enceladus 0 Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) TESTY ZAGRANICZNE: 1. HDTVTEST: http://www.hdtvtest....01203191731.htm Wniosek Pierwszy test z nowych serii na 2012 rok zakończony. TX-P42ST50, jest wybitnym telewizorem plazmowym, który wyznacza wysoką poprzeczkę dla GT50 i VT50, które dopiero mają nadejść. Jego głęboka czerń to nie tylko najlepszy wynik, jaki kiedykolwiek był mierzony w tym przedziale cenowym, to są jedne z najlepszych wyników jakie kiedykolwiek widziałem, kropka: Wydajność kontrastu pokazana przez ST50 jest najbliższy OLEDowi a kosztuje przecież niewiele. Nowy "2000Hz Focused Field Drive" przynosi widoczny spadek rozmytych artefaktów ditheringu podczas szybkich scen ruchu. Jak to było w zeszłym roku, "Infinite Black Pro" czyli powłoka ekranu nadaje obrazowi pięknego świadomego wyglądu oraz pilnuje by redukować odbicia w ekranie do minimum. Rozległa kontrola konfiguracji obrazu pozwala na wiele. Już bardzo dobre efekty daje tryb "True Cinema" który należy podkręcić, do niemal idealnego poziomu dokładności. To rzadki przypadek telewizora, który chcielibyśmy polecić prawie każdemu. Miłośnicy kina z pewnością docenią bez drgań odtworzenie zawartości 24 fps z Blu-ray oraz naturalne i dokładne odwzorowanie kolorów i odcieni szarości. Gracze mogą cieszyć się bardzo niskim poziomem opóźnienia wejść HDMI i ultra-czystym odwzorowaniem ruchu, który tylko telewizor plazmowy może zapewnić. Co więcej, ruch jest wolny od artefaktów niż kiedykolwiek wcześniej. I każdy z pewnością doceni bardzo głęboki poziom czerni w ST50, którą w przeciwieństwie do LED LCD lub LCD, uzyskuje się naturalnie, bez utraty jasności. Jedynie w dół-boki zauważyliśmy, że jakość obrazu 2D zawiera kilka bardzo łagodnych posterisation w trakcie ruchu, jak również bardzo subtelne nierównomierności ekranu (którą tylko obserwuje się z pewnymi wzorcami testowych plansz). Telewizora chyba tylko nie mogę polecić ludziom, którzy nie lubią obrazu w technologii plazmowej albo mają gigantyczne ilości światła w pokoju. Wtedy rzeczywiście lepiej może wypaść LCD, który dużo lepiej sobie z nim poradzi. Ciekawe czy Panasonic będzie liderem pod względem obrazu w 2012 nawet w konfrontacji z OLED? Wszystko na to wskazuje... --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 2. http://www.avforums.com/reviews/Panasonic-VT50-TX-P50VT50B-P55VT50B-P65VT50B-50-Inch-Flagship-3D-Plasma-TV-Review_282/Review.html O po PL: http://translate.google.pl/translate?sl=en&tl=pl&js=n&prev=_t&hl=pl&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.avforums.com%2Freviews%2FPanasonic-VT50-TX-P50VT50B-P55VT50B-P65VT50B-50-Inch-Flagship-3D-Plasma-TV-Review_282%2FReview.html --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Witajcie Piszcie proszę tu o wszystkim co dotyczy tego modelu plazmy. Sam jestem bardzo zainteresowany tym właśnie modelem w wersji 42-calowej ze względu na przystępną cenę i całkiem spore możliwości które oferuje. Na polskiej stronie Panasonic'a już można go obczaić, polecam lekturę ! http://www.panasonic...?trackInfo=true PS. Osobiście jestem zawiedziony designem tego modelu No ale w końcu to nie dla wyglądu kupuje się TV, prawda ? Jako zapalony gracz ciekaw jestem jaki ma input lag w trybie GRA. Ciekawi mnie także jaka będzie dokładna polska cena na premierze. Edytowane 27 Marca 2012 przez Gmeru Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Mac 0 Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Ja czekam na ceny 65ST50. Mam nadzieję, że będzie tańszy od 65VT30. Ciekawe też, jak będzie wyglądało porównanie obrazu na tych tv. Na "papierze" dane 65ST50 wyglądają lepiej niż 65VT30. Niestety 65VT50 chyba nie uda mi się "sięgnąć", ale wszystko wyjdzie po pojawieniu się telewizorów w sklepach i na testach. Edytowane 27 Lutego 2012 przez S_Mac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enceladus 0 Napisano 27 Lutego 2012 (edytowane) Wiesz, raczej nie sądzę by ST50 był lepszy od VT30 Zbyt duża różnica klas... Chociaż może w wybranych aspektach jak np. jaśniejszy obraz, to nawet całkiem prawdopodobne. Edytowane 27 Lutego 2012 przez enceladus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Mac 0 Napisano 27 Lutego 2012 65ST50 ma niby większy kontrast i 2x większą gradację koloru niż 65VT30, przynajmniej tak wypada porównanie na stronie Panasonica, ale wiadomo, że to tylko dane a papier wszystko przyjmie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 27 Lutego 2012 A może nie ma nic o serii G bo właśnie Panasonic ma nowy plan i chce wypromować ST! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tony72 18 Napisano 21 Marca 2012 No i jest perwszy europejski test, ważne że angielski bo amerykanie dostali tym razem nieco okrojoną wersje dlatego proponuje trzymac sie naszych 50hz testów. Jak wypadł ST50??? Nie uwierzycie! http://www.hdtvtest.co.uk/news/panasonic-tx-p42st50b-p42st50-201203191731.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Mac 0 Napisano 21 Marca 2012 Czyli nawet nie wypada tak blado przy VT30:) Mam na myśli poziom czerni. Swoją drogą zastaniawiam się, czy VT50 sięgnie KURO. Tak czy inaczej patrzę z jeszcze większą nadzieją w stronę 65ST50, bo dla mnie 65VT30 jest pod względem obrazu więcej niż w 100% satysfakcjonujący. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) No to pozamiatane, jeden z najtańszych reprezentantów plazm na 2012 złoił tyłek najdroższemu zeszłoroczniakowi. Czyli nawet nie wypada tak blado przy VT30:) Mam na myśli poziom czerni. Swoją drogą zastaniawiam się, czy VT50 sięgnie KURO. Tak czy inaczej patrzę z jeszcze większą nadzieją w stronę 65ST50, bo dla mnie 65VT30 jest pod względem obrazu więcej niż w 100% satysfakcjonujący. Chyba VT30 nie wypada blado przy nim Edytowane 21 Marca 2012 przez Maciej Koper Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 21 Marca 2012 Ja czekam na polskie testy, np. twoją opinię Macieju. No i ciekawe czy popracowali też nad wadami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 21 Marca 2012 Ja też się nie mogę doczekać aż dorwę któregoś Panasonica w swoje ręce, natomiast hdtvtest'owi można zaufać. Większość moich opinii i pomiarów pokrywa się z ichniejszymi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enceladus 0 Napisano 21 Marca 2012 Input lag - 16 ms. Superancko ^___^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enceladus 0 Napisano 21 Marca 2012 Ciekaw jestem czy najnowsze Soniaki z matrycami PVA osiągną zbliżony poziom czerni... ale wątpię Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 21 Marca 2012 Kto kupi OLEDa 10 razy droższego skoro wygląda na to, że plazmy będą miały zbliżoną jakość obrazu. Mam na myśli maniaków filmowych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
enceladus 0 Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Kto kupi OLEDa 10 razy droższego skoro wygląda na to, że plazmy będą miały zbliżoną jakość obrazu. Mam na myśli maniaków filmowych. No na pewno znajdą się jacyś maniacy na OLED'a Ja bym jednak takiego TV jeszcze nie kupował bo pierwsze OLED'y to zaledwie dopiero experyment. Naprawdę warto poczekać jeszcze z OLED'ami tak przynajmniej do połowy przyszłego roku. Wyobrażcie sobie OLED'a Philipsa z Ambilightem - dla mnie byłby to TV doskonały Edytowane 21 Marca 2012 przez enceladus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tony72 18 Napisano 21 Marca 2012 (edytowane) Reasumując: ST50 czerń lepsza niż VT30, na poziomie VT20 ST50 pozbawiony problemu 50 hz ale zalecają IFC na "min" przy 50 hz ST50 bardzo dobre odworowanie ruchu ST50 super kontrast ST50 jaśniejszy niż VT30 ST50 ogólnie lepszy od plazmy D8000 z 2011 (info na forum hdtvtest od David'a) ST50 jakaś żółtawa poświata na środku widoczna tylko na planszach testowych ale koniec z zieloną poświatą GT50 i VT50 będą miały trudno, bo rozmiary i cena ST50 może uczynić go hitem sprzedaży jesli nie wyjdą jakieś mankamenty po drodze. pozdr, Edytowane 21 Marca 2012 przez Tony72 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Mac 0 Napisano 21 Marca 2012 No to pozamiatane, jeden z najtańszych reprezentantów plazm na 2012 złoił tyłek najdroższemu zeszłoroczniakowi. Chyba VT30 nie wypada blado przy nim Zobaczymy jeszcze jak wypadną te telewizory "face to face", jak będzie z kalibracją itd. Tak czy inaczej na razie wieści są lepiej niż dobre. Mam nadzieję, że cena będzie sporo niższa niż VT30. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Deimos 851 Napisano 21 Marca 2012 Kto kupi OLEDa 10 razy droższego skoro wygląda na to, że plazmy będą miały zbliżoną jakość obrazu. Mam na myśli maniaków filmowych. Maniacy filmowi to oglądają filmy na projektorach... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obcypl 4 Napisano 21 Marca 2012 Mam nadzieję, że cena będzie sporo niższa niż VT30. Obawiam się, że ceny będą na poziomie GT30 z premiery czyli ok 5000-5500 za 50". Skoro teraz GT30 50" stoi 3500 to zapewne ST50 nie bedzie tańsze - może własnie dlatego nie ma G50 póki co... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S_Mac 0 Napisano 21 Marca 2012 Obawiam się, że ceny będą na poziomie GT30 z premiery czyli ok 5000-5500 za 50". Skoro teraz GT30 50" stoi 3500 to zapewne ST50 nie bedzie tańsze - może własnie dlatego nie ma G50 póki co... Ja czekam na 65ST50, która nie ma odpowiednika w serii 30, więc przez to nawet nie wiem jak obstawiać cenę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MarcinC 331 Napisano 21 Marca 2012 Maniacy filmowi to oglądają filmy na projektorach... Czyli jak mam plazmę Panasonica 65" to już nie jestem maniakiem filmowym? :wacko: 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
azooo 23 Napisano 22 Marca 2012 Nie sprzęt czyni nas maniakami... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwerty-1973 1 Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Skoro teraz GT30 50" stoi 3500 to zapewne ST50 nie bedzie tańsze No nie będzie......podobno pojawił się już w jakimś MM 50ST50 za 5999zł........Pomijając fakt że ST50 ma ekstra parametry: czerń/kontrast 0.009-5350:1 i jeśli faktycznie miałaby być taka cena,to przy takim wyposażeniu nie ma dla mnie żadnego uzasadnienia...... Edytowane 22 Marca 2012 przez qwerty-1973 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ave65 1 Napisano 22 Marca 2012 jest o wiele tanszy w neonecie;]-http://www.neonet.pl/tv_panasonic_50_tx-p50st50e_3d_nowosc.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qwerty-1973 1 Napisano 22 Marca 2012 Nie jest,tylko ma być i niekoniecznie w tej cenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
obcypl 4 Napisano 22 Marca 2012 realnie zrobili to co Toyota z corrolla - podnieśli ceny rzekomo przesuwając produkt do wyższego standardu. Dawny tani ST to teraz poziom cen GT, GT pewnie ceny VT a VT ceny z kosmosu Faktycznie zasadnym staje się pytanie ile sensu w zakupie tak drogiej plazmy przy obecnych cenach/parametrach projektorów. Miałem cichą nadzieje, że ST będzie poniżej 3500 żeby go nie musieć w ewidencje środków trwałych wpisywać ;-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach