wiesio 86 Napisano 12 Czerwca 2017 13 godzin temu, ma_ko napisał: U mnie młody "ćwiczy" Baby TV na przemian z innymi kanałami 10h na dobę z "długimi" wstawkami TVN69 i jakoś na razie ekran nic nie utrwalił, a na Plasmie VT już by mnie brał wkórw od "śladów"... Na żółtym tle może być już widać ślady po paskach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Czerwca 2017 ??? wiesio, czy ty mówisz o TRWAŁYM wypaleniu OLEDa, czy też o powidokach (które trwają do kilkunastu minut, ewentualnie likwidowane są przy czyszczeniu matrycy) ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 12 Czerwca 2017 Załączyłem tryb wymuszony czyszczenia bo ponoć "stabilizuje" matryce..., mam wrażenie że faktycznie po trybie czyszczenia "zaszumienia" ,obraz potrzebuje czasu by się ustabilizować i mam też wrażenie, że OLED podobnie jak Plasma potrzebuje czasu na "wygrzanie" się czy też ustabilizowanie się bo widzę, że z czasem zaczyna "świecić" lepiej... No chyba ze to "placebo".... Powtórzę kalibrację po roku. z ciekawości zobaczę jak się "rozjechało" pozmieniało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 12 Czerwca 2017 Dnia 2017-6-10 o 22:49, piter20020 napisał: Ale to są już stałe wypalenia? Czy zmieniają się wraz z tym co jest wyświetlane? Tymczasowe, nic trwałego nie ma. 7 minut temu, ma_ko napisał: Załączyłem tryb wymuszony czyszczenia bo ponoć "stabilizuje" matryce..., @ma_ko jak można taki tryb włączyć? W ustawieniach nie widzę go nigdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ma_ko 313 Napisano 12 Czerwca 2017 W E6 w ustawieniach ogólnych masz opcję Panel OLED. Tam są opcje wymuszonego i auto funkcji czyszczenia "szumów" , wiem że z czasem pomaga to np. z winietowaniem. Ale też widzę że ekran po tym potrzebuję kilkanaście godzin by wrócić do "ostrości"... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 12 Czerwca 2017 1 godzinę temu, Subman napisał: ??? wiesio, czy ty mówisz o TRWAŁYM wypaleniu OLEDa, czy też o powidokach (które trwają do kilkunastu minut, ewentualnie likwidowane są przy czyszczeniu matrycy) ? widze że są i to raczej trwale, widoczne tylko na żółtym tle! bynajmniej ja je na tym tle widze a o czyszczeniu nic nie wiem, po prostu nie trzeba ustawiać dużego kontrastu bo zapewne jak w plazmach mogą szybciej powstawać, swego czasu u mnie na plazmie vt20 kontrast miałem ustawiony na 40% możliwości i o powidokach mowy być nie moglo, na OLED może jest lepiej ale też radze z kontrastem nie przesadzać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 12 Czerwca 2017 No to niedobrze, bo generalnie byłbyś jedną z bardzo nielicznych osób, które mówią o trwałym wypaleniu OLEDa. Ciekawe o ile lepiej wygląda ta sprawa w OLEDach z 2016 i 2017 roku. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 12 Czerwca 2017 (edytowane) 2 godziny temu, wiesio napisał: widze że są i to raczej trwale, widoczne tylko na żółtym tle! bynajmniej ja je na tym tle widze a o czyszczeniu nic nie wiem, po prostu nie trzeba ustawiać dużego kontrastu bo zapewne jak w plazmach mogą szybciej powstawać, swego czasu u mnie na plazmie vt20 kontrast miałem ustawiony na 40% możliwości i o powidokach mowy być nie moglo, na OLED może jest lepiej ale też radze z kontrastem nie przesadzać Jeżeli są trwałe to może spróbuj zgłosić na serwis. Zobaczymy co na to powiedzą. Póki jeszcze jest gwarancja. Edytowane 12 Czerwca 2017 przez piter20020 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 12 Czerwca 2017 39 minut temu, piter20020 napisał: Jeżeli są trwałe to może spróbuj zgłosić na serwis. Zobaczymy co na to powiedzą. Póki jeszcze jest gwarancja. Gwarancja LG wyłącza odpowiedzialność za wypalenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 12 Czerwca 2017 Gwarancja LG wyłącza odpowiedzialność za wypalenia. Jeżeli telewizor jest używany niezgodnie z instrukcją obsługi. Poza tym znam przypadki, że wymieniali matrycę na gwarancji przez właśnie wypalenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 12 Czerwca 2017 9 minut temu, piter20020 napisał: Jeżeli telewizor jest używany niezgodnie z instrukcją obsługi. Poza tym znam przypadki, że wymieniali matrycę na gwarancji przez właśnie wypalenia. A ja słyszałem o takich przypadkach, w których odmówiono naprawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 12 Czerwca 2017 2 godziny temu, piter20020 napisał: Jeżeli są trwałe to może spróbuj zgłosić na serwis. Zobaczymy co na to powiedzą. Póki jeszcze jest gwarancja. Jeszcze nie jest na tyle widoczne abym zgłaszał tym bardziej ze mam wykupioną gwarancje na pięć lat, zobaczę co się dalej będzie działo! faktem jest ze u mnie tv brzęczy całymi dniami na TVP INFO albo PolsatNevs i to już od rana do póżnej nocy z przerwami na jakiś film, mnie bardziej od powidoków drażnią kąty boczne, faktem jest ze oglądając wieczorem film z BluRay to szczęka opada ale w tej beczce miodu jest też łyżeczka dziekciu z tymi katami, teraz to chyba bym kupił najnowszego TCL i zapewne też gorzej by nie było a prawie 5tys miałbym w kieszeni bo swego OLEda kupowałem za 9tys Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 12 Czerwca 2017 Z tą dokupowaną gwarancją uważaj, nie jest oczywiste, że obejmuje ona wszystkie problemy, tym bardziej że zdaje się to sklep jej udziela (a w zasadzie to bardziej ubezpieczenie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piter20020 60 Napisano 12 Czerwca 2017 52 minuty temu, pawelll napisał: Z tą dokupowaną gwarancją uważaj, nie jest oczywiste, że obejmuje ona wszystkie problemy, tym bardziej że zdaje się to sklep jej udziela (a w zasadzie to bardziej ubezpieczenie). Dokładnie. Te dodatkowe trzy lata najczęściej jest na dużo gorszych warunkach ubezpieczyciela. Także próbowałbym jeszcze za "kadencji" LG. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 688 Napisano 12 Czerwca 2017 Dodatkowa gwarancja, dodatkowej gwarancji nie równa. Bywają takie co mają lepsze warunki od fabrycznej i gorsze. Trzeba generalnie czytać treść aby wiedzieć co i jak, uogólnienia zazwyczaj są mało precyzyjne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoyi 1 Napisano 16 Czerwca 2017 Pytanie z innej beczki (znalazłem tylko posty z 2012 r) czy da się skonfigurować pilota Magic z dekoderem UPC Mediabox (model cisco) - mi za cholerę się nie udaje. Dziwne, że w ogóle do wyboru nie ma sieci UPC. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gugala.marcin 12 Napisano 17 Czerwca 2017 @Gmeru - zebrałeś te opinie? Poważnie rozważam zakup tego modelu - teraz już za mniej, niż 5k i czytam cały wątek od początku, ale to prawie jak akta sprawy Amber Golden w sądzie - trudno przebrnąć ) Oglądam głównie Netflix, myślałem o LCD z 4k, HDR etc, ale ostatecznie ogólna jakość doznań podczas oglądania filmu chyba jest ważniejsza, niż kilka fajnych, nowych znaczków na opakowaniu... Mam wrażenie, że OLED nie potrzebuje znaczków na pudełku, a sama technologia zastępuje te wszystkie wodotryski. Plus czerń. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 17 Czerwca 2017 21 minut temu, gugala.marcin napisał: @Gmeru - zebrałeś te opinie? Poważnie rozważam zakup tego modelu - teraz już za mniej, niż 5k i czytam cały wątek od początku, ale to prawie jak akta sprawy Amber Golden w sądzie - trudno przebrnąć ) Oglądam głównie Netflix, myślałem o LCD z 4k, HDR etc, ale ostatecznie ogólna jakość doznań podczas oglądania filmu chyba jest ważniejsza, niż kilka fajnych, nowych znaczków na opakowaniu... Mam wrażenie, że OLED nie potrzebuje znaczków na pudełku, a sama technologia zastępuje te wszystkie wodotryski. Plus czerń. Wysłane z mojego Redmi Note 2 przy użyciu Tapatalka Za pieniądze które trzeba za tego OLEDa zapłacić dzisiaj to nie ma co się zastanawiać tylko brać! ja za swój zapłaciłem 9tyś i to z tym mam największy problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoyi 1 Napisano 17 Czerwca 2017 Ja kupiłem wczoraj. Padła mi plazma Panasonica i nie opłacało się naprawiać. Zaczęły się poszukiwania i okazało się, że w zasadzie nie ma co kupić. Lcd po oglądaniu przez 8 lat plazmy to totalna porażka. Został tylko OLED do brania pod uwagę. Uważam że teraz stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Wczoraj akurat leciał Hobbit i powiem szczerze kopara mi opadła. Aż poszedłem włączyć drugą sprawną plazmę w sypialni, żeby zobaczyć czego wcześniej nie widziałem. Jak narazie dla mnie dwa duże minusy to brak normalnego wyjścia audio oraz nie konfigurowalność z dekoderem UPC - tyle się nasluchalem o pilocie Magic a tu d.... Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 17 Czerwca 2017 2 minuty temu, yoyi napisał: Ja kupiłem wczoraj. Padła mi plazma Panasonica i nie opłacało się naprawiać. Zaczęły się poszukiwania i okazało się, że w zasadzie nie ma co kupić. Lcd po oglądaniu przez 8 lat plazmy to totalna porażka. Został tylko OLED do brania pod uwagę. Uważam że teraz stosunek ceny do jakości jest bardzo dobry. Wczoraj akurat leciał Hobbit i powiem szczerze kopara mi opadła. Aż poszedłem włączyć drugą sprawną plazmę w sypialni, żeby zobaczyć czego wcześniej nie widziałem. Jak narazie dla mnie dwa duże minusy to brak normalnego wyjścia audio oraz nie konfigurowalność z dekoderem UPC - tyle się nasluchalem o pilocie Magic a tu d.... Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Konfigorowalność z dekoderem UPC na pewno jest tylko trzeba podać producenta tego dekodera a nie szukać UPC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yoyi 1 Napisano 17 Czerwca 2017 Mam upc Mediabox (producent cisco) - niestety żaden z 20 pilotów do wyboru nie działa. Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jsommer 1 Napisano 17 Czerwca 2017 Witam wszystkich na forum. Mój pierwszy post w tym temacie i niestety muszę wam pokazać w załączonym zdjęciu powidoki stałe ,na moim LG OLED. Telewizor zakupiony niecałe półtora roku temu. Wyłączany zawsze z pilota,używany prawie codziennie max 3-4 godziny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiesio 86 Napisano 17 Czerwca 2017 3 godziny temu, jsommer napisał: Witam wszystkich na forum. Mój pierwszy post w tym temacie i niestety muszę wam pokazać w załączonym zdjęciu powidoki stałe ,na moim LG OLED. Telewizor zakupiony niecałe półtora roku temu. Wyłączany zawsze z pilota,używany prawie codziennie max 3-4 godziny. U mnie to samo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Subman 1 061 Napisano 17 Czerwca 2017 @jsommer Widzę faktycznie dwa poziome pasy u dołu. Co wyświetlałeś, że się to wypaliło ? Próbowałeś czyścić ręcznie kilka razy matrycę ? PS. Nie ma czegoś takiego jak "powidoki stałe". Są albo powidoki (które znikają po jakimś czasie) albo wypalenie matrycy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jsommer 1 Napisano 17 Czerwca 2017 (edytowane) Nie próbowałem ręcznego czyszczenia matrycy ponieważ nie mam takiej opcji w TV ,przynajmniej do tej pory jej nie znalazłem. Jeżeli mogę prosić o podpowiedź chętnie z niej skorzystam. Podejrzewam że są to paski z kanałów informacyjnych. Czyli wychodzi na to że to wypalenie matrycy !!! Dla mnie to trochę szok ,po takim czasie użytkowania ,a co będzie dalej??? Edytowane 17 Czerwca 2017 przez jsommer Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach