Skocz do zawartości
Maciej Koper

LG 65E6V Test - Signature OLED 4K z HDR

Rekomendowane odpowiedzi

LG 65C6V za 3500$? Jeśli cena w europie będzie taka sama lub lekko niższa to po prostu WOW!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też na Allegro zauważyłem spadek cen, 55C6 już za 11500 .Coś czuje ,ze rok 2017 bedzie rokiem Oledów  i powolnego  pogromu LCD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ba 65C6 o którym myślę intensywnie dziś można kupić (zapewne z niemieckiej dystrybucji) za 19k 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

65E6 zawisł na miejscu przeznaczenia. TV wygląda świetnie, chociaż po instalacji nie ma wiele pożytku ani z "obrazu na szkle", ani z minimalnej grubości samego panelu. Trzeba uważać na porty HDMI, gdyż umieszczone są stosunkowo blisko krawędzi. Jeżeli ktoś ma widoczną lewą stronę telewizora, to może być problem. Rażą trochę piloty - niby fajne przyciski, fajny projekt, fajny "magic", ale kiepski, srebrny plastik w serii Signature? Poważnie?

Obraz (na razie bez kalibracji) z kablówki UPC mnie nie powalił. Sporo bloków, szumów i posteryzacji w ciemnych obszarach. Nienajlepiej wypadają też przejścia tonalne i detale w cieniach. Piłeczka podczas meczu potrafi sobie posmużyć, więc pewnie trzeba pobawić się suwakami True Motion. Pierwszy sezon "House of Cards" z Netflixa również momentami wypada bardzo słabo. Niby 4K, ale... 

Możliwe, że da się jeszcze coś poprawić ustawieniami, ale pewnie ze słabego sygnału... bicza się nie ukręci.

"Marco Polo: One Hundred Eyes" w Dolby Vision to natomiast inna bajka. Można jedynie powiedzieć "WOW!"

Teraz pozostaje czekać na jakiegoś testowego Blu-ray 4K HDR

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W związku z chęcią zakupu tego TV mam pytanie czy masz możliwość przetasowanie innych rodzajów sygnału np. gier?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótki update odnośnie konsol. Xbox One S nie nie chce ustawić w opcjach obrazu trybu 3D i usilnie twierdzi, że TV go nie obsługuje. Nie wiem, czym to jest spowodowane (sprawdzę jeszcze amplituner), natomiast z wykryciem HDR nie ma żadnego problemu. 

Forza Horizon 3 HDR. Input lag przy ustawionym w TV trybie HDR mi nie przeszkadzał. Ciężko jest uchwycić obraz telefonem i pokazać wszystko tak, jak wyglada w rzeczywistości, ale ta jasna "czapka Napoleona" jest... coż... trochę dziwa i nie wiem, czy taki był zamysł autora. 

30604537812_cb75d16927_k.jpg

Dalej jest lepiej:

30721272165_90c3be136e_k.jpg

30721272685_deded7dec4_k.jpg

30604541042_e9c930d6e9_k.jpg

Co ciekawe, odwzorowanie kolorów jest trochę inne niż w poprzedniku (Sony x8506c), co najlepiej widać w kolorach elementów menu oraz fontach.

Niestey, żeby nie było za różowo, zauważyłem efekt migotania/pływania krawędzi, który w Sony nie występował. Mam nadzieje, że widać, co mam na myśli:

Nie mam pojęcia, czy istnieje możliwość wyeliminowania tego, czy po prostu ten typ tak ma.

Edytowane przez lbk2007
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Straszna kicha z tymi migającymi liniami, nie licząc tej wpadki jak ogólny odbiur TV w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba sprawdzić więcej tytułów, ale poza tym wrażenia bardzo dobre. W Wiedźminie ciężko mi było ustawić odpowiedni poziom jasności, gdyż w grze... zabrakło suwaka, a rozjaśnienie w telewizorze spowodowało dla odmiany wypalanie oczu. Pewnie trzeba znaleźć jakiś złoty środek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia ‎02‎.‎11‎.‎2016 o 01:12, lbk2007 napisał:

"Ciężko jest uchwycić obraz telefonem i pokazać wszystko tak, jak wyglada w rzeczywistości, ale ta jasna "czapka Napoleona" jest... coż... trochę dziwa i nie wiem, czy taki był zamysł autora. 

30604537812_cb75d16927_k.jpg

Co ciekawe, odwzorowanie kolorów jest trochę inne niż w poprzedniku (Sony x8506c), co najlepiej widać w kolorach elementów menu oraz fontach.

To naturalne, że i odwzorowanie kolorów masz przekłamane i z pewnością nie taki był zamysł autora, jeśli sama gra nie jest w HDR. Tryb HDR w TV to wyłącznie "symulacja" jak mogłoby to wyglądać z grubsza, ale przepalenia masz dlatego, że zakres tonalny mimo włączonego trybu HDR pozostaje w "widełkach" SDR. Osobiście odradzam stosowanie trybu HDR - raczej słabo to wygląda.

Pozostałe wrażenia po z grubsza tygodniu użytkowania:

1. Przede wszystkim podziękowania dla Maćka - fantastyczna robota z kalibracją :) nie wyobrażam sobie pozostawienie takiego panelu na ustawieniach fabrycznych. Choć błędy odwzorowania są ciut większe, niż w modelu testowym - obraz powala i kolorem, i głębią kontrastu. Z powodu osobistych preferencji obniżyłem tylko minimalnie jasność panelu (nie mylić z "jasność OLED"), bo Maciek przejęty moim narzekaniem próbował mi powyciągać wszystkie możliwe i niemożliwe detale z cienia :) Oglądam raczej w niezbyt jaskrawym świetle lub prawie/całkowitej ciemności więc z reguły na ustawieniach "ISF Ciemny...". Mam porównanie do Panasa ST60 i powiem szczerze, że choć przepaści nie widać, to jednak różnica jest baaardzo wyraźnie zauważalna, nie wspominając o powalających scenach z rozgwieżdżonym niebem i odlatującą w siną dal Sandrą Bullock ;)

POLECAM i dzięki Maciek :) 

2. Do HDR (w wersji DV, bo poza Netflixem i kilkoma tytułami w PL nie ma innych źródeł) trzeba się trochę przyzwyczaić - jest generalnie ciemniejszy, niż to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni przez lata, na samym początku ma się wrażenie oglądania materiału jak w trybie "Dynamicznym". Jednak po kilkudziesięciu minutach materiału jest efekt wow. Największy szacunek dla masterujących "Marco Polo", choć i tu nie ustrzeżono się błędów: w niektórych, bardzo ciemnych scenach (na wzgórzu przy tym drzewie) momentami TV ma problem z ustawieniem właściwego poziomu i odcieni bliskich czerni. Ale to jedynie "łyżka dziegciu" :) 

3. Jak widać, nawet takie produkty to efekt kompromisów. Wiem, że część czytelników nie zatrybiła 3D. Ja jednak mam sporą kolekcję filmów stereoskopowych i przyznaję, że oglądanie ich sprawa mi dużą frajdę. W E6 mamy idealnie, wydawałoby się, zestawienie technologii: 4K i pasywny filtr polaryzacyjny. I tak jest :) poza malym szczegółem. Otóż filtr judder niestety już od wartości 1 wprowadza przy małych obiektach poruszających szybko po ekranie (lub odwrotnie) dość wyraźne artefakty, co czasem potrafi zirytować. Gdyby nie to - głębia i plastyka obrazu znacznie przerasta to, czego do tej pory doświadczałem na Panasie. Nie wiem, jak reszta, ale ja na nowo odkrywam swoją kolekcję BD 3D :)

4. Mimo obaw bardzo szybko przestawiłem się na nową strukturę menu i muszę przyznać, że jest dobrze przemyślane.

5. Również, mimo obaw, bo dużo czasu "antenowego" zajmują mi plansze z elementami stałymi i logo stacji - nie zauważyłem żadnych powidoków.

Jak na razie - jestem pod wrażeniem zmiany, i najchętniej wziąłbym z tydzień urlopu, żeby się tym nacieszyć. Ale cóż, nikt nie mówił, że będzie łatwo :)

PS. Zakup poprzez sklep internetowy z Łodzi, który pewnie wszyscy znają, m.in. z pojawiających się, zwłaszcza w konkurencyjnym portalu niezbyt pochlebnych opinii. Nie rozumiem tego kompletnie (choć cena zakupu mogła wzbudzać niepokój), tym bardziej, że jest to mój drugi zakup po audio ONKYO, do czego czepiano się najwięcej. Ja nie mam z nim do dzisiaj żadnego problemu. Kontakt z p. Michałem był bardziej, niż satysfakcjonujący. I to zarówno mailowo, jak i smsowo czy telefonicznie. Podkreślam, że to oczywiście tylko i wyłącznie moje subiektywne odczucie. Osobiście polecam.

...jeśli w którymś punkcie złamałem regulamin portalu - zgadzam się na "przeredagowanie" tekstu ;)

1 godzinę temu, kobolko napisał:

2. Do HDR (w wersji DV, bo poza Netflixem i kilkoma tytułami w PL nie ma innych źródeł) trzeba się trochę przyzwyczaić - jest generalnie ciemniejszy, niż to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni przez lata, na samym początku ma się wrażenie oglądania materiału jak w trybie "Dynamicznym".

Małe sprostowanie: obraz w natywnym HDR trudno w zasadzie nawet porównywać do trybu "Dynamicznego" - barwy czy rozpiętość tonalna jest nieporównywalna. Skojarzenie z trybem sztucznego podbijania dynamiki SDR wzięło się z tego, że pierwszym obrazem HDR, który wziąłem na warsztat był nieco nieszczęśliwy Daredevil. Nieszczęśliwy dlatego, że ma bardzo specyficzną kolorystykę i jest wyjątkowo kontrastowy. No, ale taka jest tematyka tego filmu. Dopiero Marco Polo pokazał, co naprawdę oznacza HDR :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kobolko dzięki za uwagi :-) Opisałeś kilka "minusów" ja mam pytanie, jak kwestia z detalami w bardzo ciemnych scenach? Szczególnie przed i po kalibracji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpowiem Ci tak: 99℅ to niestety kwestia materiału. Jeśli treść, nawet na BD, zakodowana jest źle, to żaden OLED nie pomoże. Maciek w trakcie kalibracji miał na uwadze moje bolączki, które również dotyczyły gubienia detali w czerniach, dlatego wyciągnął mi tyle, ile się dało. Okazało się, że nawet więcej, niż potrzeba. Na tablicach ustawienia czerni referencyjnej wyszło, że mogę obniżyć jasność w trybie ISF CIEMNY o nawet 2 podziałki, a w 3D nawet o 6, i ciągle (choć na styk) mieściłem się w zakresie wymaganych odcieni. MOIM ZDANIEM można w tym tv osiągnąć i detale i czerń bez specjalnych kompromisów. 

Przed kalibracją nie wiem - tv prosto od dostawcy powędrował do Macieja. 

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kobolko napisał:

To naturalne, że i odwzorowanie kolorów masz przekłamane i z pewnością nie taki był zamysł autora, jeśli sama gra nie jest w HDR. Tryb HDR w TV to wyłącznie "symulacja" jak mogłoby to wyglądać z grubsza, ale przepalenia masz dlatego, że zakres tonalny mimo włączonego trybu HDR pozostaje w "widełkach" SDR. Osobiście odradzam stosowanie trybu HDR - raczej słabo to wygląda.

Gra jest w HDR, więc to nie są żadne pseudo symulacje "SDR w HDR". Możliwości widzę dwie: 1. błąd w grze; 2. niepoprawne mapowanie kolorów przez tv.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, lbk2007 napisał:

Gra jest w HDR, więc to nie są żadne pseudo symulacje "SDR w HDR". Możliwości widzę dwie: 1. błąd w grze; 2. niepoprawne mapowanie kolorów przez tv.

Sorry, w takim razie oczywiście nie było tematu. Niestety już od blisko 15 lat jestem lajkonik w świecie gier (czasu brak), więc nie znałem specyfiki tego produktu. Z tym pytaniem należałoby się chyba zwrócić do Macieja. Być może to kwestia kalibracji samego trybu HDR w TV.

Pozdrawiam

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam . Już prawie zdecydowałem się na zakup LG a teraz mam znowu wątpliwości czy LGG6 -E6 , czy ZD9 czy DX900 . Mój TV Kuro niestety umiera i mam już mało czasu , wiem że kilkukrotnie już pytałem w tym temacie ale co właściwie wybrać nie patrząc na cenę tylko technikę . filmy oglądam w oświetlonym pomieszczeniu i mam dużo filmów 3D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam . Już prawie zdecydowałem się na zakup LG a teraz mam znowu wątpliwości czy LGG6 -E6 , czy ZD9 czy DX900 . Mój TV Kuro niestety umiera i mam już mało czasu , wiem że kilkukrotnie już pytałem w tym temacie ale co właściwie wybrać nie patrząc na cenę tylko technikę . filmy oglądam w oświetlonym pomieszczeniu i mam dużo filmów 3D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie masz w zwyczaju organizowania sobie "kina" w domu, zapewniając odpowiedni poziom warunków, czyli m.in. możliwie jak najmniej światła zewnętrznego, a oczekujesz spektakularnych efektów HDR, to IMHO wybór SONY/Panasonic, że względu na max jasność w szczycie wydaje się trafniejszy. Przy jakimkolwiek oświetleniu ambient w w pokoju wady obu TV w czerniach przestają mieć znaczenie. "Wydaje się", bo wspomniałeś o kolekcji 3D. Jeśli spojrzeć z tego punktu widzenia, zestawienie 4K z technologią pasywną (LG) daje najlepsze rezultaty. Choć i tu praw optyki nie oszukasz: dla 65" min odległość bez crosstalk'u to ok  2-2,5m (przynajmniej u mnie). Siedzenie bliżej na tyle zmienia kąty padania światła na okulary, że efekt ten niestety się pojawia (ważne w przypadku uchwytów ściennych pozwalających na duży zakres regulacji odległości od widza). Poza tym - najlepsze możliwe rozwiązanie, nawet pomimo kilku drobnych wad, o których wspomniałem kilka postów wyżej. Plastyka i głębia 3D jest bardziej immersyjna, niż przy technologii aktywnej: mam porównanie z Panasonic ST60.

Osobiście odkrywam na nowo z zachwytem moją kolekcję 3D. 

27 minut temu, kobolko napisał:

wybór SONY/Panasonic, że względu na max jasność w szczycie wydaje się trafniejszy. 

Dla sprostowania: LG nie jest "ciemnym" panelem. Nie musi mieć powodów do wstydu przed konkurencją, circa 700cd w HDR naprawdę robi ???? Pisałem o "spektakularnym" efekcie ☺

36 minut temu, kobolko napisał:

Jest na tyle jasny, że nawet w słoneczny dzień, choć bez wypadania słońca bezpośrednio do pokoju można śmiało oglądać na ISF ciemnym - ze względu na fenomenalny kontrast.

Edytowane przez kobolko
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Akurat siedzę w odległości około 2,80 - 3 m więc z twojego tekstu wynika że 3D będzie prawie ok . A w pokoju filmy i telewizję oglądamy po 17.00 więc słońce nie powinno stanowić problemu , więc chyba jednak LG z kalibracją będzie OK .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poisadałem telewizory 3D, ale zawsze uważałem tę technologię za przerost formy nad treścią i marketingowy "popychacz" sprzedaży. Z okularów skorzystałem dwa razy. Po seansie "Warcraft: Początek" na LG zmieniam zdanie :) Będę odkrywał 3D na nowo i żałuję, że mam tylko kilka pozycji w tym formacie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze pytanie poza jakością wykonania , czy w oświetlonym pomieszczeniu są bardzo duże odbicia na ekranie ? , chodzi o mocno irytujące czyli np mamy bardzo ciemna scenę i w tym obszarze cały pokój na TV , oraz czy zauważyliście już jakieś istotne powidoki na tych panelach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam jeszcze pytanie poza jakością wykonania , czy w oświetlonym pomieszczeniu są bardzo duże odbicia na ekranie ? , chodzi o mocno irytujące czyli np mamy bardzo ciemna scenę i w tym obszarze cały pokój na TV , oraz czy zauważyliście już jakieś istotne powidoki na tych panelach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy obecnej pogodzie ciężko o mocno oświetlone pomieszczenie. Telewizor wisi 2 metry od dużego okna, matryca błyszcząca, odblaski są, ale i mi osobiście nie przeszkadzają. Grawitację mogę oglądać nawet w dzień ;)

Co do jakości - ciężko cokolwiek powiedzieć, gdy masz kilka mm ekranu naklejone na kilka mm pleksi ;) Trzeba uważać, żeby nie złamać :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, abart68 napisał:

A jak wygląda ogólnie jakość wykonania tego TV

Co do jakości wolę się nie wypowiadać, kiedy na forum ktoś stwierdził, że przy klasie premium pilot powinien być wykonany z aluminium szczotkowanego zamiast ze srebrnego tworzywa. Nawet, jeśli to tworzywo jest wysokiej jakości... Jakby pilot był najważniejszy.. ;)

12 godzin temu, abart68 napisał:

Odbicia są, ale nie są uciążliwe. Nie ma dyskomfortu patrzenia jak w lustro, nawet przy ciemnych scenach. Choć sprawdzone jedynie przy świetle sztucznym - słońca o tej porze roku, jak stwierdził kolega, jak na lekarstwo :) Ja nie stwierdziłem powidoków, choć bardzo się starałem (oczywiście jak na moje warunki - kilka godzin w necie, grać nie grywam) :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy 65E6V nie ma problemów z artefaktami w trybie 3D przy szybko poruszających się obiektach (lub obiektach na szybko przemieszaczajacym się/panoramowanym tle), np wirniki śmigłowców, panoramowane silne źródła światła (latarka) w ciemnych scenach?

link: 

Zwróćcie uwagę na litery ~00:32 - 00:39

dla ułatwienia: pierwsze sceny Prometeusz BD. Co ciekawe występuje jedynie dla de-judder ustawionego na dowolną wartości powyżej "0" (?)

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi