone fotki pokazuja ze obraz jest sztuczny z fatalnymi przejsciami tonalnymi a naprawde to z ich brakiem

Edytowane przez ataman76
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, ataman76 napisał:

Ogladajac zamieszczone zdjecia skutecznie zniechecilem sie do kupna tego tv i jakiegokolwiek oleda. Obraz jest po prostu brzydki nie liczac mateijalow 4k i bardzo dobrych fhd. Po prostu nie warto dla kilku filmow rocznie wydawac tylu pieniedzy i caly pozostaly czas meczyc sie z fatalnym obrazem, zwlaszcza w ciemnych scenach. Zamieszczone fotki pokazuja ze obraz jest sztuczny z fatalnymi przejsciami tonalnymi a naprawde to z ich brakiem

Obraz na Oledzie brzydki! Powiem ci kolego, że nic lepszego na chwilę obecną nie ma.  przed zakupem B6 testowałem dx900 i poza jasnością, jak by to ująć żeby nikogo nie urazić [beeep]y nie urywa. Co do B6 to trochę wiedzy i czasu i efekty są naprawdę więcej niż ok. A jak nie to zawsze można skorzystać z pomocy kogoś kto się zna;-)

Obraz na Oledzie brzydki nie no ja wysiadam.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, makakam napisał:

Panowie to nie żadne powidoki tylko banding, za bardzo widać gradacje poszczególnych odcieni. Wasze tv nie były kalibrowane? Z czego odtwarzacie?

Włącznie sobie taka plansze do kalibracji jak grayscale ramp i zobaczcie czy widać przejścia pomiędzy odcieniami.

Tak to wygląda na moim LCD panas dx780.

Nikt nie mówił, że to są powidoki. Ten serial to ewenement, dużo ludzi karci BBC za jakość obrazu, za dziwne kolory, ale i za dźwięk. W żadnym innym video nie widziałem takiej posteryzacji (czy jak to cholerstwo zwał) - no może poza planszą amazona o której wcześniej wspomniał Snookerman.

1 godzinę temu, ataman76 napisał:

To wygląda tak: facet chce sobie kupić fajne LCD, idzie na forum i dowiaduje się, że w dziedzinie fajnych telewizorów rządzi teraz OLED. Facet siedzi wkurzony, bo chce kupić fajny telewizor, ale nie chce żadnego cholernego OLED i do tego jeszcze LG! Facet 'szczęśliwie' wpada na paskudną fotkę telewizyjnego ripa serialu BBC ściągniętego z torrenta i już wie, że OLED to syf i może spokojnie kupić dawno upatrzone LCD. Facet oddycha z ulgą - oleda kupi 'jak technologia będzie dopracowana'.

To się nazywa życzeniowe myślenie. LCD obok B6 wygląda smutno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, ataman76 napisał:

Na podstawie zdjęć wybiera się aparat, a nie telewizor. B6 ma pewne mankamenty, ale to jest ułamek wad, które mają LCD w podobnej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Liczy się i źródło i odtwarzacz (dlatego pytam z czego koledzy odtwarzają) ale ja myślę że to kwestia ustawień TV w tym wypadku i można tą posteryzacje wyeliminować tak jak u mnie.

Edytowane przez makakam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam takie pytanie...

Rozważam kupno OLED 55 ale nie dla siebie. Nieważne czy FHD czy UHD, bo będzie podłączony tylko do dekodera NC+. W "typowym "salonie" w mieszkaniu:)

Oglądane będą kanały tv przeplatane filmami z VOD, Raczej żadnych BD czy DVD.

Jak wiadomo vod jest marnej jakości i banding jest widoczny wyraźnie na LCD (szczególnie w ciemnych scenach).

Wyżej czytam o problemach tego typu na OLED. Wcześniej jakoś tego nie zauważałem w postach użytkowników...

Czy mogę polecić taki telewizor, jako szczytowe osiągnięcie techniki. No i w szczególności lepsze od "dobrych" LCD?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, makakam napisał:

Liczy się i źródło i odtwarzacz (dlatego pytam z czego koledzy odtwarzają) ale ja myślę że to kwestia ustawień TV w tym wypadku i można tą posteryzacje wyeliminować tak jak u mnie.

Z pcta po kablu i/lub pendriva, odtwarzacz w telewizorze.

Wczoraj postanowiłem jeszcze powalczyć i sprawdzałem nawet z najbardziej niezjadliwymi ustawieniami, ale niczego nie osiągnąłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomiędzy odtwarzaniem z PC a USB w TV jest jakaś różnica na przykładzie tego materiału? Czego używasz do odtwarzania na PC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Barnaba napisał:

To ja mam takie pytanie...

Rozważam kupno OLED 55 ale nie dla siebie. Nieważne czy FHD czy UHD, bo będzie podłączony tylko do dekodera NC+. W "typowym "salonie" w mieszkaniu:)

Oglądane będą kanały tv przeplatane filmami z VOD, Raczej żadnych BD czy DVD.

Jak wiadomo vod jest marnej jakości i banding jest widoczny wyraźnie na LCD (szczególnie w ciemnych scenach).

Wyżej czytam o problemach tego typu na OLED. Wcześniej jakoś tego nie zauważałem w postach użytkowników...

Czy mogę polecić taki telewizor, jako szczytowe osiągnięcie techniki. No i w szczególności lepsze od "dobrych" LCD?

W przypadku korzystania tylko z telewizji - moim zdaniem zakup OLED-a mija się z celem, wystarczy jakiś LCD ze średniej półki (XD93,  DX750). Jest duża szansa trafienia na kanały, na których pewne elementy wyświetlane są na okrągło (paski, loga), poza tym algorytmy LG mają chyba tendencję do uwypuklania mankamentów wysoce skompresowanego obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony XD93 to nie jest LCD ze średniej półki. Jedynie lepszy jest Panas DX900 oraz Sony ZD9. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście problem "wypaleń" znam i chyba nie jest on za poważny.

Zupełnie nowym zjawiskiem jest to o czym piszesz, czyli " uwypuklania mankamentów wysoce skompresowanego obrazu".

Ja właśnie z powodu niskiej jakości obrazu  staram się nie oglądać filmów z VOD na LCD. Jeśli na OLED jet jeszcze gorzej, to jak mówi młodzież: "masakra"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, ze banding czasem (czesto?) widac na B6 ogladajac kiepskiej jakosci skompresowane materialy.  Ale to nie jest chyba problem TV a po prostu materialu - jezeli cos jest tak skompresowane, ze nie ma przejsc tonalnych tylko plamy, to pewnie kazdy telewizor pokaze to tak samo?  

Ja mam inny problem - i moze ktos bedzie mogl mi pomoc?  Mam zgrane wszystkie filmy na NAS (jako MKV, nic wiecej nie wiem - jakie codeki, etc) i niestety moj B6 raczej tego nie czyta "natywnie" (mowi, ze nie rozpoznaje formatu pliku).  Musze uzywac apek typu Plex, etc - ktore maja swoje problemy, w tym: zeby wyswietlic napisy film musi byc - cokolwiek to znaczy - transkodowany - i widac tutaj spory spadek jakosci + jezeli plik jest duzy to czesto sie zacina (trzeba czekac az sie "dolołdnie":)).  Moj odtwarzacz Oppo bez problemow widzi te filmy na dysku, czyta je bez posrednictwa jakichkolwiek apek / media serverow dysku i jakosc jest gigantycznie lepsza + zero problemow: po prostu widze dysk, na nim liste folderow i plikow, wlacza sie taki plik a napisy czy audio zmienia tak, jak przy ogladaniu z plyty... Czy ktos wie czy tak mogloby to dzialac na B6 - bez serwerow multimediow, po prostu bezposrednie czytanie plikow ?  Dajcie znac pls!

Pozdrawiam

DP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, makakam napisał:

Pomiędzy odtwarzaniem z PC a USB w TV jest jakaś różnica na przykładzie tego materiału? Czego używasz do odtwarzania na PC?

0 różnicy. Wyprzedzając: nie mam problemu z szybkością, rzeczy 2160p chodzą bez problemów.

Na PC używam MPC-HC. Jestem oldskulem :) Myślę, że uda mi się dziś podłączyć zewnętrzny odtwarzacz do telewizora i jeszcze sprawdzę to 'Taboo'.

Codziennie widzę telewizję SD na tym telewizorze, bo moja żona lubi obejrzeć odcinek 'Przyjaciół' w Comedy Central przed snem. Obraz jest ziarnisty i daleko mu do przyzwoitości, ale z przejściami tonalnymi jest wszystko ok - powiedziałbym nawet, ze to ma swój urok. Nie wiem czy w ogóle jest możliwe coś takiego jak ładny obraz SD w telewizorze 55'?

U nas w domu ogląda się głównie telewizję (Jambox) i złego słowa nie powiem. To co wyglądało bardzo dobrze na poprzednim telewizorze, to wygląda bardzo dobrze i tu, a nędza jak była tam, tak jest i tu.

38 minut temu, Darek Prywatnie napisał:

Ja mam inny problem - i moze ktos bedzie mogl mi pomoc?  Mam zgrane wszystkie filmy na NAS (jako MKV, nic wiecej nie wiem - jakie codeki, etc) i niestety moj B6 raczej tego nie czyta "natywnie" (mowi, ze nie rozpoznaje formatu pliku).  Musze uzywac apek typu Plex, etc - ktore maja swoje problemy, w tym: zeby wyswietlic napisy film musi byc - cokolwiek to znaczy - transkodowany - i widac tutaj spory spadek jakosci + jezeli plik jest duzy to czesto sie zacina (trzeba czekac az sie "dolołdnie":)).  Moj odtwarzacz Oppo bez problemow widzi te filmy na dysku, czyta je bez posrednictwa jakichkolwiek apek / media serverow dysku i jakosc jest gigantycznie lepsza + zero problemow: po prostu widze dysk, na nim liste folderow i plikow, wlacza sie taki plik a napisy czy audio zmienia tak, jak przy ogladaniu z plyty... Czy ktos wie czy tak mogloby to dzialac na B6 - bez serwerow multimediow, po prostu bezposrednie czytanie plikow ?  Dajcie znac pls!

Mam 0 wiedzy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@loky mpc-hc jest najlepsze :)

Nie chodzi mi o szybkosc tylko o ustawienia poszczególne. Jakiego renderera obrazu używasz w mpc-hc? Zobacz też jak ta plansze grayscale ramp Ci odtworzy, czy będą płynne przejścia czy nie.

Od siebie dodam że najlepszym rendererem obrazu jest madVR który nie tylko upskaluje świetnie w tym wypadku do 2160p ale ma masę innych zalet jak np redukcja bandingu. Nawet przy upscalu filmów blu-ray do uhd widać świetna robotę jaka robi, minusem jest tylko to że potrzebuje mocnej karty graficznej.

@Darek Prywatnie Dlna ma swoje ograniczenia jeśli chodzi o kodeki, np na panasie tylko mp4 przyjmuje, lepiej użyć jakiegoś innego odtwarzacza do odtwarzania przez sieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makakam, ale przecież to jest nieistotnie jakie mam ustawienia w MPC, telewizor tylko pobiera dane z komputera i resztę robi sam.

Podłączyłem mojego starego Asusa O!Play HDP-R1 do telewizora i w 'scenie z łódką' jest z 90% mniej tego syfu na niebie. Porównałem jeszcze kilka tytułów i nie znalazłem innych różnic na plus czy minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe, telewizor nic nie pobiera z PC, on dostaje sygnał przetworzony przez mpc-hc więc jest to mega, żeby nie napisać inaczej, istotne. Dopiero potem go przetwarza sam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Makakam, instaluję SmartShare od LG i telewizor widzi (po kablu i po wifi) udostępnione na PC foldery.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to DLNA, to wtedy faktycznie pobiera ale plik jest raczej transkodowany wtedy więc to też może mieć wpływ na jakość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@makakam  Juz jakos rozwiazalem problem z plikami - odtwarzacz juz wszystkie widzi i odtwarza (ale z uzyciem serwerow typu:  videostation (by qnap), twonky czy plex - a nie jak oppo = po prostu jako pliki na dysku).  Ale niestety nie widzi (w zaden sposob) napisow, ktore sa zakodowane w tych plikach - moge zmienic sciezke audio (i nawet odtwarza dolby ex, etc), ale ikonka do zmiany napisow jest zaszarzona... Slowem: do niczego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 20.01.2017 o 23:58, ataman76 napisał:

To referencyjny telewizor pod względem obrazu na ten moment jak każdy OLED z serii B-G. Więc fatalny to on nie jest ;-). Póki co to najlepszy obraz w filmach jaki można osiągnąć w domowych warunkach. Co do oceny obrazu na zdjęciach wykonanych aparatem/telefonem to polecam przeczytać:

1. https://hdtvpolska.com/aparat-foto-czyli-najwiekszy-klamca-przy-testac/

2. https://hdtvpolska.com/jak-zrobic-zdjecie-obrazu-na-telewizorze-porta/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Gmeru napisał:

Gmeru, to trochę wygląda jakbyś chciał powiedzieć, że 'scena z łódką' na telewizorze wygląda ok i to wina zdjęcia. Zapewniam, że tego nie zmyśliłem.

Edytowane przez loky

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może ktoś z użytkowników tego tv powiedzieć jak sobie radzi b6  z wyświetlaniem filmów w formacie mkv ,lepiej od lcd czy gorzej chodzi mi o obraz ,bo stoje przed wyborem zakupu 55cali b6, w głównej mierze tv będzie tylko używany do filmów plus sporadycznie gry 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi