RHJG 104 Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Z ciekawości co to były za ślady użytkowania ? Chyba nie takie jak u mnie,wnuki (trzyletnie) wymalowały,kredkami cały ekran,bo myślały,że to nowa tablica..... Edytowane 8 Grudnia 2016 przez RHJG 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadrePioo 8 Napisano 8 Grudnia 2016 5 minut temu, RHJG napisał: ...bo myślały,że to nowa tablica..... Na nowym oledzie 65cali? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
aleksej 16 Napisano 8 Grudnia 2016 Pytanie czy odebrałeś w sklepie? Czy przysłali, jeśli to drugie to masz 14 dni na 'odstąpienie od umowy' i muszą przyjąć TV, jeśli mają jakieś zastrzeżenia co do jego stanu to na nich spoczywa obowiązek udowodnienia śladów użytkowania czy tam uszkodzeń. A jak będą się upierać to jeden telefon do powiatowego rzecznika konsumentów szybko temperuje nieuczciwe sklepy. Aleksej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MANOL 4 Napisano 8 Grudnia 2016 U mnie, podobnie jak u jednego z kolegów przez 8-12 godzin dziennie lecą programy paskowe. Z tym, że nie jeden a cztery (Polsat News 2, TVN24 BIS, Polsat News, TVN24) w różnych konfiguracjach. I tu pytanko. Czy jeden pasek będzie czyścił drugi, czy wręcz przeciwnie, będą się na siebie nakładały tworząc jeden wielki powidok. Przynajmniej teoretycznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 8 Grudnia 2016 Dwa razy kupilem w MM Oledy, 1. 65EC970 2. 65E6 oddalem oba po dwóch tygodniach użytkowania. zapakowalem identycznie do stanu w jakim przyjechały i ze zwrotem nie było żadnego problemu. ostatnio tez przyglądam sie do 65B6 i w mojej opinii nie widzę sensu by dopłacać do 65E6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snajper 26 0 Napisano 8 Grudnia 2016 1 godzinę temu, aleksej napisał: Pytanie czy odebrałeś w sklepie? Czy przysłali, jeśli to drugie to masz 14 dni na 'odstąpienie od umowy' i muszą przyjąć TV, jeśli mają jakieś zastrzeżenia co do jego stanu to na nich spoczywa obowiązek udowodnienia śladów użytkowania czy tam uszkodzeń. A jak będą się upierać to jeden telefon do powiatowego rzecznika konsumentów szybko temperuje nieuczciwe sklepy. Aleksej Zakup był przez neta z dostawą do domu, gdybym kupił w sklepie stacjonarnym mógłbym sprawdzić przy odbiorze lub dogadać się ze sprzedawcą. Nic nie muszą powołują się na ślady użytkowania jedyne wyjście - to przy zgłoszeniu podać że tv nie był ani razu włączony, przywrócić ustawienia fabryczne i liczyć na farta że się nie połapią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 8 Grudnia 2016 @Snajper 26 Po czym sklep pakuje ten TV (świadomy że zwracający klient zrobił go w jajo) i jakby nigdy nic sprzedaje kolejnemu klientowi licząc na farta że się nie połapie. Zdaje się, że swego czasu jeden gość (dość znany) chwalił się jak to poleciał do Stanów, kupił niezbędny sprzęt "urlopowy" po czym o urlopie oddał do sklepu Niech żyje cwaniactwo. Oczywiście podany powyżej opis nie dotyczy: - zwrotów/ wymian z powodów wad, uszkodzeń lub niezgodności z umową - uzgodnionych wcześniej ze sprzedającym uczciwych zasad testowania i zwrotów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eReS 0 Napisano 8 Grudnia 2016 1 godzinę temu, pawelll napisał: @Snajper 26 Po czym sklep pakuje ten TV (świadomy że zwracający klient zrobił go w jajo) i jakby nigdy nic sprzedaje kolejnemu klientowi licząc na farta że się nie połapie. Zdaje się, że swego czasu jeden gość (dość znany) chwalił się jak to poleciał do Stanów, kupił niezbędny sprzęt "urlopowy" po czym o urlopie oddał do sklepu Niech żyje cwaniactwo. Oczywiście podany powyżej opis nie dotyczy: - zwrotów/ wymian z powodów wad, uszkodzeń lub niezgodności z umową - uzgodnionych wcześniej ze sprzedającym uczciwych zasad testowania i zwrotów. Z tym, że w przypadku TV to nie jest żadne cwaniactwo - kolega nie pisał o kupowaniu, żeby zobaczyć jeden czy dwa filmy i oddać. Chodzi o rzeczywiste sprawdzenie sprzętu. Zakładam, że jeśli wszystko jest OK to kupujący go sobie zostawia, a nie oddaje po dwóch tygodniach. Intencja tego znanego Pana była zupełnie inna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maxkorzen 48 Napisano 8 Grudnia 2016 65EC970 okazał sie niedopracowany (sądząc po ilości jakie MM nadal ma na stanie to cos w tym jest) No i wiem, ze curved jest nie dla mnie 65E6 chcialem z uwagi na 3D ale pasywne mi nie leży. kupujac samochod możesz sobie go testować, czasem chwile, czasem dłużej. kupujac TV w cenie samochodu wg mnie rozsądnym jest rownież przetestowanie go. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 8 Grudnia 2016 (edytowane) 3 godziny temu, pawelll napisał: @Snajper 26 Po czym sklep pakuje ten TV (świadomy że zwracający klient zrobił go w jajo) i jakby nigdy nic sprzedaje kolejnemu klientowi licząc na farta że się nie połapie. Zdaje się, że swego czasu jeden gość (dość znany) chwalił się jak to poleciał do Stanów, kupił niezbędny sprzęt "urlopowy" po czym o urlopie oddał do sklepu Niech żyje cwaniactwo. Oczywiście podany powyżej opis nie dotyczy: - zwrotów/ wymian z powodów wad, uszkodzeń lub niezgodności z umową - uzgodnionych wcześniej ze sprzedającym uczciwych zasad testowania i zwrotów. Sklep sprzedaje taki zwrócony sprzęt dalej,bo przecież go nie zutylizuje ;-) Wiadomo,że każdy chciałby mieć możliwość przetestowania sprzętu w domu,ale nie każdy chciałby taki raz zwrócony sprzęt kupić ;-) Edytowane 8 Grudnia 2016 przez marsellus_w Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Snajper 26 0 Napisano 9 Grudnia 2016 Niektóre sklepy czy też producenci typu np. Sharp wstawiają taki sprzęt (jeśli jest jeszcze w ciągłej sprzedaży) na wystawy sklepowe. W euro po pokwitowaniu odbioru mamy marne szanse na zwrot bezproblemowy (przy włączeniu tv) - nawet na 1 minutę, chyba że zrobimy tak jak napisałem powyżej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 9 Grudnia 2016 (edytowane) Dnia 8.12.2016 o 16:40, MANOL napisał: U mnie, podobnie jak u jednego z kolegów przez 8-12 godzin dziennie lecą programy paskowe. Z tym, że nie jeden a cztery (Polsat News 2, TVN24 BIS, Polsat News, TVN24) w różnych konfiguracjach. I tu pytanko. Czy jeden pasek będzie czyścił drugi, czy wręcz przeciwnie, będą się na siebie nakładały tworząc jeden wielki powidok. Przynajmniej teoretycznie. Jutro przyjeżdża do mnie serwis LG, przez weekend spróbują usunąć powidoki i wypalenie,zapewne skończy się na wymianie matrycy. Co ciekawe, serwisant zasugerował, że najprawdopodobniej jest to wina niewłaściwego użytkowanie przez sklep w którym kupiłem. Gość powiedział to samo co jeden z kolegów na forum tj. , że sklepy - przed zamknięciem - wyłączają wszystkie telewizory z prądu, a OLED powinien "czyścić" matrycę w trybie stadby. Co do Twojego pytania powiedział, że można oglądać całymi dniami TVN 24, a ewentualne powidoki, "czyszczą" się fabrycznie właśnie w trybie standby. Edytowane 9 Grudnia 2016 przez boban61 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Major_ 6 Napisano 9 Grudnia 2016 Może ktoś doradzić jak ustawić płynność w LG B6J - taka kalibracja domowa ? bo na fachową trzeba czekać ponad miesiąc... Jak De blur i jak de judder ? na ustawieniach ręcznych ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 9 Grudnia 2016 1 minutę temu, Major_ napisał: Może ktoś doradzić jak ustawić płynność w LG B6J - taka kalibracja domowa ? bo na fachową trzeba czekać ponad miesiąc... Jak De blur i jak de judder ? na ustawieniach ręcznych ? De Judder - 0 , de Blur - 10 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 9 Grudnia 2016 1 godzinę temu, boban61 napisał: Jutro przyjeżdża do mnie serwis LG, przez weekend spróbują usunąć powidoki i wypalenie,zapewne skończy się na wymianie matrycy. Co ciekawe, serwisant zasugerował, że najprawdopodobniej jest to wina niewłaściwego użytkowanie przez sklep w którym kupiłem. Gość powiedział to samo co jeden z kolegów na forum tj. , że sklepy - przed zamknięciem - wyłączają wszystkie telewizory z prądu, a OLED powinien "czyścić" matrycę w trybie stadby. Co do Twojego pytania powiedział, że można oglądać całymi dniami TVN 24, a ewentualne powidoki, "czyszczą" się fabrycznie właśnie w trybie standby. Czyli nie wygląda to źle. Serwis działa i podchodzi chyba dość rozsądnie. A i tłumaczenie techniczne co do powidoków wygląda dość spójnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) Dnia 8.12.2016 o 21:39, marsellus_w napisał: Sklep sprzedaje taki zwrócony sprzęt dalej,bo przecież go nie zutylizuje ;-) Wiadomo,że każdy chciałby mieć możliwość przetestowania sprzętu w domu,ale nie każdy chciałby taki raz zwrócony sprzęt kupić ;-) W tym jest całe sedno sprawy. TV jest jednym z nielicznych towarów (podobnie jest np. z butami) których kupowanie "na odległość" jest problematyczne. Oczywiście jeśli mamy do czynienia z wadami (uszkodzeniami) towaru lub niezgodnością z umową (np. nie działa coś co miało działać *)) to sprawa jest oczywista. Gorzej, jeśli towar po prostu "nie pasuje" kupującemu. But gdzieś obciera, albo faktura skóry się nie podoba, albo za wolno włącza się opcja w menu, albo odbicie okna w ekranie jest za duże, albo za duży (lub za mały) do pomieszczenia itp... Tu sytuacja jest skomplikowana i niekomfortowa dla obu stron. Być może sprzedawcy (a może producenci) powinni pójść w kierunku takim jak dealerzy samochodów - TV testowe które można wypożyczyć na 2-3 dni aby się upewnić w sensowności zakupu. Albo przynajmniej możliwość przetestowania kupowanego egzemplarza w cywilizowanych warunkach w sklepie. Ale to znowu oznacza podniesienie kosztów sprzedaży... Oczywiście dochodzi to tego dodatkowo dość sporo ryzyk uszkodzeń mechanicznych jak i obsługowych zarówno po stronie sprzedawcy jak i kupującego. PS. Kilkadziesiąt lat temu (50?) w czasach początków popularyzacji TV w Polsce, można było wypożyczyć na 2 tyg. telewizor do domu a po tym czasie albo za niego zapłacić albo zwrócić. PS2. *) - tak było długi czas z androidowymi TV Sony. W reklamach opisywali opcję nagrywania, która pojawiła się w upgrade kilka miesięcy po rozpoczęciu sprzedaży. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez pawelll Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 10 Grudnia 2016 (edytowane) http://televisions.reviewed.com/features/what-to-know-about-oled-screen-burn-in-problems-causes-image-retention Bardzo ciekawy artykuł na temat powidoków i wypaleń w TV OLED. Wychodzi na to, że dużego problemu nie ma i TV powinien sam się regenerować. W tekście autor mówi o modelu z poprzedniego roku, w tegoroczonych modelach jest opcja czyszczenia z menu telewizora. Wstępne info z serwisu w kwesti mojego B6J jest takie, że czyszczenie było robione 100 razy ale ani razu nie było zakończone..... ??? W moim przypadku zawsze nastawiałem tę opcję na noc a gdy rano przychodziłem TV był wyłączony ( czyszczenie trwa około 1h).Okazuje się, że robiłem to niepoprawnie i należało na końcu całego procesu potwierdzić operację/zakończyć proces, tego właśnie jeszcze nie wiem ...??? Więcej szczegółów będe miał w przyszłym tygodniu, zobaczymy też jak przebiegnie poprawne czyszczenie w serwisie. Edytowane 10 Grudnia 2016 przez boban61 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djgromo 14 Napisano 11 Grudnia 2016 21 godzin temu, boban61 napisał: http://televisions.reviewed.com/features/what-to-know-about-oled-screen-burn-in-problems-causes-image-retention Bardzo ciekawy artykuł na temat powidoków i wypaleń w TV OLED. Wychodzi na to, że dużego problemu nie ma i TV powinien sam się regenerować. W tekście autor mówi o modelu z poprzedniego roku, w tegoroczonych modelach jest opcja czyszczenia z menu telewizora. Wstępne info z serwisu w kwesti mojego B6J jest takie, że czyszczenie było robione 100 razy ale ani razu nie było zakończone..... ??? W moim przypadku zawsze nastawiałem tę opcję na noc a gdy rano przychodziłem TV był wyłączony ( czyszczenie trwa około 1h).Okazuje się, że robiłem to niepoprawnie i należało na końcu całego procesu potwierdzić operację/zakończyć proces, tego właśnie jeszcze nie wiem ...??? Więcej szczegółów będe miał w przyszłym tygodniu, zobaczymy też jak przebiegnie poprawne czyszczenie w serwisie. Jak sprawdzić ile razy czyszczenie było robione i czy zostało poprawnie zakończone? Jak wejść do menu serwisowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 11 Grudnia 2016 Typ w serwisie zobaczył korzystając z pilota serwisowego. Za pomocą zwykłego nie wejdziesz zdaje się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mielnia 1 Napisano 11 Grudnia 2016 poniżej strona jak wejść do menu serwisowego http://openlgtv.org.ru/wiki/index.php/Access_hidden_service_menus_/_modes Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WPPP 32 Napisano 11 Grudnia 2016 Dnia 9.12.2016 o 19:50, boban61 napisał: Jutro przyjeżdża do mnie serwis LG, przez weekend spróbują usunąć powidoki i wypalenie,zapewne skończy się na wymianie matrycy. Co ciekawe, serwisant zasugerował, że najprawdopodobniej jest to wina niewłaściwego użytkowanie przez sklep w którym kupiłem. Gość powiedział to samo co jeden z kolegów na forum tj. , że sklepy - przed zamknięciem - wyłączają wszystkie telewizory z prądu, a OLED powinien "czyścić" matrycę w trybie stadby. Co do Twojego pytania powiedział, że można oglądać całymi dniami TVN 24, a ewentualne powidoki, "czyszczą" się fabrycznie właśnie w trybie standby. Bardzo ważna informacja, bo dotyczy niezwykle istotnego tematu oraz dlatego, że pochodzi od serwisu LG, a z tego źródła nie było jeszcze tutaj żadnych informacji tego typu. Boban61, czy będziesz miał jeszcze okazję rozmawiać z panem z serwisu LG? Bo ja bym na Twoim miejscu zapytał go, jaki typ procesora znajduje się w tym TV oraz jaka ilość pamięci RAM. W zeszłym roku, odnośnie TV LG na 2015 rok, skądś wyciekły te informacje do internetu. W tym roku wciąż pozostają one tajemnicą. W ogóle są to niestety informacje oficjalne trzymane w tajemnicy, powiedzmy przynajmniej poufne, bo zapewne bez klauzuli ściśle tajne. Ale panowie w serwisach z pewnością znają odpowiedzi na te pytania i nie sądzę, ażeby nie chcieli nic na ten temat powiedzieć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boban61 3 Napisano 12 Grudnia 2016 (edytowane) Mam info zwrotne z serwisu. Czyszczenie matrycy nie przyniosło skutku. Serwis w Białymstoku zgłosił wniosek o wymianę ekranu, centrala LG odrzuciła tą prośbę. Innymi słowy, producent rozpatrzył reklamację negatywnie. Wskazali palcem na MM, które ich zdaniem, nieprawidłowo użytkowało TV. Po całym dniu świecenia w sklepie, rozpoczynano proces czyszczenia matrycy -najprawdopodobniej jednak - przed jego zakończeniem wyłączany był prąd, co w rezultacie znaczyło, że nie był w 100 % skończony, a szumy usunięte. Jutro dostaję to na piśmie i jadę do MM żądać wymiany na nowy TV. Ponoć nie mieli jeszcze takiego przypadku, będzie ciekawie. Nauka na przyszłość: nie napalaj się i poczekaj 2 tyg na nowy TV a nie bierz ten z wystawy. BTW: na liczniku mojego B6J niespełna 2200 godzin. Data produkcji maj 2016. Edytowane 12 Grudnia 2016 przez boban61 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 12 Grudnia 2016 Zobaczymy co zrobi MM. Ciekawe swoją drogą czy mieli już podobne sprawy. A tak na marginesie. 2200 godz to dobrze ponad rok eksploatacji przez "normalnego" użytkownika. To już jest zauważalny przebieg na start i sklep powinien uczciwie taki przebieg podawać no i odpowiednio uwzględnić w cenie. PS. Zwróć uwagę na poprawność (a właściwie niepoprawność) użycia słowa "niespełna". Nie jest ono synonimem do "mniej niż". Dobrze to tłumaczy słownik PWN. Ale nie traktuj tego jako przytyku, to jest błąd językowy powszechny m.in. wśród współczesnych "dziennikarzy"- mnie akurat ten błąd jakoś bardzo razi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 697 Napisano 13 Grudnia 2016 @boban61 w MM domagaj się wymiany tv na nowy, wolny od wad na podstawie instytucji rekojmi (nie gwarancji). Bez kłopotu powinni od ręki Ci wymienic, biorąc pod uwagę opisana przez Ciebie sytuację. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
KARTON 14 Napisano 13 Grudnia 2016 Ciekawy przypadek - wygląda na to że sprzedawcy w MM zepsuli telewizor, a mało tego sprzedali nie prawidłowo użytkowany sprzęt, już uszkodzony. Klient powinien teraz otrzymać B6 za darmo i jeszcze powinni przeprosić . A czy matryca w EG910 też się czyści samoczynnie po każdym wyłączeniu telewizora na noc? (wiem że to wątek B6, ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach