Rav-X 3 Napisano 19 Kwietnia Przymierzam się do zakupu pierwszego telewizora OLED w życiu i oczywiście naczytałem się różnych testów, opinii, recenzji i jak zwykle kończy się to jednym wielkim "mętlikiem" w myślach co do decyzji i wyboru w tym wypadku telewizora OLED. Oczywiście pierwsze w oczy rzuca się sławne od lat nieuchronne "wypalanie matrycy OLED" które przyćmiewa radość z tego typu telewizora i jakości obrazu. Następnie jak zobaczyłem porady typu: "pomijaj kanały informacyjne", "pomijaj kanały z białym logo", "nie oglądaj statycznych obrazów", itp., myślę sobie telewizory premium, najlepsza jakość obrazu, a połowy rzeczy nie można robić żeby nie uszkodzić ekranu. Szczerze, zakup telewizora OLED zaczyna mnie przerażać. Powiedzcie mi, jako użytkownicy telewizorów OLED, z doświadczeniem, jakie są wasze doświadczenia z tymi telewizorami? Czy mieliście do czynienia z wypaloną matrycą? Jeżeli tak to po jakim czasie do tego doszło? Czy faktycznie bawicie się w unikanie poszczególnych kanałów i innych tego typu zaleceń? Jakie jest wasze podejście do korzystania z tych telewizorów? Gdzieś na forach przeczytałem jeszcze dwie intrygujące informacje na temat matryc OLED, może mi wyjaśnicie i potwierdzicie czy to prawda czy fałsz: 1. Jak będę oglądał codziennie kanały informacyjne (np. TVN24 lub TVP) z paskami informacyjnymi po około 15 - 20min. to ekran OLED wypali się, pomimo tego, że będę oglądał w tych samych dniach inne materiały (filmy, sport, gry). 2. Na matrycach OLED częściej występują martwe piksele niż na LCD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 237 Napisano 19 Kwietnia Cześć, Najnowsze modele generalnie nie powinny się wypalać. Ale zawsze ktoś Ci coś wrzuci i nigdy nie wiesz czy to prawda czy nie. Ale to, że OLED może się wypalić to fakt. Chociażby moi rodzice mają Sonego, który ma kilka ładnych lat i oczywiście pasek TVN24 cały wypalony. Widziałem też wiele wypalonych OLED ze starych czasów. A z obecnych? Nie. Ale jak będziesz trzaskał TVN24 dzień w dzień to na pewno coś się w końcu zadzieje Nowe modele mają mnóstwo zabezpieczeń. Jeżeli nie przeżywasz każdej wydanej złotówki a zależy Ci na bezwzględnie najlepszej jakości obrazu np. w filmach to nie ma innego wyboru - tylko OLED. Chyba, że masz budżet bez limitu to jakiś topowy Mini LED np. od Sony. Jak masz wąski budżet to żaden LCD nie dorówna obrazowo OLED z tych tanich. Ja osobiście jak potrzebowałem wielki telewizor (+85 cali) to oczywiście był to LCD ale w sypialni np. to już tylko OLED. I ciągle słyszę: czemu obraz w sypialni jest dużo lepszy od tego w salonie Podsumowując: nikt nie poda Ci odpowiedzi bo nikt nie jest wróżką na egzemplarz, który akurat nabędziesz (firma nie ma tu znaczenia). Jest ryzyko jest zabawa. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 19 Kwietnia @Gmeru Dzięki za odpowiedź. W tygodniu tylko rano (ale od poniedziałku do piątku) przed pracą, do kawy obejrzę jakieś wiadomości, wieczorem jakiś film lub serial z VOD, ewentualnie jakiś dokument z tv sat. Dziennie jest to jakieś 3-4 godz. korzystania z telewizora, jedynie w weekend dodatkowo pogram kilka godzin w PS5. I to jest cała moja aktywność jeżeli chodzi o telewizor. Zastanawiam się czy takie poranne oglądanie kanałów informacyjnych może wypalić matrycę 🤔. Jeśli chodzi o kasę, to może nie jest to jakiś duży problem, ale jeżeli chodzi o zakup telewizora, to średnio wolę wymieniać go około co 5 lat i liczę, że w pełni podziała przez ten okres. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 334 Napisano 19 Kwietnia Na pięć lat to na pewno bez problemu. Ja mam LG B7 chyba 6 lat. I pół roku temu zauważyłam pasek informacyjny. Nawet się troszkę zdziwiłem, bo jest po kalibracji i nie ma ustawień wypalajacych oczy. Oglądałem podobnie jak Ty. Jestem trochę zawiedziony tym faktem ale i tak następny będzie oled. Bo jak raz się przeżyje ten obraz to już w tym się zostaje. Decyzję podejmujesz Ty. 1 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 19 Kwietnia @STELVIO Dzięki za odpowiedź. Te około 6 lat to jest całkiem niezły wynik. A sprawdzałeś ekran pod kątem martwych pikseli? Mógłbyś wrzucić zdjęcie jak u ciebie wygląda to wypalenie. Planuję i tak kupić OLEDa żeby na własnej skórze przekonać się jak ten ekran sprawdzi się w warunkach domowych. To jak będzie się spisywał, będzie miało wpływ na przyszłe decyzję czy ponownie kupię OLED czy też inne rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 334 Napisano 19 Kwietnia Martwych na pewno nie ma. A pasek widać w pewnych momentach, na niektórych wyświetlaniach obrazu. Na samej planszy np czerwonej widać to dokładniej. Na innych mniej. Podczas normalnego oglądania też się zdarza. Tym bardziej, że ja o tym wiem. Coś w tym stylu Podczas reklamy 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 19 Kwietnia @STELVIO Dzięki za zdjęcia. Faktycznie na czerwonej planszy znacznie wyraźniej widać, jakby to czerwone piksele się bardziej wypaliły. Szkoda, że do tego doszło, ale po tych kilku latach na każdym telewizorze mogą zadziać się różne usterki, więc mimo wszystko trochę ci posłużył. Fajnie, że chociaż z martwymi pikselami nie masz problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 334 Napisano 19 Kwietnia Zapewniam , że na LCD wyższej klasy takie plansze wyglądają jeszcze gorzej. Widzę to u rodziców. Ale przy normalnym oglądaniu tego tak nie widać jak na oledzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Groszek 580 Napisano 19 Kwietnia @Rav-X, u mnie jeden z oledów to Panasonic FZ800. Gra już siódmy rok i nie jest oszczędzany - ma nalatane ponad 25tyś godzin. Obraz piękny, zero wypaleń, zero bad pixeli. Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie innej technologii do oglądania niż oled/qd-oled. P.S. Jestem na tyle spokojny w temacie wypaleń, że ostatnio kupiłem dzieciakowi monitor komputerowy w technologii QD-OLED (obraz i hdr obłędny). Zobaczymy co młody człowiek z nim zrobi. Ma 3 lata gwarancji na wypalenia, ale u młodego łatwo miał nie będzie ze stałymi elementami. Jak się wypali to podrzucę zdjęcia do @grundig 1 2 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 20 Kwietnia (edytowane) 13 godzin temu, Rav-X napisał: @STELVIO Dzięki za zdjęcia. Faktycznie na czerwonej planszy znacznie wyraźniej widać, jakby to czerwone piksele się bardziej wypaliły. Szkoda, że do tego doszło, ale po tych kilku latach na każdym telewizorze mogą zadziać się różne usterki, więc mimo wszystko trochę ci posłużył. Fajnie, że chociaż z martwymi pikselami nie masz problemu. Do oglądania kanałów informacyjnych telewizor OLED się nie nadaje bo po pewnym czasie będą wypalenia.Podobne wypalenia będą po grafice jaskrawej grafice z kanału tvn dzień dobry tvn. Na czerwonym tle w tym wątku jest widoczne wypalenie grafiki ekranowej z kanału tvn - dzień dobry tvn.Użytkownicy telewizorów OLED powinni masowo wysyłać skargi do tvn i innych stacji telewizyjnych. Jaskrawe logo nie jest nikomu potrzebne, chyba że stacja telewizyjna ma cel , czyli niszczenie telewizorów OLED. Przykłady wypaleń jaskrawej oprawy graficznej i logo w linku nizej https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-programów-informacyjnych/page/14/#comments W tvn pracują ludzie którzy mają zerowe pojęcie na temat wypaleń w telewizorach OLED. W zagranicznych stacjach telewizyjnych pracownicy są zdecydowanie bardziej otwarci na skargi i propozycje od telewidzów.Przykład to nowy kanał MED.TV. Wysłałem tylko jedną wiadomość do stacji i kanał zmienił logo na półprzezroczyste.Na odpowiedz od stacji MED.TV czekałem tylko jeden dzień. Od TVN nie ma odpowiedzi . Dlaczego? widocznie dla tvn ilość skarg ma znaczenie.Na jedną wiadomość nikt nie będzie odpowiadał. Logo kanału w pierwszych dniach nadawania było takie jak na zdjęciu niżej Obecnie jest pólprzezroczyste Podejście do sprzętu elektronicznego jest inne niż w przyszłości. Użytkownicy telewizorów pozwalają aby stacja telewizyjna niszczyła ich telewizory OLED i nawet wpłacają na ten cel pieniądze , przykład do kanał republika , wpolsce24. Edytowane 20 Kwietnia przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 20 Kwietnia Na kanałach tvn 24 i tvn w czasie trwania programu dzień dobry tvn intensywność świecenia grafiki ekranowej jest bardzo duża .Nie polecam oglądania tvn 24 i programu dzień dobry tvn . Przykład wypaleń grafiki ekranowej z kanału tvn 24 i tvn - dzień dobry tvn. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 20 Kwietnia 16 godzin temu, Groszek napisał: @Rav-X, u mnie jeden z oledów to Panasonic FZ800. Gra już siódmy rok i nie jest oszczędzany - ma nalatane ponad 25tyś godzin. Obraz piękny, zero wypaleń, zero bad pixeli. Na chwilę obecną nie wyobrażam sobie innej technologii do oglądania niż oled/qd-oled. P.S. Jestem na tyle spokojny w temacie wypaleń, że ostatnio kupiłem dzieciakowi monitor komputerowy w technologii QD-OLED (obraz i hdr obłędny). Zobaczymy co młody człowiek z nim zrobi. Ma 3 lata gwarancji na wypalenia, ale u młodego łatwo miał nie będzie ze stałymi elementami. Jak się wypali to podrzucę zdjęcia do @grundig Piękny wynik masz na tym Panasonic'u, gratuluje i oby tak pozostało. Panasonic to chyba jedna już z nielicznych marek które robią porządny sprzęt RTV, zwłaszcza w kategorii premium. Podobno monitory OLED mają jakieś lepsze zabezpieczenia przed wypaleniem niż TV. Tu gościu robi test monitora Alienware OLED na wypalenie: LINK. @grundig czytałem kilka twoich tematów i wpisów, faktycznie temat wygląda kiepsko i absurdalnie, nikt nie powinien się takimi rzeczami przejmować. Co do tego mam dwa przemyślenia. Pierwsze to to, że wina leży bardziej po stronie producentów OLEDów niż kanałów TV. Drugie, że nadawcy mają na to wywalone, dla odbiorcy danego kanału mają rzucać się jaskrawe kolory, bo to przyciąga uwagę. Do tego zdaje się, że więcej na rynku jest LCD (i pochodnych) niż OLEDów, strzelam na oko 80% do 20%(?), więc jak to często bywa, dla mniejszości nikt nie musi się starać. Podejrzewam, że w każdych większych stacjach TV są ludzie którzy orientują się jak wygląda dany rynek sprzętu RTV w danym regionie i dostosowują się do tego (czasami za wolno). Możliwe, że zmiana logo też ich kosztuje (projekt, marketing) i stąd u niektórych opory. Oczywiście nie chcę tłumaczyć i bronić nadawców, ale myślę, że wina leży bardziej po stronie producentów TV i że po mimo fantastycznego obrazu udostępniają od lat niedopracowaną technologię OLED. Sam się podejmuję tego wyzwania i kupię OLEDa, jeżeli wytrzyma co najmniej 5 lat, to uznam to za wynik bardzo dobry i godny do wymiany w przyszłości na następnego OLEDa. Jeżeli się nie sprawdzi to wracam do QLEDa lub pójdę w kierunku miniLEDa. Szczerze nie bardzo chce mi się bawić w jakieś dodatkowe "szamańskie czary" nad OLEDem (poza tym co jest w instrukcji), żeby go uchronić przed wypaleniem, ja po prostu chcę normalnie korzystać z TV. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 20 Kwietnia Mam inne podejście do sprzętu elektronicznego.Przez cztery lata pracowałem w montowni telewizorów na stanowisku technik serwisu.Naprawiam telewizory to mój zawód. Kupno telewizora dla mnie inwestycja długoterminowa 15- 20 lat.Moja pierwsza plazma Panasonic ma przepracowane ponad 37000 godzin kupiona w 2011 roku działa bez usterki . Panasonic produkuje bardziej trwały sprzęt .Aby maksymalnie wydłużyć czas pracy trzeba skorzystać z dwóch sprawdzonych metod. Niektórzy twierdza że to gusła i zabobony . Jeśli chcesz to mogę napisać co trzeba zrobić.Wracają do logo to w przeszłości na hdforum brałem udział w podobnej akcji czyli wysyłanie skarg do nadawców w sprawie logo .Nie było jeszcze wtedy telewizorów OLED ale były telewizory PDP czyli plazmowe. Telewizory OLED są bardziej podatne na wypalenie niż PDP.W niektórych postach na hdforum można było przeczytać że przyszli posiadacze OLED powinni być wdzięczni że na większości polskich kanałów logo jest półprzezroczyste. Próba odblokowania wątku na hdforum to raczej ban.Wątek nie dobry dla sprzedawcy na tamtym forum. To będzie dobry cytat z hdforum...Bo sprzedawca ma zakaz mówienia o trwałych wypaleniach. https://hdtv.com.pl/threads/laczymy-sily-wypalone-logo-stacji-tv-wysylamy-prosby-do-nadawcow.94650/page-20 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 20 Kwietnia @grundig no naprawdę niezły przebieg tego Panasonica, jestem pod wrażeniem. Oczywiście, że życzyłbym sobie żeby tv wytrzymał z 15-20 lat, ale myślę, że w dzisiejszych czasach jest to już mało realne. Odnoszę wrażenie, ze sama technologia LCD i OLED nie jest stworzona do wieloletniej pracy. Momentami zastanawiam się czy projektor nie byłby lepszy od telewizora, ale tutaj może być problem oglądania w dzień. Jeżeli masz sprawdzone metody na wydłużenie żywotności OLEDa to chętnie je poznam, każda rada jest drogocenna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 20 Kwietnia Co zrobić aby uzyskać najlepsza możliwą jakość w telewizorze OLED. Po kupnie telewizora najczęściej nieświadomy użytkownik ustawia najwyższe parametry obrazu aby telewizor świecił bardzo jasno .To błąd.Potwierdzają to osoby z amerykańskiego forum którzy zajmują się zawodowo kalibracja obrazu w telewizorach .Podobnie było w telewizorach plazmowych, aby uzyskać lepszą jakość, czyli ostrość należy ustawić niższe wartości kontrastu ,jasności , ostrości. Jeśli nie musisz ustaw niższe wartości jasności i kontrastu czyli w połowie wartości.Po przepracowaniu 500 godzin , można ustawić wyższe wartości parametrów obrazu. Bardzo wysokie wartości parametrów obrazu to krótsze życie telewizora. W telewizorach OLED SONY odbywa się codzienna konserwacja panelu jest uruchamiana automatycznie, po około czterech godzinach od wyłączenia telewizora pilotem i trwa dziesięć minut.W telewizorach OLED PANASONIC konserwacja panelu odbywa się zaraz po wyłączeniu telewizora pilotem.Jest to widoczne np na mierniku poboru prądu który jest podłączony do telewizora.Telewizor pobiera więcej energii.Dłuższa konserwacja panelu w telewizorze OLED Sony po przepracowaniu 2000 godzin.W Panasonicu 1000-1500 godzin. Warto kupić listwę antyprzepięciowa z wyłącznikiem.Dlaczego?Najwięcej uszkodzeń sprzętu rtv jest w przypadku burzy.Można się o tym przekonać na forum elektroda.Wpisujemy w wyszukiwarce na forum ...PO BURZY.( Ogromna liczba uszkodzonego sprzętu po burzy). Aby zapobiec wyjmujemy wtyczkę z gniazdka od zasilania telewizora lub wyłączamy wyłącznik przy listwie .Najlepiej gdy będzie to firmowa dobra listwa. Pamiętamy też o odłączeniu anteny naziemnej i wyłączeniu innych urządzeń podłączonych do telewizora. Najlepiej wyłączać telewizor tylko wyłącznikiem sieciowym . W przypadku telewizora OLED Sony można tak zrobić rano np. gdy idziemy do pracy.W przypadku telewizora Panasonic jest to ułatwione bp konserwacja panelu odbywa się zaraz po wyłączeniu telewizora.Dłuższa konserwacja to komunikat na ekranie.W trybie standby czyli wyłączeniu pilotem telewizor pobiera energie i powoduje starzenie elementów.W czasie burzy telewizor wyłączony pilotem ulegnie uszkodzeniu gdy np w pobliżu uderzy piorun. W przeszłości wszystkie telewizory miały wyłącznik sieciowy.Nawet wtedy gdy były już telewizory CRT czyli kineskopowe z pilotem. Mój telewizor OLED wyłączam wyłącznikiem sieciowym po konserwacji panelu. Pozostałe telewizory plazmowe Panasonic wyłączam tylko wyłącznikiem sieciowym. Oczywiście możesz wyłączać telewizor tylko pilotem. Ustawić parametry obrazu według własnych oczekiwań.Konserwacja panelu odbywa się automatycznie gdy telewizor jest wyłączony pilotem. Kilka innych informacji np o poborze energii w moim 55 calowym telewizorze OLED Panasonic, tryb normalny. Parametry obrazu powyżej polowy wartości to pobór energii 65 WAT. Panasonic odznacza się bardzo małym zapotrzebowanie na energię, jak na OLED Już zeszłoroczne modele nas zadziwiły w kwestii poboru energii z gniazdka. Okazuje się, że Panasonic zdołał jeszcze bardziej ten aspekt pracy telewizora poprawić – telewizor w trybie SDR (zwyczajna telewizja, bajki, sport itp.) pobiera jedynie 90 W dla 60% jasności i niespełna 120 W dla pełnej jasności. W trybie HDR użycie znacznie bardziej oscyluje wokół 160 W, ale ani razu nie przekroczyło 170 W, zwykle trzymając się poniżej 140 W. To praktycznie 2x poniżej tego, czym producent „straszy” na etykiecie. https://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/panasonic-tx-55lz1000e-recenzja-test-opinia.html#8 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 21 Kwietnia Dzięki za rady. Na obecnym Samsungu stosuję profil "Filmmaker" i myślałem nad tym, żeby go ustawić też na nowym telewizorze. Profil ten powinien zmniejszyć wspomniane przez ciebie parametry. Co do burzy, jeżeli spodziewam się, że w danym dniu ma ona wystąpić to odłączam cały sprzęt RTV od prądu oraz antenę. Dodatkowo stosuję zasilacz awaryjny UPS, żeby zmniejszyć uszkodzenie zanikami prądu. Ostatnio nawet zainwestowałem w adapter gniazdkowy z ochroną przeciwprzepięciową (dokładnie coś takiego: LINK) żeby zabezpieczyć przed przepięciem z gniazdka, co głównie też ma chronić przed burzą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 21 Kwietnia W dniu 19.04.2025 o 17:23, Rav-X napisał: Szczerze, zakup telewizora OLED zaczyna mnie przerażać. Powiedzcie mi, jako użytkownicy telewizorów OLED, z doświadczeniem, jakie są wasze doświadczenia z tymi telewizorami? Czy mieliście do czynienia z wypaloną matrycą? Jeżeli tak to po jakim czasie do tego doszło? Czy faktycznie bawicie się w unikanie poszczególnych kanałów i innych tego typu zaleceń? Jakie jest wasze podejście do korzystania z tych telewizorów? Gdzieś na forach przeczytałem jeszcze dwie intrygujące informacje na temat matryc OLED, może mi wyjaśnicie i potwierdzicie czy to prawda czy fałsz: 1. Jak będę oglądał codziennie kanały informacyjne (np. TVN24 lub TVP) z paskami informacyjnymi po około 15 - 20min. to ekran OLED wypali się, pomimo tego, że będę oglądał w tych samych dniach inne materiały (filmy, sport, gry). 2. Na matrycach OLED częściej występują martwe piksele niż na LCD. Czy tv oledy są podatne na wypalenie - tak są. Czy producent ostrzega przed tym w gwarancji aby wymigać się od ewentualnej odpowiedzialności - tak ostrzega. Czy dzieje się to szybko - nie, zdecydowanie najczęściej po okresie 2 lat. Ad.1 - nikt wiarygodnie nie jest w stanie odpowiedzieć, nie ma takich konkretnie badań. Ad.2 - pierwsze słyszę Mój się nie wypalił, znajomym co mieli 3 inne i oglądali normalnie i owszem. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 21 Kwietnia 15 godzin temu, Rav-X napisał: Dzięki za rady. Na obecnym Samsungu stosuję profil "Filmmaker" i myślałem nad tym, żeby go ustawić też na nowym telewizorze. Profil ten powinien zmniejszyć wspomniane przez ciebie parametry. Co do burzy, jeżeli spodziewam się, że w danym dniu ma ona wystąpić to odłączam cały sprzęt RTV od prądu oraz antenę. Dodatkowo stosuję zasilacz awaryjny UPS, żeby zmniejszyć uszkodzenie zanikami prądu. Ostatnio nawet zainwestowałem w adapter gniazdkowy z ochroną przeciwprzepięciową (dokładnie coś takiego: LINK) żeby zabezpieczyć przed przepięciem z gniazdka, co głównie też ma chronić przed burzą. Ewidetnie jesteś typem unikającym/minalizujacym ryzoko. Możesz kupić oleda ale zadziałasz wtedy niejako wbrew sobie. Czy są jakieś konkretne powody, ze chce wybrać wieksze ryzyko ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 23 Kwietnia W dniu 21.04.2025 o 15:08, Xisiek napisał: Czy tv oledy są podatne na wypalenie - tak są. Czy producent ostrzega przed tym w gwarancji aby wymigać się od ewentualnej odpowiedzialności - tak ostrzega. Czy dzieje się to szybko - nie, zdecydowanie najczęściej po okresie 2 lat. Ad.1 - nikt wiarygodnie nie jest w stanie odpowiedzieć, nie ma takich konkretnie badań. Ad.2 - pierwsze słyszę Mój się nie wypalił, znajomym co mieli 3 inne i oglądali normalnie i owszem. Tak, o wypaleniach już wcześniej czytałem, że to jest stały element tych matryc. Widziałem też takie "ostrzeżenia" z kilku instrukcji telewizorów. Bardziej mnie ciekawiło jak to wygląda z praktycznego punktu użytkowników tych telewizorów, jak bardzo starali się uniknąć tego wypalenia, i po jakim czasie się ono pojawiło, żeby ocenić statystycznie ile czasu mogą działać bez wypalenia, na jak długo wytrzymują. Co do punktów 1 i 2, wyczytałem je po kilku forach i reddicie. Zaciekawił mnie zwłaszcza pierwszy punkt, ponieważ wygląda to tak, że miałbym oglądać 15 min wiadomości, powiedzmy TVN24, później miałbym oglądać inne materiały (filmy, programy, gry), i tak przez kilkanaście/dziesiąt/set dni i najbardziej wypaliłyby się te paski z TVN24 (czy też z innych kanałów info), ale już te elementy z innych oglądanych materiałów już niekoniecznie. Wydaje się to dość dziwne. W dniu 21.04.2025 o 17:44, Xisiek napisał: Ewidetnie jesteś typem unikającym/minalizujacym ryzoko. Możesz kupić oleda ale zadziałasz wtedy niejako wbrew sobie. Czy są jakieś konkretne powody, ze chce wybrać wieksze ryzyko ? Kurczę, tu w trafiłeś na 100%. Masz rację bardzo lubię unikać i minimalizować ryzyko, ale też lubię czasami na przekór sobie i z małą adrenaliną podjąć ryzyko, że jakoś się uda. Co do tej decyzji, to już od kilku lat czytam jak wiele osób i recenzentów zachwala jakość obrazu w telewizorach OLED, przez to trochę mi się marzył taki TV. A że obecnie nadarzyła się okazja na zmianę telewizora to się uparłem, że chcę konkretnie kupić OLEDa. Dlatego też przed zakupem chciałem poznać jak najwięcej opinii, zwłaszcza tych na temat wrażliwych punków tej technologii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 614 Napisano 23 Kwietnia Do oglądania kanałów informacyjnych można kupić mały tani telewizor lcd . Proste rozwiązanie i skuteczne . Na forum HDTV Polska są takie przykłady.Zdjęcie z linku niżej Do oglądania filmów, transmisji sportowych wykorzystać OLED.Szkoda telewizora OLED do oglądania kanałów informacyjnych. https://hdtvpolska.com/forum/topic/43329-przebarwieniawypalenia-ma-matrycy-oled-co-w-związku-z-tym/page/14/#comments 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yatzeque 4 Napisano 24 Kwietnia W dniu 19.04.2025 o 17:23, Rav-X napisał: Przymierzam się do zakupu pierwszego telewizora OLED w życiu i oczywiście naczytałem się różnych testów, opinii, recenzji i jak zwykle kończy się to jednym wielkim "mętlikiem" w myślach co do decyzji i wyboru w tym wypadku telewizora OLED. i to chyba największy błąd, który nieświadomie popełniłeś, wg mnie... mam podobne jak Ty podejście, wole sprawdzić, poczytać. No i ...Pół roku przymierzałem się do zakupu tv. tutaj, tak jak ze wszystkim w życiu, co osoba to każdy ma swoją opinię. Gdyby wczytać się we wszystko, to każda technologia ma kilka wad i nie ma idealnego rozwiązania i w pewnym sensie musisz wybrać " mniejsze zło". bierz OLED tylko nie oglądaj tylko bez przesady kanałów informacyjnych. A za 5 lat i tak będzie trzeba kupić nowy tv, bo technologia idzie naprzód... 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 745 Napisano 24 Kwietnia 3 godziny temu, yatzeque napisał: bierz OLED tylko nie oglądaj tylko bez przesady kanałów informacyjnych. A za 5 lat i tak będzie trzeba kupić nowy tv, bo technologia idzie naprzód... Trochę, albo więcej niż trochę, jednak nie poszła przez ostatnie 5 lat. Dopiero teraz zrobił się lekki ruch w interesie jak Samsung wszedł na rynek ze swoimi panelami/tv QD OLED. Co jednak nie zmienia faktu, ze cześć osób wręcz zgłasza, ze stare modele obrazowo wcale nie wypadają gorzej od obecnie oferowanych (średnia półka, a i w najwyższych poza wyższa max jasnością - b.istotne przy HDR)są kosmetyczne. 23 godziny temu, Rav-X napisał: Tak, o wypaleniach już wcześniej czytałem, że to jest stały element tych matryc. Widziałem też takie "ostrzeżenia" z kilku instrukcji telewizorów. Bardziej mnie ciekawiło jak to wygląda z praktycznego punktu użytkowników tych telewizorów, jak bardzo starali się uniknąć tego wypalenia, i po jakim czasie się ono pojawiło, żeby ocenić statystycznie ile czasu mogą działać bez wypalenia, na jak długo wytrzymują. Co do punktów 1 i 2, wyczytałem je po kilku forach i reddicie. Zaciekawił mnie zwłaszcza pierwszy punkt, ponieważ wygląda to tak, że miałbym oglądać 15 min wiadomości, powiedzmy TVN24, później miałbym oglądać inne materiały (filmy, programy, gry), i tak przez kilkanaście/dziesiąt/set dni i najbardziej wypaliłyby się te paski z TVN24 (czy też z innych kanałów info), ale już te elementy z innych oglądanych materiałów już niekoniecznie. Wydaje się to dość dziwne. Kurczę, tu w trafiłeś na 100%. Masz rację bardzo lubię unikać i minimalizować ryzyko, ale też lubię czasami na przekór sobie i z małą adrenaliną podjąć ryzyko, że jakoś się uda. Co do tej decyzji, to już od kilku lat czytam jak wiele osób i recenzentów zachwala jakość obrazu w telewizorach OLED, przez to trochę mi się marzył taki TV. A że obecnie nadarzyła się okazja na zmianę telewizora to się uparłem, że chcę konkretnie kupić OLEDa. Dlatego też przed zakupem chciałem poznać jak najwięcej opinii, zwłaszcza tych na temat wrażliwych punków tej technologii. Coś Ci szczerze podpowiem, hype w necie na oledy, był w dużej mierze opłacany. Trochę tak jak hype na słuchawki planarne (imho b.przeciętne). Oled to super tv pod warunkiem, ze podasz mu bardzo dobry/gesty sygnał i oglądasz w warunkach przyciemnionego otoczenia (bez dużej ilości słońca). Dużo bardziej uniwersalny jest dobry led (ale w podobnej cenie do oleda) - daje czadu tak w jasnym salonie jak i wieczorem (choć wówczas niekoniecznie w HDR). Ale z drugiej strony jak oglądasz pod dużym katem to już oled praktycznie nie ma konkurencji. Konkluzja - wsio ma swoje plusy i minusy, nie ma tv idealnego i musisz być tego świadomy. Najwyższa jakość obrazu oleda to delikatnie mówią półprawda, a mówiąc wprost największa morska legenda internetu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 24 Kwietnia Wiele się nie zmieniło, w tym roku, co jestem w szoku, mój 5 letni Sony XH9505 po 4 latach dostał dostęp do Bravia Core 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rav-X 3 Napisano 24 Kwietnia @yatzeque @Xisiek Największy problem w tym, że przy OLEDzie z góry wiesz, że ma ograniczoną żywotność i na pewno przyjdzie ten moment, że nie będzie działał jak po wyjęciu z pudełka. Przy LCD problemy są łatwe do zaakceptowania, no i nikt nie mówi, że na pewno po jakimś czasie przestanie działać, albo będzie miał gorszy obraz, no i nie trzeba "cudować" żeby dbać jakoś specjalnie o matrycę. Domyślam się, że po części to taki internetowy hype, a obraz najlepiej wygląda w trybie sklepowym z wysokiej jakości demo. @krzysiojaworzno tutaj bardziej rozchodzi się o zmiany, a bardziej o rozwój matryc OLED na przestrzeni lat. Zamówiłem już LG OLED 55" B4, jutro będę montował i przez weekend będę miał niezłą zabawę. Zobaczymy jak to będzie, ten telewizor będzie przecierał szlaki dla decyzji w przyszłości co do zakupu TV. Postaram się zdać małą relację jak to wygląda z mojego punktu widzenia. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 186 Napisano 24 Kwietnia Przyszłość to raczej microLED przy akceptowalnych cenach, wtedy już o OLEDach nikt nie będzie pamiętał 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach