Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Byłem dzisiaj w Euro. Obejrzałem sobie te same materiały na LG 910v i Sony XE9005. Wygrał LG, mimo sklepowego oświetlenia. Podejrzewam, że w domu byłoby jeszcze lepiej na korzyść OLEDa. Dodatkowo na Sony obejrzałem materiał w 4K HDR. I i tak bardziej podobał mi się OLED FullHD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Byłem dzisiaj w Euro. Obejrzałem sobie te same materiały na LG 910v i Sony XE9005. Wygrał LG, mimo sklepowego oświetlenia. Podejrzewam, że w domu byłoby jeszcze lepiej na korzyść OLEDa. Dodatkowo na Sony obejrzałem materiał w 4K HDR. I i tak bardziej podobał mi się OLED FullHD. 

To Euro to czasami nie we Wrocławiu? ;) Mam kawałek do Wro i się zastanawiam czy jest gdzieś możliwość zobaczenia na żywo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, zdenek117 napisał:

Jeżeli w sklepowym oświetleniu bardziej podobał się Tobie model stary oled od tego Sony to znaczy, że bardzo słabo sobie porownales :D

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli w sklepowym oświetleniu bardziej podobał się Tobie model stary oled od tego Sony to znaczy, że bardzo słabo sobie porownales

Nie widzę w tym nic dziwnego, że starszy TV ma lepszy obraz od nowszego.
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, piter20020 napisał:

To Euro to czasami nie we Wrocławiu? ;) Mam kawałek do Wro i się zastanawiam czy jest gdzieś możliwość zobaczenia na żywo.

Akurat do Wrocławia mam kilkaset kilometrów ;) Ale myślę, że bez problemu przetestujesz. Wybierz tylko duży salon - większy asortyment, większa przestrzeń. 

6 godzin temu, Xisiek napisał:

Jeżeli w sklepowym oświetleniu bardziej podobał się Tobie model stary oled od tego Sony to znaczy, że bardzo słabo sobie porownales :D

Oba telewizory w trybach kino (Sony kino pro), bez upłynniaczy. W Sony lokalne wygaszenie na średni poziom. Te same materiały FullHD na obu. Coś powinienem ustawić jeszcze w XE9005? O czymś zapomniałem? Bo akurat ten Sony byłby bardziej przyszłościowym wyborem, ale w HDRze był wyprany, a w FullHD przejaskrawiony. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś po kolejnej turze oględzin LG 910 został zakupiony. HDR zrobił na mnie wrażenie tylko na Sony XE9300. Ale to jednak nie moja półka cenowa, poza tym local dimming nie działa w ciemnych scenach jak bym sobie życzył. Chociaż odbite  w morzu słońce w trailerze Life of Pi robiło wrażenie. 

Ale za 6 lat telewizory dobiją pewnie do HDR 4000, 4K wejdzie do telewizji, ja uzbieram kilka filmów i powali mnie nowa jakość. W tym czasie twórcy wymyślą coś nowego, więc telewizory będą tańsze. 

PS HDR o jasności 4000 cd/m2 na OLEDzie byłby zabójczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, Danio31b napisał:

Ktoś wie czy ten tv odtwarza pliki MKV w 4K?? 

MP4 w 4K na pewno nie. Mogę wieczorem sprawdzić jakiś trailer 4K mkv jak chcesz. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce być złym prorokiem i krakać ale po użytkowaniu 14 miesięcy zauważyłem że TV samoczynnie zmniejsza jasność i kontrast, początkowo sadziłem że przy programach ze studia to właśnie tam następuje jakieś przygasanie światła ale widze że chyba ma to związek z problemem odbiornika, nadal obserwuje a może ktoś z formuowiczów miał taki przypadek to proszę o potwierdzenie

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potwierdzam, też mi się takie coś kilka razy przydarzyło, ale zwaliłem to na jakieś funkcje eco. Po jakimkolwiek działaniu jasność powraca.

Nie potrafię jednak wywołać tego zdarzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie chce być złym prorokiem i krakać ale po użytkowaniu 14 miesięcy zauważyłem że TV samoczynnie zmniejsza jasność i kontrast, początkowo sadziłem że przy programach ze studia to właśnie tam następuje jakieś przygasanie światła ale widze że chyba ma to związek z problemem odbiornika, nadal obserwuje a może ktoś z formuowiczów miał taki przypadek to proszę o potwierdzenie

To standard w OLEDach. Jeżeli obrazek ma zbyt dużo bieli (lub jasnych kolorów) to TV obniża jasność całej matrycy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauważyłem podobne zachowanie kiedy przeglądam zdjęcia (nie tylko przy bardzo jasnych) - uznałem, że TV wykrywa statyczne obrazy i celowo obniża jasność, żeby zapobiegać powidokom. 

Swoją drogą, u mnie powidoki się nasiliły ostatnio, zawsze były bardzo delikatne i krótkotrwałe, a ostatnio zauważyłem, że są silniejsze i pozostają na dłużej. Zgłaszam to do LG, dam znać co się wydarzy.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, wojtekpon napisał:

Zauważyłem podobne zachowanie kiedy przeglądam zdjęcia (nie tylko przy bardzo jasnych) - uznałem, że TV wykrywa statyczne obrazy i celowo obniża jasność, żeby zapobiegać powidokom. 

Swoją drogą, u mnie powidoki się nasiliły ostatnio, zawsze były bardzo delikatne i krótkotrwałe, a ostatnio zauważyłem, że są silniejsze i pozostają na dłużej. Zgłaszam to do LG, dam znać co się wydarzy.  

Będę śledził forum i oczekiwał co zostanie ustalone i zadecydowane, powyżej Piter20020 napisał że to standard aby zmniejszyć jasność matrycy i jasność kolorow co nie jest prawdą bo jakoś wcześniej tego nie zauważyłem a po drugie to obraz się robi ciemny na ciemnych ujęciach, podświetlanie mam na 70 kontrast na 60 przy kinowym i gdyby nie to o czym pisałem to byłoby OKY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, wiesio napisał:

Będę śledził forum i oczekiwał co zostanie ustalone i zadecydowane, powyżej Piter20020 napisał że to standard aby zmniejszyć jasność matrycy i jasność kolorow co nie jest prawdą bo jakoś wcześniej tego nie zauważyłem a po drugie to obraz się robi ciemny na ciemnych ujęciach, podświetlanie mam na 70 kontrast na 60 przy kinowym i gdyby nie to o czym pisałem to byłoby OKY

Niestety jest prawdą, może wcześniej nie zwracałeś na to uwagi. Zacytuję słowa Macieja z testu EG910V.

Dnia 23.10.2015 o 21:15, Gmeru napisał:

Faktem jest, że matryca OLED ma działanie podobne do plazmy. Nie jest bowiem w stanie utrzymać swojej pełnej jasności jeśli wyświetlimy na przykład pełnoekranową biel. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podwidoki najlepiej zaobserwować na szarej, jednolitej planszy. Jak miałem plazmę to otwierałem zdjęcie z szarą planszą - widać wszystko idealnie, szczególnie pod różnymi kątami

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, piter20020 napisał:

Niestety jest prawdą, może wcześniej nie zwracałeś na to uwagi. Zacytuję słowa Macieja z testu EG910V.

Ja mam inne spostrzeżenie, mówiąc przyciemnia mam wrażenie jak by ktoś z żaróki 60v nagle zmienił na 40v i to nie na jasnych ujęciach tylko na wszystkich, swego czasu wcześniej użytkowałem ISF ale właśnie uznałem że nie trzyma ustawien i dlatego zmieniłem na kino, teraz bacznie będę się temu przyglądał i jak by co to bez serwisu się nie obejdzie! niewiem jak jest z wymianą albo wymianą na inny model, mam gwarancje plus. Odnośnie powidoków to u mnie najlepiej widać na żółtym, są to pozostałości po paskach z TVP INFO bo TVN nie oglądam z zasady :- )

Dodam do wpisu powyżej ze te powidoki to takie jak się chce na siłe zobaczyć to się zobaczy ale bardzo trzeba się wysilić tak więc tego zjawiska nie traktuje jako wada!

Edytowane przez wiesio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wiesio
Czy te powidoki po jakimś czasie znikają (np. po wielu godzinach oglądania innego programu, albo czyszczeniu matrycy), czy też jest to już trwałe wypalenie i nic już nie pomaga ?

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powidoki w OLED w zasadzie nie występują, na sile przez mikroskop na żółtym tle po ponad roku użytkowania może i jestem w stanie coś zobaczyć ale już nie wiem czy mam problem ze wzrokiem czy jestem uwrażliwiony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powidoki to nie to samo co wypalenie. Powidoki wystepuja, tylko dość szybko znikają i są widoczne na jednorodnym obrazie/tle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 2017-6-9 o 12:35, pacyk121 napisał:

Wojtek w jaki sposób sprawdzasz powidoki ? Na jakiejś planszy testowej ?  Czy widać je podczas normalnego oglądania TV gdzie np. zmieniasz kanał.

U mnie TV świeci już dokładnie rok i nigdy powidoku nie widziałem nawet krótkotrwałego.

Nie doszukuję się ich na specjalnych planszach, widzę je: 1) na jednolitych planszach, które wyświetla sam telewizor - przed uruchomieniem Netflix czy HBO Go ciemnoszara, przy przełączaniu n moduł CAM żółta 2) w menu Kodi (skórka Arctic Zephyr, dużo ciemnoszarych elementów - swoją drogą ciekawe, że jeszcze nie ma bazującej na czerniach skórki pod oledy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 9.06.2017 o 15:31, wiesio napisał:

Odnośnie powidoków to u mnie najlepiej widać na żółtym, są to pozostałości po paskach z TVP INFO bo TVN nie oglądam z zasady :- )

I wszystko w temacie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie doszukuję się ich na specjalnych planszach, widzę je: 1) na jednolitych planszach, które wyświetla sam telewizor - przed uruchomieniem Netflix czy HBO Go ciemnoszara, przy przełączaniu n moduł CAM żółta 2) w menu Kodi (skórka Arctic Zephyr, dużo ciemnoszarych elementów - swoją drogą ciekawe, że jeszcze nie ma bazującej na czerniach skórki pod oledy).

Ale to są już stałe wypalenia? Czy zmieniają się wraz z tym co jest wyświetlane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie młody "ćwiczy" Baby TV na przemian z innymi kanałami 10h na dobę z "długimi" wstawkami TVN69 i jakoś na razie ekran nic nie utrwalił, a na Plasmie VT już by mnie brał wkórw od "śladów"... 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi