Skocz do zawartości
Gmeru

TEST - ZAPOWIEDŹ: Panasonic DX900 (następca AX900) już go mieliśmy!

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra wiadomość: mamy go w końcu ;-). Plus jest taki, że mamy też źródło czyli Bluraya UHD więc warto było poczekać. Test będzie pełny. Bez Bluraya to trochę słabo... bo nie moglibyśmy odpowiedzieć na wiele pytań. Pewnie wrzucimy go w przyszłym tygodniu : ) JS9500 stoi obok ;)

Zapewne oczywiście sprawdzisz czy Panas UHD-BD zagra z SONY VW520 oraz czy Samsung UHD-BD zagra z DX900?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mamy Ultra HD Blu-ray Samsunga a nie Panasonica. Panasonic ma pojawić się w bliżej nieokreślonej przyszłości ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

;-)

1.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru w takim razie macie taki sam zestaw jak w niemieckim teście który ujawnił powazny problem z UH BD i HDR. Przetestujcie to dokładnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, dokładnie to zrobimy. Baaaaaaaaaaaaardzo dokładnie. Na to wszystko naprawdę potrzeba czasu więc małymi krokami będziemy dalej wrzucać nasze przemyślenia. Dobrze, że mamy też odpowiedni splitter czyli Integrala co już wrzucałem:

30.JPG

Bez problemu zatem odpalimy dwa TV z tym samym materiałem BD UHD. Tzn. zapewne bez problemu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja za chwilę wskakuję do czarnego rumaka żeby dostać się do czarnej jaskini rozpusty multimedialnej...czyli po polsku....na zaproszenie Gmera jade na własne oczy zobaczyć jak to wszystko wygląda LIVE..... Aż boje się o moja Tośke i jej biedne strefy po powrocie......no ale 6 lat postępu technologicznego to przepaść :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja właśnie oglądam demo lego z HDR i zbieram szczękę z podłogi ; ) Ale spokojnie. Jednak ciężko na gorąco czegoś nie napisać. mjasinsk wpadnie bo jest tu od zawsze na forum. Ma bardzo blisko do redakcji stąd pomysł i fajnie jak ktoś neutralny zobaczy temat. Irytujący jest fakt, że tylko my to póki co testujemy. Chcę usłyszeć opinię kogoś więcej :-). Ciekawi mnie opinia na temat: rozdzielczości, różnic między BD i UHD BD, HDR, kolory itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no... obserwuję i czekam z niecierpliwością na pierwsze realne opinie, nie wybrałem jeszcze TV, może coś grosza wskoczy, i upoluję tego DX900 w wersji 65 cali, oczywiście jeżeli będzie warto ;), chodź widziałem na żywo ostatnio Sony KD-75x9405c i chyba się w nim zakochałem... :wub:

PS: tylko ta cena zabija :wacko:

Edytowane przez Slaviola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HDR na Lego: Przygoda 1200cd/m2 w danym punkcie (na foto niżej z tej lampy) SZOOOOOOK O_O Dzisiaj zamawiam ten film. To jest kosmos jak to wygląda. mjasinsk dobrze, że będziesz. Mad Max kolory wszystko ok. Nie ma takiego syfu jak na tych zdjęciach w sieci....

1.JPG

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale teraz do rzeczy. Byłem widziałem i testowałem, tzn testowaliśmy. Ze względu na czas skupiliśmy się na temacie HDR. Jeżeli chodzi o Panasonica to materiał odtwarzany w trybie HDR wygląda nieziemsko. Nie chodzi tylko o te osławione światełka, jasności etc...to wszystko jest ale dodatkowo pięknie wyciągnięte szczegóły i detale w przejściach tonalnych. Dla mnie bomba. Z racji czasu skupiliśmy się na Smerfach i Marsjaninie. Gmeru będzie to pewnie dokładnie opisywał w materiałach z właściwego testu ale są smaczki HDR które nie pozostawiają wątpliwości co będzie rządziło w najbliższym czasie w dziedzinie technologi wyświetlania obrazu. Szczerze mówiąc więcej dobrych rzeczy mógłbym teraz na gorąco powiedzieć o HDR niz o 4K. Dodatkowo porównywaliśmy to do ubiegłorocznego Samsunga z serii JS9500 i ekran dał sobie radę z wyświetleniem HDR choć sam obraz nie był zdecydowanie tak przekonujący jak w Panasonicu. Niemniej jednak różnica pomiędzy "zwykłym" bluray i UHD BD z HDR była bezdyskusyjna. Jedyny zgrzyt to sam odtwarzacz bluray UBD-K8500 który niezbyt chciał się dogadać z Panasem w temacie HDR i Panowie użyli jako rozwiązania zaawansowanego splittera 4K Integral choć to urządzenie nie jest na pewno zwykłym splitterem (więcej zapewne powie w temacie Maciek Koper który wymiatał w menu urządzenia jak szalony). W każdym razie z użyciem tego urządzonka obraz HDR był prawidłowo wyświetlany na Panasonicu i nie doświadczyliśmy takich degradacji obrazu jak pokazane zostały w testach niemieckiego magazynu z których filmy umieściłem na wątku o najnowszym UHD bluray Samsunga. Co jeszcze? Generalnie o samym TV wiele więcej nie mogę powiedzieć. Podoba mi się design. Ramka z przodu jest cienka i czarna natomiast obramowanie boczne zrobione jest z bardzo eleganckiego pod względem wzoru aluminium. Tylne podświetlenie robi oczywiście swoje ale żeby móc powiedzieć coś więcej trzeba by zdecydowanie dłużej przysiąść nad tematem. Niewątpliwie moja Tośka jest dzisiaj smutna :)

Panowie, jeszcze raz dzięki za zaproszenie.

Edytowane przez Gmeru
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się pobawiliście, gratuluję :).

A ja TYLKO na fullHD ale za to z niezłym dźwiekiem i na dużym ekranie zaliczyłem The Revenant.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór :)

Ja właśnie przed 5ma minutami skończyłem seans "Interstellar". Co prawda z płyty BR (odtwarzany na DMP-BDT500), ale i tak robi wrażenie na tym TV.

Z ciekawostek (...) znalazłem w sieci poniższy film z ustawieniami dla DX900:

https://youtu.be/E2bv9ynFtOk

...nie mam pojęcia jak te ustawienia mają się do fachowej kalibracji, ale dla mnie bomba :)

Już nie mogę się doczekać pierwszych seansów w UHD z HDR, i czuję że będzie to miazga...

Edytowane przez fido2001
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musze przyznać że pierwszy raz mnie pozytywnie UK zaskoczył. Cena tego ekranu wg dzisiejszego kursu funta 17.600,00 PLN.........!!!

http://www.johnlewis.com/panasonic-viera-65dx902b-led-hdr-4k-ultra-hd-3d-smart-tv-65-with-freeview-play-freetime-art-of-light-design-uhd-premium/p2531742?tmcampid=51&tmad=c&s_pccid=pc_pr_200_40000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super było się spotkać :) Fajnie, że ktoś z forum, ktoś kto dużo pisze i jest z nami od 10 lat wpadł popatrzeć co robimy i jak robimy. O to chodziło! Im więcej oczu tym więcej opinii i wrażeń. Jak damy radę to spotkamy się w przyszłości znowu w większym gronie! Dzisiaj była całodzienna walka z DX900 i mogę oznajmić, że został okiełznany w 100%. Wiem już jak dokonać kalibracji razem z poprawną obsługą zarówno HDR jak i palety barw. Oczywiście Panasonic w tym mocno pomógł gdyż posiada opcje jakich nie mają inni producenci... jak zawsze wszystko idzie w stronę jak największych możliwości dla profesjonalnych kalibratorów.

2.jpg

Wczoraj z mjasinsk nie mogliśmy zobaczyć tego napisu gdyż efekt HDR wymusiliśmy sami za pomocą Integrala (i nie widzę w sumie możliwości pełnych testów innych TV bez tego urządzenia - opiszemy go szerzej już niedługo). Jednak dzisiaj już także sam ekran pokazał flagę. Wątpię też by w tym roku można było zobaczyć jakieś profi testy w polskiej sieci TV z HDR gdyż temat jest ultra zagmatwany i trzeba mieć naprawdę spore rozeznanie w temacie. Tutaj kłania się wiedza Maćka, który zjadł zęby na tym temacie już i myślę, że tworzymy naprawdę ogarnięty team ;-). Chociaż mało pisze bo nie ma czasu to uwierzcie mi, że ogarnia temat jak nikt inny ;p Od pisania jestem ja ;p hehe.

W teście przeczytacie 100% pomiarów takie jak do tej pory prezentowaliśmy ale w trybie HDR i z szeroką paletą barw! Udało się to ogarnąć! Telewizor jest w 100% dopracowany pod względem działania HDR (jak wyżej widzieliście daje nawet 1200cd/m2 WOW) a jeżeli chodzi o jakość kolorów po kalibracji z HDR to przeczytacie już finalnie wszystko w teście w przyszłym tygodniu. Jednak już teraz możemy napisać, że to taki monitor studyjny. Najbardziej dopracowany telewizor LCD firmy Panasonic jaki do tej pory wyszedł na rynek. I nie tylko Panasonic ;-).

3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najbardziej dopracowany telewizor LCD firmy Panasonic jaki do tej pory wyszedł na rynek. I nie tylko Panasonic ;-).

I bardzo dobrze. :)

I nie pisz takich rzeczy bo za chwile będziesz musiał "za karę" zamieścić pięć bełkotliwych, marketingowych pressów mojej ulubionej firmy na literkę "S" ... a ;).

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to zrobiłem parę minut temu na głównej ;) (razem z tnk ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli te demka HDR odpaliły się na tym panasie. Niby pisali w recenzji na bluraycom, że te LEGO nie robi wiele użytku z tego nowego formatu, ale nawet na tym zdjęciu z lustrzanki robi to wrażenie gdzie widać, że te światło lampy daje mocne światło :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz przyznam się szczerze, że już mało pamiętam z filmu ale akurat ta scena co jest z usb to rozwala system w HDR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak szczerze to za cenę z UK jakoś tak czuję że nie zastanawiałbym się nad tym ekranem zbyt długo. Dzięki niemu możńa by w spokoju sumienia czekać na OLEdy któe jak widac z pierwszych info cenowych w tym roku równiez cenowo będa na suficie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom na forum tutaj kolega pisał, że dostał dobrą cenę w euro : ) Myślę, że będzie spadać szybko a TV mocarny. Sam się zastanawiam hehehehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru jeżeli macie ciągle ekran czy możecie zerknąć na Marco Polo na Netflixie podobno na niektórych rynkach i na niektórych sprzętach działa HDR. Netflix wprowadził to troche po cichu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to fakt. Sprawdzimy. Dobrze, że o tym przypomniałeś :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tv z wysokiej półki za gruby hajs standardem powinny być panele matowe, a tutaj mamy lustro. Pięknie się tam we dwójkę odbijacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...