Skocz do zawartości
Gmeru

LG Super UHD 4K z certyfikacją Dolby Vision - polska premiera 2016

Rekomendowane odpowiedzi

chyba mi zeżarło array....wg mnie żaden tv LG nie ma tylnego podświetlenia ze strefowym wygaszaniem

http://www.rtings.com/tv/tests/movies/dark-scene/local-dimming

Bo nie ma wśród tych TV od LG żadnego modelu z 2014 roku, a to właśnie w 2014 roku LG wypuściło prawie wszystkie modele z Direct LED wraz ze strefowym wygaszaniem. Np. ten model: http://www.lg.com/pl/telewizory/lg-55LB730V.

I to co nas interesuje w zaprezentowanych danych technicznych to:

Rodzaj wyświetlacza: Full LED

Technologia podświetlania: LED Plus*

*LED Plus to jest właśnie wygaszanie strefowe (nazwa własna LG).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Walka o smolistą czerń zapiera dech w piersiach.

Ustalmy jeszcze raz, że tylko technologia OLED WRGB od LG ma czarny kolor jako czarny.

Żadne złożone i drogie systemy podświetlania czy wygaszania stref matryc LCD LED nigdy nie dorównają w tym OLED.

W/w tylko zwiększają koszty produkcji TV LCD. Na koniec ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba mi zeżarło array....wg mnie żaden tv LG nie ma tylnego podświetlenia ze strefowym wygaszaniem

http://www.rtings.com/tv/tests/movies/dark-scene/local-dimming

Our backlight test verifies the configuration of the TV's backlight. Direct backlighting (sometimes referred to as Full-array) means there are LEDs placed all over behind a TV’s LCD panel. Edge-lit TVs only have LEDs along the sides of the screen (usually two opposing sides), and these LEDs are responsible for lighting the entire screen. They perform quite differently for local dimming, so this result is quite important.

Full array I direct lightning, to jest to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sprzeczamy się o szczegóły serwisy fachowe piszą wyraźnie full array local dimming jako tylne podświetlenie z lokalnym (strefowym) wygaszaniem. Istota sprawy jest taka ze żaden model LG 2016 tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za miłą ocenę, ale zdecydowanie nie jestem fachowcem od TV. Wiem tylko to, czego sam się dowiaduję pod kątem moich ograniczonych zakresowo zainteresowań oraz planów zakupowych. Nigdy nie kupuję kota w worku. Dlatego zanim coś kupię z zaawansowanych technologii, to muszę mieć odpowiednią wiedzę. Dzięki temu nie muszę żałować swoich zakupów.

Ale to akurat wiem dobrze, że Direct LED to na 100% podświetlenie tylne (pełne). Co więcej, jest to nazewnictwo stosowane i potwierdzone znaczeniowo przez LG. Ale dla jeszcze wiekszej pewności może Pan sprawdzić to poprzez pomacanie obudowy TV. Cała tylna obudowa (raczej) powinna być nagrzana od świecących diod. W przypadku podświetlenia krawędziowego ciepłe są tylko ramki na dole lub po obu bokach.

Ja tam nie narzekam na swój TV i podświetlenie, ale czy tak właśnie powinno wyglądać podświetlenie typu Direct ?:

Zdjęcie w ISO 800:

IMG_0004.JPG

Jak dla mnie, to widać, jakby diody były na rogach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

sprzeczamy się o szczegóły serwisy fachowe piszą wyraźnie full array local dimming jako tylne podświetlenie z lokalnym (strefowym) wygaszaniem. Istota sprawy jest taka ze żaden model LG 2016 tego nie ma.

To co napisałeś po angielsku, nie ma sensu logicznego, to co po polsku już bardziej. Wydaje mi się że nie po drodze ci z angielskim i mieszasz pojęcia i błędnie tłumaczysz.

Napisałeś po angielsku.

Pełnorzedowe lokalne przyciemniane.

Nic tam nie ma o podświetleniu.

Jak już to powinno być.

Pełnorzedowe tylne podświetlenie ( full array backlight, direct backlight) z lokalnym przyciemnianiem ( with local dimming)

Że dwa pierwsze określenia po angielsku znaczą to samo, już pisałem.

Edytowane przez raf7775

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co napisałeś po angielsku, nie ma sensu logicznego, to co po polsku już bardziej. Wydaje mi się że nie po drodze ci z angielskim i mieszasz pojęcia i błędnie tłumaczysz.

Napisałeś po angielsku.

Pełnorzedowe lokalne przyciemniane.

Nic tam nie ma o podświetleniu.

Jak już to powinno być.

Pełnorzedowe tylne podświetlenie ( full array backlight, direct backlight) z lokalnym przyciemnianiem ( with local dimming)

Że dwa pierwsze określenia po angielsku znaczą to samo, już pisałem.

Akurat nie masz racji, bo na forach angielskojęzycznych używa się powszechnie właśnie skrótu FALD

PRZYKŁAD

Poza tym nie o semantykę tu chodzi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

właśnie próbowalem wytłumaczyć że nie chodzi o poprawna angielszczyznę z która jakoś sobie radzę ale o to jak co jest określane i po raz 3 powtórzę że niezależnie jak bedziemy tłumaczyli te zwrotu seria 2016 LG nie zawiera modeli ze pełnym tylnym strefowym wygaszaniem co jest podstawą do uzyskania głębokiej czerni i wysokiego kontrastu i daje minimalną możliwość konkurowania pod względem czerni z OLED.

Porównaj sobie wyniki ostatniego testu LG na forum z poprzednim testem Pansa z tylnym strefowym podświetleniem. Przepaść

http://hdtvpolska.com/topic/37323-panasonic-tx-65dx900-dx900-test-ultra-hd-premium-lcd-led/

Myślę, że jaśniej niż tutaj już się nie da

http://www.cnet.com/news/led-local-dimming-explained/

Akurat nie masz racji, bo na forach angielskojęzycznych używa się powszechnie właśnie skrótu FALD

PRZYKŁAD

Poza tym nie o semantykę tu chodzi...

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Angielski mozna zostawic w spokoju. LG mialo swego czasu modele LCD z bardziej "wysublimowanym" podswietlaniem (ktos jeszcze pamieta lm960v ?), teraz nie musi wysilac sie, bo ma OLED. Zreszta nie mialoby to sensu posrod tak silnej i licznej konkurencji na tym polu. Lepiej odroznic swoj produkt systemem operacyjnym.

Nie bardzo rozumiem o co sie spieracie. Fakty sa ustalone, a indywidualna interpretacja terminow, niczego tu nie zmieni. Mozna ewentualnie zrozumiec swoj blad i sie do tego przyznac. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Walka o smolistą czerń zapiera dech w piersiach.

Ustalmy jeszcze raz, że tylko technologia OLED WRGB od LG ma czarny kolor jako czarny.

Żadne złożone i drogie systemy podświetlania czy wygaszania stref matryc LCD LED nigdy nie dorównają w tym OLED.

W/w tylko zwiększają koszty produkcji TV LCD. Na koniec ceną.

Wszystko pięknie i ładnie. Mam tylko malutką wątpliwość, która zasiał we mnie pewien artykuł. Glownym wątkiem artykułu był m.in. problem z poprawnym "policzeniem" ilości pikseli w RGB a RGBW. Nawet LG tlumaczy to nieco pokrętnie. Wiem, pewnie odgrzewam stary temat, Maciej to chyba próbował prostować swego czasu, ale... No właśnie, "ale". Tu dwa pytania:

1. Czy RGBW to taki sam rozkład subpikseli (w ogóle koncepcja) co w WRGB - i jak to się ma do teorii "4k vs. prawie 4k"

2. ...i związany z punktem 1 ewentualny problem: niejednoznaczna opinia Vincenta Teoh'a (i znowu, czy dotyczy ona wąskiej grupy paneli ~4k), z którym Maciej współpracuje dość mocno i w wielu sprawach maja b.zblizone zdanie:

"Dodatkowy biały subpiksel rozmywa obraz i nieodwracalnie niszczy wierność odwzorowania kolorów. Próbując na siłę wyświetlić sygnał RGB na matrycy RGBW, tracimy informację o kolorze, a użytkownicy nigdy nie będą w stanie oglądać filmów zgodnie z zamysłem reżysera. - Vincent Teoh, tester i kalibrator telewizorów, hdtv.co.uk."

Cały tekst, włącznie z materiałem video tutaj:

http://m.benchmark.pl/testy_i_recenzje/czy-warto-kupic-tani-telewizor-4k.html

Pojawia się nawet taki sam "zarzut" pod adresem OLED, ale dotarłem do info, że autor sprostował informacje dot. OLED LG (pełna ilośc subpikseli dla każdego ze składowych kolorów, w tym białego). Niemniej odczuwam swoisty "niepokój" ????

Maciek? Jakiś komentarz?

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaległy wywiad o nowościach:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Przedstawiciel LG Polska oficjalnie, do kamery mówi, że DCI P3 dla tegorocznych TV LG LCD UHD (bez przedrostka Super) wynosi 89%, a wam w teście wyszło, że TV SUHD serii 7 poszerzenia palety kolorów praktycznie nie ma wcale, bo wskaźnik ten wyniósł tylko 83% :-).

Gmeru, czy mógłbyś się do tego jakoś odnieść?:-) Bo podejrzewam, że merytorycznie (w tym również w sensie technicznym) nie miałbyś z tym problemu, ale to zapewne nie byłoby pozytywne dla LG, więc może być tak, że nie będziesz chciał zabierać w tej kwestii głosu.

Być może te wymienione 92% wyjdzie w teście UH950V, chociaż podobno UH85 ma ten sam Color Prime Plus, a na stronie http://www.rtings.com/ w teście UH85 DCI P3 wyniósł 90.68%.

Przy okazji, czy moglibyście Panowie wytłumaczyć czym się różni DCI P3 uv od DCI P3 xy?

Oba te parametry wyróżnia (stosuje) wspomniana zagraniczna strona z testami TV i zawsze DCI P3 xy ma niższą wartość, która to, jak widzę, nie jest głównym wskaźnikiem.

Edytowane przez WPPP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warszawa Ostrobramska. Widziałem go wczoraj. Raczej ciekawostka przyrodnicza w tej cenie ale tv piękny

Wersję 55 cali można z rynku zapewne niemieckiego mieć za

http://allegro.pl/tv-lg-oled55e6v-55-4k-uhd-hdr-oled-nowosc-i6248193911.html

Więc to raczej nie sprzedawalny temat jest

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy próbie realizacji zamówienia, po wrzuceniu do koszyka otrzymujesz taki oto komunikat:

"Sorry! This Item is currently not available for reservation."

Zaznaczyć opcji zakupu i odbioru na miejscu nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodnie z pytaniem, które padło podczas prezentacji dotyczącym aktualizacji WebOS 2.0 do wersji 3: póki co nie jest planowany taki ruch ze strony producenta.

Czyli nie będzie aktualizacji z WebOS 2 do 3 :(

Trochę liczyłem, że to by przyspieszyło nieco menu w mojej 910...

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetnie to działał OS w mojej starej plazmie ;)

W 910 dłuższe przytrzymanie przycisku ustawień - tv musi pomyśleć, wejście w którąś z opcji, trzeba poczekać z sekundę na wczytanie (choćby ustawienia sieciowe, albo inne). Jakby mu pamięci albo procesora brakowało. Nke wyobrażam sobie, jak działał WobOS 1...

Serio, nawet zaprzyjaźniony Android działa szybciej.

Edit:

Zmiana źródła z HDMI na wbudowany dekoder tv satelitarnej - musi pomyśleć zanim da się zmienić kanał.

Po uruchomieniu tv też nie da się od razu zmienić źródła, bo jest komunikat żeby poczekać aż OS się załaduje do końca.

Nie jest to dokuczliwe, ale mogłoby działać szybciej, te kuleczki latające po okręgu i sygnalizujące wczytywanie menu są denerwujące.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Wampirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie wszystko działa szybko,na telewizorze.

Na odtwarzaczu bluray już tak fajnie nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na test lg 65uhd950v,podoba mi się,ale brak o nim testów w internecie i boję się go kupić na ślepo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi