Skocz do zawartości
Maciej Koper

Panasonic TX-65DX900 ( DX900 ) TEST - Ultra HD Premium LCD LED

Rekomendowane odpowiedzi

Cóż @Mr.Hankey chyba nie widziałeś obrazu ze skalibrowanej ISF 65VT60, może i czerń w pewnych scenach jest lepsza ale za to dokładność i nasycenie kolorów z tej plazmy jest nie do pobicia !!!!!! luminofor robi swoją robotę jak należy, podobnie jak ostatnie rewelacyjne kineskopy WEGA od Soniego !Tylko że pewnie te magiczne wygaszanie powoduje że gubi pewne szczegóły w ciemnych scenach ! Powidoki ? ja nie mam z tym problemu a płynność na medium jest ok.Za 12100 zł jestem na razie mega zadowolony ale w grudniu już minie 3 latka i na razie poza niedopracowanym oled-em , nie ma dla mnie alternatywy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jaki problem z nasyceniem kolorów ma lcd ? żaden - po kalibracji kolory będą identyczne co w plaźmie.

w zasadzie w tym lcd o niebo lepsze bo i lepsza czerń i dużo lepsza biel.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż @Mr.Hankey chyba nie widziałeś obrazu ze skalibrowanej ISF 65VT60, może i czerń w pewnych scenach jest lepsza ale za to dokładność i nasycenie kolorów z tej plazmy jest nie do pobicia !!!!!! (...) problemu a płynność na medium jest ok

Zapewniam kolegę, że jeżeli wstawi sobie do domu DX900 to wowczas odkryje jak niedoskonałym ekranem jest VT60. Zobaczy również, jak szybko płynie czas i co znaczy dokładność i nasyceniew flagowym TV 4K Panasonica oraz jak wiele japońskie inżyniery wyciągnęli w kwestii płynności.

a jaki problem z nasyceniem kolorów ma lcd ? żaden - po kalibracji kolory będą identyczne co w plaźmie.

Identyczne nie będą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ! to teraz niech wypowie się Mr Koper :) czemu jeszcze trzyma vt60 skoro DX900 to takie cudo nad cudami , to dalej lcd czyli filtr przepuszczający światło z poprawioną czernią , bez luminoforu , fakt biel jest dużo gorsza ale nie oglądam reklam :D więc mam to gdzieś, kąty na dx900 odpadają bo oglądam nie centralnie, płynność na filmach/serialach lepiej zostawić w spokoju, w rozsądnych ustawieniach a nie robić sztuczny ruch.Efekt Halo w DX900 też popsuje nieraz przyjemność oglądania !!!

Edytowane przez ROMAN38

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Identyczne nie będą :)

czyli z 4m odróżnisz kolor na skalibrowanej plaźmie od skalibrowanego lcd (patrząc na wprost)?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ach ! to teraz niech wypowie się Mr Koper :) czemu jeszcze trzyma vt60 skoro DX900 to takie cudo nad cudami , to dalej lcd czyli filtr przepuszczający światło z poprawioną czernią , bez luminoforu , fakt biel jest dużo gorsza ale nie oglądam reklam :D więc mam to gdzieś, kąty na dx900 odpadają bo oglądam nie centralnie, płynność na filmach/serialach lepiej zostawić w spokoju, w rozsądnych ustawieniach a nie robić sztuczny ruch.Efekt Halo w DX900 też popsuje nieraz przyjemność oglądania !!!

Z całym szacunkiem ale nie wiesz o czym mówisz. Mam w domu KURO i 65DX900. Moja Mama natomiast posiada VT60.

DX900 w prawie każdej konkurencji miażdży zarówno Kuraka jak i VT60. Napisałem prawie bo jedynie w konkurencji kątów jest na odwrót. Jednak 3-4 osoby siedzące obok siebie przed DX900 nie mają problemu z utratą barwy siedząc w odległości 3 metrów od DX900. Co do halo to przy oglądaniu nie ma szans abyś dostrzegł to w sposób przeszkadzający. Owszem, jak zatrzymasz obraz na stop klatce i będziesz po ciemku wypatrywał to coś tam zauważysz, ale naprawdę po tym co piszesz widać że nie oglądałeś tego ekranu albo oglądałeś źle poustawiany skoro tak uczepiłeś się tego halo. CO do kolorów to uwierz mi że to nie jest lcd jakie były 10 lat temu. Tutaj naprawdę plazma wymięka. A jasność nie potrzebna jest tylko do reklam.... Miałem CI nie odpisywać bo ewidentnie chodzi o to żeby wykazać wyższość VT60 który posiadasz nad czymkolwiek innym czego nie masz lub bo mieć nie możesz. Odezwałem się żeby być jakąś przeciwwagą dla Twoich słów bo zależy mi aby tutaj była jednak przewaga słów o charakterze merytorycznym a nie przepychanek bez pokrycia.

EDIT:

Dodam jeszcze że Pan Koper jeszcze nie miał okazji mnie odwiedzić i skalibrować sprzęt, mimo tego na własnych ustawieniach DX ZAUWAŻALNIE niszczy Kuraka...

Edytowane przez fido2001
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fido2001 , dzięki bo miałem odpisać w podobnym tonie , ale za dużo pisania i zrezygnowałem ! :)

Edytowane przez garydm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli z 4m odróżnisz kolor na skalibrowanej plaźmie od skalibrowanego lcd (patrząc na wprost)?

Oczywiście, bez najmniejszego problemu.

Panowie ,mam dylemat - panasonic dx900 czy oled ?

A to zależy na czym koledze zależy.

PS.Koledze fido2001 dzięki za merytoryczny głos w dyskusji i odniesie do innych PDP. To ważne aby prostować tematykę.

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż @Mr.Hankey chyba nie widziałeś obrazu ze skalibrowanej ISF 65VT60, może i czerń w pewnych scenach jest lepsza ale za to dokładność i nasycenie kolorów z tej plazmy jest nie do pobicia !!!!!! luminofor robi swoją robotę jak należy, podobnie jak ostatnie rewelacyjne kineskopy WEGA od Soniego !Tylko że pewnie te magiczne wygaszanie powoduje że gubi pewne szczegóły w ciemnych scenach ! Powidoki ? ja nie mam z tym problemu a płynność na medium jest ok.Za 12100 zł jestem na razie mega zadowolony ale w grudniu już minie 3 latka i na razie poza niedopracowanym oled-em , nie ma dla mnie alternatywy ;)

Jak napisałem wcześniej, wiedziałem, że pod moim postem zaraz odezwie się jakiś obrońca plazmy, której w żadnym momencie nie krytykowałem, jedynie opisałem fakty. Miałem też nie odpisywać, bo z doświadczenia wiem, że tego typu dyskusje nie mają sensu, ale nie mogłem się powstrzymać...

Zacznę od tego, że masz rację – faktycznie nie widziałem skalibrowanego 65VT60. Mam jednak skalibrowane przez Maćka 55VT60, zakładam, że różnica jest niewielka, więc mogę się do tego odnieść.

Oddanie kolorów po kalibracji będzie referencyjne zarówno na VT60 jak i na DX900. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że na nowym LCD będzie to wyglądało wręcz lepiej. Obstawiam jednak, że wyświetlając jedynie plansze z kolorami nie będziesz w stanie na 100% stwierdzić, co jest co.

Czy wygaszenie powoduje utratę detali w czerniach? Nie wiem, to trzeba by sprawdzić stawiając jeden tv obok drugiego, a takiej możliwości na razie nie mam, więc nie dyskutuje, choć faktycznie jest to możliwe.

Co do powidoków – przez ostatnie dwa lata miałem 3 plazmy Panasonica i wszystkie zostawiały powidoki, ta technologia tak ma i nie ma co nad tym debatować. Jednemu to pasuje, drugiemu nie. Jeśli Tobie nie przeszkadza, że powidok, że tak powiem "przykrywa" Ci to, co akurat oglądasz, to spoko, ja czegoś takiego nie akceptuję.

Płynność plazmy nie jest ok i nie próbuj sobie tego wmawiać. Wystarczy porównać z topowymi pod tym względem telewizorami – trzeba być fanatykiem z klapkami na oczach, aby stwierdzić, że nie ma problemu płynności w plazmach. Piszesz, że dla Ciebie ustawienie IFC na pośrednie jest ok, dla mnie jest to już absolutnie nie akceptowalny teatr. Na minimum z kolei nie widać w zasadzie działania upłynniacza. Nie ma więc złotego środka, nie da się tego ustawić samodzielnie, więc jest lipa. Do tego dochodzi jeszcze pasteryzacja, 50Hz bug, ale to już jest temat na inną dyskusje. Nie pisz jednak, że VT60 nie ma problemu z płynnością, bo przy DX900 wygląda w tej kwestii jak biedny krewny. To, że Tobie pasuje, w cale nie oznacza, że jest ok.

Efekt halo w DX900? Chłopie, przyznaj się, że nie widziałeś nawet tego telewizora na oczy i wybrzydzasz w myśl zasady LCD-[beeep].

Jedyne w czym plazma faktycznie niszczy DX900 to oczywiście kąty, które na LCD są ewidentnie do [beeep]y, ale to też jest wada technologiczna i tego już nie przeskoczymy. Z drugiej strony, jak już się ogląda film w kinowych warunkach, to jednak chyba zdecydowana większość siada jednak na wprost tv, a w takim wypadku jak napisał kolega wyżej można bez problemu oglądać we 3-4 osoby. Nie ulega jednak wątpliwości, że dla niektórych kąty widzenia mogą okazać się wadą nie do przeskoczenia.

Podsumowując mój przydługi wywód, masz fantastyczny telewizor, ale nie próbuj wmawiać innym, że to jedyny słuszny wybór. Najpierw obadaj dokładnie DX900, a nie piszesz bzdury, że dla Twojej plazmy nie ma alternatyw.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, bez najmniejszego problemu.

a można wiedzieć jak rozróżniasz to skoro po kalibracji będzie referencyjne w obu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sądzisz że po kalibracji tv za kwotę x, oferuje dokładnie to samo co tv (też po kalibracji) za kwotę 5x ? :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawym zjawiskiem jest to, że na każdym profesjonalnym portalu DX900 zbiera w zasadzie maksymalne noty, same ochy i achy, jedyna konkurencja to OLED itp.,a forumowicze, którzy w większości ten telewizor widzieli co najwyżej na ekspozycji w sklepie wyprzedzają się w szukaniu problemów... Bo przecież to nie może być dobry tv, to w końcu LCD....

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak często niestety jest, część osób po prostu nie ma bieżącego dostępu do nowych modeli i w swoich osadach bazuje na wiedzy sprzed lat, kiedy "słońce było bogiem". I stąd można przeczytać jakże doskonała jest niedoskonała technologia PDP.

Dla niedowiarków - decyzja Panasonica o zaprzestaniu produkcji plazm miała więcej niż jedna przesłankę w postaci nierentownej sprzedaży.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic tu po mnie ale szanuje wasze wypowiedzi, przecież skłonni byliście wydać na ekran 65 cali 20 tyś, każdy zachwala swoje. Mnie tylko pozostaje oled, nie mam zamiaru pakować się w lcd, pozdro !.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sądzisz że po kalibracji tv za kwotę x, oferuje dokładnie to samo co tv (też po kalibracji) za kwotę 5x ? :)

zupełnie nie wiem o czym piszesz - chyba coś ci się tematy pomyliły

wątek jest o dx900 i jego ewentualnie gorszych kolorach niż w plaźmie vt60

ja uważam że w obu po kalibracji będą identyczne a ty masz jakieś teorie że nie i co więcej da się łatwo odróżnić lcd(dx900) od vt60

więc pytam jak ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę napisać ze swojego doświadczenia 58DX900 :

Scena z dominującym czarnym (grawitacja , napisy końcowe )

Efekt halo - jest , ale jest naprawdę ledwo widoczny - przy stop klatce widoczny bardziej - patrzę na wprost TV .

Patrząc pod kątem widać wyraźnie jak , która sekcja się wygasza a która aktywuje .

Problem widzę bardziej sprowadza się do tego ,że posiadanie konkretnego modelu telewizora przysłania chłodny obiektywny osąd stanu faktycznego a niektóre , niezłe kiedyś telewizory urastają w oczach ich posiadaczy do mitycznych wręcz odbiorników .

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zupełnie nie wiem o czym piszesz - chyba coś ci się tematy pomyliły

wątek jest o dx900 i jego ewentualnie gorszych kolorach niż w plaźmie vt60

ja uważam że w obu po kalibracji będą identyczne a ty masz jakieś teorie że nie i co więcej da się łatwo odróżnić lcd(dx900) od vt60

więc pytam jak ?

Zobacz sobie co sam napisałeś wcześniej.

Żeby się nie rozwodzić zbytnio - tak patrząc na ekran jestem w stanie rozpoznać skalibrowane PDP od skalibrowanego LCD. Jak - doświadczenie.

A gdzie ja niby pisałem że DX900 ma gorsze kolory od VT60??

Chyba się koledze osoby pomyliły. Moim zdaniem lepiej wypada szczytowy lcd w tej materii.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy swoją drogą nie będzie tak, że po kalibracji barwa będzie faktycznie identyczna, a widoczna różnica będzie wynikała jedynie z rodzaju zastosowanego podświetlenia? Na przykładzie H6400 i VT60 (oba skalibrowane) nie widzę żadnej różnicy w kolorach. Obraz na plaźmie jest po prostu bardziej... "plazmowy" :) Może Maciek dodda coś od siebie w tek kwesti?

I pytanie z innej beczki. Jak sprawdzić czas pracy w DX900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy swoją drogą nie będzie tak, że po kalibracji barwa będzie faktycznie identyczna, a widoczna różnica będzie wynikała jedynie z rodzaju zastosowanego podświetlenia? Na przykładzie H6400 i VT60 (oba skalibrowane) nie widzę żadnej różnicy w kolorach. Obraz na plaźmie jest po prostu bardziej... "plazmowy" :) Może Maciek dodda coś od siebie w tek kwesti?

I pytanie z innej beczki. Jak sprawdzić czas pracy w DX900?

Nie no bez jaj , mam też w domu 40H6400 i jeśli twierdzisz że nie widzisz różnicy przy vt60 w kolorach to już lepiej nic nie pisz :) Dla mnie ten obraz jest mierny i tyle ale kupiony dla rodziców, sam bym tego nie chciał za darmo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skalibrowanie tv to nie jest zadna magia, która z przeciętnego odbiornika robi referencje! Jeżeli tak by się działo to szczytem głupoty byłoby wydawanie grubej kasy na wysokie modele, skoro ten sam efekt da "wyrównanie" panelu w CMS'sie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie da?

jak wyświetlisz zdjęcie na dwóch tv które w wyniku kalibracji będą miały kolory które są referencyjne?

jak np. dx700 i dx900 - uda się rozróżnić je po kalibracji czy nie?

wg mnie nie.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a nie da?

jak wyświetlisz zdjęcie na dwóch tv które w wyniku kalibracji będą miały kolory które są referencyjne?

jak np. dx700 i dx900 - uda się rozróżnić je po kalibracji czy nie?

wg mnie nie.

Tylko w miejscach, gdzie jeden TV ma przewagę nad drugim - np. w czerniach, przy HDR itd. Sceny "łagodne" będą wyglądać tak samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi