Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktos próbował podłączyć kartę compact flash jako wewnętrzny dysk? Mam zamiar zbudować NAS, który będzie służył za serwer plików z mediami, więc rozwiązanie z kartą CF byłoby dosyć wygodne. Nic się nie grzeje, nie hałasuje, brak ruchomych części, które mogły by się uszkodzić :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Sadhu' post='87813' date='24.02.2008, 16:36 ']Czy ktos próbował podłączyć kartę compact flash jako wewnętrzny dysk? Mam zamiar zbudować NAS, który będzie służył za serwer plików z mediami, więc rozwiązanie z kartą CF byłoby dosyć wygodne. Nic się nie grzeje, nie hałasuje, brak ruchomych części, które mogły by się uszkodzić ;)[/quote]

Bez najmniejszych problemów. Kupujesz na allegro przejściówkę PATA->CF (około 30-40 zł) + kartę CF i działa ;) Takie eksperymenty już ludzie robili (zobacz zachodnie fora dyskusyjne).
Oczywiście takie rozwiązanie zakładz że Popcorn nie przechowuje żadnych filmów ...... no chyba że jesteś tak bogaty że stać cię na 500GB kary CF :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
CF to niezły pomysł - nasuwa się jedno zasadnicze pytanie jakiej wielkości musi on byc zeby pomiesci cale oprogramowanie od NMT - pytanko brzmi do tych co już sowjego popcorna przeskanowali pod tym wzgledem ile zajmuje zainstalowane oprogramowanie na dysku popcorna? Edytowane przez Alcazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Alcazar' post='87833' date='24.02.2008, 19:02 ']CF to niezły pomysł - nasuwa się jedno zasadnicze pytanie jakiej wielkości musi on byc zeby pomiesci cale oprogramowanie od NMT - pytanko brzmi do tych co już sowjego popcorna przeskanowali pod tym wzgledem ile zajmuje zainstalowane oprogramowanie na dysku popcorna?[/quote]

Mam popcorna ale dysk dopiero zakupiłem na allegro (jeszcze nie przyszedł) więc nie powien na pewno ale ....
update firmaware'u do Popcorna zajmuje bodajrze ~20MB. Domyślam się że jest to spakowane itd.
No w każdym razie oprogramowanie nie sądze aby zajmowało więcej niż pareset MB + jakieś bufory itp.
Myślę że nawet karta 1GB powinna wystarczyć ;)
Ale mogę się mylić.

Najlepiej niech sprawdzi to ktoś kto ma odpalonego PH z dyskiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam PH miesiąc czasu. Wsadziłem Seagate 750Gb. Mam już 400Gb zajęte. Szykuje sie do zakupu czegoś takiego
[url="http://tinyurl.com/3a2djo"]http://tinyurl.com/3a2djo[/url]
Do tego 5x1Tb w Raid 5. Co o tym sądzicie ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='str76' post='87867' date='24.02.2008, 20:58 ']Mam PH miesiąc czasu. Wsadziłem Seagate 750Gb. Mam już 400Gb zajęte. Szykuje sie do zakupu czegoś takiego
Do tego 5x1Tb w Raid 5. Co o tym sądzicie ??[/quote]
Wygląda fajnie ;) Tylko jak dla mnie cena trochę abstrakcyjna. Raczej nie wywalę 700$.
Ale jeśli masz kasę i zależy ci na tym to może być niezły pomysł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='str76' post='87867' date='24.02.2008, 22:58 ']Mam PH miesiąc czasu. Wsadziłem Seagate 750Gb. Mam już 400Gb zajęte. Szykuje sie do zakupu czegoś takiego
Do tego 5x1Tb w Raid 5. Co o tym sądzicie ??[/quote]

ja jeszcze nie mam PC za to mam już pełne 4x250GB i czekam z niecierpliwością na to urządzonki. :D pusta 500 tez sie nie moze doczekac formatowania :)

Raid 5 czy 6 jest bardzo wolny, jesli mialo by to sluzyc do zastosowan zwiazanych z HD proponowalbym polaczyc dyski w [b]Raid 3 to urządzonko ma taka mozliwosc wiec bedzie zasówac jak marzenie :) [/b]jak bym mial kasiore bez wachania bym to zakupil :)

Edytowane przez Alcazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okazało się że faktycznie temat przejściówki IDE -> SATA nie jest taki prosty.

Wczoraj zmarnowałem kilka godzin na zabawę z konwerterem, a dokładniej rozprułem 2 stare napędy CD by wydłubać z nich gniazda IDE, najpierw tnąc luty na płytce a potem wyjmując w pełni sprawne gniazdo z pinami. Piny trzeba trochę oskrobać z cyny, za lutownicę nie chwytałem bo cała zabawa zajęłaby jeszcze więcej czasu.
Taka przejściówka potrzebna jest by podłączyć wtyk IDE Popcorna z konwerterem (też wtyk), gniazdo jest w kształcie litery "L". Po wpięciu takiego konwertera niestety piny są w ten sposób skierowane do dołu że nie ma jak wpiąć ani konwertera ani przedłużającego kabla IDE.
Dlatego trzeba zamienić 2 piny miejscami by przejściówkę skierować do góry, do niej podłączyłem kabel IDE 80 pinowy a do jego najdłuższego końca podłączyłem
drugą przejściówkę IDE (już bez odwróconych pinów).
I tu pojawiają się kolejne problemy nie dość że nie ma jak schować konwertera w obudowie Popcorna, to trzeba do niego także doprowadzić zasilanie, czyli zasilanie wychodzące z Popcorna 4-ro pinową małą wtyczką trzeba rozdzielić na zasilanie do dysku IDE (zasilanie SATA) i zasilanie konwertera (4-ro pinowa mała wtyczką). Bez kilku rozdzielaczy dostępnych najczęściej z dobrej klasy zasilaczami PC się nie obejdzie.

Tymczasowo wyprowadziłem konwerter i część kabli poza Popcorna odsuwając częściowo boczną siatkową osłonę i nie dokręcając górnej części obudowy.
Efekt ? Mogłem to napisać na samym początku, [b]wszystkie diody wskazują na działanie dysku i konwertera, lecz niestety nie działa i nie jest widoczny przez NMT. :) [/b]

Do tematu jeszcze wrócę bo mogłem przez zmęczenie coś po drodze przeoczyć.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='apatch' post='88089' date='26.02.2008, 08:10 ']Wczoraj zmarnowałem kilka godzin na zabawę z konwerterem .......
..... Efekt ? Mogłem to napisać na samym początku, [b]wszystkie diody wskazują na działanie dysku i konwertera, lecz niestety nie działa i nie jest widoczny przez NMT. :o [/b][/quote]

Widzę że się do tego zabrałeś na poważnie.
Ale ...... ludzie już odpalili takie przejściówki. Opisują to na sieci.
Z tego co pamiętam to kluczem jest zamiana pinów we wtyczce lub na kablu (górny rząd z dolnym).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak wiem że niektórym to działa [url="http://www.networkedmediatank.com/viewtopic.php?t=289"]LINK[/url] a do takiego tematu nie można sie zabierać inaczej niż poważnie bo ryzyko pomyłki za duże. :hura:
Problem w tym że większość opisów jest mocno niejasnych i każdy inaczej zabiera się do tematu, ja zrobiłem "na czuja" bez opisów , dzisiaj udało mi się uruchomić w końcu dysk ale mnie mam dalej pewności czy działa prawidłowo. Po uruchomieniu Popcorna świeci się czerwona dioda IDE, po starcie na moment miga na niebiesko, 2 diody kontrolera są zapalone a dysk słychać że startuje.

Jest widziany przez soft i nawet można rozpocząć jego formatowanie (EXT2, EXT3) , ale ile można czekać, pasek postępu stoi , dysk śpi , choć minimalnie drga, powiedzcie mi ile może formatować takiego 80GB ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Alcazar' post='87891' date='24.02.2008, 23:31 ']... Raid 5 czy 6 jest bardzo wolny, jesli mialo by to sluzyc do zastosowan zwiazanych z HD ...[/quote]
Niby dlaczego Raid 5 miałby być zbyt wolny?
O ile wiem to zastosowanie Raid 5 poprawia szybkość odczytu danych w stosunku do pojedynczych dysków.
Spowolnienie występuje tylko przy zapisie (konieczność wyliczenia sum kontrolnych), ale nie dotyczy sytuacji gdy zajmuje się tym sprzętowy kontroler.

Chyba nie sugerujesz aby stosować Raid 0? :hura:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Szwajcar' post='88286' date='27.02.2008, 11:30 ']Chyba nie sugerujesz aby stosować Raid 0? :hura:[/quote]

a czytać umiesz? to może przeczytaj jeszcze raz dla Ciebie specjalnie wytłuściłem co najważniejsze w moim poście.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytać umiem tyle, że przed wytłuszczeniem nie było tam słówka RAID :( i wyglądało jakbyś chciał łączyć 3 dyski w 1
Nadal nie wiem jaką przewagę ma RAID 3 nad 5. Bo wg mnie nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Fantom' post='87876' date='24.02.2008, 21:27 ']Wygląda fajnie :) Tylko jak dla mnie cena trochę abstrakcyjna. Raczej nie wywalę 700$.
Ale jeśli masz kasę i zależy ci na tym to może być niezły pomysł.[/quote]

Jakos nie widze najmniejszego sensu w w sprzecie za taka kase. Wlasny pecet przyjmie wiecej dyskow i bedzie tanszy.

Jak ktos potrzebuje cos malego to polecam dlink dns-323 na dwa dyski. Sam to mam , jest to rozwiazanie bardzo wydajne sprawnosciowo.
Ma niestety slaba obudowe a juz sam montaz dyskow wola o pomste do nieba - niesamowita prowizorka.
( Maja w planach tez wersje na 4 dyski. ) Cena tez jest znosna - 600zl , choc widzialem Amerykanow co sie chwalili zakupem na jakiejs megapromocji za 120$ .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie o to chodzi zeby sobie dwa dyski w obudowie z RJ45 zamknąć ale spoko twój wybór.

zainstalowałem swojego Seagate do kukurydzy i jestem przerażony.

Seagate 500 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły) ST350630AS

odradzam wszystkim ten model to jest masakra, tylko kręcący sie tależ przerażliwie piszczy , nie da rady spac w tym samym pomieszczeniu gdzie bedzie ten dysk zasysac torenty w nocy.

pracuje dosc ładnie i płynnie niekiedy tylko zgrzytnie jakby czegosz szukal po talerzu.

grzeje się nie miłośiernie i z tego powodu również go odradzam.

[img]http://www.padaka.net/smieci/sata1.jpg[/img]

przejściówka aktualnie skąbinowana z pinów i kawałka przewodu, niedłuo przyjadą gniazda zaciskowe to się to ładniej zrobi , narazie chodzi jak burza :)

[img]http://www.padaka.net/smieci/sata2.jpg[/img]

oczywiście co by z tym nie robić nikłe są szanse by to zamknąć w tej obudowie.

Edytowane przez Alcazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hmm...
A po co takie kombinacje karkołomne jak i tak masz dysk tylko 500GB i to w dodatku na zewnątrz?
Nie lepiej było kupić po prostu ATA? Dlaczego uparłeś się na SATA?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po to bo niektórzy już mają wolny dysk i nie chcą kupować nowego.

Może w końcu mi ktoś odpisze ile może trwać takie formatowanie dysku pod Popcornem , chyba ze wrócimy do dyskusji o raidach. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mój 750 GB ATA formatował się w Popcornie jakieś 20-30min.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wydaje mi sie ze 500GB formatowało mi się bardzo krótko około 15min aż byłem w szoku , bo pod winda to szlo i szlo i szlo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No to czeka mnie jeszcze zabawa z pinami, dałem dyskowi dziś 2 godziny czekania na formatowanie i nic !
Nie jest to dla mnie pilny temat więc na razie go odpuszczam.

Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hey formatowanie widac przeciez w wyswietlajacym sie postepie procentowym na ekranie tv?
umnie formatowanie skonczylo sie jak doszlo do 80% pozniej zaczol instalowac oprogramowanie.

co do pinów to trzeba uwazac na zamiane 1 rzedu pinow z 2 tak mialem jak podlaczylem przejsciowke prosto przez piny , po zastosowaniu kabla i dwóch przejsciowek pinowych rzad 1 wrócił na swoje miejsce w moim przypadku na gore i wszystko zaczelo smigac jak trzeba.

jedno cudo w tym sprzecie to to ze nie mozna tego tak latwo spalic :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

O to chodzi że u mnie ten pasek postępu był bez postępu :rolleyes: , słuszna uwaga że nie ma potrzeby odwracać pinów jeśli są dwie przejściówki i taśma.
Całe podłączenie mam z grubsza podobne jak twoje [b]Alcazar[/b] , tyle ze zero lutowania a przejściówki zrobione z gniazd napędów CD.

W gniazdach było brak środkowego pina, więc je dorobiłem ze spinacza biurowego (McGayver byłby ze mnie dumny :) ) i przyciąłem gniazda w miejscu styków tak by po wpięciu kabel dochodził do końca.
Wszystko nagle magicznie ruszyło :) , dysk został znaleziony a że jadę na ostatniej becie to musiałem jeszcze zapodać podczas instalacji dysku nowy soft na pendrive'ie.

Dysk i większość kabli udało mi się na wcisk upchać do środka, prawa siatka jest wciśnięta do polowy wysokości a pod nią na zewnątrz wychodzą kable zasilające do konwertera, taśma IDE, SATA i oczywiście sam konwerter jest poza obudową Popcorna. Górna pokrywa założona i dokręcona na śruby z lewej strony a prawa zaczepiona za brzeg siatki. Jak dorwę się do jakiegoś aparatu to postaram się dorzucić kilka zdjęć.

W każdym razie efekt pracy zakończony sukcesem :) jeszcze raz dziękuję za pomoc i naprowadzenie na przyczynę problemów.

Pozdrawiam

P.S.

Druga wtyczka IDE może się przydać do podpięcia napędu DVD lub może BR/HD , tyle że ze względów bezpieczeństwa wypadałoby użyć dodatkowego zewnętrznego zasilania, proponowałbym taki zasilacz
[url="http://www.allegro.pl/item311328605_adapter_usb_ide_sata_podepniesz_kazdy_dysk_.html"]Adapter USB SATA IDE[/url] ale użyty jedynie jako źródło zasilania bo po co zajmować porty USB.

Wpiąłem do testów przez USB odbiornik klawiatury bezprzewodowej Logitecha, wszystko działa , w takim przypadku pozostaje tylko jedno USB na Pendrive'a.

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

co dotego zasilania to mam jeszcze inny pomysł :)

nie do konca jeszcze to przemyslalem ale wpinajac taka przejsciówkę w dysk wewnetrzy popcorna mozna by bylo uzyskac dostep do niego za pomoca usb jak do dysku przenosnego. 5m kabel usb w moim wypadku daloby mozliwosc szybkiego wrzucania nowych pozycji bez czestego rozpinania dysku. Jedyne co to trzeba by bylo zrobic dodatkowe gniazdo na tasmie PATA i tam to wpiac , kurcze tylko jak na taki dostep w dwie strony zareagowal by kontroler w kukurydzy??

mozna by bylo wyeliminowac prawdopodobnie niebezpieczna reakcje kontrolera odcinajac zasilanie kukurydzy , a wlaczajac zasilanie tylko do dysku np. jakiems jednym przelacznikiem. Korzystamy z kukurydzy ciach do gory, korzystamy z dysku zewnetrznego ciach do dołu :)

hym czy to by zadzialalo tego zapewne nie wie jeszcze nikt , wiec ktos bedzie to zagadnienie musial sprawdzi organoleptycznie :P

Edytowane przez Alcazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam
czy coś takiego sprawdziłoby się do naszego popcorna [url="http://www.allegro.pl/item323330642_usb_2_0_verbatim_500_gb_3_5_7200_gw_od_ss.html"]Dysk-usb[/url]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Alcazar' post='88711' date='29.02.2008, 15:24 ']chyba nie o to chodzi zeby sobie dwa dyski w obudowie z RJ45 zamknąć ale spoko twój wybór.[/quote]

Ha Ha Ha

Wlasnie o to chodzi !!! A celem jest eliminacja problemu o jakim piszesz w swoim poscie.
Umieszczasz taka obudowe w miejscu gdzie ani temperatura ani halas nie beda mialy najmniejszego znaczenia i wszystkie
powtarzam wszystkie twoje sprzety beda korzystaly z jednego repozytorium . Takze PC -et. I tylko ten dlink bedzie pracowal non stop!

W przeciwienstwie do wszystkich innych mi znanych tego typu rozwiazan, ten delink wydajnosciowo jest w stanie podolac temu zadaniu.

:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi