Skocz do zawartości
doktor kidler

Jaki tv wybrać do 10-13000 Oled czy Miniled 77-85"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich i proszę o pomoc w wyborze tv. Ostatni tv wybierałem 11 lat temu ale w tym czasie miałem zakupiony Sony KDL-55W807A a obecnie posiadam Sony KD-55XF8096 który dostałem w ramach wymiany po awarii pierwszego tv, 3 miesiące przed końcem gwarancji. Ponieważ telewizor który mają rodzice zaczął powoli gubić kolory postanowiłem oddać rodzicom mój a ja sprawiłbym sobie nowy. Problem jest taki, że używamy telewizor intensywnie i obecny ma ponad 24000 godzin pracy w ramach gwarancji mogłem otrzymać jedynie taki model albo iść do sądu więc wziąłem co było. Pierwszym problemem jest czy przy tak intensywnym użytkowaniu można myśleć o Oledzie czy jednak iść w kierunku Miniled. kolejną sprawą jest to, że na pewno minimum to 75-77" a żona patrząc na profesjonalnie przygotowany karton imitujący TV stwierdziła że obawia się rozmiaru 85". Oczywiście w przypadku gdyby w grę wchodził Oled to ze względu na cenę to tylko 77".

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne  przy 55" na wysokości boków tv więc pod niewielkim kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju okno dwuskrzydłowe po prawej stronie na wysokości głów oglądających tv ale w oknie są żaluzje 
7. Jaki masz obecnie telewizor KD-55XF8096
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) Canal + 4K, Netflix i inne platformy
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora jw i kino domowe Marantz
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor 8-16
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą  
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej   niestety różnie, ale dość często TVN24 ale po 2-3 godzin niekoniecznie w ciągu
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora   platformy z filmami
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie  nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień   i tak i tak
17. Preferencje co do wielkości  77-85"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? 
19. Preferencje co do marki   zawsze miałem tv Sony ale nie wykluczam niczego jeżeli będzie odpowiednio lepszy za podobne pieniądze
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup  10-13000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu  nie wiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam.

Jeśli oglądasz kanał  tvn  24 to  najlepiej kupić mini led.Wypalenia  pasków informacyjnych  w OLED  będą na pewno. Naprawiam telewizory( mam praktyczna wiedze na ten temat). Założyłem  na forum wątek który dotyczy wypaleń w telewizorach OLED.Watek ma przyczynić sie aby na możliwe największej liczbie kanałów telewizyjnych  logo było możliwie najbardziej przezroczyste.Cztery lata pracowałem w fabryce telewizorów. Mam OLED Panasonica ale kanałów informacyjnych i telewizji śniadaniowej nie oglądam.Telewizor wykorzystuje do  oglądania filmów z netflixa,  meczy piłkarskich z Canal+.

Na  forum są testy telewizorów. Wybrałbym  75  calowy  mini led Sony  lub Panasonic

https://hdtvpolska.com/telewizory-2024-sony-bravia-7-mini-led-test-recenzja-opinie-czy-warto-kupic/

https://sklep.panasonic.pl/telewizory/?_rozmiar_ekranu=75-2

Panasonic jest tańszy.Polecam Panasonica.

https://sklep.panasonic.pl/panasonic-tv-75w95a-telewizor-mini-led-4k-hdr-z-innowacyjnym-systemem-premium-fire-tv-75-dvb-t2-hevc-hcx-pro-ai-mkii-dolby-atmos-funkcja-auto-ai/

Link do mojego wątku który dotyczy wypaleń w OLED.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-programów-informacyjnych/page/10/

Stacje telewizyjne  znają problem  wypaleń w telewizorach OLED ale nie dla każdej stacji telewizyjnej  telewidz jest ważny.

Bardzo dużo stacji zmieniło logo na  bardzo półprzezroczyste np BBC EARTH.

Odpowiedz od BBC.

Drogi Widzu,

Dziękujemy za skontaktowanie się z BBC Studios w Polsce.

Dziękujemy za zgłoszenie dotyczące logo BBC Earth. Jego nieprzezroczystość została ostatnio zmniejszona o 50%. Zmiana powinna być już widoczna na ekranach telewizorów. Mamy nadzieję, że rezultat jest zadowalający.

Więcej informacji na temat rozpatrywania zgłoszeń do BBC, można znaleźć tutaj.

Z najlepszymi życzeniami,

BBC Studios.

Edytowane przez grundig
  • Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdety..

Kupując Oled-a nie musisz się o nic martwić - byleby tv był podłączony non stop do prądu

Tv sam robi co ma robić a Ty tylko oglądasz i się cieszysz -- ba możesz nawet oglądać wymieniony wyżej kanał :) 

Gdyby się wypalały firma nie dawała by ot tak 5 lat gwarancji i nie szła by tylko w technologię Oled ....

• Plusik 1
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Absolutnie zgadzam sięz @Eleonor wypalenia, w obecnych czasach, są rzadkie i trzeba bardzo chcieć i się starać :)

• Plusik 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie mam pytanie Co będzie lepsze oled panasa LZ 1000 czy nowy mini led od panasa W95 A mam dx900 Oglądam tylko filmy i trochę programów z Canal+ Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uwielbiam ten poziom autorytarnych stwierdzeń, no szacun 🥳👍 „oled się już dziś nie wypala”. Bardzo boleje nad tym faktem, ze tylko jakoś zapomnieli o tym sami producenci telewizorów i ciagle piszą o tym w swoich dokumentach gwarancyjnych - retencja obrazu się to zwie i gwarancja tego nie obejmuje. Może któryś z naszych expertuff  powinien dać im znaka ? 😂

6 godzin temu, doktor kidler napisał:

Pierwszym problemem jest czy przy tak intensywnym użytkowaniu można myśleć o Oledzie czy jednak iść w kierunku Miniled. kolejną sprawą jest to, że na pewno minimum to 75-77" a żona patrząc na profesjonalnie przygotowany karton imitujący TV stwierdziła że obawia się rozmiaru 85". Oczywiście w przypadku gdyby w grę wchodził Oled to ze względu na cenę to tylko 77".

Przy intensywnym oglądaniu kanałów info oleda na bank wypalisz,  pytanie nie czy a  raczej kiedy. A dwa, jeżeli macie z żona dobry wzrok to z 3 m na 77 calach już będzie widać niedoskonałości obrazu, szczególnie ze zwykłej tv czy bardziej skompresowanych materiałach VOD

Tu oled daje gorszy obraz od lcd - dodajmy lcd z wysokiej półki.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Xisiek napisał:

Uwielbiam ten poziom autorytarnych stwierdzeń, no szacun 🥳👍 „oled się już dziś nie wypala”. Bardzo boleje nad tym faktem, ze tylko jakoś zapomnieli o tym sami producenci telewizorów i ciagle piszą o tym w swoich dokumentach gwarancyjnych - retencja obrazu się to zwie i gwarancja tego nie obejmuje. Może któryś z naszych expertuff  powinien dać im znaka ? 😂

Przy intensywnym oglądaniu kanałów info oleda na bank wypalisz,  pytanie nie czy a  raczej kiedy. A dwa, jeżeli macie z żona dobry wzrok to z 3 m na 77 calach już będzie widać niedoskonałości obrazu, szczególnie ze zwykłej tv czy bardziej skompresowanych materiałach VOD

Tu oled daje gorszy obraz od lcd - dodajmy lcd z wysokiej półki.

Ja też miałem problem z wyborem pomiedzy Oledem i Miniled i mimo, że obraz na Oledzie wydawał mi się o niebo lepszy to wybrałem Minileda. I teraz z perspektywy czasu nie żałuję mojego wyboru. Jeśli oglądasz dużo filmów (głównie) a w szczególności wieczorem lub nocą to Oled jest bezkonkurencyjny, ale jeśli to ma być TV do wszystkiego to lepiej iść na pewne kompromisy i brać minileda. Do czerni i kontrastu w miniled idzie sie przyzwyczaić a różnica to już nie jest taka przepaść jak w porównaniu do zwykłego leda.

Za to rozmiar 75 czy 77 na pewno robi robotę. Przesiadłem się z 55 na 75 i już bym się nie cofnął z rozmiarem.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, franus122 napisał:

Witam Panowie mam pytanie Co będzie lepsze oled panasa LZ 1000 czy nowy mini led od panasa W95 A mam dx900 Oglądam tylko filmy i trochę programów z Canal+ Pozdrawiam 

LZ 1000 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze zobaczę w sklepie ale jeżeli nie będę w stanie przekonać żony odnośnie programów informacyjnych to chyba pójdę w kierunku Minileda. A czy sam przebieg TV na poziomie 24000godzin w 6 lat nie byłaby problemem gdyby żona dała się przekonać? Odnośnie modelu TV Miniled padła jedynie propozycja Sony serii 7 i Panasonic TV-75W95A ale ten drugi tylko na stronie producenta i w jednym sklepie internetowym bez możliwości oględzin na żywo. Co prawda Panasonic jest tańszy ale jak z jakością. 

15 godzin temu, Xisiek napisał:

Co oznacza zwykła TV, a wzrok niestety już nie ten.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panasonic TV-75W95A   to  najlepszy  mini led Panasonica.Jeśli oglądasz kanały  informacyjne  to wybrałbym ten model.Nie ma żadnego ryzyka  bo kupujesz  w oficjalnym sklepie Panasonica. Gdybyś nie oglądał kanałów informacyjnych to najlepszym wyborem  jest OLED.Nie ma nic lepszego od tego typu  telewizora .

WRACAJĄ do wypalania do każdy producent  o tym informuje w instrukcji telewizora.Przykład  , cytat z instrukcji najnowszego modelu telewizora OLED LG.

OLED LG

Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych
do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy
OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który
może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli
OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim
uchronić.

Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne

wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na

ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED.

Obrazy mogące spowodować
utrwalenie obrazu
• Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie
ekranu.
• Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9.
• Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału,
logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp.

cytat z instrukcji OLED Philips.

Cytat z instrukcji telewizora OLED PHILIPS

Ważna uwaga dotycząca ochrony telewizora OLED
Technologia Organic LED (OLED) może zachowywać
pozostałości obrazu na ekranie (ze względu na
właściwości materiału) wtedy, gdy ten sam obraz jest
stale wyświetlany przez dłuższy czas lub gdy
wielokrotnie wyświetlany jest ten sam obraz. Dlatego
zaleca się ścisłe przestrzeganie instrukcji obsługi
telewizora OLED:
• Nie należy wyświetlać żadnego statycznego obrazu
w sposób ciągły ani nie wyświetlać tego samego
obrazu przez ponad 10 minut.

Należy unikać wyświetlania wideo w jasnych
kolorach (łącznie z białym), wyświetlania tekstu,
zegarów lub logo na wszystkich częściach ekranu.

=====================

Nawet najdroższe telewizory OLED  czyli Bang & Olufsen    za  ponad  25  tysięcy dolarów też się  wypalą jeśli będą  oglądane kanały informacyjne.

ba5439038ed15.jpg&key=e9b1cdeea6c1117833

16 godzin temu, franus122 napisał:

Najlepszy  jest OLED Panasonic LZ 1000.Zdecydowanie polecam.

https://hdtvpolska.com/telewizory-telewizor-oled-panasonic-65-cali-lz1000-promocja-promocje-media-expert-raty-0-gratis/

==============================

LG OLED C3 CZYLI NAJNOWSZY MODEL NA TEN ROK.Cytat z instrukcji telewizora i link do instrukcji.

file:///C:/Users/hp/Downloads/POL.pdf

W przeciwieństwie do standardowych odbiorników LED/LCD każdy piksel
obrazu generowanego przez telewizory OLED świeci, dzięki czemu można
uzyskać idealną czerń i ostrość.
Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych
do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy
OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który
może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli
OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim
uchronić, nawet w przypadku używania zalecanych trybów obrazu, które je
minimalizują.
Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne
wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na
ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED.
Niniejszy produkt jest wyposażony w funkcję ochrony ekranu. Należy unikać
wyświetlania obrazów, które mogą spowodować ich utrwalenie i przestrzegać
poniższych zaleceń.
Obrazy mogące spowodować
utrwalenie obrazu
• Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie
ekranu.
• Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9.
• Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału,
logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp.
• Inne nieruchome obrazy lub obrazy wyświetlane wielokrotnie.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, doktor kidler napisał:

Jeszcze zobaczę w sklepie ale jeżeli nie będę w stanie przekonać żony odnośnie programów informacyjnych to chyba pójdę w kierunku Minileda. A czy sam przebieg TV na poziomie 24000godzin w 6 lat nie byłaby problemem gdyby żona dała się przekonać? Odnośnie modelu TV Miniled padła jedynie propozycja Sony serii 7 i Panasonic TV-75W95A ale ten drugi tylko na stronie producenta i w jednym sklepie internetowym bez możliwości oględzin na żywo. Co prawda Panasonic jest tańszy ale jak z jakością. 

Co oznacza zwykła TV, a wzrok niestety już nie ten.

Kolego powiem ci tak Mam panasa dx900 58 cali i wtedy dałem za ten tv 10000 nie żałuję wydanych pieniędzy na ten tv Obraz na tym tv to jest bajka a to tylko lcd bo jest skalibrowany Sony 7 ma swoje wady zanim się zdecydujesz to poczytaj o tym tv Ja oglądam z 2.5 metra i chce 65 cali kupić bo 75 będzie za duży Ma już 61 na karku i okulary się nosi na nosie A ten panas to tv premium tez o nim czytałem i poczekam na 65 cali i na pewno obraz będzie miał lepszy jak ten sony Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byliśmy w sklepie i oczywiście oled jest super i żona stwierdziła, że postara się ograniczyć programy informacyjne i oglądaliśmy też Oledy jak i MIniledy ale po przeczytaniu zacytowanej instrukcji obsługi to wychodzi, że oglądanie jakichkolwiek programów z logo po jakimś czasie doprowadzi do wypalenia. bo wychodzi że nie tylko długość jak i częstotliwość ich oglądania może rodzić problem. Co do Panasonica to bez obejrzenia jak gra nie kupię tv. 

Z ciekawostek dodam, że byliśmy w Sony Centre w Libero w Katowicach i przed wizytą nie wiedziałem, że Sony obniżyło cenę na XR-77A80L | OLED z 17999 na 14999 a w sklepie byli w trakcie zmiany cen i na ten akurat tv była już powieszona nowa obniżona cena ale sprzedawca ściemnił, że cena była stara a aktualna to 17999 i o takiej cenie rozmawialiśmy a z ekspozycji zdjął tą która obecnie jest aktualna coś strasznego.

21 godzin temu, franus122 napisał:

A ten panas to tv premium tez o nim czytałem i poczekam na 65 cali i na pewno obraz będzie miał lepszy jak ten sony Pozdrawiam

Nie wiem na podstawie czego stwierdzasz, że na pewno obraz będzie lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na większości kanałów telewizyjnych nadawanych w Polsce logo   i oznaczenia wiekowe  są półprzezroczyste    czyli  np TVP 1 HD,TVP 2 HD  , TVP HD,TVP DOKUMENT,TVP KULTURA,TVP KOBIETA,TVP SPORT,TVP HISTORIA,TVP NAUKA,TVP ROZRYWKA, TVP SERIALE,POLSAT,SUPER POLSAT,wszystkie pozostałe kanały polsatu.HBO,tvn,tvn7,tv4,stopklatka,tv6,wp, RED CARPET, ANTENA.HD. VidocTv, wszystkie canal+,kino polska,13 ulica, BBC EARTH BBC BRIT,BBC FIRST,CBS REALITY,HISTORY POLAND ,HISTORY ,HISTORY 2, FOOD NETWORK POLSKA,Paramount Network Polska,Discovery,National Geographic  wszystkie kanały.Półprzezroczyste  logo nie wypali się na ekranie telewizora OLED.

Największe  zagrożenie  wypaleniem  logo , pasków informacyjnych oznaczeń wiekowych to kanały informacyjne  czyli np tvn 24.  logo jest bardzo jaskrawe, paski 100 % nieprzezroczyste, 100% nieprzezroczyste  oznaczenia wiekowe.Komunikat na żywo 100 % nieprzezroczysty.

Do  oglądania kanałów informacyjnych proponuje kupić najtańszy LCD . Do oglądania filmów i  kanałów telewizyjnych z półprzezroczystym logo najlepszy jest OLED PANASONIC.Mam  tej marki telewizor, działa od  5 lat bez usterki

Drugim bardzo dużym zagrożeniem  uszkodzenia  ekranu  czy wypalenia  jest   oprawa graficzna telewizji śniadaniowej  czyli   tvn- dzień dobry tvn, tvp 2 - pytanie na śniadanie. Bardzo jaskrawa  niepotrzebna oprawa graficzna niszczy telewizory OLED.

Drugim bardzo dużym zagrożeniem  uszkodzenia  ekranu  czyli wypalenia  jest   oprawa graficzna telewizji śniadaniowej  ,   tvn- dzień dobry tvn, tvp 2 - pytanie na śniadanie. Bardzo jaskrawa  niepotrzebna oprawa graficzna niszczy telewizory OLED.

Edytowane przez grundig
  • Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
4 godziny temu, doktor kidler napisał:

Byliśmy w sklepie i oczywiście oled jest super i żona stwierdziła, że postara się ograniczyć programy informacyjne i oglądaliśmy też Oledy jak i MIniledy ale po przeczytaniu zacytowanej instrukcji obsługi to wychodzi, że oglądanie jakichkolwiek programów z logo po jakimś czasie doprowadzi do wypalenia. bo wychodzi że nie tylko długość jak i częstotliwość ich oglądania może rodzić problem. Co do Panasonica to bez obejrzenia jak gra nie kupię tv. 

(…)

A czy przypadkiem jak oglądałeś oledy w sklepie to nie były na nich wyświetlane materiały demo? Np. duże, kontrastowe, syntetyczne obrazy?

Panasonic jest taki wyjątkowy, bo w wysokich modelach lcd i wszystkich oledach oferuje unikalna na tle rynku jakość i dostrojenie obrazu prosto z pudła. I choć na papierze nigdy nie wypada jako naj/naj, to na żywo, w domu naprawdę daje więcej klasowego obrazu niż wyhajpowane marki i niż wynika z „papierów”.

Zwykla tv wygląd na oledzie, tak sobie. Ten rodzaj wyświetlacza błyszczy im wyższy bitrate mu podasz, czyli najlepiej 4K UHD, ale na płycie. Ja bym go porównał do super sportowych aut, za[beeep]ioza na torze i gładkich asfaltach, im bardziej wyboiście i im starszy właściciel tym bardziej trzeźwa ocena i zachwytów jakby mniej 👌

Osobiscie poczekałbym na serie 9- flagowa od Sony. Będzie pewno mocno drogo, ale przy ostrej negocjacji ceny może byś w 75 calach do tych okolic 15 tys. dotarł.

Edytowane przez Xisiek
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety już się pojawiła seria 9 w 75" ale cena totalnie zaporowa bo 18999, więc raczej do tych 15k raczej szybko nie zejdą z ceną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O widzisz. Oficjalnie nie zejdą szybko, tak jest, dlatego napisałem Ci, ze musiałbyś ostro negocjować (najlepiej w kilku sklepach) bezpośrednio :) Na nowościach jest ogromny narzut - zawsze, maja z czego schodzić. 

W dniu 20.08.2024 o 10:29, slawkor napisał:

Ja też miałem problem z wyborem pomiedzy Oledem i Miniled i mimo, że obraz na Oledzie wydawał mi się o niebo lepszy to wybrałem Minileda. I teraz z perspektywy czasu nie żałuję mojego wyboru. Jeśli oglądasz dużo filmów (głównie) a w szczególności wieczorem lub nocą to Oled jest bezkonkurencyjny, ale jeśli to ma być TV do wszystkiego to lepiej iść na pewne kompromisy i brać minileda. Do czerni i kontrastu w miniled idzie sie przyzwyczaić a różnica to już nie jest taka przepaść jak w porównaniu do zwykłego leda.

Za to rozmiar 75 czy 77 na pewno robi robotę. Przesiadłem się z 55 na 75 i już bym się nie cofnął z rozmiarem.

Głos rozsądku, dzięki ze podzieliłeś się swoja opinią 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, doktor kidler napisał:

Niestety już się pojawiła seria 9 w 75" ale cena totalnie zaporowa bo 18999, więc raczej do tych 15k raczej szybko nie zejdą z ceną.

Poczekaj do przełomu listopada i grudnia jak sieciom widmo słabych przychodów i niezrealizowanych bonusów zajrzy w oczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, doktor kidler napisał:

Z ciekawostek dodam, że byliśmy w Sony Centre w Libero w Katowicach i przed wizytą nie wiedziałem, że Sony obniżyło cenę na XR-77A80L | OLED z 17999 na 14999 a w sklepie byli w trakcie zmiany cen i na ten akurat tv była już powieszona nowa obniżona cena ale sprzedawca ściemnił, że cena była stara a aktualna to 17999 i o takiej cenie rozmawialiśmy a z ekspozycji zdjął tą która obecnie jest aktualna coś strasznego.

Nie wiem czy słuchanie trolli i ludzi, którzy nie mają oled to najlepsza rekomendacja do zakupu tv. Mam nadzieje, że wiesz o istnieniu monitorów oled (sam użytkuje 3 w tym jeden już 4 rok) i nie tylko przy grach ale też przy pracy z pakietem biurowym, www są używane (WRGB i QD-OLED) i to się sprawdza i wypalenia to margines.

Do wszystkiego można się przyzwyczaić, jazdy 20 letnim golfem, mieszkania na 25m2 czy jedzenia mielonki. Pytanie jest tylko po co? 

• Plusik 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jako posiadacz zarowno oleda jak i leda, zalecam posiadanie obu, niemniej jak musi być jeden zdecydowanie, bez cienia wątpliwości rekomenduje bardziej uniwersalnego leda/mini leda (przy oglądaniu na wprost lub pod niewielkim katem - to ważne).
Oled to bombowa technologia, ale absolutnie nie jest to uniwersalny typ bez wad i żadne bajeczki tego nie zmienia. 

Co tez istotne, oczywiscie  taki w pełni uniwersalny led jest dziś najczęściej na poziomie cenowym z okolic oleda albo i lepiej jak topowa seria 9 od Sony. 

PS. Co do opinii giercujacej „gimbazy”, która wie lepiej od samych producentów tv, co i jak często się wypala 😂, sugeruję zachować jednak pewien dystans.👍

Edytowane przez Xisiek
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ważne że wiesz sam co chcesz napisać. W gimnazjum jak słyszałem uczyli czytać ze zrozumieniem, ale widać, że ciebie to ominęło. 

• Plusik 2
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak chyba zdecyduję się na Minileda tylko muszę poczekać aż będzie dostępny do zobaczenia Sony 9 i być może ten Panasonic i wtedy zobaczymy za ile się tą 9 da wyrwać i o ile lepszy od serii 7 i Panasonica będzie obraz. Jednak wolę nie mieć stresu przy oglądaniu tv i być jego niewolnikiem. Biorąc pod uwagę Wasze porady oprĻcz tych Sony i Panasonica nic porównywalnego nie ma. Panasonic ma zamknięty system i boję się sytuacji że jeżeli minie kilka lat to będzie problem z aplikacjami, ale oczywiście nie musi tak być. I raczej biorę pod uwagę jednak 75". 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
55 minut temu, doktor kidler napisał:

Panasonic ma zamknięty system i boję się sytuacji że jeżeli minie kilka lat to będzie problem z aplikacjami, ale oczywiście nie musi tak być. I raczej biorę pod uwagę jednak 75". 

Spróbuj zainstalować coś na LG czy Samsunga z lat 2016-2018. Np. Canal+. Życze powodzenia.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, oglądanie OLEDa robi z ciebie niewolnika TV w takim samym stopniu jak nie dawanie małemu dziecku plastikowych reklamówek robi z ciebie niewolnika reklamówek. Producenci telewizorów (i reklamówek) muszą dać ostrzeżenia na produkcie na wszelki wypadek, bo zawsze znajdą się idioci którzy wykorzystają produkt w sposób który normalnej osobie nie przyjdzie do głowy i bez ostrzeżeń trzeba by potem latać po sądach. Wątek grundiga jest pełen takich przypadków. 

Jeśli chcesz zobaczyć jak to naprawdę wygląda, obejrzyj sobie test trwałości telewizorów na rtings.com. Różnej maści LCDki padają jak muchy i to nie pojedyncze wypalenia ale całe podświetlenie siada. Jeśli obawiasz się awaryjności telewizora, wypalenia na OLEDzie to najmniejszy problem z którym możesz się spotkać.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.08.2024 o 15:38, doktor kidler napisał:

(…)boję się sytuacji że jeżeli minie kilka lat to będzie problem z aplikacjami, ale oczywiście nie musi tak być. I raczej biorę pod uwagę jednak 75". 

Ale to żaden temat, spokojnie kupujesz po prostu jakaś przystawkę typu Apple TV, Fire TV czy coś od Google i masz petardę na mocnym procku za te kilka lat jak tv będzie mulacy 👍

W dniu 23.08.2024 o 13:59, qazar napisał:

Ważne że wiesz sam co chcesz napisać. W gimnazjum jak słyszałem uczyli czytać ze zrozumieniem, ale widać, że ciebie to ominęło. 

Masz racje (przypadkiem), ale faktycznie  nie chodziłem do gimnazjum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi