Sniper 14 Napisano 24 Sierpnia 2015 Jako że praktycznie jestem już zdecydowany do zakupu tego modelu to powiem szczerze że taki info napawają mnie lekką konsternacją ;( czy w normalnym użytkowaniu w którym nie będę się specjalnie doszukiwał jakiś mankamentów obrazu efekt DSE będzie dostrzegalny i uciążliwy? Nie zobaczysz tego jeśli będziesz po prostu oglądał filmy. Prędzej wyprowadzi cię Android z równowagi, niż tak minimalne niedoskonałości obrazu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pigs 0 Napisano 24 Sierpnia 2015 Ja specjalnie przed oddaniem obejrzałem mecz piłki nożnej, gdzie przy pasach trawy efekt ten widać i był ewidetnie widoczny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
edizone 0 Napisano 25 Sierpnia 2015 Zawsze można próbować reklamacji. Nie ma ścisłych norm, więc jest szansa, że TV zakwalifikuje się do wymiany. Jest też jednak ryzyko, że nowy będzie gorszy Witam,próbuje zareklamować mój tv ale nie mogę.Po dokładnym ustaleniu jakie tv ma wady z Panem lub Panią z Centrum pomocy Sony,proszą o mojego emaila .Następnie wyślą na niego informacje ze mam zrobić zdjęcia tych pasów,i im odesłać.Trzy razy dzwoniłem, i czekam na meila.Zaczynam żałować że kupiłem Sony ,po zakupie mają cię w nosie.Jeszcze jedna sprawa dotycząca oglądania 3d z dysków - nie działa mi opcja włączenia 3d na tv podczas oglądania materiału 3d.Materiały 3d to obraz"nad i pod " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hallyday 11 Napisano 25 Sierpnia 2015 Witam, No cóż wreszcie , wersja 5.1.1 tuż , tuż . W USA już od niedzieli mają . Większość kłopotów ze stabilnością systemu operacyjnego Android powinna się wreszcie skończyć . Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
s@jmon 9 Napisano 28 Sierpnia 2015 Wersja 65" wykorzystuje bezpośredni podświetlenie LED, natomiast 55" używa krawędzi LED teoretycznie kontrast na 65" powinien być lepszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hallyday 11 Napisano 28 Sierpnia 2015 Wersja 65" wykorzystuje bezpośredni podświetlenie LED, natomiast 55" używa krawędzi LED teoretycznie kontrast na 65" powinien być lepszy. Witam, Ale niestety bez lokalnego wygaszania . Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hallyday 11 Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, Wydaje się , że termin wydania aktualizacji oprogramowania będzie opóźniony na koniec września 2015 r . Aktualizacja ma wprowadzić 12 istotnych poprawek .(oczywiście wersję Android Lollipop 5.1.1 ) https://www.sony.de/support/de/content/cnt-hn/prd-tvhc/more-features-coming-to-your-android-tv-soon/KD-55X8505C Pozdrawiam, Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez hallyday Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hallyday 11 Napisano 3 Września 2015 Witam, W cieniu IFA 2015 r . "umykają" inne dobre wieści . Firma Sony podała , że aktualizacja oprogramowania dla telewizorów Ultra HD serii X85 , X90 , S85 (oczywiście dotyczy to również serii X94 , X93 i X91) wesprze HDR . Jest to bardzo dobra wiadomość , bez dwóch zdań . Więcej na : http://www.hdfever.fr/2015/09/02/mise-a-jour-hdr-pour-le-sony-x85c-et-autres-modeles/ Pozdrawiam, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zazo245 0 Napisano 4 Września 2015 Czy ktoś z was instalowal gamepada bo ja próbowałem od ps3 i po bluetooth niechodzi . Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sniper 14 Napisano 6 Września 2015 Czy ktoś z was instalowal gamepada bo ja próbowałem od ps3 i po bluetooth niechodzi . Na forum Sony parę osób potwierdziło, że pad od PS3 nie działa. Mi za to działał od PS4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zazo245 0 Napisano 6 Września 2015 Że od ps4 to wiem bo dzwoniłem do sony na infolinię. Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jst 0 Napisano 14 Września 2015 Witam Jeśli koledzy jesteście zainteresowani Sony X85C, to w Saturnie do środy jest promocja między innymi na KD-55X8505C za 5073zł. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czaki2222 0 Napisano 14 Września 2015 a nawet juz jest dostepny http://www.saturn.pl/telewizor-sony-kd-55x8505c,id-1059803?gclid=Cj0KEQjw4NmvBRCRp_yu2bzal4YBEiQAWfjpJm4SUDG2k5IF9_nniNmVdR5s-wJHxPPEcRURMlnECQgaAt388P8HAQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmiz86 1 Napisano 14 Września 2015 Witam Koledzy. Podrzuci ktos najlepsze ustawienia obrazu w tym TV do ogladania nc+ i ogladania filmow? Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka Mam 55x8509c ☺ Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
motkra 3 Napisano 14 Września 2015 Masz w pierwszym poście opis optymalnych ustawień. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paproh2 0 Napisano 14 Września 2015 Czy ktoś testował jako monitor - jak czcionki w tak dużej rozdzielczości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paproh2 0 Napisano 15 Września 2015 (edytowane) Czy któryś z twórców z recenzji może odnieść się do opinii z ceneo ? załączam treść chciałem go kupić ale mocno osie zastanawiam czy warto. Generalnie przeczytałem i przeraziłem się. Oczywiście cześć punktów wymienionych poniżej można potraktować jako indywidualną opinię ( dźwięk, okulary) ale takie punkty które dotyczą sprzętowego działania trochę dyskwalifikują Sprzęt: - Kiepski procesor MediaTek MT5890 (ARMv7), nazywany przez Sony "X1" i tylko 1,5 GB pamięci RAM. - Kiepskie głośniki, grają płasko i bez jakiegokolwiek basu. Bez soundbara i subwoofera nie da się tego słuchać. Niespełnione obietnice producenta: - Nie ma okularów 3D w zestawie. Dedykowane są bardzo drogie (~250 zł). - Nie działa nagrywanie na dysku USB. - Nie działa time shifting/pauza. - Nie działa twin tuner (nie można oglądać jednego programu i nagrywać drugiego). - Nie działa funkcja PIP i PAP. - Nie działa przewodnik EPG. - Nie ma regularnych aktualizacji i nie zapowiada się, że prędko jakakolwiek będzie. Sieć: - Często telewizor traci łączność z Wi-Fi/LAN i trzeba na nowo nawiązać połączenie. - Często nie wykrywa serwerów DLNA. Jeśli już wykryje, potrafi je ponownie zgubić. - YouTube regularnie wyświetla komunikat "błąd sieci" i przerywa odtwarzanie. - Często kasują się ustawienia zegara i strefy czasowej, co skutkuje brakiem możliwości uruchomienia aplikacji sieciowych. Obsługa urządzeń zewnętrznych: - Często nie wykrywa urządzeń USB (zarówno dysków jak i pendrive-ów). Trzeba przepinać między portami do skutku - czasami zadziała. - Telewizor po wyłączeniu pilotem nie usypia podłączonych do niego dysków USB. - Przełączenie z YouTuba na dowolny port HDMI często skutkuje brakiem dźwięku. Pomaga restart. - Nie działa parowanie z padem od PS3. - Nie działa parowanie ze słuchawkami bluetooth (brak profilu audio). - Nie posiada czytnika kart SD. Multimedia: - Nie odtwarza filmów kodowanych w HEVC (jest dźwięk, brak obrazu). - Fabryczne przeglądarki filmów i zdjęć nie potrafią wyświetlić struktury katalogów. Zamiast drzewa katalogowego jest lista, a część katalogów zupełnie znika. - Przeglądarka zdjęć jest powolna, a czasem po odpaleniu zdjęcia zamiast niego wyświetla obraz kontrolny RGB. - Nie odtwarza filmów 3D z konsoli PS3. Sterowanie pilotami: - Kiepski czujnik podczerwieni. Trzeba bardzo precyzyjnie celować pilotami, żeby TV zareagował. - Kiepski pilot multimedialny z touchpadem zamiast klawiatury lub czujnika laserowego. Wpisywanie tekstów przy użyciu klawiatury ekranowej to męczarnia. - Pilot multimedialny przestaje działać po aktualizacji oprogramowania. Trzeba przeprowadzać skomplikowaną procedurę, żeby przywrócić go do działania. - Czasem przez kilkanaście sekund nie reaguje na przycisk POWER przy włączaniu pilotem. Później włącza i wyłącza telewizor tyle razy, ile przycisk został wciśnięty. - Czasem nie reaguje na przycisk BACK w pilocie przerywający odtwarzanie filmu. - Czasem nie reaguje na przycisk regulacji głośności, a później przycisza/podkręca na maksa. - Czasem zamula się na kilkanaście sekund podczas poruszania się po menu. - Czasem nie działa obsługa pilotem innych urządzeń podłączonych przez HDMI-CEC. - Kiepska funkcja wyszukiwania głosowego: wyszukuje filmy w YouTubie, ale nie wyszukuje nic w przeglądarce. Poza tym strasznie laguje. Aplikacje: - Bardzo mała ilość aplikacji w sklepie Google Play. Większość to tandetne gry, kilka odtwarzaczy wideo i dosłownie garść śmieci. - Aplikacje TVP Player, Ipla, Player znikają z menu w losowych momentach. Pojawiają się po restarcie lub przywróceniu do ustawień fabrycznych. - Fatalna przeglądarka internetowa (jakaś okrojona Opera). Brak Chroma i Firefoxa! - Brak Facebooka, Twittera, Skype-a i jakiejkolwiek aplikacji społecznościowej czy komunikatora. - Brak Dropboxa, OneDrive, Google Drive, iCloud, Box, itd. Co działa? - Restart. - Przywracanie do ustawień fabrycznych. - Wyjmowanie wtyczki z gniazdka. - Wyłączanie przy użyciu bezpiecznika. Edytowane 15 Września 2015 przez paproh2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marmiz86 1 Napisano 16 Września 2015 Powiem Ci szczerze, ze sam nie rozumie tych bzdur wypisanych na ceneo. Mam ten TV od 3 tygodni i 95% rzeczy to jakas bzdura. "Slaby procesor"... powiem Ci ze autorski procesor X1 robi niesamowita robote z obrazem. Liczy sie to jak tak naprawde jest wykozystany ten procesor. Jedyna rzecz to tak naprawde Android TV. Jest co poprawiac, ale jak sam wiesz jego mozliwosci sa niesamowite. Smart TV na jego bazie to naprawde niezla robota. Zobaczysz ze przyszlosc Smart Tv to android. Nie zaluje zakupu napewno. Mam 55x8509C jestem naprawde zadowolony. Filmy odtwarza jakie chcesz i ile chcesz. Aha czy potrzebny Ci facebook na Tv czy twitter???!!!! Mi nie. Android TV szybko sie rozwija i napewno si pojawia te apki. Bierz smialo ten TV bo uwazam ze lepszego tej klasy to ja osobiscie nie widzialem. Pozdro Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heimdall9 2 Napisano 16 Września 2015 Też mam ten TV i jest tu kilka kwestii do wyjaśnienia. Po pierwsze nie należy mylić procesora obrazu z procesorem dla platformy Android. X1 to specjalizowany układ odpowiadający za odwzorowanie kolorów, kontrast i inne mechanizmy wyświetlania obrazu. Nie ma to nic wspólnego z procesorem Mediatek który po prostu obsługuje system operacyjny tego TV (Androida).Jakość obrazu (bardzo dobra w tym TV) nie ma nic wspólnego z tym że jest to Android. Racją jest że ten Mediatek (razem z układem graficznym MALI) to już troche stara architektura i np. z niektórymi grami na Androida może sobie nie radzić. Jednak problemem jest tu nie procesor a sposób implementacji Androida i brak optymalizacji. Po prostu widać że Sony nie ma w tym doświadczenia - w tle działa milion różnych procesów, większość z nich niepotrzebnie i powoduje to czasem zamulanie całego systemu i co gorsza kilka irytujących bugów (np. nie zapamiętuje manualnych ustawień czasu/daty). Nadzieja jest w aktualizacji i optymalizacji (w Stanach te TV mają już nowszą wersję Androida i wiele poprawek z którymi to wszystko lepiej działa). Z drugiej strony to na pewno przyszłościowa platforma i dająca wiele możliwości, szkoda że Sony tu trochę pokpiło sprawę (ale takie same problemy miał Philips w zeszłym roku) Co do pozostałych kwestii: - Kiepskie głośniki, grają płasko i bez jakiegokolwiek basu. Bez soundbara i subwoofera nie da się tego słuchać. Dla mnie dźwięk jest ok ale nie jestem audiofilem. NA pewno z soundbarem/głośnikami zewnętrrznymi będzie lepszy (jak w większości TV) Niespełnione obietnice producenta: - Nie ma okularów 3D w zestawie. Dedykowane są bardzo drogie (~250 zł). - Nie działa nagrywanie na dysku USB. - Nie działa time shifting/pauza. - Nie działa twin tuner (nie można oglądać jednego programu i nagrywać drugiego). - Nie działa funkcja PIP i PAP. - Nie działa przewodnik EPG. To w większości prawda (z wyjątkiem EPG który u mnie działa), Sony zapowiedziało aktualizacje dodające/poprawiające te funkcje ale kiedy one się pojawią dokładnie tego nikt nie wie... Sieć: - Często telewizor traci łączność z Wi-Fi/LAN i trzeba na nowo nawiązać połączenie. - Często nie wykrywa serwerów DLNA. Jeśli już wykryje, potrafi je ponownie zgubić. - YouTube regularnie wyświetla komunikat "błąd sieci" i przerywa odtwarzanie. - Często kasują się ustawienia zegara i strefy czasowej, co skutkuje brakiem możliwości uruchomienia aplikacji sieciowych. Nie mam żadnych problemów z siecią (używam częściej LAN niż Wifi) natomiast jest problem z ustawieniami strefy czasowej (trzeba dać na auto i po włączeniu TV przed wejściem do menu uruchomić jakiś program z naziemnej lub sat, wtedy się synchronizuje) Obsługa urządzeń zewnętrznych: - Często nie wykrywa urządzeń USB (zarówno dysków jak i pendrive-ów). Trzeba przepinać między portami do skutku - czasami zadziała. - Telewizor po wyłączeniu pilotem nie usypia podłączonych do niego dysków USB. - Przełączenie z YouTuba na dowolny port HDMI często skutkuje brakiem dźwięku. Pomaga restart. - Nie działa parowanie z padem od PS3. - Nie działa parowanie ze słuchawkami bluetooth (brak profilu audio). - Nie posiada czytnika kart SD. USB działa u mnie ok, z przełączaniem z Youtuba nie ma problemu, PS3 nie testowałem ale z Dualshockiem od PS4 działa ok, bluetooth nie testowałem, nie ma czytnika kart. Multimedia: - Nie odtwarza filmów kodowanych w HEVC (jest dźwięk, brak obrazu). - Fabryczne przeglądarki filmów i zdjęć nie potrafią wyświetlić struktury katalogów. Zamiast drzewa katalogowego jest lista, a część katalogów zupełnie znika. - Przeglądarka zdjęć jest powolna, a czasem po odpaleniu zdjęcia zamiast niego wyświetla obraz kontrolny RGB. - Nie odtwarza filmów 3D z konsoli PS3. Nie odtwarza broadcastu HEVC (ma to być poprawione), natomiast odtwarza 4k zakodowane w mp4. Nie mam problemów z katalogami, przeglądarka faktycznie dość wolna, ale z samym wyświetlaniem nie było problemów, 3D z konsoli nie sprawdzałem. Sterowanie pilotami: - Kiepski czujnik podczerwieni. Trzeba bardzo precyzyjnie celować pilotami, żeby TV zareagował. - Kiepski pilot multimedialny z touchpadem zamiast klawiatury lub czujnika laserowego. Wpisywanie tekstów przy użyciu klawiatury ekranowej to męczarnia. - Pilot multimedialny przestaje działać po aktualizacji oprogramowania. Trzeba przeprowadzać skomplikowaną procedurę, żeby przywrócić go do działania. - Czasem przez kilkanaście sekund nie reaguje na przycisk POWER przy włączaniu pilotem. Później włącza i wyłącza telewizor tyle razy, ile przycisk został wciśnięty. - Czasem nie reaguje na przycisk BACK w pilocie przerywający odtwarzanie filmu. - Czasem nie reaguje na przycisk regulacji głośności, a później przycisza/podkręca na maksa. - Czasem zamula się na kilkanaście sekund podczas poruszania się po menu. - Czasem nie działa obsługa pilotem innych urządzeń podłączonych przez HDMI-CEC. - Kiepska funkcja wyszukiwania głosowego: wyszukuje filmy w YouTubie, ale nie wyszukuje nic w przeglądarce. Poza tym strasznie laguje. Z pilotami zgadza się - dodatkowo czasem jeden się zatnie i pomaga użycie drugiego, natomiast wyszukiwanie głosowe działa u mne bez zarzutów. Aplikacje: - Bardzo mała ilość aplikacji w sklepie Google Play. Większość to tandetne gry, kilka odtwarzaczy wideo i dosłownie garść śmieci. - Aplikacje TVP Player, Ipla, Player znikają z menu w losowych momentach. Pojawiają się po restarcie lub przywróceniu do ustawień fabrycznych. - Fatalna przeglądarka internetowa (jakaś okrojona Opera). Brak Chroma i Firefoxa! - Brak Facebooka, Twittera, Skype-a i jakiejkolwiek aplikacji społecznościowej czy komunikatora. - Brak Dropboxa, OneDrive, Google Drive, iCloud, Box, itd. Aplikacji jest mało w porównaniu do innych urządzeń na Androida (tel czy tablety). Wynika to z częściowo zamkniętego standardu Android TV. Ale i tak jest ich duuużo wiecej niż na jakimkolwiek innym systemie smart tv. Można też liczyć ze będą dochodzić regularnie nowe rzeczy. Aplikacje Ipla itp - zdarza się że znikają jeśli nie ma połączenia z siecią. Przeglądarka nie jest fatalna - po prostu obsługa każdej przeglądarki przez pilota TV to męczarnia. Natomiast jakość obrazu (w HD), kompensacja ruchu, skalowanie, input lag, matryca 120Hz, to są naprawdę mocne strony tego TV. Bardzo dobry do sportu i grania na kompie lub konsoli, niezły do filmów. Podsumowując - jeśli zależy ci na dziś na bezproblemowym działaniu to wstrzymaj się z zakupem co najmniej do najbliższej aktualizacji albo weź Samsunga. Jeśli masz czas i jakieś sensowne updaty wkrotce się pojawią a do tego lubisz Androida to warto rozważyć zakup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogooreck 6 Napisano 17 Września 2015 Też mam ten TV i jest tu kilka kwestii do wyjaśnienia. Po pierwsze nie należy mylić procesora obrazu z procesorem dla platformy Android. X1 to specjalizowany układ odpowiadający za odwzorowanie kolorów, kontrast i inne mechanizmy wyświetlania obrazu. Nie ma to nic wspólnego z procesorem Mediatek który po prostu obsługuje system operacyjny tego TV (Androida).Jakość obrazu (bardzo dobra w tym TV) nie ma nic wspólnego z tym że jest to Android. [..]CIACH[..] Podsumowując - jeśli zależy ci na dziś na bezproblemowym działaniu to wstrzymaj się z zakupem co najmniej do najbliższej aktualizacji albo weź Samsunga. Jeśli masz czas i jakieś sensowne updaty wkrotce się pojawią a do tego lubisz Androida to warto rozważyć zakup. Podpisuję się nogami i rękami (tyle, że ja mam 55W509C) pod Twoją opinią. Część rzeczy, które opisał facet na ceneo i które dotyczą android TV czy nie wdrożonych elementów - to prawda - ale hejt moim zdaniem jest zdecydowanie zbyt mocny. Jeśli TV ma służyć do oglądania/grania na konsolach - to jest to świetny wybór. Jeśli chcesz mieć zastępstwo tableta - no to nie ma się co oszukiwać - ilość aplikacji nie powala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sniper 14 Napisano 17 Września 2015 (edytowane) Czy któryś z twórców z recenzji może odnieść się do opinii z ceneo ? Opinia jest moja, poprzedzona 4 tygodniami testów na własnym telewizorze i kilkunastoma modelami w sklepach, wymianą informacji z supportem Sony i doświadczeń z innymi użytkownikami. Wszystkie problemy występują na tyle często, że uznałem je za uciążliwe. Są też potwierdzone i szeroko opisywane na kilkudziesięciu portalach na całym świecie. Powiem Ci szczerze, ze sam nie rozumie tych bzdur wypisanych na ceneo. Mam ten TV od 3 tygodni i 95% rzeczy to jakas bzdura. "Slaby procesor"... powiem Ci ze autorski procesor X1 robi niesamowita robote z obrazem. Jeżeli 95% tych problemów ciebie nie dotyczy, to znaczy że nie korzystasz z Androida, bo jak łatwo się zorientować, prawie wszystkie opisane przeze mnie problemy dotyczą tego systemu. Procesor X1 nie jest dziełem Sony, nie nazywaj go autorskim. To owoc współpracy MediaTek i Google. Po pierwsze nie należy mylić procesora obrazu z procesorem dla platformy Android. X1 to specjalizowany układ odpowiadający za odwzorowanie kolorów, kontrast i inne mechanizmy wyświetlania obrazu. Nie ma to nic wspólnego z procesorem Mediatek który po prostu obsługuje system operacyjny tego TV (Androida).Jakość obrazu (bardzo dobra w tym TV) nie ma nic wspólnego z tym że jest to Android. Widzisz, problem polega na tym, że tak naprawdę nie wiadomo czym jest procesor X1. W styczniu tego roku MediaTek ogłosił rozpoczęcie współpracy z Google i produkcję układu MT5595 dedykowanego do obsługi Android TV. Układ miał być zbudowany w architekturze ARM Big.LITTLE i składać się z 2-rdzeniowego procesora Cortex A7 i 2-rdzeniowego Cortex A17. Pojawiła się również informacja, że Sony wdroży ten układ w swoich telewizorach jeszcze w tym roku. Co ciekawe, układy MT5595 miały być gotowe dopiero w marcu, a premiera pierwszych Sony w USA chyba na początku maja. Czy Sony dałoby radę zbudować w tak krótkim czasie telewizory z tym układem? Nie wiem. I cały świat poszukuje odpowiedzi na to pytanie. Wszystkie narzędzia diagnostyczne wykrywają 2-rdzeniowy układ MT5890 zamiast MT5595. Być może MT5890 to właśnie 2-rdzeniowy Cortex A7, który jest tylko częścią większego układu MT5595, a niedoskonałość narzędzi diagnostycznych nie potrafi wykryć drugiego procesora A17. Szukam tej informacji od kilku tygodni, nikt nie ustalił z czego zbudowany jest procesor X1. Nawet jeżeli siedzi w nim drugi układ (wspomniany Cortex A17) i odpowiada za samą obróbkę obrazu, to obsługa Androida spoczywa na barkach MT5890, który swoją premierę miał w 2011 roku. Jeśli wiesz, że X1 faktycznie ma 2 procesory, podaj źródło tej informacji. Edytowane 17 Września 2015 przez Sniper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Heimdall9 2 Napisano 17 Września 2015 Rzeczywiście nie wiadomo do końca czym jest X1 w sensie specyfikacji (i raczej nigdy nie będzie wiadomo). Natomiast ze wszystkich materiałów wynika że jest to specjalizowany procesor obrazu. Co w takim razie siedziało w zeszłorocznych modelach Sony które też przecież miały 4K, Motionflow, upscaling rozdzielczości, sterowanie kontrastem itp. Bo na pewno nie był to Mediatek. To jest zupełnie inna architektura i nie da się w takim procesorze łatwo zaimplementować obsługi mechanizmów przetwarzania obrazu (pomijając fakt że jest na to zwyczajnie za słaby - wystarczy spróbować sobie odtworzyć na telefonie z podobnym procem mp4 w 4K). Nota bene soft Androidowy (np. Kodi) nie odtwarza płynnie 4K - prawdopodobnie dlatego że potrafi korzystać tylko z tego Mediateka. Masz natomiast rację co do tego, że nie do końca wiadomo jaki Mediatek tam siedzi. Z zapowiedzi wynikało że ma to być 4 rdzeniowy MT5595 (choć naprawdę to są takie quasi 4 rdzenie) narzędzia natomiast wykrywają MT5890. Czy to błąd softu czy rzeczywiście Sony zaoszczędziło w ostatniej chwili - trudno powiedzieć obecnie, faktem jest że Android nie działa płynnie. Ale jak już napisałem hardware to jedno a soft to drugie. Nie dość że Sony wybrało najbardziej kontrowersyjny kernel w historii Androida to ewidentnie nie mieli programistów umiejących całość zoptymalizować i zaadoptować do funkcji Sony TV. I tu moim zdaniem jest największy problem ale jednocześnie daje to jakieś nadzieje na poprawę łatkami. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, na dzień dzisiejszy jak już napisałem trudno ten TV polecić jako smart TV. Ale samej jakości obrazu nie można nic zarzucić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paproh2 0 Napisano 17 Września 2015 zamówiłem, mam 14 dni na zwrot co do samego androida - mam nadzieje ze jednak dopracują ten soft. co do samych apek wystarczyło by aby działal player z napisami i you tybe reszta w tv to jest nieistotna dla mnie. a pc sobie podłacze przez hdmi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ogooreck 6 Napisano 18 Września 2015 zamówiłem, mam 14 dni na zwrot co do samego androida - mam nadzieje ze jednak dopracują ten soft. co do samych apek wystarczyło by aby działal player z napisami i you tybe reszta w tv to jest nieistotna dla mnie. a pc sobie podłacze przez hdmi. i przy takim użytkowaniu będziesz naprawdę zadowolony Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pigs 0 Napisano 18 Września 2015 Mały update z mojej strony 55 calowy x8505 nie posiada efektu DSE w tak jak 65 calowy. Wydaje mi się, że matrycę bardzo się różnią pomiędzy 55 cali a 65 cali. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach