Skocz do zawartości
Gmeru

Mad Max: Na drodze gniewu (Ultra HD Blu-ray) Dla kogo jest nowy format? Czy jest różnica?

Rekomendowane odpowiedzi

Cały czas czekamy na redakcyjny odtwarzacz Ultra HD Blu-ray (jeszcze kilka dni) ale podczas konwencji Panasonica miałem okazję na spokojne, kilkugodzinne zabawy z nowymi filmami i playerem DMP-UB900 . Ponieważ gdy ja byłem na hali to ludzi była garstka ;) więc miałem całe stoisko dla siebie. Mogłem w spokoju pobawić się i co ważne porównać jakość na dwóch telewizorach z materiałem BD i UHD BD.
17.jpg

18.jpg

Mam bardzo dużo materiału na ten temat i trochę potrwa zanim wszystko złożę (wideo i tekst) wrzucam na gorąco trochę zdjęć z przykładowego Mad Maxa i kilka słów na tema jakości.

Film robi duże wrażenie ale wcale nie rozdzielczością tylko HDRem. Coś czuję, że niewiele telewizorów w tym roku da radę to pociągnąć z taką jakością jak np. Panasonic DX900, który ma 502 strefy podświetlenia i jasność na poziomie 1000cd/m2. Oczywiście HDR na foto ciężko oddać ale i tak widać, że obraz jest w wybranych miejscach np. wybuchy ognia czy słońce dużo bardziej jasny i dający po oczach niż w wydaniu SDR. Na żywo jest WOW. Sama rozdzielczość powiem szczerze wcale nie powaliła. Jakość wydania Mad Maxa na BD jest tak wysoka..., że ciężko uzyskać jeszcze lepszą na 55 czy 65 calach. Trzeba podejść dość blisko by zobaczyć więcej szczegółów i w tym momencie nikt mi nie powie, że nasz kalkulator odległości jest dziwny - jest jak najbardziej prawdziwy i zgodny z budową ludzkiego oka. Ale tak czułem.... przecież wystarczy odpalić na BD np. Obliviona (Niepamięć)... Ten film wygląda jak w 4K ;p Widzę tutaj OGROMNE zastosowanie UHD BD w projektorach. Natywne 4K oraz eshift będzie powodował, że obraz na 120"+ dostarczy nam ogromnej ilości szczegółów. Zatem w przypadku TV ogromną różnicę robi HDR i paleta kolorów a na projektorach dodatkowo rozdzielczość... Już widzę nietęgie miny ludzi posiadających telewizory tylko 4K (bez HDR i szerokiej palety barw) w swoich TV. Radzę się poważnie zastanowić czy naprawdę warto będzie wchodzić w player? A jak ktoś ma 40" albo 55" to jak dla mnie szkoda nawet czasu...

19.jpg

Posiadacze projektorów będą w siódmym niebie.

Ciekawe prawda? A wszyscy podniecaliśmy się 4K... Panowie i Panie: nie 4K definiuje przepaść między BD a UHD BD na małych telewizorach typu 55". Tak się przynajmniej wydaje po zobaczeniu kilku pierwszych filmów w akcji. To nie era DVD... gdzie rzeczywiście SD a HD robiło dużą różnicę.

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

8.jpg

9.jpg

10.jpg

11.jpg

12.jpg

13.jpg

14.jpg

15.jpg

16.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz może w jakim terminie będzie u nas na rynku ,jaka cena orientacyjna ,i jeszcze jedno pytanie ,gdzie zdobyć instrukcję obsługi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam 4k 65" bez HDR i jakość zwyklych BD jest na nim tak dobra, ze faktycznie nie wiem czy jest sens inwestować w BD UHD. Zwłaszcza, że największą zaletą BD jest super jakość dźwięku. W tym np. Dolby Atmos ale generalnie po prostu dźwięku bezstratnego. Oczywiście słychać to na odpowiedniej jakości sprzętu. Taki udało mi się skompletować. A zakup TV UHD będzie miał sens wtedy kiedy telewizory osiągną prawdziwe poziomy jasności HDR a OLED ok. 75" można będzie kupic za mniej więcej 15 000 zl. Wiec pewnie 2-3 lata. A póki co na nowo odkrywam moją kolekcję filmów i nie mogę wyjść z zachwytu. W każdym razie do kina już nie chodzę. W Krakowie nie ma kina o takiej jakości jak mam w domu :)

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezygnować z kina dla 65"? ;D

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Gmeru, wziąłeś złą płytkę do testów rozdzielczości BD vs UHD BD - Mad Max to upscal, pliki źródłowe to 2.8K, a VFX'y są w 2K więc nie dziwota, że różnica w szczegółowości obrazu jest niemal niezauważalna.

Ale ciekawy jestem opinii np. w odniesieniu do Sicario, Expendables 3 czy The Smurfs 2, z których pierwszy jest większościowo, a dwa ostatnie to całościowo prawdziwe UHD.

Edytowane przez misfit
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rezygnować z kina dla 65"? ;D

Po pierwsze, mam całe dedykowane pomieszczenie, po drugie, siedzę 2 metry od ekranu. Po trzecie, to fakt, brzmi jak świętkokradztwo, to co napisałem o kinie ale to też problem tragicznej jakości naszych kin. Przeciętny sprzęt, nie dbanie o prawidłową kalibrację, zwłaszcza dzwięku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, wziąłeś złą płytkę do testów rozdzielczości BD vs UHD BD - Mad Max to upscal, pliki źródłowe to 2.8K, a VFX'y są w 2K więc nie dziwota, że różnica w szczegółowości obrazu jest niemal niezauważalna.

Ale ciekawy jestem opinii np. w odniesieniu do Sicario, Expendables 3 czy The Smurfs 2, z których pierwszy jest większościowo, a dwa ostatnie to całościowo prawdziwe UHD.

A no widzisz - ty jak zwykle wszystko wiesz jeżeli chodzi o filmy. I właśnie to jest ten temat o którym też już zaczęliśmy rozmawiać na forum w innych tematach (jak pamiętam). Zadałem to pytanie na jednym ze spotkań z takim guru od BD z Panasonica, który szefuje projekt BD i sam powiedział, że część filmów to upscale... bo nie tylko ja w ten temat wszedłem podczas sesji pytań. Ale wyraźnie zaznaczał, że jednak to nie jest taki upscal jak robi TV ;) Panasonic podpisał jakaś umowę z WB i tam były dostępne te filmy na półce, które poniżej. + MAD MAX. Generalnie przydałoby się oczywiście mieć z 10 filmów i mieć porównanie. Teraz każdy film trzeba będzie porównywać ;p Czyli robienie recenzji i ich czytanie mocno wskazane. Pytanie czy te kilka znanych portali na świecie piszących recenzje ogarnie temat? Już BD nie łatwo opisać hehe. Lubię ten nasz HD świat ;p jak zwykle nie jest nudno i możemy sobie tyle teorii spiskowych wymyślać ;-).

A jak jest z poniższymi filmami jeżeli chodzi o 4K? Bo ja nie siedzę w tym temacie tak.

20.jpg

[td]

21.jpg

[/td][td]

22.jpg

[/td]

23.jpg

[td]

24.jpg

[/td][td]

25.jpg

[/td]

26.jpg

[td]

27.jpg

[/td][td]

28.jpg

[/td]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film robi duże wrażenie ale wcale nie rozdzielczością tylko HDRem. Coś czuję, że niewiele telewizorów w tym roku da radę to pociągnąć z taką jakością jak np. Panasonic DX900, który ma 502 strefy podświetlenia i jasność na poziomie 1000cd/m2. Oczywiście HDR na foto ciężko oddać ale i tak widać, że obraz jest w wybranych miejscach np. wybuchy ognia czy słońce dużo bardziej jasny i dający po oczach niż w wydaniu SDR. Na żywo jest WOW. Sama rozdzielczość powiem szczerze wcale nie powaliła. Jakość wydania Mad Maxa na BD jest tak wysoka..., że ciężko uzyskać jeszcze lepszą na 55 czy 65 calach. Trzeba podejść dość blisko by zobaczyć więcej szczegółów i w tym momencie nikt mi nie powie, że nasz kalkulator odległości jest dziwny - jest jak najbardziej prawdziwy i zgodny z budową ludzkiego oka. Ale tak czułem.... przecież wystarczy odpalić na BD np. Obliviona (Niepamięć)... Ten film wygląda jak w 4K ;p Widzę tutaj OGROMNE zastosowanie UHD BD w projektorach. Natywne 4K oraz eshift będzie powodował, że obraz na 120"+ dostarczy nam ogromnej ilości szczegółów. Zatem w przypadku TV ogromną różnicę robi HDR i paleta kolorów a na projektorach dodatkowo rozdzielczość... Już widzę nietęgie miny ludzi posiadających telewizory tylko 4K (bez HDR i szerokiej palety barw) w swoich TV. Radzę się poważnie zastanowić czy naprawdę warto będzie wchodzić w player? A jak ktoś ma 40" albo 55" to jak dla mnie szkoda nawet czasu...

Posiadacze projektorów będą w siódmym niebie.

Ciekawe prawda? A wszyscy podniecaliśmy się 4K... Panowie i Panie: nie 4K definiuje przepaść między BD a UHD BD na małych telewizorach typu 55". Tak się przynajmniej wydaje po zobaczeniu kilku pierwszych filmów w akcji. To nie era DVD... gdzie rzeczywiście SD a HD robiło dużą różnicę.

Od początku twierdziłem, że 4K jest do duzych ekranów i kupowanie telewizorów 4K mija się z celem ... chyba, że użytkownik wsadzi nos w ekran.

Różnice w dużych przekątnych będzie robić i 4K ale moim zdaniem tylko natywne oraz HDR.

Ciesze się, że o tym piszesz bo twoja zabawa z BD UHD potwierdza moje spostrzeżenia i wnioski.

Dlatego, napiszę to po raz kolejny, będę spokojnie czekał na rozwój sytuacji w prawdziwych projektorach 4K. I dopiero wtedy BD UHD zawita w moim domu. Pocieszające jest, że wtedy zapewne będzie duzo większa dostepność filmów, o ile format wcześniej nie zdechnie z powodu słabych wyników sprzedażowych :). A mam nadzieję, że nie zdechnie ponieważ Ci uzytkownicy którzy kupile już TV 4K powinni "rzucić się" na nowy format. Tak jak napisałes boję się, że się trochę rozczarują.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A to nie jest czasem tak jak z 3d? Tych realnych 3d jak na lekarstwo? Wiadomo, że te najnowsze produkcje mogą już być wydane w 4k, ale te starsze? Upscale, jaki by nie byl, zawsze to będzie tylko upscale.

Co do zasadności w ogóle 4k ( hdr itd ), to najlepiej z tego co piszecie wypada na najwyższej klasy projektorach, gdzie obraz jest powyżej 100 cali. Co mają zrobić posiadacze 55cali wzwyż? Siedzenie z nosem przed ekranem? ehh...

EDIT> Widzę pmcomp, że pisaliśmy w tym samym czasie i w sumie podobne wnioski.

Edytowane przez maderos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie tak obserwowałem miny ludzi jak patrzyli... nie każdy widać kumał o co w ogóle chodzi (w głowie pewnie siedzi tylko rozdzielczość). Szczególnie, że na takiej hali było światło oraz generalnie stawało się kilka metrów od ekranów. Ale HDRa widać z daleka. Rzeczywiście obraz z BD wydaje się wyblakły ;-). Zazwyczaj każdy by pomyślał, że specjalnie są tak TV ustawione i jak to możliwe, że na takim CX800 notabene bardzo dobrym tv obraz jest tak mało kontrastowy. Ale jak widać tak to wygląda.

Będzie co robić w najbliższym czasie ;-). Bo ta dyskusja to pewnie zalążek tego co będzie się działo w opiniach ; ) Spodziewam się nawet kłótni hehehehe. Bo jednak każdy ma trochę inne odczucia. Przydałoby się w takim razie złapać w ręce te filmy co napisałeś misfit. I dodatkowo porównać je na projektorze też. Sony 4K bym na pierwszy ogień ogarnął żeby jednak była referencja rozdzielczości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

A no widzisz - ty jak zwykle wszystko wiesz jeżeli chodzi o filmy. I właśnie to jest ten temat o którym też już zaczęliśmy rozmawiać na forum w innych tematach (jak pamiętam). Zadałem to pytanie na jednym ze spotkań z takim guru od BD z Panasonica, który szefuje projekt BD i sam powiedział, że część filmów to upscale... bo nie tylko ja w ten temat wszedłem podczas sesji pytań. Ale wyraźnie zaznaczał, że jednak to nie jest taki upscal jak robi TV ;)

Nie część, a większość - niestety. Z tym, że w przypadku Mad Maxa jest to prawdopodobnie upscal z 2.8K (vfx'y z kolei na bank z 2K) do 3.8K o tyle o ile wrócili do plików źródłowych przy robieniu mastera z HDR.

Tutaj masz stale aktualizowaną listę tytułów dostępnych na UHD BD, które mogą się poszczycić masterem 4K i to z nich wybrałbym którąś płytę do porównań UHD BD vs BD pod kątem różnic w szczegółowości obrazu, chociaż i tak część z nich to upscale, albo kręcone w 2.8K (jak np. Maze Runner) czy też z vfx'ami zupscalowanymi z 2K (jak np. Marsjanin).

Ale tak na spokojnie to pewnie potrzeba raczej kilku lat zanim filmy w pełni będą wykorzystywać możliwości formatu, tak jak na początku filmy na Blu-ray często nie zachwycały obrazem względem DVD pomijając dużo mniej widoczną kompresję.

Bardzo mnie natomiast ciekawi co daje HDR na projektorze z bądź co bądź marną jasnością w stosunku do tych TV z certyfikatem Ultra HD Premium - będziesz miał okazję sprawdzić te płyty UHD BD na tym JVC z HDR'em ?

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, do Sony i JVC mamy dostęp od ręki więc jak tylko przyjdzie player to dam znać. Dla chętnych nie widzę problemu by spotkać się na żywo!!!! Nie ma to jak razem popatrzeć a nie tylko samemu.... więcej miarodajnych opinii :-).

Fajnie by było taką listę zrobić i u nas w przyszłości. Ty jesteś w tym najlepszy ;p Może coś niedługo. Chociaż chciałbym już mieć na miejscu parę tytułów no i najlepiej jednak EU... drążę temat kiedy w ogóle u nas coś się pojawi...

Pierwszy tytuł w redakcji to pewnie będzie Marsjanin.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oprzypomnijcie mi proszę w BD UHD mają byc regiony czy nie?

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma regionalizacji w UHD BD, blokada może być co najwyżej w dołączonych płytach BD.

Dotychczasowe filmy UHD BD są z kolei wydawane na płytach BD-66. Na trzywarstwowe BD-100 trzeba będzie poczekać zanim będzie z nich lepszy uzysk, a tym samym mniejsze koszty ich wytworzenia.

Fajnie by było taką listę zrobić i u nas w przyszłości. Ty jesteś w tym najlepszy ;p Może coś niedługo. Chociaż chciałbym już mieć na miejscu parę tytułów no i najlepiej jednak EU... drążę temat kiedy w ogóle u nas coś się pojawi...

Gdy pojawią się one w polskiej wersji językowej to pomyśli się o tym... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Nie ma regionow. Jest lepsze, opcjonalne rozwiazanie, umozliwiajace blokowanie/odblokowanie poprzez zdalna autoryzacje dysku. Teoretycznie materialy wymagajace autoryzacji maja byc rzadkoscia. Zobaczymybjak to w przyszlosci bedzie ;)

Wklejalem kiedys materialy , trzeba bylo czytac. Najciekawsze mozna znalezc na wikileaks, z okresu kiedy jeszcze projekt bujal sie jako preliminarz, do zatwierdzenia przez glownych graczy.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bym miał czytac wszystko to miałbym głowę jak sklep :). Na szczęście nie muszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli nic nowego...

"Podświetlony i nienaturalny " HDR,dzięki któremu poniekąd widzimy więcej detali...i rozdziałka która robi dopiero wrażenie na dużych ekranach ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, do Sony i JVC mamy dostęp od ręki więc jak tylko przyjdzie player to dam znać. Dla chętnych nie widzę problemu by spotkać się na żywo!!!! Nie ma to jak razem popatrzeć a nie tylko samemu.... więcej miarodajnych opinii :-).

Pierwszy tytuł w redakcji to pewnie będzie Marsjanin.

Fajnie to by było wyświetlić obraz na dwa projektory i na dwa ekrany i porównac obraz z HDR i bez.

Pomieszczenie z taką podłużną przegrodą na 2/3 długości.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Nie część, a większość - niestety. Z tym, że w przypadku Mad Maxa jest to prawdopodobnie upscal z 2.8K (vfx'y z kolei na bank z 2K) do 3.8K o tyle o ile wrócili do plików źródłowych przy robieniu mastera z HDR.

Chyba nie wrócili do oryginalnego RAW'a z 2.8K i jest to upscal zwykłego 2K.

http://www.thedigitalbits.com/item/mad-max-fury-road-uhd

tutaj recka tego mad maxa, też nie zauważyli dużej różnicy w samej rozdzielczości akurat przy tym filmie, ale mimo wszystko mała różnica niby jest. Za to lepsze kolory i HDR, to podobno tak nieziemska różnica, że recenzent nie chciał wracać później do wydania bluray.

Zapoznając się z reckami innych filmów UHD (np. na bluray.com), to jednak nie jest tak, że zysku ze zwiększonej rozdzielczości nie widać. Ta również jest już często odnotowywana i bardzo chwalona, nawet w The Martian (gdzie wykorzystano oryginalny materiał 2.8K).

A już swoją drogą, to jest kłopot ze screenshotami z tych UHD. Wydaje mi się jednak, że te drogie furyintegral dałoby już radę przepuścić sygnał do urządzenia zapisującego obraz.

https://www.hdfury.com/shop/splitters/integral-4k60-444-600mhz/

Tylko tez się zastanawiam, czy będzie sens wyciągać takie screenshoty, gdy każdy ma SDR monitor? HDR na przykładzie demek które już sprawdziłem sprawia, że obraz jest bez kontrastu i nasycenia kolorów na monitorze SDR. Być może będzie istnieć jednak jakaś konwersja HDR do SDR, to byłby już jakiś sens.

Edytowane przez pawel86ck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak myślałem, to całe UHD BD będzie tylko dla zapaleńców z projektorami. Reszcie wystarczy Blu-Ray.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No alez zapalency z projektorami czekaja na to cale UHD, a reszta, z telewizorami, marudzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No alez zapalency z projektorami czekaja na to cale UHD, a reszta, z telewizorami, marudzi ;)

Są już posty z wrażeniami ludzi na stronie bluraycom, ogromne zachwyty. Recenzji też jest już kilkanaście, również zaskakująco pozytywne. Zysk z rozdzielczości jest widoczny, ale to HDR i różnica w kolorach jest teraz najważniejsza. A już odnośnie zapaleńców z projektorami, to projektory wykorzystują HDR?

Reszcie wystarczy Blu-Ray.

często już czytałem stwierdzenia, że później ludzie nie chcieli wracać do zwykłego bluraya. Dla niektórych różnica nawet równie wielka jak DVD vs BD, ze względu na różnice w kolorach (wydaje się to naturalne, gdyż te różnice widać przecież z każdej odległości)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest to że np. wchodząc do sklepu nie dla idiotów :) od razu cofam się o 10 lat wstecz !!! na półkach królują znowu płyty DVD i to nawet po 50 zł :lol: :lol: :lol: :lol: np. "Ostatni Łowca czarownic" a tu zaczynamy przygodę z 4K HDR, to dopiero klienci zgłupieją w tym sklepie :o .Może zaraz powrócą VCD po 5 zł/szt :D .Kto jest odpowiedzialny za tak masowe ogłupianie i zacofanie nas Polaków w tym sektorze sprzedaży ?Wszyscy właściwie mamy ekrany Full HD a tu nam na siłę wciska się tandetny format SD DVD :angry2: .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehehehehe no bez kitu ; ) Ciekawe jak tam się sprawy mają np. w Monolith ; ) Serio, ciekawi mnie to. Musze do nich napisać w końcu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

roman38@ No film nowy, oryginał, w dodatku sklep dla idiotów, więc cena jest jaka jest. Również nikt na siłę takich filmów raczej nie wciska, skoro ludzie kupują, to znaczy, że zapotrzebowanie jest. Swoją drogą ja specjalnie do DVD zostawiłem sobie starą plazme 42 cale hdready, obraz z tych filmów nawet dziś potrafi mi się podobać z takiej odległości 3m. Raz jak puściłem znajomemu filmik DVD, to nie chciał uwierzyć, że to nie HD. Na 65 calach, to już jednak faktycznie od DVD trzeba by się już trzymać z daleka (a niestety wciąż wiele klasyki kina jest tylko w tym formacie DVD).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi