Gmeru 2 237 Napisano 27 Stycznia 2016 Samsung i Panasonic wydadzą swoje odtwarzacze Ultra HD Blu-ray na rynek europejski jak i USA, natomiast urządzenie od Philipsa dostępne będzie tylko na rynku USA (póki co). Gdzie Sony, LG i pozostałe istotne marki z branży Hi-Fi? Co z odtwarzaczami ze wsparciem Dolby Vision? Podczas targów CES 2016, Motoi Kawamura, kierownik planowania produktów TV na rynek europejski w Sony, potwierdził, że firma ma w planach wprowadzenie odtwarzacza Ultra HD Blu-ray, przed końcem swojego roku fiskalnego 2016, co w praktyce oznacza czas do marca 2017. Nie byłoby dziwne, gdyby urządzenie nie ukazało się przed świętami Bożego Narodzenia w 2016. LG ma najlepsze wyświetlacze dla treści 4K i HDR – imponujące OLED TV, jednak nie ma w ofercie odtwarzaczy Ultra HD Blu-ray, które by takowa treść dostarczyły. LG współpracuje z Netflixem nad wprowadzeniem treści Dolby Vision do swoich TV, a także planuje wprowadzić materiały HDR poprzez Amazon i YouTube. Żaden z zapowiedzianych do tej pory odtwarzaczy nie zapewnia obsługi standardu Dolby Vision, jednak dyski Blu-ray zapewniają potencjał, aby podnieść poprzeczkę jeszcze wyżej, w oparciu o wyższy poziom bitrate. Firma zapytana na targach o kwestie odtwarzacza nie miała nic do powiedzenia. W odpowiednim czasie zapewne i Philips wprowadzi swoje urządzenie do Europy, jednak pamiętajmy, ze Philips w USA i w Europie to zupełnie inna firma, więc i urządzenie może się kompletnie różnić. Co z firmami działającymi głównie w obszarze Hi-Fi, jak Pioneer, Oppo, Marantz itp. ? Jedyne plany można było usłyszeć od Oppo. Firma liczy, że uda się wydać odtwarzacz w „okresie wakacyjnym”. Żaden inny producent Hi-Fi nie zapowiedział swojego urządzenia. Wszystkie zapowiedziane urządzenia wpierają format HDR10, jednak w żadnym nie znajdziemy obsługi Dolby Vision. Format jest opcjonalny i pytanie na ile jest użyteczny, w momencie kiedy tacy producenci jak Samsung, Sony czy Philips nie zapewniają jego obsługi. LG tak i właśnie tutaj możemy się dopatrywać szansy na pierwszy odtwarzacz ze wsparciem wspomnianego formatu. Kliknij tutaj aby zobaczyć całą treść artykułu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mobor 233 Napisano 28 Stycznia 2016 Chyba większość zdaje sobie sprawę że ten cały szał na 4K ma szansę ponieść biznesową porażkę. Przede wszystkim dlatego że będzie to kolejny standard dzielący rynek. Większość osób - mimo wszystko - będzie wybierała znacznie tańsze wydania 2K... DVD - mimo upływu 2 dekad - do dziś trzyma się dzielnie i podejrzewam że to samo będzie z BluRay'em 2K.... Ja w każdym razie na razie w to nie wchodzę - mimo że trochę elektroniki ze wsparciem dla 4K już mam.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość Napisano 28 Stycznia 2016 Boom, i nic wiecej. Przecietny uzytkownik tak czy siak wybierze dobre fullhd, niz marne 4k. Z kim nie rozmawiam, to zastanawia sie po co kupil tv 4k .... przeskok na fullhd to bylo cos. Natomiast przeskok fullhd na 4k to tylko niepotrzebne zawracanie gitary i otwieranie portfeli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ambidark 71 Napisano 28 Stycznia 2016 Chyba większość zdaje sobie sprawę że ten cały szał na 4K ma szansę ponieść biznesową porażkę. Przede wszystkim dlatego że będzie to kolejny standard dzielący rynek. Większość osób - mimo wszystko - będzie wybierała znacznie tańsze wydania 2K... DVD - mimo upływu 2 dekad - do dziś trzyma się dzielnie i podejrzewam że to samo będzie z BluRay'em 2K.... Ja w każdym razie na razie w to nie wchodzę - mimo że trochę elektroniki ze wsparciem dla 4K już mam.... Być może nowe, zwykłe Bluray nie będą już sprzedawane osobno, tylko w duopakach z tymi UHD - więc ewentualnie rozkwitnie rynek wtórny, wtedy rzeczywiście będzie taniej. A zwykły Bluray skalowany do UHD na przeciętnym telewizorze UHD (bez HDR i nanokryształów), w odróżnieniu od DVD będzie się pewnie prezentował niewiele gorzej od Bluraya UHD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 28 Stycznia 2016 jak film był zrobiony cały w 4K to różnica jest bardzo duża - w grach rozdzielczość FullHD wygląda jak rozdziałka SD (w porównaniu z grą w pełnym 4k) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mobor 233 Napisano 29 Stycznia 2016 Różnica jest duża- ale dostrzegalna niemal wyłącznie na dużych powierzchniach od 60" w górę Jest to technologia zatem wybitnie pod projektory. Do tego strzał w stopę pt brak wsparcia dla 3D jest kolejnym - mniej lub bardziej istotnym, ale jednak - argumentem przemawiającym na korzyść BD 2K. Dla mnie jest to o tyle istotne że mam kamery 3D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 29 Stycznia 2016 Ja zostaje przy VHS. Widzę obraz ? Widzę To co powychodziło później,to tylko marketingowa papka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 Wychodzi na to, ze operatorzy tv, nie chca HDR, a chca HFR, Filmowcy odwrotnie. Mobor chce tylko 3D, a nikt nie chce 4k, ktore akurat wszyscy dostali. Ciekawe kto za 10 lat bedziecie pamietal o swoich dzisiejszych opiniach i jak bedzie wygladala multimedialna rzeczywistosc, bo chyba nie ma watpliwosci, ze zupelnie inaczej niz teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 29 Stycznia 2016 3D UHD w tym momencie nie ma najmniejszego sensu. Nie ma ani jednego filmu, który można by wypuścić w tym formacie, chyba, że lubicie upscale. Z drugiej strony mogliby wybiec w przyszłość ze standardem, ale wiadomo o co chodzi... W tym momencie jednak większym strzałem w stopę jest brak wsparcia dla 48fps - całe 3 filmy można by wydać już teraz i 3 kolejne w niedalekiej przyszłości. Nie moja bajka, ale na pewno HFR znalazłby swoich amatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 Imho HFR 3D UHD to jest done deal, ot kwestia czasu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 29 Stycznia 2016 Sprzęt niby jest, ale standardu dla kin póki co niet, chociaż niewykluczone, że to się zmieni za rok czy dwa lata. Ciekawe też ile czasu zajmie ekspansja sprzętu w kinach, póki co na The Revenant muszę się wybrać 100km od domu bo u mnie w kinie nigdy nie słyszeli o czymś takim jak 4K 2D czy Atmos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 29 Stycznia 2016 Różnica jest duża- ale dostrzegalna niemal wyłącznie na dużych powierzchniach od 60" w górę Jest to technologia zatem wybitnie pod projektory. wszystko zalezy od odleglosci a nie od rozmiaru - na monitorze 40 i nawet 28/32 cali tez bedzie to wyrażnie widać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lipa_ml 9 Napisano 29 Stycznia 2016 Wszystko zależy od cen sprzętu , jak tv z hdr 55 będą po 20 tyś to będzie kuleć ten standard bo ile osób kupuje tv za 20 tyś ? 4k UHD przed dłuższy czas będą ciekawostką bo producenci nadal będą trzepać na potęgę zwykłe tv 4k a nawet fullhd żeby zarobić a większość i tak nie rozróżnia co to jest hd ready , fullhd nie mówiąc już o 4k. W 4k UHD będą wchodzić zapaleńcy technologii. Ja mam tylko nadzieję że w projektorach 4k szybko się rozpowszechni co spowoduje spadek cen bo jak już ma być 4k to na 100". Producenci stopują sami rozwój. Tv pokazują 4k uhd , filmy pokazują a napędów jak na lekarstwo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 29 Stycznia 2016 Zobaczymy jak będzie wiosną kiedy pojawi się parę modeli BR-UHD ? Jak cena Płyty będzie do akceptacji ( 100-150 zł ) to jest nadzieja że Nowość dość szybko trafi do NAS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mobor 233 Napisano 29 Stycznia 2016 wszystko zalezy od odleglosci a nie od rozmiaru - na monitorze 40 i nawet 28/32 cali tez bedzie to wyrażnie widać Rozmar i odległość są z sobą ściśle skorelowane. Było o tym na forum. mr Koper przyznał że powyżej pewnej odległości oko ludzkie nie jest w stanie dostrzec różnicy 2K-4K. 55" rzadko robi za monitor. Zazwyczaj wisi na ścianie 3-4 m od widza. Dla 4K to już jest za daleko. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Sek w tym, ze M.Koper ciagle traktuje swoja tabelke niczym dodatkowa tablice otrzymana na gorze Synaj, kiedy ludzie z branzy juz zdazyli oficjalnie zrewidowac poglad o sekundzie katowej, jako granicy percepcji oka ludzkiego, lezacego u podstaw owej tabelki. Ponadto, czy to panelowe testy V.Teogha, czy badania laboratoryjne, potwierdzaja, ze obraz 4k, ktory rzekomo jest nie do odroznienia od 2k, bardziej podoba sie widzom, czy bardziej angazuje ich mozgi, co akurat mozna zmierzyc instrumentalnie. Oczywiscie nic z tego nie wynika, zupelnie jak w porzypadku tablic i historii z nimi zwiazanej, ktore nadal funkcjonuja mimo kilku tysiecy lat burzliwej historii obecnej cywilizacji Edytowane 29 Stycznia 2016 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 29 Stycznia 2016 Jakiś wielki Bełkot ! Jak się mylę to mnie popraw ale na prawdę piszesz coś z innej PLANETY !!! Nie wykluczam że jestem LAIK i bez obrazy Proszę napisz coś Bez Filozofi ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 Nazywaj to jak chcesz. Najwyrazniej moj komentarz nie jest skierowany do Ciebie, ani tez do typowego konsumenta marketingowej papki, ktora sie tutaj serwuje. Moj komentarz nie ma sluzyc podwazaniu autorytetu, ktory jest potrzebny nie tylko z zalozenia, ale wzbudzic dyskusje. Tymczasem zamiast dyskusji mamy ciagle odwolania do "kamiennych tablic". Oczywiscie moglbym poswiecic czas i pozbierac uzyteczne linki, tylko wydaje mi sie to zbednym marnotrastwem, bo czytamy te same zrodla. Dla osob zainteresowanych, czy dociekliwych, przytoczone przeze mnie referencje powinny byc czytelne i zrozumiale, Reszta moze sobie nie zawracac tym glowy. Bez obrazy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 29 Stycznia 2016 Żaden z zapowiedzianych do tej pory odtwarzaczy nie zapewnia obsługi standardu Dolby Vision, I to jest powód dlaczego teraz nie kupować tych odtwarzaczy. Bo "zaraz" pojawią się nowe które to będę miały. Chyba, że ktoś ma parę złotych do wyrzucenia . Chyba, że producent zapewni upgrade w postaci zmiany firmwareu, o ile się da. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 29 Stycznia 2016 Nooo Wspaniale ! Ja mam zamiar kupić nowy format BD-UHD i jakoś do mnie nic nie TRAFIA nic tego co piszesz ale Jak wcześniej Pisałem jestem LAIK a TY piszesz MĄDROŚĆI bez urazy pewnie jestem tym Odbiorcą Jednym z Paru MLN. I kupię sobie parę Filmow w nowym Formacie i Będę się cieszył że przepłaciłem !!! I to jest powód dlaczego teraz nie kupować tych odtwarzaczy. Bo "zaraz" pojawią się nowe które to będę miały. Chyba, że ktoś ma parę złotych do wyrzucenia . Chyba, że producent zapewni upgrade w postaci zmiany firmwareu, o ile się da. Pozdro Nowe formaty to nie dla mnie ! Interesuję się jaki BĘDZIE Obraz a z tego co mi dxisiaj powiedzieli w Brandzie Samsunga to cena będzie 1500-1700 zł i to Jest dla mnie do PRZYJĘCIA ! Pan w Brandzie Samsunga powiedział że plan jest taki aby dodać na promocji 5 filmów w UHD !!! Zobaczę jak to będzie po 20 Lutym !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 29 Stycznia 2016 Nooo Wspaniale ! Ja mam zamiar kupić nowy format BD-UHD i jakoś do mnie nic nie TRAFIA nic tego co piszesz ale Jak wcześniej Pisałem jestem LAIK a TY piszesz MĄDROŚĆI bez urazy pewnie jestem tym Odbiorcą Jednym z Paru MLN. I kupię sobie parę Filmow w nowym Formacie i Będę się cieszył że przepłaciłem !!! Nowe formaty to nie dla mnie ! Interesuję się jaki BĘDZIE Obraz a z tego co mi dxisiaj powiedzieli w Brandzie Samsunga to cena będzie 1500-1700 zł i to Jest dla mnie do PRZYJĘCIA ! Pan w Brandzie Samsunga powiedział że plan jest taki aby dodać na promocji 5 filmów w UHD !!! Zobaczę jak to będzie po 20 Lutym !!! W zapewnienia panów od Samsunga ja bym nie wierzył, ta firma znana jest akurat z tego że marketing ma rozbudowany i powie wszystko byle tylko sprzedać. Jak nie wyszło im z OLED zaczęli agresywnie promować telewizory SUHD, posuwając się w swoich twierdzeniach że jest on lepszy od OLED. Odtwarzacz BD-UHD też pokazywali już na ostatniej IF'ie, minęło pół roku i w sprzedaży nic się nie pojawiło, przypomnę że kilka lat temu Samsung dostał nawet nagrodę telewizor roku za swojego OLED'a który nigdy nie trafił do sprzedaży. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 (edytowane) I to jest powód dlaczego teraz nie kupować tych odtwarzaczy. Bo "zaraz" pojawią się nowe które to będę miały. Chyba, że ktoś ma parę złotych do wyrzucenia . Chyba, że producent zapewni upgrade w postaci zmiany firmwareu, o ile się da. Pozdro Niekoniecznie. Jesli film jest przygotowany pod Dolby Vision, to nic nie przeszkadza abys kupil sobie plytke i ogladal ja , na sprzecie ktory, na chwile obecna nie obsluguje tego standardu. Sprzet oczywiscie trzeba bedzie wymienic w niedalekiej przyszlosci, co chyba oczywiste *. :) Trzeba bylo sobie obejrzec konferencje, moderowana przez S.Wiliamsa na temat HDR podczas CES-u, ktora anonsowalem. * - moze sie natomiast okazac, ze sprzet pierwszej generacji bedzie mial funkcje, ktorych nie znajdziemy w sprzecie generacji bezposrednio nastepujacej, a z racji braku kompatybilnosci z Dolby Vision reszty lancucha video, nowszy player nie bedzie atrakcyjny.z punktu widzenia kupujacego. Nooo Wspaniale ! Ja mam zamiar kupić nowy format BD-UHD i jakoś do mnie nic nie TRAFIA nic tego co piszesz ale Jak wcześniej Pisałem jestem LAIK a TY piszesz MĄDROŚĆI bez urazy pewnie jestem tym Odbiorcą Jednym z Paru MLN. I kupię sobie parę Filmow w nowym Formacie i Będę się cieszył że przepłaciłem !!! Nowe formaty to nie dla mnie ! Interesuję się jaki BĘDZIE Obraz a z tego co mi dxisiaj powiedzieli w Brandzie Samsunga to cena będzie 1500-1700 zł i to Jest dla mnie do PRZYJĘCIA ! Pan w Brandzie Samsunga powiedział że plan jest taki aby dodać na promocji 5 filmów w UHD !!! Zobaczę jak to będzie po 20 Lutym !!! Mirek. Poprzedni post pisalem tylko i wylacznie odnosnie recepcji zwiekszonej rozdzielczosci. UHD ma inne zalety, ktore jak wierze, na dzien dzisiejszy, bedzie mozna latwo docenic, w poszczegolnych przypadkach, niekoniecznie zasadniczo. Tyle tylko, ze abys mogl cieszyc sie z HDR i WCG musisz miec odpowiedni (czytaj najnowszy/najlepszy) telewizor/projektor. Z prezentowanych sampli wideo widac, ze niektore produkcje wygladaja naprawde lepiej, inne zas niekoniecznie. Jakich klopotow i ograniczen mozemy sie spodziewac w zwiazku z uzytkowaniem nowych odtwarzaczy i zenieniem ich ze starszym sprzetem, oraz jakie zmiany juz sa "na tapecie", tego jeszcze nie wiemy, poniewaz w takich miejscach jak tu, sie o tym nie mowi, zeby nie straszyc konsumentow. Na niewiele zdalo sie sledzenie wiadomosci z wikileaks, czy szczegolow wypowiedzi rozych oficjeli, padajacych miedzy wierszami. Nadal duzo brakuje do pelnego obrazu, tegop co wydarzy sie po marcu br. Mimo tego, zakup pierwszych plyt UHD BD w atrakcyjnych cenach, czy odtwarzacza za 300-400 USD nie wydaje sie byc strata, natomiast polecam wstyrzemiezliwosc jesli chodzi o jakiekolwiek inne powazne inwestycje w wymiane sprzetu. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez binary Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 59 172 Napisano 29 Stycznia 2016 Hm Jak na razie to z tego co wiem mam taki TV Z netu wszystkie materiały są rewelacyjne ! Jak napisałem wcześniej teraz czekam na BD-UHD I nie będę pisał jaki to Samsung jest ZŁY Bo na razie nie mam złego doświadczenia !!! Mogę napisać ze bawię się w Foto Jak zobaczyłem swoje Fotki na 65' to szczeka mi opadła ! A HDR z Netu to jest BAJKA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
binary 742 Napisano 29 Stycznia 2016 No nie wiem. Mnie sie Lego w demach HDR nie podoba. Za to Inside Out w kinie Dolby Vision wyglada zayebiscie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 29 Stycznia 2016 Tymczasem padła sprzedaż BluRay playerów. Brak nowych modeli jest widoczny. Podaż treści spadłą niemal do zera. Od 3 lat nie nabyłem żadnego koncertu. Bo nie ma nic do zakupu. Nikt BD MUSIC nie wydaje ... BD upada na naszych oczach a Wy rozpisujecie się o UHD/4K. Chyba szkoda prądu ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach