Mariusz Olszewski 1 Napisano 8 Lutego 2023 Cześć, Piszę ponieważ nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania mojego problemu, mianowicie internet na moim TV LG OLED55B13LA po wi fi nie ma w ogóle stabilności na downloadzie, to znaczy dochodzi do ok 70 Mbps, ma bardzo słaby ping który skacze co uniemożliwia granie w chmurze. Jeżeli chodzi o prędkość uploadu to jest tak jak na laptopie tj ok 170 Mbs. Ogólnie na lapku download pokazuje ok 350 Mbps, ping ok 9ms. Próbowałem połączenia po kablu, wyniki były download: ok 70, upload: ok 80-90, ping dalej wysoki i niestabilny. Jest jakaś szansa żeby ten internet śmigał jak trzeba? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mati_luk 45 Napisano 8 Lutego 2023 W tym tv i innych na rynku jest kablowa karta sieciowa 100Mb/s, więc więcej nie wyciągniesz niż to co napisałeś. Możesz kupić adapter LAN na usb. Vincent z kanału HDTV testował takie rozwiązanie (może filmik z 2021?) na tv Lg i Sony. Nie pamiętam dokładnych transferów, ale w zależności od marki osiągnął chyba cos ok 300-400Mb/s. Poszukaj na youtube. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 8 Lutego 2023 Większe transfery możesz osiągnąć przez wi-fi. Karta wi-fi obsługuje standard 802.11 ac. Twój router albo AP muszą umieć to obsłużyć. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 8 Lutego 2023 2 godziny temu, Mariusz Olszewski napisał: Próbowałem połączenia po kablu, wyniki były download: ok 70, upload: ok 80-90, ping dalej wysoki i niestabilny. Piszesz, że to nie wystarcza do "grania w chmurze"... Z czystej ciekawości: w jaki sposób grasz na tv? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misfit 595 Napisano 8 Lutego 2023 2 godziny temu, mati_luk napisał: Vincent z kanału HDTV testował takie rozwiązanie (może filmik z 2021?) na tv Lg i Sony. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz Olszewski 1 Napisano 8 Lutego 2023 6 godzin temu, pmcomp napisał: Większe transfery możesz osiągnąć przez wi-fi. Karta wi-fi obsługuje standard 802.11 ac. Twój router albo AP muszą umieć to obsłużyć. Pozdro Dzięki za odpowiedź. Router pracuje na takich ustawieniach: Zmieniałem Mode na opcję 802.11n/ac mixed i było to samo dalej. Także to nie pomogło. Możliwe że coś trzeba pozmieniać w ustawieniach TV? 6 godzin temu, Barnaba napisał: Piszesz, że to nie wystarcza do "grania w chmurze"... Z czystej ciekawości: w jaki sposób grasz na tv? Gram na Nvidia now. https://www.nvidia.com/pl-pl/geforce-now/ Na telefonie i na lapku śmiga wszystko aż miło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 8 Lutego 2023 aa ok, to już chyba nie moja epoka - ja zatrzymałem się na pierwszym Wolfsteinie ale wtedy nie było jeszcze internetu w PL Wracając do twojego problemu, to jak już kolega wyżej pisał, sa bardzo skuteczne i tanie konwertery usb (może być usb2). Sam testowałem takie na serii B7 i spoko osiągało ok 300 Mb jak pamiętam. Co prawda nie interesowały mnie lagi, więc tu nic nie powiem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 8 Lutego 2023 wymus polaczenie ac a nie mixed. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 9 Lutego 2023 Ja bym sprawdził co w ogóle lata w powietrzu u Ciebie i ustawił najmniej zaśmiecony kanał. Dwa - poeksperymentował z szerokością kanału. Trzy, nie wiem jak daleko masz TV od routera i co pomiędzy ale sprawdziłbym jak będzie ze stabilnością gdy wyłączysz 5GHz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 384 Napisano 9 Lutego 2023 16 godzin temu, misfit napisał: Sprawdzone i działa, na 1Gbit TV wskazuje 580Mbps 🙂 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Też dokonałem sprawdzenia obu moich TV czyli LG 77C1 i Samsung 65S95B. Oba TV przy podłączeniu wi-fi korzystają ze standardu 802.11 ac. Ponieważ korzystam ze sprzętu UniFi AP pozwala osiągnąć przepustowość do 867 Mbps. Po podłączeniu do LANu z wykorzystaniem kabla LG pokazuje połączenie 1Gbps, Samsung niestety tylko FE czyli 100 Mbps 🙄. I nie jest to "wina" switcha do którego jest podpięty Samsung bo obok na innym porcie wisi OPPO203 i ma 1 Gbps. Oto dowód: Specyfikacja techniczna na stronach producenta obu TV nie pokazuje standardu przesyłania przewodowego (sic!). Pozdro Edytowane 9 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 9 Lutego 2023 Godzinę temu, pmcomp napisał: Po podłączeniu do LANu z wykorzystaniem kabla LG pokazuje połączenie 1Gbps A jednak sprawdź realną prędkość (masz apkę w tv), bo mi w 83C1 testuje kabel na ok 90/60Mb. Może masz jakiś szczególny egzemplarz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) Sprawdze. Jaka to apka? Jest moze pokazana w tym filmiku Vincenta? Obejrzalem tylko fragmenty. Schemat polaczen sieciowych UniFi pokazuje jedynie typy portow o łącz, a nie realna transmisję. Na laczu Samsunga bedzie trudno wyciagnąć cos wiecej niż 100 Mbps . Edit: System Tizen Samsunga nie oferuje zadnej apki do testowania predkosci lacza !!! Apka na LG: Internet Speed 2. Sprawdzilem polaczenie z LG: download ok. 75 - 80 Mbps, ping ok. 50 ms !!! Podobnie dla kabla i wi-fi. Dla swiatlowodu 500 Mbps od UPC. W tym samym czasie test z iPada to ok. 250 Mbps i ping ok. 16 ms. Sprawdzilem w Samsungu test predkosci metoda „na Netflixa” i … pokazal mi 139,59 Mbps na laczu wi-fi typu ac. Na laczu przewodowym pokazala 56,39 Mbps 😳. He, he, he . Ktos mi to wszystko wytlumaczy ??? Edytowane 9 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 9 Lutego 2023 55 minut temu, pmcomp napisał: Ktos mi to wszystko wytlumaczy ??? Już dawno wytłumaczone - w większości tv masz kartę ethernet 100 Mb Jak ktoś chce więcej, to albo dobre wifi albo konwerter usb-rj45 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) nie o tym … wytlumacz mi roznice pomiedzy transferem po wi-fi z TV LG i z iPada. Oba obok siebie tak wiec warunki propagacji podobne, a wyniki diametralnie rozne, przypomne 80 vs. 250 Mbps. Edytowane 9 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 9 Lutego 2023 Pewnie na podobnej zasadzie, że na kablu (po konwerterze usb) pokazuje np 300 a nie 1000 (jak komputer z RJ45). Obsług sieci traktowana w tv po macoszemu i wsio Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Mariusz Olszewski 1 Napisano 9 Lutego 2023 19 godzin temu, pmcomp napisał: wymus polaczenie ac a nie mixed. No właśnie nie mogę samego ac. Mam tylko do wyboru takie opcje: Ale słuchajcie tego, udało mi się trochę poprawić download to znaczy wykonałem kroki z tego filmiku: Dodatkowo wyłączyłem opcje szybki start +. Dało to boosta do ok 190 Mbs i tak mi pokazuje w Internet Speed 2. Niestety ping jest dalej niestabilny. Chyba trzeba będzie pójść w adapter USB tylko pytanie czy na nim ping będzie lepszy, bo więcej Mbs ściągania zawsze jest ok tyle że teraz zależy bardziej na tej stabilności. Jeszcze zrzut z wifi analyzer 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 9 Lutego 2023 2 godziny temu, Mariusz Olszewski napisał: zależy bardziej na tej stabilności. kabel zawsze będzie stabilniejszy, a te adapterki usb to raczej tanie są, więc ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 9 Lutego 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, Barnaba napisał: kabel zawsze będzie stabilniejszy, a te adapterki usb to raczej tanie są, więc ... Wi-Fi z dobrego AP jest tak samo stabilne jak kabel. Zobacz, że wi-fi ma teraz szersze pasmo niż 1Gbe po kablu. Jeszce 3-5 lat i Wi-Fi 6 (ax) zabije kabel w zastosowaniach domowych. Stawiam, że za 5-10 lat znikną z rynku konsole i wszystko będzie szło bezpośrednio do TV. Od 40 zł. To chyba nie jest dużo. Ważniejsze czy będą działać w danym TV. Druga sprawa po co nam takie pasmo w TV? Na Samsungu w grach z Xbox Live nie zauważyłem żadnych przycięć. Fakt że w fullHD. W nVidia można odpalić sobie pełnowymiarowe 4K z HDR i chyba nawet do tego w 120 Hz. Wtedy może być problem. Na szczęście jak pokazał Vincent są rozwiązania . Edytowane 9 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 10 Lutego 2023 Panowie, chyba wypadałoby to trochę usystematyzować. Dongle WiFI-USB w TV zazwyczaj będzie ograniczony szybkością USB w TV (bądź w samym dongle), nie wiem czy dużo telewizorów ma wbudowane USB3.0, zazwyczaj jest to USB2.0, więc przepustowość ograniczona do teoretycznego 480Mbit. Szybkość i stabilność samego połaczenia WiFi to nie tylko odlegość o obsługiwane standardy, to także ilość urządzeń podłączonych do AccessPointa i ich aktywność, standardy wspierane przez niego i przez odbiornik, też ilość sieci WiFI znajdujących się w pobliżu czy też ilość anten w samym AccessPoincie). Jeżeli ktoś chce na serio podejść do optymalizacji przepustowości WiFi w swoim domu, to najpierw wypadałoby przeszukać co w powietrzu mamy, na jakich kanałach i skonfigurować swoje urządzenie na najmniej zatłoczonym kanale. Później sprawdzić czy problemów nie powoduje któreś z naszych urządzeń, czy to ciągłym odpytywaniem sieci czy też dużymi transferami. Niestety, jeżeli nie zrobi się tego w sposób usystematyzowany to znalezienie rozwiązania będzie w dużej mierze szczęścliwym trafem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 067 Napisano 10 Lutego 2023 2 godziny temu, Jasiek_31 napisał: Dongle WiFI-USB w TV zazwyczaj będzie ograniczony szybkością USB w TV (bądź w samym dongle), nie wiem czy dużo telewizorów ma wbudowane USB3.0, zazwyczaj jest to USB2.0, więc przepustowość ograniczona do teoretycznego 480Mbit. Kłopot w tym, że teoria teorią, a np u mnie usb3 nic nie dało. Miałem do testów 3 dongle w obu standardach i tv z oboma usb i prędkości nie przekraczały 300. Co do wifi, to już jest tyle czynników, że każda teoria może wziąć w łeb. Także fajnie jest podejść do tematu systemowo czy też naukowo, a życie pokaże swoje Krótko mówiąc: kabel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 497 Napisano 10 Lutego 2023 (edytowane) Chyba więcej niż 300 Mbps nie potrzeba nawet do grania . Do streamingu 50 Mbps to nawet za dużo . Ja miałem w szufladzie jeden adapter i nie zadziałał. Edytowane 10 Lutego 2023 przez pmcomp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yanuha Yanushecky 0 Napisano 11 Sierpnia 2023 Czy ktoś wie jak zainstalować ten lan usb adapter na LG. Wykrywa go jako nieznane urządzenie a internetu brak. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach