Jasiek_31 187 Napisano 23 Listopada 2012 Panowie patrząc na posty Violinki odnoszę wrażenie że mamy do czynienia z jakimś sprzedawcą który tą niekonwencjonalną drogą próbuje reklamować ten TV. Przecież od pierwszego postu widać że raczej nie szukała tu porady tylko była zdecydowana na ten TV (do tego ta pozorna presja czasu ) i tylko argumentowała za zakupem właśnie tego TV. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 23 Listopada 2012 Ja polecam do oglądania na tym TV - by zobaczyć jego mankament- np. MOTO GP na Eurosporcie. telemaniak ale napisz coś wiecej, bo patrzę, patrzę i nic nie widzę:-)) Na co zwrówcić uwagę i jaki mankament mogę zobaczyć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eM! 11 Napisano 23 Listopada 2012 telemaniak ale napisz coś wiecej, bo patrzę, patrzę i nic nie widzę:-)) Na co zwrówcić uwagę i jaki mankament mogę zobaczyć? Pewnie chodzi mu o lekkie rozmycie tła podczas szybkiego ruchu kamery. Wystarczy włączyć Motionflow choćby na najniższe ustawienia i sprawa załatwiona. Dla mnie ten model to najwyższa półka z lekkimi mankamentami, które ma każdy TV. Nie znalazłem jeszcze idealnego, który w jakiś sposób by nie zarobił minusa za choćby najdrobniejszą rzecz (mowa o obrazie a nie detalach takich jak podstawa, która komuś się nie podoba). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
telemaniak 1 Napisano 23 Listopada 2012 dokładnie eM! - o to chodzi. najgorzej wypada wtedy zieleń na poboczu i czerwono-białe pasy. a motionflow trochę to poprawia ale przeszkadza w czym innym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 23 Listopada 2012 dokładnie eM! - o to chodzi. najgorzej wypada wtedy zieleń na poboczu i czerwono-białe pasy. a motionflow trochę to poprawia ale przeszkadza w czym innym Ja nadal nie rozumiem o jakim problemie piszecie. To, że tło się rozmywa jest przy szybkim ruchu zupełnie normalne. Przecież jakby wyciąć jedną klatkę video z nadawanego materiału to nie będzie ona ostra jak zdjęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
telemaniak 1 Napisano 23 Listopada 2012 Ja nadal nie rozumiem o jakim problemie piszecie. To, że tło się rozmywa jest przy szybkim ruchu zupełnie normalne. Przecież jakby wyciąć jedną klatkę video z nadawanego materiału to nie będzie ona ostra jak zdjęcie. tylko oglądając ten sam materiał na Panasonicu vt50 nic nie było widać. obraz był ostry. a patrząc na sonego odnosiło się wrażenie że ogląda się film DIVX czy XVID z 1998 roku słabo skompresowany. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 23 Listopada 2012 (edytowane) no bo pewnie jak nie działa żaden tryb 100hz to jest standardowe smużenie jak to na lcd bez 100hz a w czym przeszkadza motionflow? Edytowane 23 Listopada 2012 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 23 Listopada 2012 tylko oglądając ten sam materiał na Panasonicu vt50 nic nie było widać. obraz był ostry. a patrząc na sonego odnosiło się wrażenie że ogląda się film DIVX czy XVID z 1998 roku słabo skompresowany. Sam fakt, że porównywałeś do Sony nie znaczy jeszcze, że był na nim ostry obraz Wszystko zależy od Motionflow, wg. mojego uznania przy Standardowym jest optymalna płynność, ale ostrość nadal trochę za plazmą, natomiast gdy włączymy na wyraźny i w górę (wyraźniejszy obraz/impuls) to obraz jest znacznie wyraźniejszy w ruchu niż na ST/VT50. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xbot74 0 Napisano 24 Listopada 2012 Witam jestem tu nowy ,jestem posiadaczem Soniaka od 2 dni i jestem bardzo zadowolony z obrazu.Mam tylko jedno ale do tego telewizora (nie wiem czy to normalne objawy)Z boku 3 metry od telewizora mam okno,gdy delikatnie pada światło na telewizor widac na nim pryzmat w paru miejscach(delikatna tęcza)jest to widoczne w ciemnych scenach.Padajace światło to nie światło mocne słoneczne a zwykle (nawet wieczorem gdy jest ciemno i do tv dociera światło z okna to jest delikatny pryzmat)'Czy to normalne objawy ,czy kupiłem coś uszkodzone?.Bo sama jakość obrazu jest bardzo dobra.Dziekuje za pomoc i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 24 Listopada 2012 Nie kupiłeś niczego uszkodzonego. Nie rozumiem tylko zdania: nawet wieczorem gdy jest ciemno i do tv dociera światło z okna Skoro jest ciemno, to jakie światło dociera zza okna?:-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mylagos 14 Napisano 24 Listopada 2012 Z tego co wiem, jest to normalne zjawisko i nie kupiłeś niczego uszkodzonego Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xbot74 0 Napisano 24 Listopada 2012 Nie kupiłeś niczego uszkodzonego. Nie rozumiem tylko zdania: Skoro jest ciemno, to jakie światło dociera zza okna?:-) Normalne światło z ulicy ,odbicie z okna robi mi na tv pryzmat .Dzis dałem rolete na okno i po problemie.Ale pierwszy raz widzę aby tv tak reagował na światło. Zewnętrzne .Czy u was sa takie same EFEKTY ...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 24 Listopada 2012 Zapewniam Cię, że w każdym nowoczesnym telewizorze z szybą i powłoką antyodblaskową jest taki właśnie efekt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 24 Listopada 2012 Tak jest... LCD tak ma. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xbot74 0 Napisano 25 Listopada 2012 Trochę dziwne,bo kiedyś stare LCD-ki nie miały takich jaj.Straszna lipa aby telewizor chować przed światłem. Z okien bo tęczy ślady. Widać na ekranie...A jak u was użytkownicy tego modelu panel reagował na swiatlo z okien czy lampy wieczorem .Widac kolorowe ślady? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 25 Listopada 2012 Lipa? To pogadaj z użytkownikami plazm:-)) Kiedyś... kiedyś to były matowe panele, które miały więcej innych wad. Ja nie wiem jakie Ty masz oświetlenie, u mnie nic sie nie odbija i nie mam problemów z jakąś tęczą (chyba, że po burzy za oknem.. ale to nie problem:-)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 25 Listopada 2012 Spoko taki efekt widać tylko w specyficznych przypadkach. Ja to np. dostrzegłem na EX500 u mojej rodziny jak na przeciwko wiszą lampy. Jak jest wyłączony to widać takie rzeczy bo to przecież budowa LCD ; ) Ale podczas oglądania to ja nie wiem czy można zobaczyć tego typu efekty - chyba, że jest po prostu ciemny obraz a jakaś lampa wali w ekran itp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xbot74 0 Napisano 25 Listopada 2012 Nie wiem jak to opisać.Troche mnie to wk....Lampe gdy zapalam wieczorem to wiadomo ze sie odbija ale swiatlo z okna 3 metry od tv z boku powodowało pryzmat widoczny na czarnym tle (ciemne sceny )totalnie bez sensu bo gdy swiatlo by walilo na wprost telewizora to ok ,ale z boku ?.Nie wiem jak u innych ale u mnie swiatlo z okien robi takie jaja na ekranie telewizora.Wczesniej była u mnie PLAZMA Vt 20 Panasa i nie było takich efektów na ekranie.Nawet wieczorem ,czy w nocy przy braku rolety widoczna jest kolorowa tęcza w paru miejscach na ekranie.No jeśli wy macie tak samo ...ale mi sie to nie podoba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 25 Listopada 2012 Xbot74, zdecydowanie nie mamy tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PeterMac 161 Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) A czy tak trudno jest to sfotografować i wrzucić tu zdjęcie ? Jak Ci słońce mocno daje po ekranie świecąc centralnie w ekran to możliwe ze będą tego typu odbicia ala właśnie tęcza, ale zeby cos takiego występowało musi być na prawdę baardzo mocne świecenie światła w ekran, w normalnych warunkach świetle dziennym nie ma mowy od tego typu przypadłościach. Edytowane 26 Listopada 2012 przez PeterMac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cureman 81 Napisano 26 Listopada 2012 Xbot74, zdecydowanie nie mamy tak samo. Kolego zmien ton ! Kolega czeka na rady a nie na ironię ..Ja mam tego Soniaka i u mnie gdy świeci słońce na tv to widać kolorowe placki na ekranie i myśle ze to normalny efekt ,jest to widoczne na ciemnych scenach.Daj rolete i po kłopocie.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Proszę Cię Cureman - nie pouczaj, dobrze? Tu bardzo łatwo ludzie wpadają w mentorski ton bez uzasadnienia, nie mówiąc już o uprawnieniu. Gdybyś czytał dokładnie widziałbyś, że już wcześniej odpowiedziałem z uzasadnieniem. Zrobił to także Gmeru. Jednak kolega Xbot kolejny raz zadaje właściwie to samo pytanie i jakby nie czyta odpowiedzi. Dlatego napisałem jasno wyraźnie i w sposób zwięzły (Peter dodał jedno zdanie). I to bez ironii, której się tu doszukujesz. Przecież to jasne, że jak oświetlisz panel to on zareaguje w ten sposób!!! I co to za argument, że "stare lcd tak nie miały"? Pytanie tylko kto przy zdrowych zmysłach świeci czymś w telewizor w czasie oglądania? Jak wejdziesz na temat plazm, to chcą człowieka zlinczować i piszą, że "normalnie ogląda się telewizor przy zasłoniętych roletach - nie robisz tak, to znaczy że coś z Tobą nie halo":-)) Tutaj znowu wpada Cureman, strażnik moralności i próbuje pouczać - sam zmień ton, tym bardziej jeśli nie rozumiesz wypowiedzi innych! Do Xbota - zdecydowanie nie mamy tak samo w podanych przez Ciebie warunkach! To nie jest normalne, że jakieś słabe światło wpadające z boku przez okno robi tęczę na telewizorze. Ja mam w pokoju kilka różnych źródeł światła oraz okna jak każdy i NIC TAKIEGO SIĘ NIE DZIEJE. Jedynie zaświecenie np. latarką pod kątem w panel powoduje powstanie specyficznego dla szklanych paneli stumionego przez filtr antyodblaskowy odbicia. Jeśli teraz zapytasz ponownie o to samo, uznam że to prowokacja:-)) Edytowane 26 Listopada 2012 przez Xelos Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 26 Listopada 2012 Jak wejdziesz na temat plazm, to chcą człowieka zlinczować i piszą, że "normalnie ogląda się telewizor przy zasłoniętych roletach - nie robisz tak, to znaczy że coś z Tobą nie halo":-)) no w tym watku za to jest kilku co "linczuje" jak ktoś napisze coś o wadach hx850 - a skoro hx850 ma szybę nie matową to i nie dziwota że się sporo w niej odbija pod kątem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xelos 7 Napisano 26 Listopada 2012 Oczywiście Klaus, pełna zgoda. A jaki topowy telewizor ma dziś szybę matową... ile takich modeli jest. Niestety jak napisałeś, w każdy wątku są "linczujący i liczowani a niepotrzebnie. Jeśli coś ma faktyczne wady to trzeba o nich pisać! Obojętnie czy to VT50, HX850 czy Philips. Tylko, że nie każdy konstruktywną krytykę potrafi przyjąć, no i... niestety nie każda krytyka jest konstruktywna. Niektórzy próbują na siłę wmawiać jakiemuś modelowi wady, których albo nie ma w ogóle albo są tak marginalne, że nie występują na codzień. Jak już nie za bardzo idzie cloudingiem, efektem halo to może odbiciami swiatła...? Niedługo ktoś napisze, że nie podoba mu się jak pachnie HX850:-)) Panie i Panowie - o wszystkim i z każdym ale poważnie, merytorycznie i bez emocji:-)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cureman 81 Napisano 26 Listopada 2012 Proszę Cię Cureman - nie pouczaj, dobrze? Tu bardzo łatwo ludzie wpadają w mentorski ton bez uzasadnienia, nie mówiąc już o uprawnieniu. Gdybyś czytał dokładnie widziałbyś, że już wcześniej odpowiedziałem z uzasadnieniem. Zrobił to także Gmeru. Jednak kolega Xbot kolejny raz zadaje właściwie to samo pytanie i jakby nie czyta odpowiedzi. Dlatego napisałem jasno wyraźnie i w sposób zwięzły (Peter dodał jedno zdanie). I to bez ironii, której się tu doszukujesz. Przecież to jasne, że jak oświetlisz panel to on zareaguje w ten sposób!!! I co to za argument, że "stare lcd tak nie miały"? Pytanie tylko kto przy zdrowych zmysłach świeci czymś w telewizor w czasie oglądania? Jak wejdziesz na temat plazm, to chcą człowieka zlinczować i piszą, że "normalnie ogląda się telewizor przy zasłoniętych roletach - nie robisz tak, to znaczy że coś z Tobą nie halo":-)) Tutaj znowu wpada Cureman, strażnik moralności i próbuje pouczać - sam zmień ton, tym bardziej jeśli nie rozumiesz wypowiedzi innych! Do Xbota - zdecydowanie nie mamy tak samo w podanych przez Ciebie warunkach! To nie jest normalne, że jakieś słabe światło wpadające z boku przez okno robi tęczę na telewizorze. Ja mam w pokoju kilka różnych źródeł światła oraz okna jak każdy i NIC TAKIEGO SIĘ NIE DZIEJE. Jedynie zaświecenie np. latarką pod kątem w panel powoduje powstanie specyficznego dla szklanych paneli stumionego przez filtr antyodblaskowy odbicia. Jeśli teraz zapytasz ponownie o to samo, uznam że to prowokacja:-)) Jeśli odebrałes to jak atak to przepraszam .Nie tak miało byc ,jeszcze raz Sorki.Wracajac do problemu z odbiciami to u mnie sa delikatne kolorowe odbicia od światła i myśle ze to normalne.Xbot daj sobie rolete i po problemie.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach