Skocz do zawartości
rakso

Sprzęt pod HTPC (mini-itx)

Rekomendowane odpowiedzi

na okrojonego win xp z mc to 2gb starczy i duzo zostanie jeszcze :rolleyes:

No tak ale kup szybką 2GB kartę CF :) Najmniejsze są 4GB :)

PS. Ok. Znalazłem. Ale ceną różni się o 1 zł od tej 4GB ;)

Edytowane przez Fantom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe tematy o CF możecie znaleźć na elektrodzie np. Kryteria CF i Win na CF .

A może zamiast windowsa, jakąś dystrybucje MCE na linuxa np. XBMClive, linuxMCE, lub GeexBoxa?

GeexBoxa można zajnstalować nawet na 16-32 MB karcie

XBMC live mam na pamięci USB 4 GB i na karcie CF 4GB niestety tylko przez czytnik USB, przez przejściówkę IDE<>CF niestety nie chce działać :(.

Ciekawy temat o konfiguracji płyty gł. ASUS P5N7A-VM pod XBMClive

Tylko że jeżeli ktoś by się zdecydował na jakiegoś linuxa to raczej karty ATI odpadają...(w każdym razie dla osób słabo znających linuxa).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znam te tematy (z Elektrody). One mnie, że tak powiem, zainspirowały :(

Co do Linuxa. Właściwie można by było ale nie wiem jak jest z:

- kodekami do różnych formatów (MKV itd)

- odtwarzaniem filmów z BR i HD-DVD

Poza tym chciałbym napisać własne oprogramowanie MC ... a na linuxie było by mi o wiele trudniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Za tą cenę to ja poskładam cały komputer który będzie sobie świetnie radził z wszelkim materiałem HD :(

No ale nie itx ! a tu cena właśnie dlatego jest taka duża bo płytka maluteńka a ma wszystko , z tym że ja wolał bym itxa z atomem a nie z procem 775 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co mi z tego itxa poza sauna w budzie i/lub niemoznoscia ogladania wszystkich materialow w hd?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a co mi z tego itxa poza sauna w budzie i/lub niemoznoscia ogladania wszystkich materialow w hd?

a dlaczego nie możnością ? gdzie masz saunę z prockiem atom ? przecież taki procek atom + wspomaganie z gf odtwarza nawet płynnie bluray 1080p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tą sauną to przesadzasz :(

A faktycznie do tej płytki można wsadzić porządny procesor (choćby E5200) i ewentualnie kartę graficzną na PCI-E.

Wiec spokojnie obsłuży materiał HD.

Tylko cena ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a dlaczego nie możnością ? gdzie masz saunę z prockiem atom ? przecież taki procek atom + wspomaganie z gf odtwarza nawet płynnie bluray 1080p

A skąd weźmiesz Atom'a żeby go włożyć do tej płyty?

Co do pełnego wspomagania odtwarzania grafiki to przecież wiesz że to ciągle nierealne. Zawsze się znajdzie coś co nie będzie chodziło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A skąd weźmiesz Atom'a żeby go włożyć do tej płyty?

Co do pełnego wspomagania odtwarzania grafiki to przecież wiesz że to ciągle nierealne. Zawsze się znajdzie coś co nie będzie chodziło.

Z tym atomem chodziło mi o to ze płytka itx z atomem łyknie wszystko i się nie będzie grzała , na 775 chyba nie ma atomów. A co do tej itx z 775 to wydaje mi sie ze przy proku e5200 ruszy wszystko bez dodatkowej grafy na pci tym bardziej ze tam jest wbudowany gf więc też coś wspomoże . Ale tak czy siak to prawie 1500 zł z prockiem a gdzie reszta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z atomem ruszy wszystko? od kiedy bez wspomaganie dxva?

nie ma rynku grafu coby dopalilo wszystko

wiec albo wysokie taktowanie cpu i troche ciepla + malo miejsca w budzie mini itx = sauna

albo nisko proc i tytuly, ktore nie pojda = niemoznosc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra - teraz ja.

Złożyłem już wszystko do kupy i trochę potestowałem.

Pełny test i foto napiszę e sobotę (notoryczny brak czasu) - przez to "cholerstwo" chodzę niewyspany do roboty i żona się do mnie nie odzywa. :rolleyes:

Powiem tylko tyle - działa wszystko co ma działać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dxva dziala?

Nie mam materiału. Daj jakiś link na sample.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie mam materiału. Daj jakiś link na sample.

Dowolny plik video.

DXVA to nie jest jakiś typ kodowania plików video.

To technologia wspomagania dekodowania video przez kartę graficzną (http://en.wikipedia.org/wiki/DXVA).

Zapuść jakiś MKV 1080p i zobacz zużycie procesora. Jeśli będzie kilka procent to znaczy że działa. Jeśli będzie znaczące to znaczy że nie działa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dowolny plik video.

DXVA to nie jest jakiś typ kodowania plików video.

To technologia wspomagania dekodowania video przez kartę graficzną (http://en.wikipedia.org/wiki/DXVA).

Zapuść jakiś MKV 1080p i zobacz zużycie procesora. Jeśli będzie kilka procent to znaczy że działa. Jeśli będzie znaczące to znaczy że nie działa :rolleyes:

Sorry - po prostu nie wiedziałem. :(

Wygląda na to, że ta zintegrowana grafika X4500 HD nie wspiera DXVA. Odpaliłem mkv 1080p - zużycie procka 40-85 % (średnio 55%), mkv 720p 20-50 % (srednio 35%).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sorry - po prostu nie wiedziałem. :lol:

Wygląda na to, że ta zintegrowana grafika X4500 HD nie wspiera DXVA. Odpaliłem mkv 1080p - zużycie procka 40-85 % (średnio 55%), mkv 720p 20-50 % (srednio 35%).

Czyli procek odtwarza. Najważniejsze, że sobie z tym radzi ;)

Do mnie dziś dotarły: procesor E5200, pamięci (4GB) i karta graf (Radeon HD4350). Kompa już złożyłem i odpala sie.

Jutro postawię system i zainstaluje wszystkie najnowsze driver'y i kodeki.

Postaram się zrobić porządne testy i dowiedzieć się czy te reklamowane Radeony HD faktycznie pomagają w dekodowaniu video :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli procek odtwarza. Najważniejsze, że sobie z tym radzi :lol:

Do mnie dziś dotarły: procesor E5200, pamięci (4GB) i karta graf (Radeon HD4350). Kompa już złożyłem i odpala sie.

Jutro postawię system i zainstaluje wszystkie najnowsze driver'y i kodeki.

Postaram się zrobić porządne testy i dowiedzieć się czy te reklamowane Radeony HD faktycznie pomagają w dekodowaniu video ;)

Nie wiem jak w mkv ale bluray przez powerdvd wspomagają idealnie zużycie procka e5200 maks 4%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę o czymś takim:

MSI Media Live - Nvidia C51PVG Socket AM2

Cena około 1.450 zł. Trafiają sie na aukcjach po 1.000 zł. Do tego procek, pamieci i dysk. W przyszlości karta TV,

Specyfikacja : TUTAJ

Czy jest warta zainteresowania ? Prosze o opinie bardziej rozeznanych w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
MSI Media Live - Nvidia C51PVG Socket AM2

Obudowa (jak na Media Center) mocno przeciętna. Tym bardziej za tą cenę.

Za 1800 zł masz coś takiego: http://www.allegro.pl/item561006416_therma...dia_center.html

I jest z kolorowym wyświetlaczem.

Ale decyzja należy do ciebie.

Wracam do tematu: E5200+Radeon HD4350 (HDMI)+SB Audigi+4GB RAM+ obudowa http://www.dzikie.net/index.php?news=5555

Poskładałem swoje MC.

Wywaliłem z zasilacza wentylator (był za głośny). Zresztą chodzi na 40% swojej wydajności więc nie powinno być problemów.

Przetestowałem parę filmów MKV.

Zużycie procesora nie przekroczyło 65% (1080p, bitrate 16MBit/sek).

Dźwięk w zależności od potrzeb idzie albo przed SB Audigi (5.1) do aktywnych głośników (5.1),

albo przez HDMI na TV. Bezproblemowo.

Standardowy wiatrak box'owy od procesora nigdy nie wchodzi na wyższe obroty (nawet podczas długotrwałego mocnego obciążenia).

Najgłośniejszym elementem kompa jest ... dysk twardy. I tu będę kombinował.

Jednym zdaniem ... jest bardzo zadowolony :) Mam to o co mi chodziło.

Potestuję jeszcze MediaPortal. Jeśli mnie zadowoli to chyba dam sobie spokój. Jeśli nie to postaram się napisać coś fajnego :)

UWAGA .... będzie do sprzedania Popcorn A-100. Szczegóły wkrótce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Fantom a jaki masz dysk w tym MC??

i jak z temp.??

Edytowane przez max_max

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fantom

Mediaportal napewno Cię zadowoli używam tego już ze 2-3 lata, tylko pozwól mu się dobrze poznać...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi