Skocz do zawartości
Gmeru

Samsung KS8000 SUHD TEST Ultra HD Premium

Rekomendowane odpowiedzi

gdzieś czytałem że to będzie dotyczyć tylko topowyych modeli i na razie np. dla KS8000 i w dół nie jest potwierdzone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli by tak było to by się idealnie wpisywalo w politykę aktualizacyjną Samsunga

Wysłane z mojego SM-N910C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@klaus71

Możesz podać źródło wiadomości

Nie ukrywam że jest to dla mnie bardzo interesujący temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interesowałem się czy seria KU dostanie ten update.

i znalazłem tą wypowiedź w komentarzach pod informacją że samsung doda update do modeli 2016 z dynamicznym hdr - strona był anglojęzyczna.

niestety nie mogę tego odnaleźć

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

interesowałem się czy seria KU dostanie ten update.

i znalazłem tą wypowiedź w komentarzach pod informacją że samsung doda update do modeli 2016 z dynamicznym hdr - strona był anglojęzyczna.

niestety nie mogę tego odnaleźć

Zapowiedzi samsunga należy traktować z przymrużeniem oka. Do tej pory na stronie producenta widnieje info, że KS7000 ma matrycę 10 bit, a zachodnia strona zawierająca info o modelach wszystkich znanych producentów, uaktualniła info o specyfikacji KS7000 pisząc, że siedzi tam matryca 8 bit + FRC, a 10 bit jest dopiero od modelu KS8000 i wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung to ogólne bardzo tajemnicza firma. Nie publikują changelogow. Zapowiedzi z reguły pojawiają się na blogach itp

Ogolnie to dobra polityka producenta zawsze można powiedzieć ze.my nic takiego nie mówilismy

Co do ks7000 to i ja slyszalem o tym ze będzie tam matryca 8 bit. Ale.to było w luźnej rozmowie z konsultantem w SBS. Dodatkowo stwierdzil ze w KS7000 co prawda będą 4 rdzenie ale niżej taktowane niz w 8000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung to ogólne bardzo tajemnicza firma. Nie publikują changelogow. Zapowiedzi z reguły pojawiają się na blogach itp

Ogolnie to dobra polityka producenta zawsze można powiedzieć ze.my nic takiego nie mówilismy

Co do ks7000 to i ja slyszalem o tym ze będzie tam matryca 8 bit. Ale.to było w luźnej rozmowie z konsultantem w SBS. Dodatkowo stwierdzil ze w KS7000 co prawda będą 4 rdzenie ale niżej taktowane niz w 8000

Coraz więcej więc wskazuje na to, że Panas 58DX750 będzie lepszym wyborem od KS7000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem Panasonic przegrywa oprogramowaniem. Firefox niestety nie zdobądzie takiego udziału jak Tizen web os czy nawet android. Powód jest prosty za male zaangażowanie programistów i deweloperów. DX 750 jest bardzo fajnym telewizorem jednak brakuje mu tej marketingowej otoczki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To prawda - panasonic na pewno nie bedzie mial takiego roznorodnego oprogramowania jak samsung ale przynajmniej u mnie dziala duzo, duzo stabilniej niz oprogramowanie w lg (wersja 2.0 z ostatnia aktualizacja), jest tam to czego akurat ja potrzebuje no i jest za[beeep]... szybkie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem Panasonic przegrywa oprogramowaniem. Firefox niestety nie zdobądzie takiego udziału jak Tizen web os czy nawet android. Powód jest prosty za male zaangażowanie programistów i deweloperów. DX 750 jest bardzo fajnym telewizorem jednak brakuje mu tej marketingowej otoczki

Miałem takie samo podejście jak Ty w zestawieniu ks7000 vs dx750, ale zmieniam swoje stanowisko po zgłaszanych przez ludzi problemach z tandetnym wykonaniem (odstające od matrycy ramki) oraz bad pixelami (sam znalazłem 10) a inny klient co kupował model 49KS7000 w RTV Euro Agd, dopiero 4 egzemplarz był "sensowny" z "tylko" 1 bad pixelem, wcześniejsze egzemplarze miały problemy z większą ilością bad pixeli oraz problem z ramkami. Do tego dochodzi ściema z matrycą 10 bit (to miała być przewaga nad Panasem), a teraz okazuje się, że jest tam 8 bit + FRC, czyli to samo co w Panasie. Do tej pory na stronie samsung polska widnieje info o matrcy 10 bit. Dla mnie jest to zwyczajne wprowadzanie w błąd klienta. Poza tym, bardzo dziwi zastosowanie w KS7000 (KS8000) wyłącznie mułowatych, przedpotopowych złącz USB 2.0. Mam tu poważne wątpliwości czy przepustowość USB 2.0 zapewni płynne odtwarzanie plików UHD o bardzo wysokim bitrate. Co ciekawe w starych modelach samsunga z 2015 r. było złącze USB 3.0. Doprawdy dziwna polityka firmy, zwłaszcza, że nawet tani TCL ma USB 3.0.

Kilka osób które porównywało nowego panasa z nowym samsungiem (i to modelem wyższym KS8000) wskazywało na lepszy obraz w Panasie oraz lepsze kąty w Panasie. Do tego obecna cena za DX750 to 6500 zł a 55KS7000 cena 6499 zł na 3 cale mniej hehe

Na koniec myślę istotna rzecz, samsungi nigdy nie grzeszyły mega trwałością, co zwłaszcza teraz, gdy samsung zaczyna jeszcze bardziej oszczędzać, może budzić poważne wątpliwości co do tego, ile TV pociągnie do pierwszej awarii. Panas ma na tym polu znacznie lepszą opinię, co mogę potwierdzić na przykładzie moim i wielu moich znajomych, którzy na przestrzeni lat 2007-2015 kupowali Panasy i nikomu jeszcze TV nie padł.

Myślałem o KS7000 jako o świetniej maszynce do odtwarzania multimediów, ale skoro coraz więcej "kwiatków" wychodzi z KS7000, to muszę koniecznie sprawdzić DX750 i jeśli obrazu nie będzie miał gorszego niż KS7000, to na pewno zdecyduję się na Panasa, a w razie potrzeby do TV dokupię zewnętrzny Player.

Edytowane przez rafcio76r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak piszesz o tym 10- bit. Masz to na 100%potwierdzone? ?

Ja taką opinię słyszałem w SBS od sprzedawcy, ale bylo to w momencie jak ks8000 stał już na półce a ks 7000 jeszcze nie było . Dlatego nie podchodzę do tej informacji jako pewnika

Co do zakupu panasa masz rację. Cena podobna 3cale wiecej. A jesli jakość lepsza to osobiscie wolał bym kupić za 300 zl albo dongla z androidem albo po prostu BR od samsunga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak piszesz o tym 10- bit. Masz to na 100%potwierdzone? ?

Ja taką opinię słyszałem w SBS od sprzedawcy, ale bylo to w momencie jak ks8000 stał już na półce a ks 7000 jeszcze nie było . Dlatego nie podchodzę do tej informacji jako pewnika

Co do zakupu panasa masz rację. Cena podobna 3cale wiecej. A jesli jakość lepsza to osobiscie wolał bym kupić za 300 zl albo dongla z androidem albo po prostu BR od samsunga

Kolego Piteron na stronie:

http://www.displayspecifications.com/en/model/02f2431

zaktualizowano specyfikację KS7000. Od samego początku była na niej informacja o matrycy 10 bit, ale kilka dni temu zmieniono opis - wpisując, że siedzi tam jednak 8 bit + FRC (czyli to samo co i w Panasie). Ta aktualizacja specyfikacji musi z czegoś konkretnego wynikać. Co ciekawe w wyższym modelu KS8000 pozostawiono info o matrycy 10 bit:). Co do Bluray samsunga to już go posiadam i odtwarza praktycznie wszystkie formaty plików, oczywiście oprócz Ultra HD :) Panasa DX750 jeszcze nie widziałem na żywo, ponieważ jak dotąd jest on bardzo słabo dostępny.

Edytowane przez rafcio76r

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie na jaka rozdzielczość ustawić dekoder horizon. Bo gdzieś przeczytałem że najlepiej 720p. Maksymalna opcje która posiadam to jest 1080p.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Piteron na stronie:

http://www.displayspecifications.com/en/model/02f2431

zaktualizowano specyfikację KS7000. Od samego początku była na niej informacja o matrycy 10 bit, ale kilka dni temu zmieniono opis - wpisując, że siedzi tam jednak 8 bit + FRC (czyli to samo co i w Panasie)

Traktujecie tę stronę jak jakąś wyrocznię a tak nie jest. Tam też mogą być błędy. Nie ma żadnej pewności, że za tydzień znowu czegoś nie zmienią.

Więc spokojnie z osądami, dopóki informacje nie zostaną potwierdzone w testach...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego nikt nie osądza . Ja czekam na test, profesjonalny test. Jednak gdyby sie okazało że. .............

W Horizonie ustaw 1080p. 720p sprawdzało sie w starszych dekoderach od UPC

Edytowane przez Piteron

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam pytanko do posiadaczy KS7000 mieliście od początku tryb hdr+ czy dopiero teraz dodali i jak tak to czy go załączyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Traktujecie tę stronę jak jakąś wyrocznię a tak nie jest. Tam też mogą być błędy. Nie ma żadnej pewności, że za tydzień znowu czegoś nie zmienią.

Więc spokojnie z osądami, dopóki informacje nie zostaną potwierdzone w testach...

Dokładnie. Najlepiej byłoby spisać model matrycy z menu serwisowego i sprawdzić to na panel info....
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wygranej nad Szwajcariami kupiłem 49KS7000 :-) ale mam z nim jakiś dziwny problem...

Telewizor po wyłączeniu pilotem (w zestawie jest tylko smart pilot) przechodzi w stan czuwania. Niestety po kilku godzinach dioda w dolnym prawym rogu się wyłącza (tak jakby kończył stan czuwania i wyłączał się definitywnie). Wtedy nie da się już włączyć pilotem. Po naciśnięciu dowolnych przycisków na pilocie dioda zarówno na pilocie jak i na LCD mruga, ale dopiero wyciągnięcie wtyczki z gniazdka i ponowne jej wsadzenie powoduje, że LCD zaczyna reagować na pilota. Co to może być?? Żona mnie zabije jak tego nie naprawię (na razie wmówiłem jej, że muszę poustawiać kilka rzeczy w LCD więc jeszcze nie jest świadoma tego problemu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wygranej nad Szwajcariami kupiłem 49KS7000 :-) ale mam z nim jakiś dziwny problem...

Telewizor po wyłączeniu pilotem (w zestawie jest tylko smart pilot) przechodzi w stan czuwania. Niestety po kilku godzinach dioda w dolnym prawym rogu się wyłącza (tak jakby kończył stan czuwania i wyłączał się definitywnie). Wtedy nie da się już włączyć pilotem. Po naciśnięciu dowolnych przycisków na pilocie dioda zarówno na pilocie jak i na LCD mruga, ale dopiero wyciągnięcie wtyczki z gniazdka i ponowne jej wsadzenie powoduje, że LCD zaczyna reagować na pilota. Co to może być?? Żona mnie zabije jak tego nie naprawię (na razie wmówiłem jej, że muszę poustawiać kilka rzeczy w LCD więc jeszcze nie jest świadoma tego problemu)...

Spróbuj wyłączyć wszystkie ustawienia na eko .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem i niestety nic to nie dało. Tak jakby LCD ze stand by po parunastu minutach wyłączał się. Niestety 49KS7000 nie ma żadnego przycisku na obudowie, aby go włączyć (jedynie wyjęcie wtyczki pomaga).... coś jest nie tak z tym LCD ? Czy oddać go do MM? Kupowałem w weekend. Trochę szkoda bo oprócz tego problemu reszta jest OK.

Edytowane przez klata99

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbowałem i niestety nic to nie dało. Tak jakby LCD ze stand by po parunastu minutach wyłączał się. Niestety 49KS7000 nie ma żadnego przycisku na obudowie, aby go włączyć (jedynie wyjęcie wtyczki pomaga).... coś jest nie tak z tym LCD ? Czy oddać go do MM? Kupowałem w weekend. Trochę szkoda bo oprócz tego problemu reszta jest OK.

Włącznik jest w czujce IR. Naciśnij ją od spodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi