Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka

Od wczoraj jestem posiadaczem S95B, ogólnie, to żaden ze mnie znawca, jeśli czymś się interesuje, to wiem tyle ile przeczytam ewentualnie z forum od osób ogarniętych w temacie jak Wy.

Co do jakości wykonania samego telewizora, to rzeczywiście jest cieniutki i nie potrzeba dużo siły żeby się o tym przekonać łapiąc za róg, mógłby być troszkę solidniej wykonany, choć zamówiłem 65" i sam dałem radę go zmontować i postawić na metrową szafkę, da się😉 

Pilot mega wygodny i tak jak tu było wymieniane, brakuje mu kilku przydatnych opcji, jak wybór źródła czy przejście do ustawień, mimo wszystko uważam, że to kwestia przyzwyczajenia.

I ostanie najważniejsze-jakość matrycy jak pisałem, żaden ze mnie znawca i mogę go porównać jedynie do 8-letniego Sony Full Hd koniec końców nie ma co porównywać bo to bez sensu. Pierwszy seans Matrixa z 99r. I nie da się ukryć że w scenach w ciemności ciężko odróżnić detale, ale musiałbym zobaczyć jak te sceny wyglądają na innym modelu i wtedy porównać, bo też tutaj się o tym fakcie dowiedziałem i mocno się na tym skupiłem oglądając film. Dźwięk bardzo dobry, pierwszy raz słyszę taką jakość dźwięku z głośników telewizyjnych. Kalibracji póki co nie robię, bo telewizor będzie w innym mieszkaniu gdzie obecnie jest remont, choć tą czerń fajnie by było jakoś zniwelować, może to jakoś ogarnę.

A i ta warstwa oleofobowa, która się ściera, dzieci nie mam, telewizor będzie powieszony, więc raczej nic mu nie grozi, ale w śmigus-dyngus gości nie przyjmuje.

Ogólnie jestem zadowolony z zakupu, pewnie dlatego, że nic lepszego nie widziałem i nie miałem, bo i tak by mnie nie było na to stać, a myślę że cenowo 6500 to dobra oferta, jasne jest Sony A95K pewnie znacznie lepszy i bardziej udany model, ale jak pisałem nie stać mnie. 

Póki co cały czas ogarniam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poniżej Informacja od serwisu samsunga, który analizował zgłoszony przeze mnie problem z ciemnymi scenami serialu Cień i kość na Netflix, Gra o tron ostatni odcinek HBO, predator pray Disney. 

Nasza Centrala w Korei odpisała, że po przanalizowaniu nagranego filmu stwierdzili , iż materiał HDR nagrany  został w bardzo ciemnym otoczeniu w zglaszanych podobnych przypadkach potwierdzono, że to problem z treścią a nie telewizorem. Oprócz Netflixa podobnie ciemne sceny były zgłąszana na HBO , Disney+ i innych aplikacji VOD. Z informacji od HQ wynika również, że zgłosili to do dostawców aplikacji I producentów kontentu z HDR.

Faktycznie coś te Samsungi mają problem z tymi czerniami. Mój po wymianie matrycy, płyty głównej i kalibracji prezentuje się dużo lepiej niż na starym panelu - jak dzień do nocy. Nie wiem jaką masz matryce. Jeśli taką jak ja przed wymianą to współczuję. być może jest też tak, że pewna część matryc została wyprodukowana wadliwie i trafiły na rynek. Nie wiem nie drążę już tematu. Ważne że mój bardzo dobrze gra, a obraz prezentuje się na wysokim poziomie. Jak na oleda przystało. 

także polecam kalibrację. Wcześniej też uważałem, że strata kasy a sam jestem w stanie sobie na oko poustawiać. Niestety na oko to chłop w szpitalu umarł. Do kalibracji trzeba mieć sprzęt, oprogramowanie, wiedzę i doświadczenie. Samemu tego się nie ogarnie. Natomiast ustawianie pod konkretne filmy czy seriale mija się z celem. Oko jest zawodne. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Gregory-86 napisał:

dokładnie to nie wiem na jakiej zasadzie to działa, ale działa. Oczywiście chodzi o przesył bezprzewodowy. kablem hdmi to problemu nigdy nie było. Problem pojawiał się kiedy chciało się przesłać coś z maca na tv bezprzewodowo. O dziwo z iPhone działało zawsze. Więc jeśli ktoś ma sprzęty apple i mu nie działa to rozwiązanie - wymiana płyty. 

Jeżeli chodzi o windowsa i androida to nie jestem w stanie potwierdzić. Ponieważ sprzętow takowych nie posiadam. Korzystam li tylko z jabłkowego systemu.

A to jescze pytanie czy po podlaczeniu bezprzewodowo czuc opoznienia? Czy TV jest traktowany jako pelnoprawny dodatkowy ekran, czyli czy mozna zmieniac rozdzielczosc/ulozenie okien itd., czy to tylko jakies ograniczone uzycie (np. klonuj caly ekran glowny albo ograniczenie do wyswietlania konkretnych aplikacji/ukladow aplikacji)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, jerzykiler napisał:

A to jescze pytanie czy po podlaczeniu bezprzewodowo czuc opoznienia? Czy TV jest traktowany jako pelnoprawny dodatkowy ekran, czyli czy mozna zmieniac rozdzielczosc/ulozenie okien itd., czy to tylko jakies ograniczone uzycie (np. klonuj caly ekran glowny albo ograniczenie do wyswietlania konkretnych aplikacji/ukladow aplikacji)?

podłączenie bezprzewodowe to bajer. dlaczego. ponieważ jeśli jesteś entuzjastą dobrego obrazu to potrzebujesz kabel. Jedynie kabel spowoduje, że obraz jest najwyższej dostępnej jakości. Bezprzewodowo To zawsze jakiś kompromis. Sprawdź zobaczysz. Na windowsie powinno działać poprawie. Kiedy jeszcze miałem galaxy s20 to testowałem na lg 65b7v i działało to podobnie - tyle ze samsung obsługuje apple a lg wówczas nie. Pewnie teraz jest tam podobnie.  Jak odpalasz np. allegro żeby coś znajomym pokazać to ok, ale filmów czy zdjęć z wakacji w taki sposób bym nie pokazywał.

Osobiście mam podłączony dysk SSD i wyświetlam dla znajomych pozycje w porządnym HDR a nie z iPhone przez łącze bezprzewodowe - bo to śmiech na sali. Powiem tak można obejrzeć i tu i tu. Ale. Jeśli mam obejrzeć np. mavericka na Apple TV w porządnym HDR za 15 zł czy z prime video widziałem za 3 zł (HDR i 4k :) ) cena śmieszna, vs z Playera w 720p to wybiorę oczywiście 4k i HDR. tak samo robię z komputerem. Ponieważ osobiście wysoko cenię sobie jakość obrazu. po to zresztą kupuje się oleda.

Dlatego też z tv nie korzystam, bo nie mogę znieść jak Polska tv psuje jakość tego oleda. Jeśli maiłbym korzystać z telewizji to kupił bym najtańszy tv za 1500 zł, bo różnica jest znikoma. Oled to vod ewentualnie Canal + 4K. jeśli natomiast komuś nie zależy to oczywiście można przesyłać bezprzewodowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prośba do użytkowników s95c. 

Jeśli macie viaplay to proszę o sprawdzenie jakiegoś programu live. Mi po 2 min wywala błąd 2003, zostaję dźwięk ale brak obrazu. Na forum niderlandzkim też o tym czytałem ale nie wiem czy to na każdym modelu tak jest czy tylko na niektórych :

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie!! - nie było mnie tu dobrych kilka lat...ale potrzebuje pomocy!! - za którą już teraz z góry dziękuję każdemu kto mi odpowie. 

Stało się najgorsze...mój najukochańszy Oled C9 niedawno mi padł - sam się wyłączył i póki co jeszcze nie wiem dlaczego..oddałem go jednemu magikowi w moim mieście do naprawy który przewiduję wstępnie awarię modułu od matrycy lub płyty głównej, ale ja niestety boję się najgorszego i wątpię żeby dało się go reanimować...:/ Tak więc muszę znaleźć szybko plan B jeśli jednak padł na dobre.. I teraz liczę na Waszą pomoc - przede wszystkim kto z Was ma tego Samsunga i gra na PS5???
Kolejne pytanie: może mi ktoś racjonalnie wytłumaczyć dlaczego ten model jest tak gnojony a zarówno tutaj jak i na innych zagranicznych forach jest wyżej oceniany od OLED C9?? - szczególnie GRY- tutaj Samsung 10 vs OLED 9. Jak mi padł Oledzik trafiłem na test tego Samsunga - byłem wniebowzięty!! - świetne opinie - referencja - kolejny test na innym zagranicznym portalu - tym bardziej - wiedziałem,że znalazłem godnego następcę mojego C9....a tu nagle...kilkanaście stron przeczytanych na forach!!! dopiero przeczytałem połowę..aż strach się bać co będzie na kolejnych stronach ....// 
Reasumując: kto ma tego Samsunga i PS5??

Normalnie pewnie bym wziął C13 ale nie chcę wydawać 14 - 15 tysi... a z ciekawości mocno poprawili kolejne wersje C po 9?? A skoro C13 za drogi (póki co..) to co innego żebym był przynajmniej tak samo zadowolony jak podczas użytkowania LG C9??

Jeśli bym się nastawił na 90% go tylko pod PS5 to byłbym zawiedziony/sfrustrowany?? 10% byłoby na sporadyczny film na Netflix i mecz w naziemnej :)) 

Idę dalej czytać forum dowiedzieć się czegoś ciekawego :)) 

p.s. obecna cena po zniżkach/bonusach jest zdecydowanie atrakcyjna jak na wersję 65 cali...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moze dlatego ze popyt na telewizory samsunga jest bardzo duzy od bardzo dawna.Samsung  sprzedaje  najwiecej telewizorow globalnie.Jesli sprzedaz  jest taka  duza to usterek jest wiecej.Zauwazylem ze w sklepie Media Expert    Oled samsunga   ma  ponad 1000 komentarzy  a przykladowo Panasonic  tylko 10.Uwazam  ze Panasonic  to  lepszy wybor ale kazdy sam podejmuje decyzje. Samsung  jest liderem sprzedazy telewizorow.Dla mnie to nie  jest argument do kupna.

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak. Zależy na jaki egzemplarz trafisz. Ja na początku trafiłem na fatalny. Obraz był mega ciemny. Po wymianie płyty głównej, wyświetlacza i kalibracji złego słowa nie mogę powiedzieć. Po prostu obraz miodzio. Jedynie problem z tym czyszczeniem. Ale jak jesteś w stanie to przełknąć to jest to telewizor warty przemyślenia.  
i jeszcze jedno ten tizen. Strasznie problematyczny system. Czasami łapie duże zawiechy. Przycinki kilku sekundowe. Nie jest to oczywiście klasa Sony. Kumpel kupił a95k i tamten jest zdecydowanie lepszy. Ale jest też zdecydowanie droższy. 

Te komentarze opatrzone info promocja Samsung. Wiec na ile wiarygodne. Pozdrawiam bez komentarza. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, grundig napisał:

Moze dlatego ze popyt na telewizory samsunga jest bardzo duzy od bardzo dawna.Samsung  sprzedaje  najwiecej telewizorow globalnie.Jesli sprzedaz  jest taka  duza to usterek jest wiecej.Zauwazylem ze w sklepie Media Expert    Oled samsunga   ma  ponad 1000 komentarzy  a przykladowo Panasonic  tylko 10.Uwazam  ze Panasonic  to  lepszy wybor ale kazdy sam podejmuje decyzje. Samsung  jest liderem sprzedazy telewizorow.Dla mnie to nie  jest argument do kupna.

Czyli jest nikła szansa,że po prostu te osoby które tak mocno tutaj narzekają miały pecha a zdecydowana większość które go kupiły jest zadowolona?? ;) 

11 godzin temu, Gregory-86 napisał:

Powiem tak. Zależy na jaki egzemplarz trafisz. Ja na początku trafiłem na fatalny. Obraz był mega ciemny. Po wymianie płyty głównej, wyświetlacza i kalibracji złego słowa nie mogę powiedzieć. Po prostu obraz miodzio. Jedynie problem z tym czyszczeniem. Ale jak jesteś w stanie to przełknąć to jest to telewizor warty przemyślenia.  
i jeszcze jedno ten tizen. Strasznie problematyczny system. Czasami łapie duże zawiechy. Przycinki kilku sekundowe. Nie jest to oczywiście klasa Sony. Kumpel kupił a95k i tamten jest zdecydowanie lepszy. Ale jest też zdecydowanie droższy. 

Te komentarze opatrzone info promocja Samsung. Wiec na ile wiarygodne. Pozdrawiam bez komentarza. 

Grasz na konsoli??:)) Gdyby to było tylko te nieszczęsne czyszczenie to dzisiaj bym już miał nowy telewizor w pokoju ... Ale za dużo się niestety naczytałem i nie wiem kompletnie co robić.. Ja miałem kiedyś Samsung chyba H6400 i Tizen chodził błyskawicznie - baaaaaardzo dobre mam wspomnienia - szkoda,że go sknocili .. A te przyciemnianie to czego było/jest powodem??

A co byście polecili na przeczekanie?? Cokolwiek dobrego gdzie będę mógł pograć na PS5 bez szoku i traumy po przejściu z C9 ... ?? Najlepiej tanio żeby pochodził tylko do momentu kiedy ten tegoroczny model Samsunga lub C13 stanieje do akceptowalnej ceny..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Pszemo_San napisał:

Czyli jest nikła szansa,że po prostu te osoby które tak mocno tutaj narzekają miały pecha a zdecydowana większość które go kupiły jest zadowolona?? ;) 

na przykładzie. Większość ludzi czyści tv przy użyciu szmaty nasączonej np. płynem dostępnym w sklepie lub wodą i powstają plamy/schodzi powłoka - w sumie nikt nie wie co tam się dzieje. czy opisuje ten problem w HDTV Polska. Nie - dzwoni do serwisu mówią, że nie podlega naprawie, albo coś tam wymyślą - pewnie już mają przygotowane odpowiedzi. Bardziej pystaty uderzy np. do rzecznika praw konsumenta i będzie drążył temat. Większość jednak odpuści. Trochę pomarudzi. Ponarzeka i sprawa się zakończy.

Zresztą jak widzę że ktoś kupuje qd oleda do Polsatu cyfrowego i mówi mi że ma upscaling do 4k HDR z neuronowego super hiper procesora Samsungowego lub kogniwistycznego Sony a jakość nie odbiega od płyty czy vod np. Apple TV gdzie sygnał podają w 4k HDR, a nawet niejednokrotnie przewyższa jakość którą prezentuje np. apple  - to jedynie mogę się śmiać. Ludzie nie rozumieją, że nie ma większej różnicy czy kupimy do Polsatu cyfrowego qd oleda czy jakiegoś Samsunga na 1500 zł. Bo i tu i tu obraz będzie beznadziejny. Do wysokiej klasy tv musi być odpowiednia jakość materiału. To tak samo jak ferrari nie tankujemy 95 oktanowym paliwem. 

Co do komentarzy. Większość jak już wspomniałem pisana szybko i tak żeby Samsungowi się spodobało - bo 2 tyś leżało na stole. Pytanie za 100 pkt były jakieś poniżej 5 gwiazdek. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, grundig napisał:

Oczywiście, że tak jest  bo forum jest od narzekania i rozwiązywania/lub nie problemów a zachwyty to rzadkość bez względu na model telewizora ;) Po prostu tego telewizora sprzedaje się nadzwyczaj dużo bo jest tani w stosunku do jakości jaką oferuje (bezpośredni konkurent od Sony jest dużo, dużo droższy więc i mniej opinii będzie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Gmeru napisał:

Oczywiście, że tak jest  bo forum jest od narzekania i rozwiązywania/lub nie problemów a zachwyty to rzadkość bez względu na model telewizora ;) Po prostu tego telewizora sprzedaje się nadzwyczaj dużo bo jest tani w stosunku do jakości jaką oferuje (bezpośredni konkurent od Sony jest dużo, dużo droższy więc i mniej opinii będzie).

Ja byłem zachwycony moim C9 - dla mnie ideał!!:D z ciekawości kiedy mniej więcej będzie test C13?? A te przyciemnianie które wyżej jest opisane to zdarza się tylko w wadliwym modelu czy to jest ogólne sporadyczne zjawisko w każdym telewizorze tego modelu?? :)) 

12 minut temu, Gregory-86 napisał:

na przykładzie. Większość ludzi czyści tv przy użyciu szmaty nasączonej np. płynem dostępnym w sklepie lub wodą i powstają plamy/schodzi powłoka - w sumie nikt nie wie co tam się dzieje. czy opisuje ten problem w HDTV Polska. Nie - dzwoni do serwisu mówią, że nie podlega naprawie, albo coś tam wymyślą - pewnie już mają przygotowane odpowiedzi. Bardziej pystaty uderzy np. do rzecznika praw konsumenta i będzie drążył temat. Większość jednak odpuści. Trochę pomarudzi. Ponarzeka i sprawa się zakończy.

Zresztą jak widzę że ktoś kupuje qd oleda do Polsatu cyfrowego i mówi mi że ma upscaling do 4k HDR z neuronowego super hiper procesora Samsungowego lub kogniwistycznego Sony a jakość nie odbiega od płyty czy vod np. Apple TV gdzie sygnał podają w 4k HDR, a nawet niejednokrotnie przewyższa jakość którą prezentuje np. apple  - to jedynie mogę się śmiać. Ludzie nie rozumieją, że nie ma większej różnicy czy kupimy do Polsatu cyfrowego qd oleda czy jakiegoś Samsunga na 1500 zł. Bo i tu i tu obraz będzie beznadziejny. Do wysokiej klasy tv musi być odpowiednia jakość materiału. To tak samo jak ferrari nie tankujemy 95 oktanowym paliwem. 

Co do komentarzy. Większość jak już wspomniałem pisana szybko i tak żeby Samsungowi się spodobało - bo 2 tyś leżało na stole. Pytanie za 100 pkt były jakieś poniżej 5 gwiazdek. 

Czyli jak podepnę pod niego PS5 to powinienem być zadowolony przynajmniej tak samo jak w przypadku C9?? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Pszemo_San napisał:

Czyli jak podepnę pod niego PS5 to powinienem być zadowolony przynajmniej tak samo jak w przypadku C9?? 

Ja ze swojego jestem zadowolony. Oczywiście mówię o tym po wymianie matrycy i płyty oraz kalibracji. Wcześniej to była masakra. Jedynie problematyczne to czyszczenie. Jak zachowuje się po podpięciu konsoli to nie powiem bo nie gram. Jak zachowuje się na vod to powiem. Zajefajnie. 

1 godzinę temu, Gmeru napisał:

... Po prostu tego telewizora sprzedaje się nadzwyczaj dużo bo jest tani w stosunku do jakości jaką oferuje (bezpośredni konkurent od Sony jest dużo, dużo droższy więc i mniej opinii będzie).

Otóż to. Największą bolączką samsunga jest dla mnie tizen i jego przycinki oraz brak asystenta z prawdziwego zdarzenia bixby ma duże problemy: np. zapytaj o pogodę dla Świnoujścia. System operacyjny od Google jest dużo lepiej napisany i elektronika od Sony robi robotę. tylko ta cena. Więc i tak większość wybierze samsunga. Chociaż jest jedna rzecz, która w systemie od samsunga podoba mi się lepiej, a mianowicie smart things i możliwość sterowania np. zarówkami od tplinka. W sony nie widzę takiej opcji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym roku szybkość Tizen poprawiono... chodzi już znowu jak burza . Przynajmniej tak się wydaje po obcowaniu z nim dłuższy czas w S90C. Tak też mówi o tym sam Samsung na spotkaniach, że popracowali nad tym.

10 godzin temu, Pszemo_San napisał:

Ja byłem zachwycony moim C9 - dla mnie ideał!!:D z ciekawości kiedy mniej więcej będzie test C13?? A te przyciemnianie które wyżej jest opisane to zdarza się tylko w wadliwym modelu czy to jest ogólne sporadyczne zjawisko w każdym telewizorze tego modelu?? :)) 

Wrócimy do testów LG ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema 

Mam pytanie odnośnie serwisów streamingowych, bo właśnie testuje i porównuje, jeśli chodzi o Apple Tv to w porównaniu do Prime Video obraz jest zdecydowanie ciemniejszy, też tak macie.

Ogólnie z własnego doświadczenia, jesteście zadowoleni z Apple Tv, oczywiście jeśli mowa o jakości?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, kuku07 napisał:

Siema 

Mam pytanie odnośnie serwisów streamingowych, bo właśnie testuje i porównuje, jeśli chodzi o Apple Tv to w porównaniu do Prime Video obraz jest zdecydowanie ciemniejszy, też tak macie.

Ogólnie z własnego doświadczenia, jesteście zadowoleni z Apple Tv, oczywiście jeśli mowa o jakości?

Jakość Apple TV oprócz Sony bravia core największa przepustowość i jakość. 

co do jasności i jakości samego serialu filmu. Zwróć uwagę ze wszystko zależy od nagrania. Są pozycje w których np. HDR wylewa się z ekranu, a są w których praktycznie go nie widać. Wszystko zależy od tego jak pozycje chciał stworzyć reżyser. Np. Ostatni odcinek gry o tron. Zależy też od tego z jakiego trybu będziesz korzystać. np filmmaker mode jest zgodny z zaleceniami twórców ale nie każdy preferuje. Są ludzie którzy wola standardowy czy nawet sklepowy dynamiczny. Na każdym film będzie wyglądał inaczej. 

podaj przykładowe tytuły. Zobaczę u siebie jak to wyglada. Chociaż jak wspominałem wyżej wszystko zależy od konkretnej pozycji. Dlatego Najlepiej porównać jednak kopie tego samego tytułu. Czasami jest taka możliwość chociaż wiąże się to z dodatkowa opłata. Np. Maverick jest dostępny i tu i tu. 

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung potrafi zaskoczyć, a czy problem z jasnością nie pojawił się po jakiejś aktualizacji? PS. Jeżeli jest problem z jasnością najlepiej zmienić wersje filmu/sygnał na pozbawiony HDR- przystawka Apple TV daje nam taka możliwość, czy zaszyta aplikacja to nie wiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Chodzi o to, że mimo to, że miałem w ustawieniach zaznaczoną opcje ustawień "Wszystkie źródła", to te ustawienia nie mimo to nie były takie same dla tv sat jak dla Apple tv i to dlatego obraz był ciemniejszy, oczywiście jak wszystkie ustawienia zrobiłem identyczne jak dla tv sat, to jest ok.

Edytowane przez kuku07

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może opcja "wszystkie źródła "  działała  a  Ty oglądałeś materiał w HDR na Apple tv. Wtedy ustawienia obrazu automatycznie się zmieniają i są zupełnie inne niż w SDR i też można je ustawić.

Jak masz za ciemno to wyłącz "contrast enhancer" . Można też zwiększyć "szczegóły cieni". Włączony "clear motion" tez przyciemnia. Ale chyba bez kalibracji idealnie nie będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Samsung kończy z produkcją matryc OLED, będą kupować od LG:

https://www.theverge.com/2023/5/16/23725160/samsung-lg-oled-tv-panels-deal-supply-report

Dodatkowo mają tragiczne wyniki sprzedaży OLED globalnie:

LG has grabbed more than 50 percent market share of OLED TVs with Sony at 26 percent and Samsung at just 6 percent, according to market research from Omdia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to ciekawe.
A miały być te ichnie matryce,.lekiem na całe zło....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, boywrc napisał:

Samsung kończy z produkcją matryc OLED, będą kupować od LG

Nie ma tam nic o zakończeniu produkcji matryc QD-Oled. Samsung Display zakończył jakiś czas temu produkcje matryc LCD, a skupił się właśnie na QD-Oled. Tym samym zmusił Samsung Electronics do kupowania paneli LCD ich od innych producentów. A moce przerobowe wytwarzania QD-Oled są ograniczone i stąd taki ruch.
Może też chodzić o panele Oled od LG bez MLA, do tańszych modeli. Chociaż w samym artykule jest wzmianka, że początkowo dostawy obejmą 77 i 83 calowe panele od Lg.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi