Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: Samsung HU6900 - tanie Ultra HD 4K od Samsunga wchodzi do Polski, UE55HU6900, UE50HU6900, UE40HU6900

Rekomendowane odpowiedzi

Ok, z tego co udało mi się wyczytać co napisałeś to out TOS Linkowy wypluwa DTS i DD 5.1 z filmów via DLNA. Super, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prosze bardzo.

Tak jest i dziala na 100% dobrze.

Pamietaj jednak, ze uzytkownicy Samsungow raportowali jakies klopoty z dzwiekiem w konkretnych wersjach FW. Wiec ostroznie z update'ami, bo co Ci po dzwieku, ktory sie bedzie rozjezdzal.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szykuje się jakiś następca tego HU6900 na dniach? Mam wrażenie, że modele na rok 2014 są aktualnie wyprzedawane. To idealny moment dorwać HU6900 w dobrej cenie poniżej 3000pln 50cali. Początek kwietnia pewnie będą nowe modele 2015 i HU6900 zniknie z rynku. Czy następca HU6900 będzie dużo droższy? Nie wiem czy czekać, czy jest sens. Jestem praktycznie zdecydowany na HU6900 50cali. Już dziś prawie go kupiłem, ale w ostatniej chwili się wstrzymałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ten model otwiera filmy z Youtub w 4K ?

Czy jest szansa że ten model dostanie aktualizacje (listwe one conection do modeli z 2014 r.) i będzie również obsługiwać system operacyjny Tizen ?

Edytowane przez szopek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda inwestować w takie dodatki. Ten panel jest zbyt kiepski na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwę One C. można podłączyć więc i update będzie. Ale taka listwa to na pewno będzie koszt około +1000zł - to będzie się opłacać chyba tylko do największego rozmiaru.

Co do YT odpalam właśnie i nie wygląda to na 4K. Masz full HD. Na JS9500 jest 4K i jest duża różnica. Więc wygląda na to, że nie chodzą 4K.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Gmeru widzę że korzystasz z tego telewizora co prawda jako monitor ale mam pytanie, czy warto kupić ten telewizor do odtwarzania głownie tv, ps4, materiały 1080p? jeżeli chodzi o 4k to wiadomo że patrzymy przyszłościowo ale fajnie mieć już ta funkcję. 55" na chwile obecna kosztuje 4200 czy lepiej poczekać na wyższy model jak jeszcze stanieją ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do YT odpalam właśnie i nie wygląda to na 4K. Masz full HD. Na JS9500 jest 4K i jest duża różnica. Więc wygląda na to, że nie chodzą 4K.

Ja mam HU7500 i do niedawna wszystkie wideo 4K z Youtube były odtwarzane w 4K i to b. dobrze.

Wygląda na to, że Youtube coś grzebie.

Np. wiele najlepszych kawałków mających w tytule 4K nie ma obecnie takiej rozdziałki. Wystarczy sprawdzić na PC, choćby o Machu Picchu i Dubai - jest tylko HD. Nawet tam gdzie jest na pewno 4K to na TV skaluje z dużym opóźnieniem do rozdzielczości nieco lepiej niż HD ale z pendrive'a po ściągnięciu z PC jest dużo lepiej. Co gorzej jedne pliki chodzą gorzej a inne lepiej. Tak wcześniej nie było.

Albo zmiana standardu na Youtube albo złe ostatnie updaty oprogramowania układowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich,

od kilku tygodni przymierzam się do kupna testowanego modelu 55HU6900, cena na dzień dzisiejszy wynosi 3999 w kilku sklepach. Oczywiście cena jak za 55 cali rewelacyjna, choć nie ukrywam, ze jest to dla mnie spory wydatek. Mam pytanie zwłaszcza do Gmeru, ale również do innych osób, które są właścicielami tego modelu:

Proszę o szczerą opinię, ponieważ w większości sklepów Z RTV gdzie oglądam ten TV mam wrażenie że rozmawiam z nieprofesjonalnymi ludźmi, którzy nie maja pojęcia o tym co mówią, najczęściej bełkoczą wyuczonymi regułkami co ma i jaki jest za[beeep]isty i tyle W żadnym z odwiedzonych przeze mnie sklepów,a było ich naprawde sporo, telewizor zarówno ten ani żaden inny nie był podpięty pod satelitarna TV, wszędzie obraz albo z materiałów reklamowych allbo z cyfrowej naziemnej... Nie mam mozliwości sprawdzić jak odbiera np Canal plus w HD czy inne kanały.

Oglądam głównie kanały w HD: TVP, Polsat, TVN, EUROPSORT, Polsat Sport i cały Pakiet Canal Plus. Pytanie mam proste, jak to jest z tym oglądaniem sportu na tym modelu? Jak każdy facet lubię w sobote czy niedziele przy piwku obejrzeć ligę angielska, zużel czy NBA. Trochę martwi mnie opinia i odstrasza przed zakupem, że obraz może być rozmyty w akcjach dynamicznych, faktycznie pojawiają się smugi? Aktualnie mam sony 40HX800 kupiłem 4 lata temu i oglądając z 2-3metrów nie widzę jakiś smug.. Przeszukałem cały youtube, żeby znależć materiał z meczu na tym telewizorze, nic nie ma... Może któryś z użytkowników ma ten telewizor i mógłby nagrać krótki film jak to faktycznie wygląda. Dla nie których z Was pewnie to nie jest duża kwota, dla mnie niestety tak, dlatego zależy mi na fachowej opini,najlepeij osób które go posiadają. Chciałbym, żeby telewizor posłużył mi i rodzinie przynajmniej tyle co wysłużony Soniacz, choć wcale nie zamierzam się go pozbywać ;)

Z góry dziekuje i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

didzej84

Nie ma zadnego sensu kupowanie w tej chwil tego modelu, Czesto jest tak, ze przy zmianie pokoleniowej, warto skorzystac z wyprzedazy i kupic jakis udany/topowy model poprzedniej generacji, ale praktycznie nigdy model podstawowy. Juz kilka osob Ci tu napisalo, ze nie warto i dlaczego. Uwierz im. Przede wszystkim to nie jest model nadajacy sie dobrze do ogladania sportu. Ja tylko dodam, ze ta historia, ktora opisal marekw i kilka osob na sieci, jest prawdziwa, YT 4k na tym tv, juz nie wyswietla w 4k jak dawniej.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie :) Nasz test (a więc i moją opinię) macie tutaj: http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/samsung/test-samsung-hu6900-tanie-ultra-hd-4k-od-sam-r1002

To jest spoko telewizor. Ale nie ma poprawy płynności ruchu. W teście macie to wytłumaczone. To trzeba mieć na uwadze. Ja już swojego schowałem do kartonu więc nie nagram :( ale i tak nie odda to efektu. Przy sporcie trochę "ciągnie" co jest normalne w przypadku TV z takimi parametrami. Do filmów jest tak samo dobry jak inne modele z pełnym upłynniaczem.

@szopek do takich zastosowań bym brał spokojnie. Wszystko zależy kto do czego potrzebuje.

Binary też dobrze napisał : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie w takim razie proszę Was o polecenie dobrej '55tki zarówno do seansów filmowych jak i do oglądania sportu. A czy przy tej H6400 będzie mniejsze rozmycie? Co o tym modelu myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak H6400 ok. Masz inny temat o tym na forum i test :) Nie ma co tutaj mieszać. Ale model jak najbardziej "uniwersalny" i tani.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh, teraz to mam dylemat.

Znajomy ma H6400, więc podjade i zobacze jak u niego "latają" kanały sportowe. A do Ciebie Gmeru mam pytanie, jako że miałeś okazje oglądac H6900.

Oglądając H6900 z 3-4metrów będzie duża róznica w rozmyciu w porównaniu do H6400. Naprawdę przeciętny widz, dostrzeże aż taką różnicę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę by z 4m było tak widać :) Mimo wszystko obadaj też H6400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, jestem tutaj nowy, gdyz zainteresowal mnie temat Samsunga UE40HU6900 (ostatni zakup). Nurtuje mnie jedno pytanie - ustawilem cala konfiguracje telewizora zgodnie ze zdjeciami Gmeru, jednakze ogladajac mecze pilkarskie (na NC+) mam wrazenie, ze daloby sie jeszcze troche podkrecic obraz - zeby stal sie bardziej ostrzejszy i mniej rozmazany. Czy moze ktos z was ma jakas dobra konfiguracje do ogladania meczow? Aktualnie ogladam tak jak zaprogramowalem (czyli na film - usluga Pilka Nozna nie podoba mi sie, za bardzo zywe kolory, przez co obraz wyglada nienaturalnie) Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o sport to HU6900 tylko do szachów się nadaje ;)

Do sportu to minimum H6200 lub H6400

a najlepiej H7000 lub Sony W829B, W805B.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedzi. Za niecały miesiąc planuję kupić coś "większego", głownie z nastawieniem na sport. Rozumiem, że modele o których wspomniał Slawko1 jak najbardziej się nadają?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcindworzan pisałes, że ustawiłeś H6900 z zaleceniami Gmeru, rozumiem, ze TV posiadasz? Mozesz napisać coś więcej nt. jakości obrazu podczas audycji sportowych? Napaliłem sie jak szczerbaty na suchary bo cena jest teraz naprawdę okazyjna. Masz porównanie np. do 6400 albo do sony w829?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej, tak ustawilem zgodnie z zaleceniami i ogolem do ogladania filmow jest w porzadku, podczas ogladania meczy juz niestety gorzej, porownania co innych modeli nie mam, gdyz jest to moj pierwszy zakup. Za kilka miesiecy planuje kupic moze H7000 do salonu, tylko pytanie, czy np 48 cali wystarczy do pelni szczescia podczas ogladania meczy sportowych ;) aha, moja "jakosc obrazu" z anteny oscyluje w granicach 60-70% - nie wiem czy to ma duzy wplyw na wrazenia podczas ogladania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To może ja kilka zdań jako już użytkownik HU6900.

Po 8 latach padła mi Toshiba Regza i musiałem coś kupić "na już" do 3000pln. Mimo wielu negatywnych opinii zdecydowałem się na 50 calowy HU6900 poniżej 3000pln, moim zdaniem cena genialna jak za 4K mimo wolnej matrycy do sportu. TV zmieniam co 8 lat, więc chcę być już 4K Ready i jestem. Za rok czy 2 będzie nasrane materiału 4K, więc aktualny brak materiału mnie nie interesuje. Za 3000pln nie kupi się też dobrego 50 calkowego Full HD TV, więc wolę słabym 4K się pobawić.

uhd.jpg

Screen%20Shot%202015-03-25%20at%2023.11.

Do konkretów.

Obraz SD(satka i naziemna): to mega kupa i nie ma co o tym pisać dalej. Mimo, że procesor próbuje ten SD ratować, ale taki obraz trzeba oglądać z minimum 3 metrów.

Obraz HD z satki: Pakiety Canal+ w tym C+ Sport HD to mega kupa. Ich bitrate video jest mega słaby. To samo tyczy się pakietu HBO. Za to pakiet TVN jest przyzwoicie, nawet nieźle. Za to byłem w szoku z pakietem TVP. TVP Sport HD wygląda genialnie. Nie wiem jakich oni używają kamer HD i bitrate, ale jest super. Discovery Channel i NG d.u.p.y nie urywa, ale jest ok.

Obraz 4K: tutaj obraz kopie d.u.p.ę, kopara opada. Można oglądać z pól metra, nie widać pixeli. Testowałem na:

- TimeScapes.2012.2304p.CineForm.x264-WiKi ~80Mb/s

- Sintel.2010.4k ~60Mb/s

- 4K HD.Club The amazing beauty of the planet.mp4 ~90Mb/s

- 4K HD.Club AUO Demo game tones ~100Mbps

- COSTA RICA IN 4K 60hz (ULTRA HD)

- HD-Club 4K Chimei-Inn (2012) HEVC H.265 2160p

Telewizor bez problemu sobie radzi z materiałem z bitrate 100Mb/s. Jest jeden problem, tym problemem jest karta sieciowa 100Mb/s. Ona nie wyrabia przy materiale 4K. Mimo, że materiały 4K te co testowałem mają bitrate np. po 60 czy 80Mb to i tak momentami są peaki ponad 100Mb i na tę chwilę następuje na ułamek sekundy przycięcie bo nie wyrabia sieciówka. Oczywiście problem znika jak materiał damy na dysku po USB. Szkoda, że nie ma sieciówki 1Gb, ciekawie czy topowe modele mają 1Gb? Wątpię. Pewnie w zamyśle producenta sieciówka ma tylko służyć żeby telewizor był wpięty do sieci i ewentualnie stremować 4K z 20Mb/s bitrate z internetu.

DLNA działa genialnie. Telewizor wypluwa DTS Core 1,5Mb/s 5.1 i DD 5.1 optykiem do amplitunera via DLNA i obróbką dźwięku zajmuje się już amplituner. Trzeba jedynie w menu dźwięku przestawić PCM na DTS albo DD bo inaczej wypluje zwykłe stereo. Z napisami też zero problemów. Encody 1080p .mkv bardzo przyzwoita jakość jak na matrycy 4K. Nie testowałem czy ten HU6900 łyknie remuxa w kontenerze .mkv. Oczywiście dźwięk to będzie max DTS Core, ale wydaje mi się, że HU6900 umie kodek AVC. Oczywiście jest też obsługa HEVC 4K, ogólnie h.265 obsługuje co jest moim zdaniem bardzo ważne na przyszłość.

Wszystko było testowane na najnowszym firmware 1031. Fabrycznie był 1028. Menu tv działa szybko i płynnie. Ustawienia @Gmerowe z 1 strony.

Więc tym badziewiem jakim jest HU6900 za małe pieniądze przeczekam kilka generacji 4K/UHD aż powstaną prawdziwe 4K z pełną jego specyfikacją. Trochę w złym momencie popsuła mi się tośka bo to jest bardzo zły czas na zakup 4K, ale jak już wymuszony to dla mnie musi być 4K bo szybko nowego nie kupię chyba, że padnie ten HU6900.

Edytowane przez emigrant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie testowałem czy ten HU6900 łyknie remuxa w kontenerze .mkv.

Łyka tak samo dobrze, jak pozostałe.

Ma problem za to z Flack 5.1 (2.0 dziala).

Możesz zlapac BBC(HD), Sky HD albo NHK HD ALBO testy 4k?

Z czego odtwarzasz po sieci, jaki serwer?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podpinałem tuner sat tego samsunga pod moją sieć multiswitchową, żeby zobaczyć ten testowy kanał 4K na Hot Bird -> http://satkurier.pl/news/101242/eutelsat-z-kanalem-demo-ultra-hd-w-hevc.html Zeskanowało mi HB, ale mimo przeszukania całej listy nie znalazłem tego kanału, niby pod nazwą 4ktv. Raczej musi być, chyba, że pod jakąś inną nazwą. Szybko przeglądałem to może pominąłem przypadkowo. Muszę jeszcze raz listę przejrzeć na spokojnie. Mam w domu dreamboxy, ale co z tego jak z nich tego kanału 4K się nie zobaczy. Tuner nie umie HEVC i nie ma hdmi 2.0. Za to na tym tunerze z samsunga wbudowanym da się 4K oglądać już dziś.

Ja streamuję z komputera, używam darmowego serviio -> http://serviio.org robię pełen pass-through bez żadnej obróbki przez program. Obrazem zajmuje się HU6900 a dźwiękiem Onkyo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi