Skocz do zawartości
Redakcja

Najlepszy telewizor świata otrzymał kluczową aktualizację portu HDMI 2.1. Obsługuje już oficjalnie sygnały 4K@120FPS z konsoli PS5!

Rekomendowane odpowiedzi

Najlepszy telewizor świata otrzymał kluczową aktualizację portu HDMI 2.1. Obsługuje już oficjalnie sygnały 4K@120FPS z konsoli PS5!

Aktualizacje oprogramowania dodające pełne wsparcie dla funkcji standardu HDMI 2.1, które Sony opracowuje w pocie czoła dla swoich telewizorów, nie ominęły też najbardziej imponującego modelu w portfolio producenta. "Telewizor z przyszłości", czyli ZG9 8K, obsługuje już poprawnie sygnały 4K@120FPS dla konsoli PS5.

Przeczytaj całość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Graczem nie jestem, ale czekam na nowszego Androida, który ponoć pozwoli oglądać treści 8K z You Tube...

Edytowane przez Deimos
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale... Przecież najlepszy telewizor na świecie to mój, tylko mój - NAJLEPSZY Samsung Q9FN... żaden inny... 🤣

Oczywiście żart... :)

• Plusik 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sony zrobiło coś lepszego od panasa HZ2000 ?

a nie - to ZG9 z kontrastem ansi 2000:1 - pogromca IPSów z kontrastem ansi 1000:1 :)

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, klaus71 napisał:

a nie - to ZG9 z kontrastem ansi 2000:1

Czyli jednak eksperci uznali LCD za najlepszy telewizor 🙂

3 godziny temu, vader_4747 napisał:

Grafik chyba troszkę przesadził z wielkością PS5 na tym zdjęciu. 😄

Nie przesadził ps5 jest największą konsola w historii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jednak nie tak dużą jak na tym zdjęciu, gdzie wygląda jak solidny mebel.

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, koralgool napisał:

Czyli jednak eksperci uznali LCD za najlepszy telewizor 🙂

przy wieczornym oglądaniu najtańszy oled z nim wygra

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

najlepszy telewizor świata ??? a kto tak powiedział?

• Plusik 1
  • Lubię 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, klaus71 napisał:

przy wieczornym oglądaniu najtańszy oled z nim wygra

Eksperci jednak mają inne zdanie hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, koralgool napisał:

Eksperci jednak mają inne zdanie hehe

może nie oglądali wieczorem tylko w samo południe latem

jak widać - obraz jak to w lcd - full wypas 🤣- nawet lg bx go deklasuje

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 minut temu, klaus71 napisał:

może nie oglądali wieczorem tylko w samo południe latem

Telewizor ogląda się jednak głównie w dzień 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 minut temu, koralgool napisał:

Telewizor ogląda się jednak głównie w dzień 

ja tam oglądam głównie wieczorem - o 20 także latem widać to samo na tego typie treści - spłycona dynamika kontrastu do 4000:1

fizyki nie oszukasz - nie dziwne że ten niby wybitny lcd na żadnym shoot'oucie nie pojawia się - trudno sprzedać coś za taką kosmiczną kasę co dostałoby łomot od AG9

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, klaus71 napisał:

spłycona dynamika kontrastu do 4000:1

Spróbuj ugryźć ten temat z innej strony a mianowicie pomyśl gdzie w realnym życiu masz taką czerń jak na oledzie? Podpowiem ci, nigdzie. Świat ogólnie jest szarawy a smolista czerń niemal nie istnieje.  Rozejrzyj się na około i powiedz mi gdzie ty widzisz smolista czerń?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy sobie zapuścić na OLED filmiki z youtube z Japonii nocą w 4K  "Night walk in Tokyo" itp. z serii spacerów po Japonii na których OLED wypada genialnie, nie możliwe do uzyskania na LCD przynajmniej teraz. Natomiast na jasnych scenach dziennych LCD ki potrafią pięknie świecić, ale tam gdzie są duże kontrasty światło - cień blisko siebie już będą wychodzić słabości LCD względem OLED. 

Edytowane przez orwell-1984
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, koralgool napisał:

Spróbuj ugryźć ten temat z innej strony a mianowicie pomyśl gdzie w realnym życiu masz taką czerń jak na oledzie? Podpowiem ci, nigdzie. Świat ogólnie jest szarawy a smolista czerń niemal nie istnieje.  Rozejrzyj się na około i powiedz mi gdzie ty widzisz smolista czerń?

trudno dyskutować z "ekspertem teoretykiem" co oleda w sklepie tylko widział

po prostu kup sobie oled to zobaczysz jak przeciętnym tv jest twój "wypas" xf9005

21 minut temu, koralgool napisał:

ja o kontraście a ty o czerni - ale ok

lcd w trybie hdr ma czerń na poziomie 0,1 - jak w IPS - co widać nawet na zg9

i jakoś nikt nie jest specjalnie zadowolony z takiej czerni - chociaż niby nigdzie nie istniejącej :)

więcej - większość jest toleruje zmiany kolorów pod kątem i woli matrycę VA z 4 razy lepszą czernią która nie występuje wg twoich słów

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, klaus71 napisał:

po prostu kup sobie oled to zobaczysz jak przeciętnym tv jest twój "wypas" xf9005

Hehe. Mój soniaczek napewno nie jest przeciętny no chyba że HDR na poziomie 1200nitow to przeciętny wynik do tego płynność w sporcie top 3. Ja osobiście zaliczam go do klasy średnio wyższej. Czerń to nie wszystko

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, koralgool napisał:

Hehe. Mój soniaczek napewno nie jest przeciętny no chyba że HDR na poziomie 1200nitow to przeciętny wynik do tego płynność w sporcie top 3. Ja osobiście zaliczam go do klasy średnio wyższej. Czerń to nie wszystko

klaus71 pisze o kontraście a nie o czerni i to o kontraście ANSI, najbardziej miarodajnym, taka szachownica białych i czarnych pól, na OLED nie ma znaczenia jak małe są to pola szachownicy 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, koralgool napisał:

no to jaraj się tą super jasnością, kiepskim kontrastem i brakiem czerni która przecież nie występuje w naturze

q90t ma jasność niby nawet 1700nitów w peaku - no i co z tego - kontrast ma tylko 4000:1 i to widać na każdym sygnale

nie dziwię się tym co wolą starą plazmę z kontrastem ansi 10000:1 - do SDR to jest tv duzo lepszy od lcd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, koralgool napisał:

On jest przeciętny jak na LCD, przy OLED to nie stało nawet, ale jeśli dla kogoś jakością TV jest 1200 nitów w TV to pozdro...

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, qazar napisał:

On jest przeciętny jak na LCD

Heheheehehe zabawne są te opinie laików podważające recenzje specjalistów, naprawdę można się nieźle pośmiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, koralgool napisał:

Heheheehehe zabawne są te opinie laików podważające recenzje specjalistów, naprawdę można się nieźle pośmiać

bo największą zaletą tego tv w 2020 jest cena i ewentualnie duża jasność

w pozostałych elementach ma sporo wad: marne kąty, brak powłoki antyodblaskowej, brak hdmi 2.1, mało efektywny local dimming, blooming na napisach i czarnych pasach, pilot plastic fantastic

średnio wyższa klasa to xh95, wyższa zg9 a top to ag9

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, koralgool napisał:

Ty jesteś tym specjalistą? :DDDD

Janusz co to kupił TV i jego jest najlepszy, bo to jego Januszkowski wybór!!!

Idź sprzedawaj te bajki na forum wp a nie na forum entuzjastów, którzy mają kilkadziesiąt/set tys. PLN w sprzęcie 

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi