Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

13 godzin temu, ma_ko napisał:

U mnie młody "ćwiczy" Baby TV na przemian z innymi kanałami 10h na dobę z "długimi" wstawkami TVN69 i jakoś na razie ekran nic nie utrwalił, a na Plasmie VT już by mnie brał wkórw od "śladów"... 

Na żółtym tle może być już widać ślady po paskach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

???
wiesio, czy ty mówisz o TRWAŁYM wypaleniu OLEDa, czy też o powidokach (które trwają do kilkunastu minut, ewentualnie likwidowane są przy czyszczeniu matrycy) ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Załączyłem tryb wymuszony czyszczenia bo ponoć "stabilizuje" matryce..., mam wrażenie że faktycznie po trybie czyszczenia "zaszumienia" ,obraz potrzebuje czasu by się ustabilizować i mam też wrażenie, że OLED podobnie jak Plasma potrzebuje czasu na "wygrzanie" się czy też ustabilizowanie się bo widzę, że z czasem zaczyna "świecić" lepiej...

No chyba ze to "placebo"....

Powtórzę kalibrację po roku. z ciekawości zobaczę jak się "rozjechało" pozmieniało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2017-6-10 o 22:49, piter20020 napisał:

Ale to są już stałe wypalenia? Czy zmieniają się wraz z tym co jest wyświetlane?

Tymczasowe, nic trwałego nie ma.

7 minut temu, ma_ko napisał:

Załączyłem tryb wymuszony czyszczenia bo ponoć "stabilizuje" matryce..., 

@ma_ko jak można taki tryb włączyć? W ustawieniach nie widzę go nigdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W E6 w ustawieniach ogólnych masz opcję Panel OLED.

Tam są opcje wymuszonego i auto funkcji czyszczenia "szumów" , wiem że z czasem pomaga to np. z winietowaniem.

Ale też widzę że ekran po tym potrzebuję kilkanaście godzin by wrócić do "ostrości"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Subman napisał:

???
wiesio, czy ty mówisz o TRWAŁYM wypaleniu OLEDa, czy też o powidokach (które trwają do kilkunastu minut, ewentualnie likwidowane są przy czyszczeniu matrycy) ?

widze że są i to raczej trwale, widoczne tylko na żółtym tle! bynajmniej ja je na tym tle widze a o czyszczeniu nic nie wiem, po prostu nie trzeba ustawiać dużego kontrastu bo zapewne jak w plazmach mogą szybciej powstawać, swego czasu u mnie na plazmie vt20 kontrast miałem ustawiony na 40% możliwości i o powidokach mowy być nie moglo, na OLED może jest lepiej ale też radze z kontrastem nie przesadzać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to niedobrze, bo generalnie byłbyś jedną z bardzo nielicznych osób, które mówią o trwałym wypaleniu OLEDa. Ciekawe o ile lepiej wygląda ta sprawa w OLEDach z 2016 i 2017 roku.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, wiesio napisał:

widze że są i to raczej trwale, widoczne tylko na żółtym tle! bynajmniej ja je na tym tle widze a o czyszczeniu nic nie wiem, po prostu nie trzeba ustawiać dużego kontrastu bo zapewne jak w plazmach mogą szybciej powstawać, swego czasu u mnie na plazmie vt20 kontrast miałem ustawiony na 40% możliwości i o powidokach mowy być nie moglo, na OLED może jest lepiej ale też radze z kontrastem nie przesadzać

Jeżeli są trwałe to może spróbuj zgłosić na serwis. Zobaczymy co na to powiedzą. Póki jeszcze jest gwarancja.

Edytowane przez piter20020

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
39 minut temu, piter20020 napisał:

Jeżeli są trwałe to może spróbuj zgłosić na serwis. Zobaczymy co na to powiedzą. Póki jeszcze jest gwarancja.

Gwarancja LG wyłącza odpowiedzialność za wypalenia. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gwarancja LG wyłącza odpowiedzialność za wypalenia. 

Jeżeli telewizor jest używany niezgodnie z instrukcją obsługi. Poza tym znam przypadki, że wymieniali matrycę na gwarancji przez właśnie wypalenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, piter20020 napisał:

Jeżeli telewizor jest używany niezgodnie z instrukcją obsługi. Poza tym znam przypadki, że wymieniali matrycę na gwarancji przez właśnie wypalenia.

A ja słyszałem o takich przypadkach, w których odmówiono naprawy :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, piter20020 napisał:

Jeszcze nie jest na tyle widoczne abym zgłaszał tym bardziej ze mam wykupioną gwarancje na pięć lat, zobaczę co się dalej będzie działo! faktem jest ze u mnie tv brzęczy całymi dniami na TVP INFO albo PolsatNevs i to już od rana do póżnej nocy z przerwami na jakiś film, mnie bardziej od powidoków drażnią kąty boczne, faktem jest ze oglądając wieczorem film z BluRay to szczęka opada ale w tej beczce miodu jest też łyżeczka dziekciu z tymi katami, teraz to chyba bym kupił najnowszego TCL i zapewne też gorzej by nie było a prawie 5tys miałbym w kieszeni bo swego OLEda kupowałem za 9tys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą dokupowaną gwarancją uważaj, nie jest oczywiste, że obejmuje ona wszystkie problemy, tym bardziej że zdaje się to sklep jej udziela (a w zasadzie to bardziej ubezpieczenie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
52 minuty temu, pawelll napisał:

Z tą dokupowaną gwarancją uważaj, nie jest oczywiste, że obejmuje ona wszystkie problemy, tym bardziej że zdaje się to sklep jej udziela (a w zasadzie to bardziej ubezpieczenie).

Dokładnie. Te dodatkowe trzy lata najczęściej jest na dużo gorszych warunkach ubezpieczyciela. Także próbowałbym jeszcze za "kadencji" LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowa gwarancja, dodatkowej gwarancji nie równa. Bywają takie co mają lepsze warunki od fabrycznej i gorsze. Trzeba generalnie czytać treść aby wiedzieć co i jak, uogólnienia zazwyczaj są mało precyzyjne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie z innej beczki (znalazłem tylko posty z 2012 r) czy da się skonfigurować pilota Magic z dekoderem UPC Mediabox (model cisco) - mi za cholerę się nie udaje. Dziwne, że w ogóle do wyboru nie ma sieci UPC.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru - zebrałeś te opinie? Poważnie rozważam zakup tego modelu - teraz już za mniej, niż 5k i czytam cały wątek od początku, ale to prawie jak akta sprawy Amber Golden w sądzie - trudno przebrnąć :)) Oglądam głównie Netflix, myślałem o LCD z 4k, HDR etc, ale ostatecznie ogólna jakość doznań podczas oglądania filmu chyba jest ważniejsza, niż kilka fajnych, nowych znaczków na opakowaniu... Mam wrażenie, że OLED nie potrzebuje znaczków na pudełku, a sama technologia zastępuje te wszystkie wodotryski. Plus czerń.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, gugala.marcin napisał:

@Gmeru - zebrałeś te opinie? Poważnie rozważam zakup tego modelu - teraz już za mniej, niż 5k i czytam cały wątek od początku, ale to prawie jak akta sprawy Amber Golden w sądzie - trudno przebrnąć :)) Oglądam głównie Netflix, myślałem o LCD z 4k, HDR etc, ale ostatecznie ogólna jakość doznań podczas oglądania filmu chyba jest ważniejsza, niż kilka fajnych, nowych znaczków na opakowaniu... Mam wrażenie, że OLED nie potrzebuje znaczków na pudełku, a sama technologia zastępuje te wszystkie wodotryski. Plus czerń.

Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka

Za  pieniądze które trzeba za tego OLEDa zapłacić dzisiaj to nie ma co się zastanawiać tylko brać! ja za swój zapłaciłem 9tyś i to z tym mam największy problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupiłem wczoraj. Padła mi plazma Panasonica i nie opłacało się naprawiać. Zaczęły się poszukiwania i okazało się, że w zasadzie nie ma co kupić. Lcd po oglądaniu przez 8 lat plazmy to totalna porażka. Został tylko OLED do brania pod uwagę. Uważam że teraz stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Wczoraj akurat leciał Hobbit i powiem szczerze kopara mi opadła. Aż poszedłem włączyć drugą sprawną plazmę w sypialni, żeby zobaczyć czego wcześniej nie widziałem. Jak narazie dla mnie dwa duże minusy to brak normalnego wyjścia audio oraz nie konfigurowalność z dekoderem UPC - tyle się nasluchalem o pilocie Magic a tu d....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, yoyi napisał:

Ja kupiłem wczoraj. Padła mi plazma Panasonica i nie opłacało się naprawiać. Zaczęły się poszukiwania i okazało się, że w zasadzie nie ma co kupić. Lcd po oglądaniu przez 8 lat plazmy to totalna porażka. Został tylko OLED do brania pod uwagę. Uważam że teraz stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Wczoraj akurat leciał Hobbit i powiem szczerze kopara mi opadła. Aż poszedłem włączyć drugą sprawną plazmę w sypialni, żeby zobaczyć czego wcześniej nie widziałem. Jak narazie dla mnie dwa duże minusy to brak normalnego wyjścia audio oraz nie konfigurowalność z dekoderem UPC - tyle się nasluchalem o pilocie Magic a tu d....

Konfigorowalność z dekoderem UPC na pewno jest tylko trzeba podać producenta tego dekodera a nie szukać UPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam upc Mediabox (producent cisco) - niestety żaden z 20 pilotów do wyboru nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich na forum.

Mój pierwszy post w tym temacie i niestety muszę wam pokazać w załączonym zdjęciu powidoki stałe ,na moim LG OLED.

Telewizor zakupiony niecałe półtora roku temu. Wyłączany zawsze z pilota,używany prawie codziennie max 3-4 godziny.

5944e3e881a05_Oledwypalenie.thumb.jpg.37d06a753f1585eaed36fd08ea776324.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, jsommer napisał:

Witam wszystkich na forum.

Mój pierwszy post w tym temacie i niestety muszę wam pokazać w załączonym zdjęciu powidoki stałe ,na moim LG OLED.

Telewizor zakupiony niecałe półtora roku temu. Wyłączany zawsze z pilota,używany prawie codziennie max 3-4 godziny.

5944e3e881a05_Oledwypalenie.thumb.jpg.37d06a753f1585eaed36fd08ea776324.jpg

U mnie to samo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jsommer
Widzę faktycznie dwa poziome pasy u dołu. Co wyświetlałeś, że się to wypaliło ? Próbowałeś czyścić ręcznie kilka razy matrycę ?
PS. Nie ma czegoś takiego jak "powidoki stałe". Są albo powidoki (które znikają po jakimś czasie) albo wypalenie matrycy.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie próbowałem ręcznego czyszczenia matrycy ponieważ nie mam takiej opcji w TV ,przynajmniej do tej pory jej nie znalazłem. Jeżeli mogę prosić o podpowiedź chętnie z niej skorzystam. Podejrzewam że są to paski z kanałów informacyjnych. Czyli wychodzi na to że to wypalenie matrycy !!! Dla mnie to trochę szok ,po takim czasie użytkowania ,a co będzie dalej???

Edytowane przez jsommer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi