Skocz do zawartości
marekwar

SEK-3500U UHD Evolution Kit 2015

Rekomendowane odpowiedzi

Na polskiej stronie Samsunga http://www.samsung.com/pl/consumer/tv-av/accessories/tv-accessories/SEK- 3500U/XC ukazał się opis UHD Evolution Kit. Na razie nie było premiery, sprzedaż ma się zacząć wkrótce.

Krótki opis producenta - reszta pod linkiem powyżej:

"Gotowy na przyszłość telewizji UHD

Zadbaj o to, by Twój telewizor Samsung obsługiwał najnowsze i najbardziej zaawansowane technologie. Pomoże i w tym UHD Evolution Kit 2015. Podłącz go do Samsung UHD TV z 2013 lub 2014 roku, by zaktualizować urządzenie o najnowsze podzespoły i oprogramowanie - bez konieczności kupowania nowego telewizora. W skład aktualizacji wchodzą wejścia HDMI zgodne z zabezpieczeniami HDCP 2.2, a także obsługa kodeków VP9 i HEVC. Jest także przygotowany na rozwój UHD dzięki funkcji One Connect, która pozwoli Ci połączyć go z urządzeniami mobilnymi, m.in. poprzez MHL 3.0. Z Samsung UHD Evolution Kit 2015 łatwiej jest podążać za najnowszymi technologiami."
Urządzenie niemal całkowicie wynosi płytę główną na zewnątrz - otrzymujemy coś w rodzaju settobboxa ze wszystkimi wejściami i jednym wyjściem - kablem do podłączenia SEK-3500U do specjalnego gniazda w telewizorze.
Najważniejsze zmiany:
- Tizen - bardziej płynne aplikacje
- VP9 - umożliwia oglądanie video UHD na YouTube
- Najnowsza wersja HEVC
Nadaje się do telewizorów UHD z 2014 i 2013 - warto sprawdzić czy Twój TV jest na liście producenta przed zakupem.
Są trzy wersje regionalne:
- SEK-3500U/XC - europejska z jednym slotem CI - taka będzie w Polsce
- SEK-3500U/ZA - amerykańska bez slotu CI
- SEK-3500U/ZG - niemiecka z dwoma slotami CI - jako jedyna umożliwia jednoczesne nagrywanie i oglądanie dwóch różnych kanałów kodowanych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wyglądają różne odmiany SEK-3500U. Nawet na stronach Samsunga jest bałagan i nie wiadomo co jest co:

- SEK-3500U/XC - będzie w Polsce :http://images.samsung.com/is/image/samsung/pl_SEK-3500U-XC_009_Back-perspective_silver?$DT-Gallery$
- SEK-3500U/ZA - amerykańska i kanadyjska: http://images.samsung.com/is/image/samsung/ca_SEK-3500U-ZA_002_Back_silver?$DT-Gallery$
- SEK-3500U/ZG - niemiecka: http://images.samsung.com/is/image/samsung/de_SEK-3500U-ZG_012_Silver_silver?$DT-Gallery$

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla jednych nie słyszalny dla drugich ....

Podobny wentylatorek jest w niektórych tv z tyłu np Samsung hu7500 - miałem taki tv ze starszej rewizji i wymieniłem na nowszą - ( nowe już nie mają wentylatorka ) gdyż słyszałem jak szumi :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ok. 5000 wpisów na forum AVS dot. SEK-3500 nikt nie zgłaszał problemu z hałasem wentylatorka w środku tego Evolution Kit. Z HU7500 na początku rzeczywiście było inaczej.

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wersja niemiecka będzie pasowała do naszych tv ? ktoś coś wie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wersja niemiecka będzie pasowała do naszych tv ? ktoś coś wie ?

Już dwukrotnie spytałem się Samsunga w Polsce i raz w Niemczech. Niemiecki Samsung przekierował mnie do Samsunga Polska nie udzielając odpowiedzi na identyczne pytanie.

Ostatnia odpowiedź z 24 czerwca:

"Produkty oferowane w Polsce posiadają jeden slot na kartę CI. Dlatego też możliwe jest odtwarzanie i nagrywanie jednego kanału kodowanego.

Opcja nagrywania dwóch kanałów lub nagrywania i odtwarzania dwóch kanałów kodowanych nie jest dostępna.

Nie zalecamy zakupu produktu na innym rynku, ponieważ może on nie działać z polskimi modelami. Dodatkowo część opcji może nie być aktywna po podłączeniu Evolution Kit.

Dlatego też proponuję panu oczekiwanie na Polską premierę modułu SEK3500."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak - to info od Samsunga czytałem ... myślałem że już ktoś przetestował to na żywo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do hałasu wentylatorków wbudowanych w UHD Evolution Kit - czytałem że jednak jest uporczywy dźwięk

http://obywatelhd.pl/index.php/2015/06/30/samsung-one-connect-box-ma-dodac-czesciowe-wsparcie-dla-hdr/

Samsung lubi unowocześniać/zmieniać hardware w swoich produktach nie informując o tym zatem nie zdziwiłbym się że pierwsze modele Kita będą głośne a później coś może się poprawi jak zobacą że ludzie narzekają.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie na jedynym forum użytkowników SEK-3500 - AVS - nikt nie narzeka.

Jedyny wpis jaki znalazłem, który można podciągnąć pod negatyw to oberwacja, że podłączenie kita nie wyłącza wiatraczka w TV. Poziom szumu jednak jest porównywalny i niski.

Oczywiście są osoby co słyszą ultradźwięki i siedzą z uchem przy wiatraczkach oraz liczą artefakty na ekranie ale przeciętny użytkownik akceptuje szmer laptopa, twardego dysku , wentylatora karty graficznej czy wentylatorka w TV po prostu oglądając, grając czy słuchając. Oczywiście nie hałasu elektronów w układach scalonych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wierzyć lub nie ale szum naprawdę z 3 m słychać nawet podczas oglądania tv - no chyba że ktoś głośno lubi słuchać.

Samsung sam od siebie by nie zmienił np serii hu7500 i na pewno było bardzo dużo zgłoszeń że tv szumią/buczą - dlatego zaszły zmiany

Tu może być podobnie albo zrobią lepszy materiał odprowadzający ciepło lub zmienią płyte głowną w kicie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz wierzyć lub nie ale szum naprawdę z 3 m słychać nawet podczas oglądania tv - no chyba że ktoś głośno lubi słuchać.

Samsung sam od siebie by nie zmienił np serii hu7500 i na pewno było bardzo dużo zgłoszeń że tv szumią/buczą - dlatego zaszły zmiany

Tu może być podobnie albo zrobią lepszy materiał odprowadzający ciepło lub zmienią płyte głowną w kicie

Trochę się zgubiłem. Jaki konkretnie sprzęt szumi z 3 metrów? Chyba nie SEK-3500 bo premiera w Polsce ma być w sierpniu/wrześniu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem o szumie z starszych modeli tv hu7500 - osobiście wymieniłem na model z nowszej rewizji bez wentylatora

Wyżej podałem link do obywatel.hd gdzie opisał że :

Minusem jest dość głośna praca wiatraczków, o której wspominałem przy okazji testu Samsunga JS9000.

Minus – wiatraczki

Pamiętając o powyższych zaletach “future proof” utrzymuję to, co pisałem w pierwszych wrażeniach – One Connect Box jest za głośny. Jego szum jest momentami naprawdę uporczywy. Mam nadzieję, że producent popracuje nad tym w kolejnych wersjach i zmieni system chłodzenia lub doda lepsze wyciszenie.

A ten model ma bardzo podobną zewnętrzną przystawkę do SEK-3500

Edytowane przez Eleonor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda na to, że Samsung już opracował cichy Evolution Kit.

Zadałem pytanie na AVS Forum (wątek SEK-3500U/ZA ma ok. 6000 postów) czy ktokolwiek ma problemy z głośnością wiatraczka. Otrzymałem natychmiast dwie odpowiedzi:

http://www.avsforum.com/forum/35675066-post.html

"I can't even hear it and it's behind my TV on a stand so not enclosed in anything" - nawet tego nie słyszę a stoi za moim TV na stojaku czyli nie zamknięty w czymkolwiek.

http://www.avsforum.com/forum/35675170-post.html

"can't hear anything and box is cool to the touch" - niczego nie słyszę, a obudowa jest zimna w dotyku.

To są wpisy dwóch posiadaczy, użytkowników konkretnego urządzenia o którym rozmawiamy na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądający identycznie jak SEK moduł od 65JS9500 szumi nieprzyjemnie jak tani laptop i rzeczywiście słychać go irytująco z 3m - jest położony za standem telewizora na szafce... a że się tam z boku dopina pendrive to go nie schowam do środka szafki...

Ciekawi mnie też jak po roku, dwóch będzie działał i jak będzie wyglądał radiator w środku jeśli go nie będzie można otworzyć do czyszczenia z kurzu...

P/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dziwię się że słychać szum z 3m - miałem tv z wentylatorem i mi bardzo to przeszkadzało nawet podczas cichego oglądania

Niektórzy maja dobry słuch i to im przeszkadza - wymieniłem i jest cisza

Im dłużej tym będzie gorzej - taki wentylatorek jest cieńkiej jakości i z biegiem czasu będzie bardziej wył

Czekam na KIT-a pasywnego - może Samsung coś takiego zrobi gdy będzie coraz więcej narzekań na szum/buczenie jak to było kiedyś w pierwszych rewizjach tv HU7500

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakty są takie, że nikt w Polsce nie ma jeszcze Evolution Kit.

Przypuszczenia o głośnym wentylatorku jest oparte o podobieństwo do podobnego urządzenia.

Sam SEK-3500U występuje w trzech różniących się konstrukcyjnie wersjach. Wersja amerykańska według opinii pierwszych użytkowników jest praktycznie bezgłośna. Poczekajmy na polską wersję XC i na pierwsze opinie użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekam na opinię kogoś kto kupi w Niemczech i sprawdzi czy wszystko działa, nie ze względu na wiatraczek ale na podwójny slot CI, umożliwiający jednoczesne nagrywanie jednego i oglądanie drugiego programu kodowanego. Wersja polska ma mieć tylko jeden slot CI

Edytowane przez marekwar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy z tym nowym kitem może się poprawić input lag w tym TV?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tak zakładać. Elektronika w SEK-3500U pochodzi z najwyższych modeli TV Samsunga na 2015.

Według subiektywnych ocen na AVS jest poprawa a input lag jest oceniany na poniżej 30ms.

Dopóki ktoś nie zmierzy - są to tylko opinie a nie fakty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

czy wiadomo już coś więcej o dostępności SEK-3500u w Polsce?

z góry dziękuję za odpowiedź.

pozdrawiam,

Tomek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem do Samsunga i szybko otrzymałem odpowiedź :

"Sprawdziłam dla Pana dostępność produktu na terenie Polski i okazuje się, że na daną chwilę takie urządzenie nie jest dostępne. Nie jest również na daną chwilę planowane wprowadzenie na nasz rynek tego urządzenia, możliwe, że w przyszłości ulegnie to zmianie. W obecnej sytuacji nie jestem w stanie podać konkretnego terminu wprowadzenia akcesorium do polskiej sprzedaży."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi