Skocz do zawartości
Gmeru

Test Sony Bravia 9 - król telewizorów Mini LED 2024 roku z niesamowitą jasnością HDR!

Rekomendowane odpowiedzi

Test Sony Bravia 9 - król telewizorów Mini LED 2024 roku z niesamowitą jasnością HDR!

Sony to prawdopodobnie jedyny producent, przy którym wyraźnie czuć bogatą historię marki. Podczas gdy wszyscy inni czołowi gracze prześcigają się, czy to cyferkami w specyfikacji, czy też ceną, ten japoński producent przygląda się z boku i powoli udoskonala swoje urządzenia. I takie nastawienie pozwoliło od lat dzierżyć koronę najlepszego obrazu pośród producentów telewizorów. Zeszłoroczny model OLED A95L w taki sposób zdeklasował konkurencję, że Sony zdecydowało się nie wypuszczać następcy króla ekranów i pozostać w jego blasku chwały jeszcze przez jakiś czas. Nie oznacza to jednak, że przez ten czas firma próżnowała. Co to, to nie. Okazało się, że pracowała nad kompletną przebudową swoich najwyższych modeli telewizorów, ale opartych o zaawansowane podświetlenie Mini LED. Skutkiem tego jest pojawienie się omawianej dziś Bravii 9. Jeśli, tak jak my, pamiętacie premierę legendarnego już Sony ZD9, to chcielibyśmy poinformować o fakcie jeszcze większej ekscytacji. Co ciekawe, producent nie mówi tego wprost, ale w tym roku zupełnie przemodelował podświetlenie. Co dokładnie to oznacza? Mianowicie, dotychczas diody Mini LED przygaszały się i gasły w sposób zero-jedynkowy. Teraz posiadają trzystopniową regulację mocy świetlenia, co pozwala na jeszcze lepsze zarządzanie kontrastem i czernią, a co za tym idzie – głębią obrazu. Już teraz możemy powiedzieć, że Bravia 9 skradła nasze serce i pod pewnymi względami jest najlepszym telewizorem, który testowaliśmy od dawna. Zapraszamy na test Sony Bravia 9!

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tego nie wiemy bo najdroższy HIsense to 8999 zł za 75" U8NQ. Gdyby kosztował dwa razy tyle to może i by był podobny. Tego się nie dowiemy. Hisense nie ma mini leda z tak drogiej półki w ofercie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do Admina  , czy podczas kalibracji podłącza się kabel do telewizora ? Pytam bo planuje po zakupie kalibrację , a telewizor  ma wisieć na ścianie i z podłączeniem może być problem ( zdejmowanie ze ściany itp ) . Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można tak powiedziec. Jest najwyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za rok pewnie już nie będzie dostępny. 

2 godziny temu, Gmeru napisał:

Mam ZF9, więc mam pytanie. Ponad 1100 nitów średniej HDR w ZF9, a 1800 nitów średniej HDR w Bravia 9. Czy to czyni aż tak wielką różnicę?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fiu, fiu ~ 2000 nitów w normalnym użyciu i 3000 nit na L20, prawdziwy flagowiec  👍

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 21.10.2024 o 15:52, Gmeru napisał:

Jeszcze mam pytanie. Czy wyniki kontrastu i hdr były mierzone przy lokalnym wygaszaniu ustawionym na "wysokie", czy "średnie"? Czy ustawienie "wysokie" jest polecane do tego telewizora? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.12.2024 o 19:27, conker9 napisał:

Jeszcze mam pytanie. Czy wyniki kontrastu i hdr były mierzone przy lokalnym wygaszaniu ustawionym na "wysokie", czy "średnie"? Czy ustawienie "wysokie" jest polecane do tego telewizora? 

Czekam niecierpliwie na odpowiedź...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spoiler
Spoiler

Dzień dobry, telewizor po miesiącu posiada takie cuda . Czy to awaria czy ten typ tak ma ? 

IMG_0688.jpeg

IMG_0689.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak bardzo jest prawdopodobne, że 65-calowa wersja zejdzie poniżej 10 tys. w tym kwartale?

Edytowane przez Buhaj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.12.2024 o 08:07, Brzoza1964 napisał:
  Ukryj zawartość
  Pokaż ukrytą zawartość

Dzień dobry, telewizor po miesiącu posiada takie cuda . Czy to awaria czy ten typ tak ma ? 

IMG_0688.jpeg

IMG_0689.jpeg

Cześć wszystkim, telewizor wymieniony na nowy w ramach gwarancji ,ale po miesiącu używania znowu podobne kwiatki wyszły na ekranie . Ten typ tak ma , czy to wada fabryczna ? Ktoś miał podobne problemy ? Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest absolutny skandal aby we flagowcow takie szmaty wychodziły. Sony powinno przeprosić i czym prędzej przysłać nowy/sprawdzony tv bez takich syfow.

PS. To w ogóle wyglada jakby ktoś ścisnął matryce zbyt mocno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Co ciekawe model 65 calowy pojawił się wreszcie w dystrybucji poza Sony Center, w Media Expert i Euro.

Widać, że Sony powoi zaczyna się przygotowywać i robić miejsca w magazynach na modele z rocznika 2025.

Na razie Bravia 9 65 cali jest za tę samą cenę co u Sony czyli 12 999.
Ale w tych sieciach większa szansa na zejście z ceny oraz  dodatkowe promocje jak 50 zł za każde wydane 500 czy opłacenie rat przez sklep. Nie mówiąc już o tym, że Sony nie ma rat 0% a te sklepy tak.

Nie powiem, że teraz mam jeszcze większą zagwozdkę czy brać Bravie 7 czy 9 aby zastąpiły mojego kupionego w 2018 roku "kultowego" KD-55XF9005.

Nie pomogły przecieki o RGB Mini Led, gdzie niestety dopiero w 2026 coś dostaniemy.

Edytowane przez Bushiken

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 1000 zł taniej, można mieć flagowego OLEDa od LG serii G w 65 calach, i nie wiem co taką ceną za LEDa chce osiągnąć Sony

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy czytałeś test Bravia 9?
Czernie i kontrast są już praktycznie jak w Oledzie, w 2 na 4 scenach testowych kontrast jest nieskończony jak w Oledzie.
A jak z jasnością w tym  LG tak wysoka jak w Bravia 9? Akurat testów na portalu nie ma stąd moje pytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LED nigdy nie da kontrastu i czerni OLEDa, to jest niemożliwe. Zbliżyć się może Micro LED, ale patrząc po cenach na przestrzeni kilku lat, to jest to też niemożliwe. Na logike, jak kilka tysięcy stref wygaszania, może dać czerń na poziomie wszyskich stref wygaszania w OLEDzie, gdzie jest to mniej więcej kilka milionów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.03.2025 o 12:37, Brzoza1964 napisał:

Cześć wszystkim, telewizor wymieniony na nowy w ramach gwarancji ,ale po miesiącu używania znowu podobne kwiatki wyszły na ekranie . Ten typ tak ma , czy to wada fabryczna ? Ktoś miał podobne problemy ? Pozdrawiam 

Cześć. 75 cali, TV ma półtora miesiąca i mam to samo na ekranie. Jak wglądał u Ciebie proces reklamacyjny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
28 minut temu, zlaty bazant napisał:

Cześć. 75 cali, TV ma półtora miesiąca i mam to samo na ekranie. Jak wglądał u Ciebie proces reklamacyjny?

Cześć, zadzwoniłem do serwisu Sony , przyjechali panowie ,zrobili zdjęcia i kazali czekać na decyzję centrali . Przyznano mi rację ,i wymieniono telewizor na nowy . Czas operacji od zgłoszenia około miesiąca. Teraz znowu mam podobną wadę 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepszy LED w historii i takie kwiatki, jeszcze w Sony. Rozumiem jakby to był TCL albo Hisense, ale Sony? jak dla mnie są skończeni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi