Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o informacje o najlepszych ustawieniach obrazu bez profesjonalnej kalibracji.

Masz podane w teście. Tryb "Prawdziwe Kino".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Posiada ktoś jakieś fajne ustawienia dla sportu (piłka nożna) chodzi o ustawienia obrazu oczywiście :)

Ewentualnie pod konsolę?

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam się czy anulować zakup tego TV (48cali). Miałem okazję wczoraj sprawdzić w MM obsługę przez ten TV multimediów z szybkiego USB. Testowałem kilka trailerów filmów kinowych FHD w mp4 oraz Nokii 920 (FHD, mp4) i Nikona D90 (720p, Mjpeg).

Wyniki były takie, że Panasonic zacinał się odtwarzając trailer "Batman Begins", film z Nokii odczytywał poprawnie, natomiast filmów zakodowanych w Mjpeg zupełnie nie rozpoznał.

Dla mnie brak obsługi filmów z Nikona jest frustrujący, liczyłem na dostęp z poziomu TV do domowego archiwum na NAS, gdzie trzymam masę filmików z różnych rodzinnych uroczystości itp.

Sprawdzałem ten sam materiał na LG 50LB650v i wszystkie te materiały ruszyły bez problemu i zacięć. W tym modelu LG (IPS) przeszkadza mi tylko nierównomierne i zauważalne szczególnie wieczorem podświetlenie matrycy.

Czy możecie polecić jeszcze jakiś TV z parametrami obrazu podobnymi do uzyskiwanych przez Panasonika testowanego przez p. Macieja (szczególnie zależy mi na dobrej czerni - większość filmów oglądamy wieczorem)?

Czy Sony KDL-50W805 jest porównywalnym czy wyższym jakościowo urządzeniem?

Pytanie czy ma zaimplementowaną obsługę większej niż Panasonic biblioteki formatów video?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony nic więcej Ci nie da po USB. Jeżeli na tym Ci zależy to powinieneś się zainteresować Samsungiem H6400 lub H7000.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Wiem, że w budżecie do 3K raczej nie znajdzie się TV do wszystkiego.

Zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów/ i niefioletowej czerni przy oglądaniu filmów wieczorem lub w nocy (kąty mniej ważne). Dostęp do plików audio/video na Synology zapewnia LAN. Do obejrzenia zaległe dwa sezony Game of Thrones i parę innych inspirujących rzeczy. Co wybrać? Może zamiast szukać TV z obsługą wielu formatów video zdecydować się na AS640 i dokupić odtwarzacz sieciowy z obsługą np. 4K (aby móc dodatkowo odtworzyć filmy zapisane w tej rozdz. przez OnePlus One)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w jakim celu chcesz odtwarzać filmy 4K na panelu Full HD? Co do twoich przemyśleń to dobry kierunek: uzupełnić TV jakimś fajnym playerem sieciowym. A skupić się na TV z dobra jakością obrazu.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem ten sam materiał na LG 50LB650v i wszystkie te materiały ruszyły bez problemu i zacięć. W tym modelu LG (IPS) przeszkadza mi tylko nierównomierne i zauważalne szczególnie wieczorem podświetlenie matrycy.

Nierównomierność czy może jedynie niedoświetlone rogi?

Edytowane przez firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za informację. Wiem, że w budżecie do 3K raczej nie znajdzie się TV do wszystkiego.

Zależy mi na dobrym odwzorowaniu kolorów/ i niefioletowej czerni przy oglądaniu filmów wieczorem lub w nocy (kąty mniej ważne). Dostęp do plików audio/video na Synology zapewnia LAN. Do obejrzenia zaległe dwa sezony Game of Thrones i parę innych inspirujących rzeczy. Co wybrać? Może zamiast szukać TV z obsługą wielu formatów video zdecydować się na AS640 i dokupić odtwarzacz sieciowy z obsługą np. 4K (aby móc dodatkowo odtworzyć filmy zapisane w tej rozdz. przez OnePlus One)?

Najlepiej to podłączyć komputer jak masz blisko. Bo niby te smarty są coraz lepsze, ale i tak lepiej się "pracuje" na windowsie. No albo zamienić na samsunga, bo obecnie mają chyba najlepiej dopracowanego smarta.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w jakim celu chcesz odtwarzać filmy 4K na panelu Full HD? Co do twoich przemyśleń to dobry kierunek: uzupełnić TV jakimś fajnym playerem sieciowym. A skupić się na TV z dobra jakością obrazu.

Wspomniałem o incydentalnym nagrywaniu filmów 4k. np. smartfonem 1+1. Oczywiście taki można materiał przeskalować do FHD, ale mieć możliwość odtworzenia surowego pliku na TV (FHD) zrzuconego na dysk bez żadnych zabaw z edycją - dla mnie kuszące. Nie stać mnie obecnie, aby być beta testerem dla producentów TV4K. Dodatkowo przewiduję, że najbliższe targi IFA w Berlinie skierują zagadnienie telewizji na tor, od którego nie będzie odwrotu - mam na myśli "Androwizory".

Player jest bezpieczniejszy i mniej kosztowny w przypadku konieczności wymiany - wiem bo sam od ponad 5 lat używam Egreat m34a, który mimo braku wsparcia nadal świetnie sobie radzi, a po podłączeniu mu dysku SSD raczej nie zamierza się wymeldowywać (zresztą sami przed laty mnie zainspirowaliście tym tematem - popcorny itd.)

Wracając do dobrego obrazu - czy kdl-50W805 może taki zapewnić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nierównomierność czy może jedynie niedoświetlone rogi?

w moim przypadku (testowałem 42') rogi były niedoświetlone (w prawy górnym rogu mocniej - ale może taki egzemplarz mi się trafił), ale zauważalny był również jaśniejszy obszar w centralnej części ekranu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepiej to podłączyć komputer jak masz blisko. Bo niby te smarty są coraz lepsze, ale i tak lepiej się "pracuje" na windowsie. No albo zamienić na samsunga, bo obecnie mają chyba najlepiej dopracowanego smarta.

Też o tym myślałem, LG kusi nawet funkcjonalnością WiDI - czy ktoś z użytkowników tego forum miał możliwość przetestowania takiego rozwiązania? Czy to działa stabilnie i bez opóźnień?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też o tym myślałem, LG kusi nawet funkcjonalnością WiDI - czy ktoś z użytkowników tego forum miał możliwość przetestowania takiego rozwiązania? Czy to działa stabilnie i bez opóźnień?

Działa, jednak "czysty" standard WiDi przechodzi już powoli do historii. Teraz używa się Miracast, który jest posiadają nowsze nadajniki z WiDi i który jest zaimplementowany w większej ilości urządzeń.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, właściwie

Działa, jednak "czysty" standard WiDi przechodzi już powoli do historii. Teraz używa się Miracast, który jest posiadają nowsze nadajniki z WiDi i który jest zaimplementowany w większej ilości urządzeń.

Dzięki. Wybór aktualnie dotyczy H6400 lub W829, ale to wątek na inny temat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą dla potencjalnych kupujących będzie trudniejszy wybór bo dotychczas w tej cenie był Samsung h6400, a teraz jest też Panasonic. No i teraz pytanie, który lepszy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdego pojęcie lepszy będzie inne : ) Bo ogólnie wybór ciężki ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W teście na avforums mieli problem z judder-em przy materiale 50Hz przy wyłączonym IFC. Czy też możecie to potwierdzić?

Dzięki. Wybór aktualnie dotyczy H6400 lub W829, ale to wątek na inny temat.

Jak masz smartfona z 4K to na pewno obsługuje Miracast i wtedy obsługa formatów przez tv jest zbędna. Sony jest na edge led a Sam/Panas na direct led, więc w teorii powinny mieć lepszą równomierność podświetlenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

gdyby go porównać do plazmy Panasonica, np. 50 calowego G20 (stary model) to jak ten TV nalezy umiejscowic? wyzej czy nizej wzgledem jakosci obrazu od dziadka tej samej firmy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od jakiejs chwili posiadam Panasonicka TX-55ASM651 Wszystko super tylko nie moge zalogowac sie do uslugi My Home Cloud. Wpisalem swoj adres mailowy .wymyslone haslo i nic ..Po wcisnieciu zaloguj ,Wyskakuje komunikat ze nie mozna zalogowac.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od jakiejs chwili posiadam Panasonicka TX-55ASM651 Wszystko super tylko nie moge zalogowac sie do uslugi My Home Cloud. Wpisalem swoj adres mailowy .wymyslone haslo i nic ..Po wcisnieciu zaloguj ,Wyskakuje komunikat ze nie mozna zalogowac.

Prosze o pomoc.

Z takim problemem to proponuję na infolinię techniczną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Od jakiejs chwili posiadam Panasonicka TX-55ASM651 Wszystko super tylko

Prosze o pomoc.

...tylko sprawdzałeś materiał 50Hz? Jakoś nie chce mi się wierzyć, że ten model nie ma z tym problemów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można zobaczyć pokaz slajdów w MM, dzisiaj je oglądałem na 640 włączyłem tryb prawdziwe kino i obok stał model prawie za 6 tyś Panasonica też z tego roku w trybie Dynamiczny(każdy telewizor w MM tak ustawiony jest) to na tym samym materiale był dosłownie pokaz slajdów przy szybko poruszających się obiektach (skoki na BMX lub rozpuszczanie się kolorowej cieczy w wodzie) natomiast na modelu z włączoną korekcją obraz był tak samo ostry jak i płynny, czasem można było wyczuć "spowolnienie" w momentach gdzie wcześniej obraz przeskakiwał ale trzeba było się na tym naprawdę skupić i wiedzieć jak materiał powinien wyglądać. Jakby po prostu oglądać to jest to nie do zauważenia. Dlatego też jutro z czystym sumieniem wybieram się po 640 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawiasem mówiąc, zaopatrzenie w te odbiorniki jest słabe. W większości dużych sklepów z elektroniką, bez problemów idzie kupić telewizory takie jak: LG, Samsung (tutaj brawa dla zaopatrzeniowców lub osób odpowiedzialnych za kontakt z producentem w przypadku Samsungów i LG), Sony, ale z Panasonicami jest tak, że albo 640/650 w ogóle nie ma na stanie i trzeba zamawiać przez www czekając, albo brać z ekspozycji używany...lol.

Z chęcią sprawdziłbym samodzielnie 640, ale ich po prostu nie ma - boję się jednocześnie nie tylko płynności, ale "50Hz bug'a", a i tego migotania ekranu przy liniach.

Edytowane przez firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno wystarczy pierwszy stopień upłynniacza, by wyeliminować ten bug. Jak dla mnie - nie jest źle, bo tak planowałbym oglądać telewizor właśnie - żeby ani nie klatkowało, ani nie było efektu teatru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy taki problem faktycznie istnieje? Czy ktoś go udokumentował? Bo podczas testowania nic takiego nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi