Skocz do zawartości
Gmeru

Test przełomowego Samsung OLED S95B. Najlepszy telewizor OLED na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku miesięcy śledzę powyższy wątek na tym forum dotyczący Samsunga S95B. Dwukrotnie "otarłem się" o zakup tego telewizora. W zeszłym tygodniu jechałem już kupić telewizor, ale zdecydowałem się na LG OLED 65 C2. W sklepie sprzedawca zachęcał mnie ponownie do S95B. Z uwagi dużą ilość niedoróbek, bugów brak aktualizacji oprogramowania, mam mieszane uczucia co do zakupu. Argumentem za jest teraz dobra cena + caschback. Zarówno Samsung jak i LG jest teraz do kupienia w podobnej cenie czyli poniżej 7 tys. Oba telewizory widziałem obok siebie i dużo lepsze wrażenie zrobił na mnie LG. Prawdopodobnie wynikało to z braku kalibracji. Materiał z telewizji naziemnej był beznadziejny. Nie dało się patrzeć na obraz na Samsungu. Nawet w trybie filmmaker był niezadowalający. Wolałbym zaczekać na S95C, ale jego cena została wczoraj nieoficjalnie oszacowana na polski rynek na kwotę 15 650 zł co jest niestety za dużo. Tańszy S90C mnie nie interesuje. Liczyłem też na to, że Sony 95K stanieje ale niestety twardo trzyma cenę. Z doświadczenia, jak szacujecie cenę S95C pod koniec roku 2023? LG C3 i G3 maja być mocno konkurencyjne do Samsunga co tez może mieć wpływ na ceny.  Proszę o konstruktywną poradę. Nie wiem czy godzić się na niedopracowany S95B, którego zaletą jest tylko super ekran i atrakcyjna cena czy czekać np. na spadek ceny Samsunga/LG z 2023 lub starszych Sony np. 90J, lub 95K?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

77 S95C:

Z filmu wynika, ze to najjaśniejszy QD-OLED, model przedprodukcyjny w ww filmie po kalibracji do D65 white uzyskał ~1300 nitów - nice ! 

Ma jeszcze kilka innych usprawnień. Ciekawy film i dużo informacji o modelu. 

Pojawił się też film Vincenta dot technologii MLA (Micro Lens Array) która posiada m.in  OLED Panasonic MZ2000 (model WRGB OLED na 2023 - różnica w jasności w stosunku do najaśniejszego OLEDA WRGB tej firmy LZ2000 wyszła znacząca: szczytowo 1500 nitów wobec 1000), G3 też będzie posiadał ten panel.

Ciekawa konkurencja się szykuje na rynku OLEDów  - wreszcie jakiś postęp ;)

Edytowane przez szewi
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, szewi napisał:

77 S95C:

Z filmu wynika, ze to najjaśniejszy QD-OLED, model przedprodukcyjny w ww filmie po kalibracji do D65 white uzyskał ~1300 nitów - nice ! 

Ma jeszcze kilka innych usprawnień. Ciekawy film i dużo informacji o modelu. 

Widzę podobnie jak testerzy na tym forum jak i Vincent, wszyscy eobia ten sam bład … testuja jedynie jakosc obrazu telewizora. Koncentruja sie na parametrach obrazu. Super.

Tylko NIE MA ANI SLOWA o funkcjach samego TV i o ewenrualnych niedorobkach czy błedach takich jakie wystepuja w S95B.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś wieszał S95B na Samsung slim fit wall-mount? Wieszak jest specyficzny, a mocowania w tv są w dolnej części. Mam obawy czy ekran nie będzie ciążył w przód?

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To na czym to wieszać? Aż dziwne ze taki tv nie ma jakiegoś dedykowanego uchwytu slim.

Wysłane z mojego SM-G990B2 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

5 godzin temu, pmcomp napisał:

Widzę podobnie jak testerzy na tym forum jak i Vincent, wszyscy eobia ten sam bład … testuja jedynie jakosc obrazu telewizora. Koncentruja sie na parametrach obrazu. Super.

Tylko NIE MA ANI SLOWA o funkcjach samego TV i o ewenrualnych niedorobkach czy błedach takich jakie wystepuja w S95B.

To są narazie pierwsze wrażenia Vincenta dot. S95C. O funkcjach za pewne powie jak będzie miał ten TV u siebie na testy na dłużej.

Funkcje w przypadku S95B zostały omówione tu:

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

Funkcje w przypadku S95B zostały omówione tu:

To co nie działa też ???

Pytam bo nie oglądałem tego filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film w/w działa.
Odnośnie tv po kilku dniach użytkowania bez źródeł zewnętrznych, bez polskiej tv, bez satelity, tylko netflix, HBO, Disney ciężko się przyczepić. Bugi... co to są bugi?
Bugi to były , ja sobie kilka lat temu czytałem dla codziennej porannej refleksji czarne forum i bugi to były jak tv marki tcl lub philips o 3 nad ranem włączał się na cały regulator. Wyobrażasz sobie jak wyjeżdżasz na wczasy a Twój tv żyje swoim życiem? To jest BUG!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
42 minuty temu, ebola1972 napisał:

Film w/w działa.
Odnośnie tv po kilku dniach użytkowania bez źródeł zewnętrznych, bez polskiej tv, bez satelity, tylko netflix, HBO, Disney ciężko się przyczepić. Bugi... co to są bugi?
Bugi to były , ja sobie kilka lat temu czytałem dla codziennej porannej refleksji czarne forum i bugi to były jak tv marki tcl lub philips o 3 nad ranem włączał się na cały regulator. Wyobrażasz sobie jak wyjeżdżasz na wczasy a Twój tv żyje swoim życiem? To jest BUG!

To sprawdź proszę, czy się tobie klonuje ekran komputera MAC na tym TV. Czekam na wynik. PCa z WIN nie sprawdzałem ale ... sprawdź.

Samsungowi się klonuje, mi nie :) .

To jest przykład.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, kupiłem telewizor tydzień temu i po czyszczeniu szmatka do okularow zaczęła wchodzić warstwa antyrefleksyjna. Na fb wyskoczyła mi reklama s95b z media czerwonego i ktoś miał taki sam problem i napisałem do tego kogoś i okazało się że jestem już 5 osobą która napisała do niego i planują pozew ponieważ samsung w odpowiedzi pisze, że jest to uszkodzenie mechaniczne. Więc jak czyścić ten ekran skoro '' chuchanie'' i delikatne przetarcie szmatka do okularów zdejmuje powłokę? U mnie jeszcze nie jest źle po tygodniu, ale osoby które kupiły telewizor wcześniej mają już duzo gorzej. Efekt widać tylko i wyłącznie przy wyłączonym tv i nie przeszkadza w trakcie oglądania ani nie wpływa na gwarancję producenta, ale jednak razi w oczy gdy się patrzy na wyłączony telewizor 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, ebola1972 napisał:

Nie sprawdzę, bo nie mam kompa :)

To nie pisz takich rzeczy. Ja sprawdziłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem telewizor to nie rękawiczki żebym wymieniał go co roku. Ważna jest również cena a oglądając dzisiejsze  oferty S95B w znanych sieciach za ok 6150 do tego minus promocję z Samsunga to robi się ciekawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.02.2023 o 00:15, benek28 napisał:

Witam, kupiłem telewizor tydzień temu i po czyszczeniu szmatka do okularow zaczęła wchodzić warstwa antyrefleksyjna. Na fb wyskoczyła mi reklama s95b z media czerwonego i ktoś miał taki sam problem i napisałem do tego kogoś i okazało się że jestem już 5 osobą która napisała do niego i planują pozew ponieważ samsung w odpowiedzi pisze, że jest to uszkodzenie mechaniczne. Więc jak czyścić ten ekran skoro '' chuchanie'' i delikatne przetarcie szmatka do okularów zdejmuje powłokę? U mnie jeszcze nie jest źle po tygodniu, ale osoby które kupiły telewizor wcześniej mają już duzo gorzej. Efekt widać tylko i wyłącznie przy wyłączonym tv i nie przeszkadza w trakcie oglądania ani nie wpływa na gwarancję producenta, ale jednak razi w oczy gdy się patrzy na wyłączony telewizor 

Nie no bez jaj, to jest w ogóle możliwe? Masz e-maila z oficjalną odpowiedzią Samsunga ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ja mam Sony A95K na tej samej matrycy to cały w smugach jest, nie do wyczyszczenia po palcach od dzieci, masakra jakaś. Czyszczony wodą destylowaną i jakąś specjalną szmatką. Dziś kupuję środek TENZI do ekranów zobaczę czy coś pomoże...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, baasior napisał:

Witam, ja mam Sony A95K na tej samej matrycy to cały w smugach jest, nie do wyczyszczenia po palcach od dzieci, masakra jakaś. Czyszczony wodą destylowaną i jakąś specjalną szmatką. Dziś kupuję środek TENZI do ekranów zobaczę czy coś pomoże...

Mój podobnie. Tyle, że nie mogę zwalić winy na dzieci a tylko i wyłącznie na siebie :D Podczas montażu na ścianie odbiłem pół dłoni na matrycy... Oczywiście nie potrafię tego doczyścić i jest jakaś fioletowa smuga. Na szczęście na siłę tego nie czyściłem więc pewnie da się jeszcze ogarnąć... 😏

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.02.2023 o 00:15, benek28 napisał:

Trochę to dziwne i tajemnicze... Wrzucisz zdjęcie?

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostałem info od samsunga, że stanę się bogatszy o 2 tysie. 11 dni od zakupu, 42 godziny pracy tv. Średnio 4 godziny dziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, czy ktoś jest w stanie porównać S95B do QN91B? Czy mini led będzie miał te wszystkie problemy z systemem i funkcjonalnością co qd OLED? Jak byście porównali jakość obrazu? Zastosowanie: 10 godzin dziennie tv plus ps5 i vod wieczorami, co wybrać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, boywrc napisał:

Panowie, czy ktoś jest w stanie porównać S95B do QN91B? Czy mini led będzie miał te wszystkie problemy z systemem i funkcjonalnością co qd OLED? Jak byście porównali jakość obrazu? Zastosowanie: 10 godzin dziennie tv plus ps5 i vod wieczorami, co wybrać?

Dobry wieczór,

QN91B jest zasadniczo bardzo podobny systemem do S95B. Jakość obrazu bezsprzecznie lepsza w S95B, chociaż i QN91B nie jest oczywiście złym odbiornikiem. Jeżeli chodzi o zastosowanie, powiedz czy kanały są zmieniane, czy leci jeden i ten sam. Tak czy inaczej, grzechem byłoby nie skalibrować telewizorów ;)

Pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobry wieczór, dobry wieczór:)
Kanały tv będą zmieniane ale już na przykład w weekendy będę oglądał motorsport zarówno w telewizji jak i poprzez aplikacje: F1 w Viaplay, rajdy samochodowe na żywo w Motowizji i tym podobne. Trochę boję się tego konkretnego modelu OLEDa (S95B), telewizor będzie docelowo używany w jasnym salonie zarówno w dzień jak i wieczorem/w nocy. Raczej duże przebiegi - praca w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, boywrc napisał:

Dobry wieczór, dobry wieczór:)
Kanały tv będą zmieniane ale już na przykład w weekendy będę oglądał motorsport zarówno w telewizji jak i poprzez aplikacje: F1 w Viaplay, rajdy samochodowe na żywo w Motowizji i tym podobne. Trochę boję się tego konkretnego modelu OLEDa (S95B), telewizor będzie docelowo używany w jasnym salonie zarówno w dzień jak i wieczorem/w nocy. Raczej duże przebiegi - praca w domu.

Jeżeli będą zmieniane myślę, że nie ma powodu do obaw ;)

Pozdrawiam i liczę na spotkanie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi