Skocz do zawartości
Fantom

Miniaturowy HTPC o przyzwoitych parametrach

Rekomendowane odpowiedzi

OK.Spróbuję.Mam jeszcze jedno pytanie-chłodzenie procesora-czy KAZUTI jest wart uwagi? W tej cenie-110zł widzę,że jest nawet całkiem niezły.Jeśli mogę prosić o szybką odpowiedź-składam zamówienie.Wybrałem ASUSa P8H67-M EVO, i3 2120T 2,6,Goodrama 4G.W KR System znalazłem najlepszą ofertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam te chłodzenie na procesorze który zamówiłeś.

Jego graniczna efektywność to 60 stopni.

Z miejsca z którego siedzę około 2 m jest niesłyszalny.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i poskładałem zakupione klocki :) Przebrnąć przez instrukcję z tłumaczem-masakra..Mam jeno i konkretne pytanie-co zainstalować?Mam Win7 i TMT.Zapewne jakaś paczke kodeków,jaką?Jak to skonfigurować? Już mi czaszka dymi :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie musisz instalować kodeków.

Zainstaluj MB (nakładka na Media Center, który jest w Win 7) + TMT5.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy a macie może jakieś linki gdzie pokazana jest konfiguracja ? Zawsze używałem xbmc, ale jak wiadomo tam nie ma dzwięku HD i chciałbym spróbować czegoś innego.

Zainstalowałem MB + TMT5 ale co dalej ? jak to wszystko razem skonfigurować ? Dodam że próbowałem odpalić przy pomocy TMT5 plik z DTS-MA ale mój amplituner nadal pojazuje jedynie zwykły DTS.

Konfiguracja sprzętowa pozwala na dzwięk HD więc teraz pozostaje to wszystko ogarnąc...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ustawieniach TMT5 AUDIO musisz wybrać opcję bez konwersji. Musi być Oryginał audio lub podobne.

W tej chwili nie pamiętam bo mam niesprawny sprzęt i nie mogę sprawdzić.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I co widzisz we wlasciwosciach wyjscia Hdmi w zakladce wspierane formaty?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie domyslnym urzadzeniem musi byc hdmi to moze buc wzmacniacz. W poprzednim poscie mialem na mysli wzmacniacz (podlaczony przez hdmi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yamaha rx-v 765, Grafika to intel hd2000, kolego binary za cholerę nie rozumiem Twojego pytania ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie denerwuj się. napisałem, że Ci pomogę, to pomogę.

Więc tak.

Uruchamiasz Windows Media Center.

1. Zakładka: ArcSoft TotalMedia Theatre 5

2. Zakładka: Setting

Audio

3. Zakładka: Mixing Mode:

Wybierasz- Using Original Primary Audio.

Następnie uruchamiasz ArcSoft TotalMedia Theatre 5.

1. Zakładka: A/V Center ( na górnym pasku)

2. Zakładka: Audio Output

3. Zakładka: Sond Card

Ustawiasz na DEFAULT

4. Zakładka: Output Mode:

HDMI

5. Zakładka: Mixing Mode:

Ustawiasz - Original Primary Audio Only

Musisz mieć włączony amplituner.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w tmt mam dokładnie takie ustawienia, a i tak komp wysyła do tumera zwykły DTS (sprawdzałem w opcjach jaki dochodzi sygnał).

Spróbuję jeszcze z media center

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh dalej nic... próbowałem też poprzez mpc-hd ale tam w ogóle wysyła jako jakis dziwny format...

Może problemem jest to że odtwarzam pliki po lanie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe.

Ustawienia które Ci podałem są optymalne.

Mam tak skonfigurowany TMT5.

Spróbuj odtwarzać pliki po USB. U mnie tak działa.

Przy mpc-hd, spróbuj LAV Filters

AV Filters (LAVFSplitter) to wieloformatowy splitter/decoder wykorzystujący bibliotekę ffmpeg libavformat, pozwalający na demuxowanie plików video w formatach MKV/WebM, AVI, MP4/MOV, MPEG-TS, FLV, OGG i innych.

LAV Filters obsługuje DTS, DTS-HD, AC3, TrueHD, MP3, Vorbis, FLAC oraz napisy.

Od wersji 0.20 dodano również obsługę Blu-ray.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Edytowane przez andsie1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

yamaha rx-v 765, Grafika to intel hd2000, kolego binary za cholerę nie rozumiem Twojego pytania ;)

Przepraszam za opoznienie. Weekend zdala od kompa.

Juz tlumacze o co chodzi.

Zalozylem, jak widac slusznie, ze posiadasz nowego Intela. Poza LAV o oktorym pisal Andsie, nie ma przy konfiguracji zadnych niespodzianek. Co innego jesli posiadasz stary wzmacniacz np Onkyo 606. W takim przypadku wymagana moze byc dodatkowa zabawa w edycje sterownika aby oszukac, a wlasciwie, sprostowac pewna niekompatybilnosc. Komputer bowiem nieprawidlowo interpretuje informacje z tablicy EDID i mysli ze wspomniane Onkyo nie wspiera HDAudio, co zobaczyc mozna we wlasciwosciach urzadzenia,o ktorych wspomnialem.

Poniewaz wracam do domu dopiero wieczorem, nie bede wczesniej w stanie odnalezc i podlinkowac stosownych przykladow.

Mam nadzieje, ze teraz sie troche rozjasnilo.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UFF!!! udało się... wkońcu. Oczywiście TMT5 nadal pokazuje upardcie DTS, a teraz to juz nawet jedynie pcm :P Dla mnie ten program jest beznadziejny i w życiu nie zapłacił bym za niego 100$

Na forum znalazłem inny wątek w którym opisano konfigurację mpc-hd wraz z LAV filters, u mnie trzeba było jeszcze nieco pogrzebać ale w końcu dałem radę i dts-MA zaświeciło się na moim amplitunerze.

Jestem nieco zawiedziony samym MCE dlatego też pozostaję przy XBMC 10.1 i z niecierpliwością czekam na 11, znalazłem jeszcze pewną modyfikację do xbmc która ponoć pozwala na przesyłanie dzwięku hd, może jutro oda mi się ją przetestować.

Żeby nie robić OT w temacie móje HTPC wygląda tak:

płyta główna: ASROCK Z68M-ITX/HT

procesor: Intel G620

Ram: Corsair XMS3 2x2GB, 1333MHz DDR3, CL8

Dysk: 500GB (nie pamiętam jaki ;P)

Obudowa: Antec isk 300-150

Pilot: Logitech Harmony One / iPad

Płyta jest super fajna, bo można ją włączać pilotem (nie wychodzić ze stanu uśpienia), procek w zupełności wystarcza, a jest trylion razy szybszy od atoma/e350.

Przez tydzień testowałem płytę E350M, ale dla mnie to porażka,atom525 chodził tak samo i w xbmc widać mało przyjemne przycięcia.

Generalnie muszę wymienic stockowy wiatrak od procka bo jest mega głośny, pomyślę nad picoPSU i jakąś zew. grafiką żeby pograć w starcrafta2 i czekać na diablo 3 :)

Czeka mnie jeszcze troszkę walki z configiem ale już bliżej niż dalej.

Edytowane przez d3n13d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego narzekasz na TMT 5. Działa bardzo dobrze. Nie ma z nim problemów,

Jeżeli chcesz mieć audio HD bez grzebania w kodekach to polecam Splash PRO.

Ma wadę. Nie odtwarza MENU i nie zmienia fps tak jak TMT 5.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem dlaczego narzekasz na TMT 5. Działa bardzo dobrze. Nie ma z nim problemów,

Jeżeli chcesz mieć audio HD bez grzebania w kodekach to polecam Splash PRO.

Ma wadę. Nie odtwarza MENU i nie zmienia fps tak jak TMT 5.

Pozdrawiam,

AndrzejS@

Dlaczego? bo albo ja nie umiem szukać, albo jego konfiguracja ogranicza się do dwóch zakładek.

Obecnie pozostanę przy POTPlayerze oraz MPC-HD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

d3n13d

http://www.mediasmartserver.net/2010/02/02/guide-setting-up-bitstreaming-with-your-windows-7-htpc-part-i/

Masz niedowiarku zajawke.

Wprawdzie nie jest to obiecany link, w ktorym opisane byly wyraznie boje z sytacja, ktora mialem na mysli, bo dotyczy problemow z ATIxxxx, wierze jednak, ze jesli bedziesz chcial zglebic temat, znajdziesz sam bardziej odpowiedni przyklad.

Ja nie bardzo mam na to czas a i widze, ze nie masz problemu, o ktorym wspomnialem. Ale link wklejam, bo pomimo iz nie jest akuratny, masz tam opis jak skonfigurowac LAV i MPC-HD. Rzuc okiem, moze cos poprawisz u siebie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,ja na razie ciesze sie jak dziecko z mojego nabytku :) .Co prawda mieszam we wszystkim w czym się da, bo jestem trochę do tyłu z konfigurami, ale jak już coś mi sie udało uruchomić, to niebo a ziemia w porównaniu do tego co miałem.Kazuti rzeczywiście cicho chodzi.Jeszcze mnie czeka wymiana zasilacza na pico. Na razie wykorzystuję desktopowa obudowę z wew. zasilaczem.Jak bym wymienił coolera na super silent to by było też dobrze,ale to przyszłośc.Na razie muszę ogarnąć temat oprogramowania.Jak by co to Wam pozawracam gitarki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,ja na razie ciesze sie jak dziecko z mojego nabytku :) .Co prawda mieszam we wszystkim w czym się da, bo jestem trochę do tyłu z konfigurami, ale jak już coś mi sie udało uruchomić, to niebo a ziemia w porównaniu do tego co miałem.Kazuti rzeczywiście cicho chodzi.Jeszcze mnie czeka wymiana zasilacza na pico. Na razie wykorzystuję desktopowa obudowę z wew. zasilaczem.Jak bym wymienił coolera na super silent to by było też dobrze,ale to przyszłośc.Na razie muszę ogarnąć temat oprogramowania.Jak by co to Wam pozawracam gitarki ;)

Ja im dluzej szukam to nie wiem w koncu co wybrac...

płyty

- Intel DH61AG

- Asusa P8H61-I rev 3.0

- H67M-ITX/HT - wbudowany modul wifi "n"

- procek intel G620T

- obudowa tutaj to w ogóle masakra:)

Ma byc to tylko i wyłącznie htpc - linux+xbmc ale ma dzialac 24/7 wiec mały pobór prądu wskazany, i nie wiem się na co zdecydować...

For@ll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja im dluzej szukam to nie wiem w koncu co wybrac...

Ma byc to tylko i wyłącznie htpc - linux+xbmc ale ma dzialac 24/7 wiec mały pobór prądu wskazany, i nie wiem się na co zdecydować...

Jeśli ma to być typowe HTPC to płyta Intela ci wystarczy. Dokupisz do niej zewnętrzny 19V zasilacz i pozbędziesz jednego "grzejnika" z wnętrza obudowy.

Do płyty tej możesz zamontować kartę Wi-Fi w formacie Mini-PCI.

Procesor wybrałeś dobrze. Tani, energooszczędny i wystarczający.

Co do obudowy to kwestia twoich preferencji.

Ma być tania i mała ... może takie coś: http://allegro.pl/modecom-feel-302-jak-nowy-bez-zasilacza-itx-i2072437960.html albo http://allegro.pl/obudowa-itx-zasilacz-podstawka-gwarancja-i2074175306.html

Jeśli chcesz coś ekstra ładnego musisz poszukać ale przygotuj się na wydatek.

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi