Skocz do zawartości
Fantom

Miniaturowy HTPC o przyzwoitych parametrach

Rekomendowane odpowiedzi

Ja im dluzej szukam to nie wiem w koncu co wybrac...

płyty

- Intel DH61AG

- Asusa P8H61-I rev 3.0

- H67M-ITX/HT - wbudowany modul wifi "n"

- procek intel G620T

- obudowa tutaj to w ogóle masakra:)

Ma byc to tylko i wyłącznie htpc - linux+xbmc ale ma dzialac 24/7 wiec mały pobór prądu wskazany, i nie wiem się na co zdecydować...

For@ll

jeśli masz budżet to ja wybrał bym asrocka, mam tę samą płytę tyle żę na Z68 i jestem bardzo zadowolony.

Płyta ma w komplecie pilota wraz z odbiornikiem, więc nie trzeba dokupować dodatkowego, chyba że zalezy Ci na zasilaczu to faktycznie wtedy intel.

Zastanów się czy warto kupować procka 620T, ja stałem przed tym samym wyborem i jednak wybrałem normalną wersję.

U mnie komp chodzi 24/7, temperatura procka na stockowym coolerze nie wyniosła więcej niż 45 stopni.

Obudowa to faktycznie temat rzeka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja generalnie od przeglądania forum to już zgłupiałem, część elementów już mam(przedewszystkim mam obudowe, dyski twarde, dvd sterowanie i system win 7), od dwóch tygodni śledze fora internetowe i szukam informacji...

generalnie mój htpc będę wykorzystywał pod multimedia(grał nie będę), mój warunek to przedewszystkim wysyłanie po hdmi audio hd(dts-hd i dolby true hd),

na początku zdecydowany byłem na i3 ale okazuje się że ma problem z dxva(z gęstymi formatami), dlatego chyba pójdę w amd PHENOM II 960T do tego karte grafiki Radeon HD 6570 Silece 1GB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma być tylko HTCP to proponuję:

- Intel DH61AG

- procek intel i3 (2100T)

- 2 lub 4 GB pamięci

- karta Wi-FI (opcjonalnie)

- Win 7

- Media Browser

- TotalMedia Theatre 5

Mam taki zestaw i mam wszystko co jest potrzebne do odtwarzania filmów w rożnych formatach ( w tym 3D) wraz z audio HD i zmianą częstotliwości odświeżania.

Edycja

Podaję zestawienie co można uzyskać z takiego zestawu

• pełne HDTV do rozdzielczości (1080p)

• ISO Blu-Ray 1:1

• formaty MKV, MP4, MOV, AVI, DIVX, Ts, Blu-ray i inne

• 3D TVs I 3D Blu-Rays

• 3D red-green glasses

• konwersja 2D do 3D

• automatyczna zmiana częstotliwości 24/50/60Hz

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja generalnie od przeglądania forum to już zgłupiałem, część elementów już mam(przedewszystkim mam obudowe, dyski twarde, dvd sterowanie i system win 7), od dwóch tygodni śledze fora internetowe i szukam informacji...

generalnie mój htpc będę wykorzystywał pod multimedia(grał nie będę), mój warunek to przedewszystkim wysyłanie po hdmi audio hd(dts-hd i dolby true hd),

na początku zdecydowany byłem na i3 ale okazuje się że ma problem z dxva(z gęstymi formatami), dlatego chyba pójdę w amd PHENOM II 960T do tego karte grafiki Radeon HD 6570 Silece 1GB

Możesz dokładnie napisać o co chodzi z tymi problemami?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andsie1 chcesz mi powiedzieć że odtwarzasz na i3 3d? i że dxva działa wraz z audio hd? nie wierze....

wystarczy poczytać tutaj http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=98037&highlight=sandy+bridge

oraz dla tych którzy mają problemy z angielskim http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fforum.xbmc.org%2Fshowthread.php%3Ft%3D98037%26highlight%3Dsandy%2Bbridge

Edytowane przez 1grzecho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

andsie1 chcesz mi powiedzieć że odtwarzasz na i3 3d? i że dxva działa wraz z audio hd? nie wierze....

wystarczy poczytać tutaj http://forum.xbmc.org/showthread.php?t=98037&highlight=sandy+bridge

oraz dla tych którzy mają problemy z angielskim http://translate.google.com/translate?hl=pl&sl=en&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fforum.xbmc.org%2Fshowthread.php%3Ft%3D98037%26highlight%3Dsandy%2Bbridge

Tak właśnie chcę to powiedzieć a nawet więcej ma taki zestaw i nie mam problemów z tym formatem. Wystarczy zainstalować odpowiednie kodeki.

3D odtwarzam bez problemów.

Pozdrawiam,

Andrzejs@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wrzuć sobie film o bitrate powyżej 20mb/s i odtwórz jednocześnie dźwięk audio hd(mówię o bitstream do ampli), wtedy będziesz wiedział o czym pisze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam takę konfigurację i wiem co napisałem. Ty natomiast opierasz się na tym co ktoś napisał w necie.

Oglądam filmy o znacznie większej przepustowości powyżej 35mb/s z audio HD.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to ma być tylko HTCP to proponuję:

- Intel DH61AG

- procek intel i3 (2100T)

- 2 lub 4 GB pamięci

- karta Wi-FI (opcjonalnie)

- Win 7

- Media Browser

- TotalMedia Theatre 5

Mam taki zestaw i mam wszystko co jest potrzebne do odtwarzania filmów w rożnych formatach ( w tym 3D) wraz z audio HD i zmianą częstotliwości odświeżania.

Edycja

Podaję zestawienie co można uzyskać z takiego zestawu

• pełne HDTV do rozdzielczości (1080p)

• ISO Blu-Ray 1:1

• formaty MKV, MP4, MOV, AVI, DIVX, Ts, Blu-ray i inne

• 3D TVs I 3D Blu-Rays

• 3D red-green glasses

• konwersja 2D do 3D

• automatyczna zmiana częstotliwości 24/50/60Hz

Pozdrawiam,

AndrzejS@

@AndrzejS

Ten zestawik pracuje u Ciebie 24/7h, czy tylko jak coś oglądasz? Ten procek pobiera 64W, mój 35W, i jestem ciekaw ile to zjada prądu tak na miesiąc przy pracy 24/7.

Druga sprawa jak tam z dźwiękiem jak wspominał 1grzecho, łyka ten zestaw DTS/DTS-HD/DTS-MA ? Ja to chcę podłączyć do onkyo sr-608 więc dobrze byłoby jakby tam wszystkie dźwięki obrabiał no i w przyszłości może jakieś 3D.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forall bzdury piszesz. Procesor i3-2100T ma TDP na poziomie 35W (mam go więc wiem).

Jest to jeden z najoszczędniejszych procesorów. Biją go tylko rozwiązania typu Atom i Zacate ale kosztem dużo gorszej wydajności.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

forall bzdury piszesz. Procesor i3-2100T ma TDP na poziomie 35W (mam go więc wiem).

Jest to jeden z najoszczędniejszych procesorów. Biją go tylko rozwiązania typu Atom i Zacate ale kosztem dużo gorszej wydajności.

@fantom - mea culpa:) późno pisałem i masz rację patrzylem na procka i3-2100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Intela i dźwięku HD to z tego co ja czytałem, to owszem były problemy na początku gdy procesory pokazały się na rynku.

Jednak zostało to poprawione kolejnymi sterownikami. Teraz jest już dobrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wrzuć sobie film o bitrate powyżej 20mb/s i odtwórz jednocześnie dźwięk audio hd(mówię o bitstream do ampli), wtedy będziesz wiedział o czym pisze

Na moim słabszym od i3 procesorku (G620)wszysko działa bez problemu a ty jakieś sensacje wynajdujesz B) . To,że XBMC ma problemy to nic nowego.

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AndrzejS

Ten zestawik pracuje u Ciebie 24/7h, czy tylko jak coś oglądasz? Ten procek pobiera 64W, mój 35W, i jestem ciekaw ile to zjada prądu tak na miesiąc przy pracy 24/7.

Tak jak napisał @Fantom.

@AndrzejS

Druga sprawa jak tam z dźwiękiem jak wspominał 1grzecho, łyka ten zestaw DTS/DTS-HD/DTS-MA ? Ja to chcę podłączyć do onkyo sr-608 więc dobrze byłoby jakby tam wszystkie dźwięki obrabiał no i w przyszłości może jakieś 3D.

Tak, mam audio HD. Wystarczy odtwarzacz TotalMedia Theatre 5, Splash PRO (bez dodatkowych kodeków).

3D "łyka" bez problemów.

Pozdrawiam,

AbdrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na moim słabszym od i3 procesorku (G620)wszysko działa bez problemu a ty jakieś sensacje wynajdujesz B) . To,że XBMC ma problemy to nic nowego.

W aktualnej wersji XBMC juz z dzwiekiem DTS jest lepiej:)Pod windowsa jest specjalna wersja,zrobiona przez jakiegoś kolesia z forum xbmc, która ładnie obsługuje DTS/DTS-HD/DTS-MA - testowałem i śmiga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwiedzam, mam mod do xbmc który pozwala na odtwarzanie dzwięku HD. Avatar śmiga aż miło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

potwiedzam, mam mod do xbmc który pozwala na odtwarzanie dzwięku HD. Avatar śmiga aż miło.

możesz napisac jaki procek? i karta grafiki?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możesz napisac jaki procek? i karta grafiki?

intel g620 i hd2000 ;) nic więcej nie potrzeba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli nie potrzebujesz SATA3 i USB 3.0 ... wybór (na teraz) dobry.

Ja jednak zainwestowałem dodatkowe 100zł i kupiłem płytę na H67.

HTPC to komputerek który powinien mieć możliwie szybką komunikację z nośnikami zewnętrznymi.

Obudowy USB 3.0 na dyski zewnętrzne są już tanie. A możesz mi wierzyć, że większej szybkości kopiowania nigdy za wiele :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obudowy USB 3.0 na dyski zewnętrzne są już tanie. A możesz mi wierzyć, że większej szybkości kopiowania nigdy za wiele :)

Ale do HTCP jest to zbyteczne.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jak masz 200 gb swierzo zassanego stuffu a htpc nie jest sieci i musisz toskopiowac ma hdd z.innego komputera.....?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale HTCP jak sama nazwa mówi służy do multimediów a nie do ściągania.

Dlatego później wychodzą z tego rożne "kwiatki".

U mnie HTCP służy jednie do ogladania filmów a do innych życzy mam oddzielny komputer.

Nie wyobrażam sobie HTCP jako maszynę do wszystkiego. Zawsze irytowało mnie w odtwarzaczach sieciowych i innych tego typu wynalazkach opcje inne niż odtwarzanie multimediów.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi