Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To moj pierwszy post, wlasnie wprowadzam sie do nowego mieszkania we Wroclawiu i chcialbym kupic nowy telewizor.

Padlo na LG 55EG910V.

Chcialbym mozliwie dobry sygnal TV cyfrowej, co polecacie? UPC? Brac dekoder Horizon, czy ten modul CI+? Ktos moze sprawdzal jak to dziala?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie konieczność kalibracji żeby zobaczyć szczegóły czerni to trochę porażka. Jest to bardzo ważna cecha telewizorów. Co z tego że czerń jest idealna skoro wszystko się zlewa. Sprawdzaliście inne tryby obrazu? Może wystarczy trochę zwiększyć jasność.

Jak wynika z testu przejścia tonalne czerni w tych oledach nie są idealne. Stosowany jest dithering.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mdk kupujesz tv za 10k, 17k czy 40k i nie kalibrujesz go!? No to faktycznie "porażka"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qazar kupujesz tv za 10k, 17k czy 40k i zamiast odcieni czerni masz czarną plamę???? to dla ciebie nie jest "porażka"?

wydajesz taką kasę i jeszcze po zakupie muszisz kombinować bo nie jesteś zadawolony z tego co kupiłeś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@mdk - masz dużo racji.

Dla mnie kalibracja jest czymś co ma uzasadnienie przede wszystkim dla "tanich" TV - w obszarze cen budżetowych lub średnio-niskich. Zresztą z któregoś z wpisów Macieja lub gmeru wynikało, że w tej klasie kalibracja pozwala na znaczący skok jakości obrazu.

Natomiast w przypadku modeli topowych kalibracja powinna być co najwyżej kwiatkiem do butonierki - elementem podnoszącym jakość obrazu z bardzo dobrego do "efektu WOW" :)

Natomiast nienormalne byłoby, żeby w TV za 10-20 tys. kalibracja była niezbędna do osiągnięcia dobrej jakości obrazu.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qazar kupujesz tv za 10k, 17k czy 40k i zamiast odcieni czerni masz czarną plamę???? to dla ciebie nie jest "porażka"?

wydajesz taką kasę i jeszcze po zakupie muszisz kombinować bo nie jesteś zadawolony z tego co kupiłeś.

Moja EC930 nie jest jeszcze skalibrowana,ale nie widzę żeby czerń pożerała szczegóły,nawet w takich grach jak Until Dawn czy jakichkolwiek horrorach.

Za dużo się naczytałeś,nie widząc efektu.

Zresztą nie dziwię Ci się bo słyszałem to samo przed zakupem...ale jakoś się nie sprawdziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak ktoś w ogóle może odnosić się do tego co widział w mm. Tam przede wszystkim jest ustawiony tryb obrazu dynamiczny z kontrastem dynamicznym ustawionym na maxa! To ja sie pytam czego tu sie spodziewać? W dowolnym lcd przy włączonym kontrascie dynamicznym na maxa wszystko czarne sie zlewa.

Zeby to poprawic wystarczy zmienic tryb obrazu choćby na film.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Jak ktoś w ogóle może odnosić się do tego co widział w mm

Na przykład ja, stąd pytanie o czerń przed zakupem. W końcu 10 tys to niemało. Zresztą podejrzewam, że 99% zwykłych ludzi nie wnika czemu tv ma kulawy obraz. Wybierają w sklepie ten, który wg nich najładniej świeci bez studiowania testów na forach.

Jeśli trzeba tego oleda dodatkowo kalibrować to lipa. Dać tyle kasy i jeszcze bujać się z kalibracją - gdzie i jak, nie chce mi się nawet w to wnikać... Podejdę jeszcze raz do mm i jak kolega wojtazo radzi sprawdzę go na innych trybach.

A może by Panowie autorzy testu coś dorzucili jeszcze od siebie w sprawie zaginionych kieszeni czarnych marynarek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie jestem krawcem, ale z tego co wiem klapy kieszeni są z tego samego materiału co marynarka ? to jak chcesz żeby się odróżniały. Masz "ślubny garnitur" to sprawdź ? W sklepie TV są ustawione w trybie sklep,tak jak pisze kolega @wojtazo - kontrast na maxa.Wskazane,przydatne jest, każdy TV kalibrować, a co Ty ze swoim zrobisz to jest już Twoja prywatna sprawa,dla mnie nie jest to lipa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam nie jestem krawcem, ale z tego co wiem klapy kieszeni są z tego samego materiału co marynarka ? to jak chcesz żeby się odróżniały. Masz "ślubny garnitur" to sprawdź ?

Sprawdziłem i widzę bardzo, ale to bardzo dokładnie gdzie są klapy. Potrafię też dostrzec nawet kieszenie i to bez żadnego wysiłku gałek ocznych.

Nie jestem przeciwnikiem kalibracji, jak ktoś ma czas się z tym bawić to jego sprawa. Jednak za taką kasę powinienem wyciągnąć z pudła tv, który już jest skalibrowany przez producenta i koniec. Nie rozumiem co w tym takiego dziwnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nie zależnie jaki dziś kupujesz TV, czy za 2k czy 20k musisz go skalibrować, mniej lub bardziej profesjonalnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@quazar - to tak jakbyś kupił BMW a potem musiał jechać na tuning, żeby mógł jechać szybciej niż 100km/h :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@quazar - to tak jakbyś kupił BMW a potem musiał jechać na tuning, żeby mógł jechać szybciej niż 100km/h :)

Nie, to nie tak.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie tak.

Kupując produkt oczekuję, że jego jakość będzie adekwatna do ceny. Nie liczę na mega idealny obraz w TV za 1300 PLN ale oczekuję że w takim za 20kPLN będzie co najmniej bardzo dobry. Oczywiście z uwzględnieniem cech/wad/zalet danej technologii.

Kalibracja? OK ale traktowana jako sposób na uzyskanie czegoś więcej niż w standardzie daje producent a nie na poprawianie producenta. Czujesz różnicę?

Poprawny obraz powinien być do uzyskania za pomocą standardowych regulacji dostępnych dla użytkownika. Inną sprawą czy ktoś będzie potrafił to zrobić - począwszy od umiejętności technicznych po poprawne widzenie kolorów.

Edytowane przez pawelll
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pawell - nic dodać nic ująć.

Jeśli już kalibracja to tylko do kosmetyki. Nie może to być wymogiem aby uzyskać dobry obraz w tv w tej cenie. Tak ważny parametr jak przejścia tonalne czerni za tą kasę musi być zapewniony na starcie za pomocą zwykłych ustawień.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech PIS przegłosuje w Sejmie ustawę, że nowe OLEDy MUSZĄ mieć dobre szczegóły w czerni w standardzie bez kalibracji. Na pewno to coś zmieni. Będzie nowe prawo. Po ostatnich wydarzeniach w Sejmie mają juz doświadczenie.

;)

Edytowane przez pmcomp
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję wszystkim za dyskusję.

Na przykład ja, stąd pytanie o czerń przed zakupem. W końcu 10 tys to niemało. Zresztą podejrzewam, że 99% zwykłych ludzi nie wnika czemu tv ma kulawy obraz. Wybierają w sklepie ten, który wg nich najładniej świeci bez studiowania testów na forach.

Jeśli trzeba tego oleda dodatkowo kalibrować to lipa. Dać tyle kasy i jeszcze bujać się z kalibracją - gdzie i jak, nie chce mi się nawet w to wnikać... Podejdę jeszcze raz do mm i jak kolega wojtazo radzi sprawdzę go na innych trybach.

A może by Panowie autorzy testu coś dorzucili jeszcze od siebie w sprawie zaginionych kieszeni czarnych marynarek :)

Kup lcd za 10tys, będziesz miał napewno lepszy obraz :P

Edytowane przez mataman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kup lcd za 10tys, będziesz miał napewno lepszy obraz :P

I też musi być skalibrowany po wyjęciu z pudła !!!

Najlepiej niech to będzie taka kalibracja jaką VW robił ostatnio w swoich samochodach ;).

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak clouding, szara/granatowa czerń, vertical banding, DSE i kiepskie kąty widzenia są cechą tv LCD :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie dyma klientów LG. Pasy są cechą technologii oled.

Tak jak clouding, szara/granatowa czerń, vertical banding, DSE i kiepskie kąty widzenia są cechą tv LCD :D

Panowie, nie dajmy się zwariować. Każde rozwiązanie techniczne ma wady i zalety oraz "cechy" i ograniczenia wynikające z konkretnej technologii.

Chodzi tylko o to jak dana cecha przekłada się na wadę (lub zaletę). Cechą OLEDa jest np. brak świecenia "czarnego" punktu co przekłada się na zaletę pt. "dobra czerń".

Jeśli np. technologia produkcji OLEDa zakłada nakładanie jakiegoś elementu ekranu pionowymi pasami, to chodzi o to żeby nie przekładało sie to na wadę w postaci widocznych na ekranie pasów o różnym nasyceniu/kolorze/jasności.

To trochę tak jak np. z autostradą i asfaltem. Asfalt kładzie się pasami i to jest cecha tej technologii. Ale jeśli te pasy położy się źle i np. przy zmianie pasa ruchu samochód podskakuje na łączeniu to już nie jest cecha tylko wada.

Oczywiście producent bardzo nie lubi przyznawać się do takich negatywnych cech. Nie widziałem np. żadnego oficjalnego zestawienia parametrów LCD w którym określono by kąty widzenia (np. poprzez spadek kontrastu o xx%). Kiedyś podawano kontrast "natywny", potem wymyślono "dynamiczny" a teraz zazwyczaj nie podaje się go wcale.

Jak dla mnie trudno będzie obronić tezę, że pasy mają być i koniec.

Edytowane przez pawelll
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak właśnie dyma klientów LG. Pasy są cechą technologii oled.

Kilku zebrać i pozew zbiorowy niech się nauczą .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako właściciel 910V od kilku tygodni - naprawdę dziwna wydaje mi się ta dyskusja.... i zastanawiam się nad jej sensem.

Oglądam TV (z UPC jeśli to ma znaczenie). I zależnie od filmu i nadawcy, czerń jest inna. Nawet oglądając rózne filmy na Canal+ (w tym samym czasie, a nadawca daje obraz chyba wysokiej jakości), poziom czerni jest różny. Nie wspominając o różnych kanałach.

Mam film, czerń jest świetna (widać na niej wszystkie "kieszenie"). Zmieniam kanał - i już jest mniej czarna. To samo dotyczy DVD.

Pytanie - czy wy wszyscy rozmawiacie o tym samym, czy jednak każdy o innym subiektywnym obrazie?

Ustawiłem obraz sam na taki jaki mi najbardziej odpowiada (trochę inny niz 'kino' w standardzie). Jest super. Ale są sytuacje (mówię cały czas o stałych warunkach oglądania) gdy to samo ustawienie nie jest idealne.

Więc jaki ma sens kalibracja, skoro rózni nadawcy (ale także różne filmy od tego samego nadawcy) nie są porównywalne?

• Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi