Adam60 724 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Ja, jak wiecie nie jestem jakimś fanem OLEDów i mam duże obawy czy mi by się spodobał, ale obiektywnie trzeba spojrzeć... Prosta sprawa - rtings.com i wszystko wiemy : Co wynika z tego zestawienia ? - Na chwilę obecną pierwszy TV nieoledowy czyli LCD QLED od Samsunga (brawo nasi ! ) zajmuje dopiero 13 pozycję ! - Różnica ogólna między 1 miejscem, a 13 jest mała bo tylko 8.8 do 8.5 ale jakby spojrzeć na kolumnę " kino" to już jest duża różnica 9,4 do 8,4 - Wciąż LCD QLED wygrywa w kategorii "movie shows" czyli koncerty itd. Dla mnie to też np. filmy dokumentalne, wiadomości - To co mnie zaskoczyło to to to, że w kategorii "sport" OLED uzyskał przewagę Dla mnie konkluzja jest taka - jeśli by ktoś chciał oglądać na TV różne rzeczy (nie tylko filmy) to wciąż niezłym kompromisem jest FALD LCD, ale osoby nastawione wyłącznie na filmy powinny rozważyć zakup OLEDa... Oczywiście uwzględniając swoje preferencje bo ja musiałbym zobaczyć czy te biele i jasności są dla mnie ok w OLEDach... Pamiętajmy - testy są robione pod optymalne procedury, ale to nie oznacza, że nam by się obraz spodobał... Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Adam60 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Adam60 napisał: - Wciąż LCD QLED wygrywa w kategorii "movie shows" czyli koncerty itd. Dla mnie to też np. filmy dokumentalne, wiadomości ale wygrywa tylko dlatego że LCD ma możliwą bardzo wysoką jasność w SDR - jeśli ktoś ogląda w południe lub słońce mu świeci w tv to dla takiej osoby jest to kluczowe i wtedy ten parametr rzeczywiście jest kluczowy dla innych jest to zupełnie nieistotny parametr - ja w q90r mam ustawione podświetlenie na 10-15 z 50 i w dzień ogląda się zupełnie bezproblemowo - na wieczór zresztą też Edytowane 4 Grudnia 2020 przez klaus71 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 4 Grudnia 2020 Ale oled to nie tylko filmy, to też gry w najlepszej jakości(VRR, 4K@120Hz, ALLM z g-sync i free sync) ☺️ 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koralgool 187 Napisano 4 Grudnia 2020 2 godziny temu, qazar napisał: Janusz co to kupił TV i jego jest najlepszy, bo to jego Januszkowski wybór!!! Czy ty jesteś normalny hehe gdzie ja napisałem że mój tv jest najlepszy? Hehe bawisz mnie do łez 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 4 Grudnia 2020 Panowie, a może w całej tej dyskusji Wasza wiedza i doświadczenie przydadzą się mojej skromnej osobie? W ten weekend są fajne promocje na TV i zastanawiam się nad AG9, xh9505 lub qled Q95. Wielkość od 75-85. Odległość do TV 3,5. Proszę pomóżcie 🙄 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 4 Grudnia 2020 AG9 to bardzo dobry TV i zdecydowanie góruje nad 2 pozostałymi. @koralgool mnie niestety twoje wpisy nie bawią 😞 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 4 Grudnia 2020 3 minuty temu, immo11 napisał: zastanawiam się nad AG9, xh9505 lub qled Q95. Wielkość od 75-85. jak nie wypalisz (bo nie oglądasz dużo prog informacyjnych z ramkami, nie grasz non stop w fife itp) to oled jest bezkonkurencyjny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 724 Napisano 4 Grudnia 2020 8 minut temu, klaus71 napisał: ale wygrywa tylko dlatego że LCD ma możliwą bardzo wysoką jasność w SDR - jeśli ktoś ogląda w południe lub słońce mu świeci w tv ... albo tak jak ja lubi po prostu dynamiczne ustawienia obrazu z max podświetleniem... Ja oglądam prawie wyłącznie w nocy... 8 minut temu, klaus71 napisał: dla innych jest to zupełnie nieistotny parametr - ja w q90r mam ustawione podświetlenie na 10-15 z 50 i w dzień ogląda się zupełnie bezproblemowo - na wieczór zresztą też Chyba 10-15 z 20 ? nie z 50... W każdym razie ja we wszystkich trybach mam podświetlenie na max czyli 20 i próbowałem z mniejszym, ale dla mnie obraz jest wtedy za ciemny... Dlatego też m in. sprzedałem projektor... Gdyby nie efekt teatralny to chyba bym wszystko oglądał w trybie sklepowym.... 😁 - nie to oczywiście żart, ale uwielbiam oglądać jakieś materiały 4K przyrodę w takim trybie dynamicznym - to uczta dla oczu ! Tak samo filmy UHD z HDR... Czy OLED spełniłby te moje i tylko moje preferencje ? Oto jest wielka zagadka i tony słów na forach i analiz i tony statystyk nic mi nie dadzą, póki sam nie spróbuję... To jest właśnie moje przesłanie - każdy lubi co innego i nawet pewne obiektywne kryteria nic nie dadzą... Obraz z proja zbliżony do klimatu kinowego był przecież lepszy niż w prawdziwym kinie więc domyślnie powinno się oglądać filmy w takim trybie i nie powinno to przeszkadzać, a mi to przeszkadzało choć i i tak po doświadczeniach z projem oglądam obecnie w trybie naturalnym, jak na moje preferencje - ciemnym bo kiedyś na słabszych TV oglądałem nawet filmy w trybie dynamicznym, a plazm nienawidziłem... Ale oczywiście nie twierdzę, że moje preferencje są lepsze niż innych... Wydaje się, że na tym forum są osoby właśnie lubiące obraz jak najbardziej zbliżony do kina, natomiast raczej większość osób będzie miała takie preferencje jak ja... Ale tak mi się wydaje bo jakby OLEDy były aż tak super hiper to mimo wyższej ceny (ale już obecnie różnice są bardzo małe z FALDami) to by wyparły LCD, a jednak nie... Zresztą plazmy też przecież właściwie odeszły w niebyt... Nad tym trzeba się zastanowić dlaczego obiektywnie lepsze TV są gorzej odbierane przez konsumentów ? Może dlatego, że są tacy jak ja ? 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
koralgool 187 Napisano 4 Grudnia 2020 7 minut temu, qazar napisał: mnie niestety twoje wpisy nie bawią 😞 A szkoda bo nie jestem złośliwy a wręcz przeciwnie 🙂 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 4 Grudnia 2020 A widzisz, odczytałem twoje intencje wręcz przeciwnie, czyżby koincydencja? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 4 Grudnia 2020 8 minut temu, qazar napisał: AG9 to bardzo dobry TV i zdecydowanie góruje nad 2 pozostałymi. @koralgool mnie niestety twoje wpisy nie bawią 😞 6 minut temu, klaus71 napisał: jak nie wypalisz (bo nie oglądasz dużo prog informacyjnych z ramkami, nie grasz non stop w fife itp) to oled jest bezkonkurencyjny Grać nie gram na TV, ale programy informacyjne już tak, przy AG9 bardziej obawiam się o odbijanie światła. Przy oglądaniu w jasnym pomieszczeniu to szkło zachowuje się jak lustro 🤔 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 21 minut temu, Adam60 napisał: Chyba 10-15 z 20 ? nie z 50... W każdym razie ja we wszystkich trybach mam podświetlenie na max czyli 20 i próbowałem z mniejszym, ale dla mnie obraz jest wtedy za ciemny... Dlatego też m in. sprzedałem projektor... Gdyby nie efekt teatralny to chyba bym wszystko oglądał w trybie sklepowym.... 😁 - nie to oczywiście żart, ale uwielbiam oglądać jakieś materiały 4K przyrodę w takim trybie dynamicznym - to uczta dla oczu ! Tak samo filmy UHD z HDR... Czy OLED spełniłby te moje i tylko moje preferencje ? Oto jest wielka zagadka i tony słów na forach i analiz i tony statystyk nic mi nie dadzą, póki sam nie spróbuję... To jest właśnie moje przesłanie - każdy lubi co innego i nawet pewne obiektywne kryteria nic nie dadzą... ..... Ale tak mi się wydaje bo jakby OLEDy były aż tak super hiper to mimo wyższej ceny (ale już obecnie różnice są bardzo małe z FALDami) to by wyparły LCD, a jednak nie... Zresztą plazmy też przecież właściwie odeszły w niebyt... Nad tym trzeba się zastanowić dlaczego obiektywnie lepsze TV są gorzej odbierane przez konsumentów ? Może dlatego, że są tacy jak ja ? w q90t jest suwak jasności do 50 - w dzień mam najczęściej na 10 bo wtedy co najwyżej jakiś infoshit leci oled dawno już by zaorał konkurencję gdyby się nie wypalał 15 minut temu, immo11 napisał: Grać nie gram na TV, ale programy informacyjne już tak, przy AG9 bardziej obawiam się o odbijanie światła. Przy oglądaniu w jasnym pomieszczeniu to szkło zachowuje się jak lustro no to możesz wypalić - żona katowała mojego oleda - od 2 do 4-5h dziennie i ramki się pojawiły zdegradowałem jakość obrazu do poziomu q90t - a oled na "ołtarzyk" pod konsole - granie na oled to jest inny wymiar obrazowo q90t traci dla mnie bardzo dużo do nawet mojego starego 3 letniego oleda ale ag9 to droga zabawka by ją wypalić - dopóki infoshity w ilośći 1, czasami 2h dziennie to jest szansa że nie wypalisz - ale pewności nigdy nie ma 39 minut temu, Adam60 napisał: Chyba 10-15 z 20 ? nie z 50... W każdym razie ja we wszystkich trybach mam podświetlenie na max czyli 20 i próbowałem z mniejszym, ale dla mnie obraz jest wtedy za ciemny... Dlatego też m in. sprzedałem projektor... Gdyby nie efekt teatralny to chyba bym wszystko oglądał w trybie sklepowym.... 😁 - nie to oczywiście żart, ale uwielbiam oglądać jakieś materiały 4K przyrodę w takim trybie dynamicznym - to uczta dla oczu ! Tak samo filmy UHD z HDR... oled by ci się spodobał - w trybie SDR wszystko wygląda prawie jak tryb HDR w lcd Edytowane 4 Grudnia 2020 przez klaus71 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 4 Grudnia 2020 Podświetlenie 10-15 w skali do 50?Dobre. Ło matko,.ale wyblakłe [beeep] a nie obraz.(spróbowałem sobie) W ciemnym pokoju, minimum 35. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 4 Grudnia 2020 2 godziny temu, klaus71 napisał: no to możesz wypalić - żona katowała mojego oleda - od 2 do 4-5h dziennie i ramki się pojawiły zdegradowałem jakość obrazu do poziomu q90t - a oled na "ołtarzyk" pod konsole - granie na oled to jest inny wymiar obrazowo q90t traci dla mnie bardzo dużo do nawet mojego starego 3 letniego oleda ale ag9 to droga zabawka by ją wypalić - dopóki infoshity w ilośći 1, czasami 2h dziennie to jest szansa że nie wypalisz - ale pewności nigdy nie ma Cholerka to słabo, bo te info trochę u mnie leci, normlanie od 16-tej do 20-tej to nie ma co oglądać więc leci jak się mądre głowy kłócą w tv. Dopiero po 20-tej jakiś netflix albo hbo go. Jak dobrze pamiętam to q95 chyba nie obsługuje DV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vader_4747 790 Napisano 4 Grudnia 2020 1 minutę temu, immo11 napisał: Jak dobrze pamiętam to q95 chyba nie obsługuje DV Dobrze pamiętasz - samsungi nie wspierają Dolby Vision. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) No to raczej odpadają, więc zostaje ag9 lub xh9505 😏 Edytowane 4 Grudnia 2020 przez immo11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 724 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) 3 godziny temu, klaus71 napisał: oled by ci się spodobał - w trybie SDR wszystko wygląda prawie jak tryb HDR w lcd Jak ktoś mnie przekona to OLEDa to chyba tylko Ty.. Ale uważaj - jak wydam mnóstwo kasy i obraz mi nie będzie odpowiadał to mój gniew będzie wielki... 😁 Do dzisiaj mam pretensję do forumowiczów, którzy mnie namówili na proja... 😁 Nie no... ok - żartuję... 🤣 Żeby nie powtórzyć "błędu" z projem tym razem na próbę wezmę sobie najtańszego, najmniejszego OLEDa np. do sypialni i jak mnie zachwyci pójdzie dużo kasy na salonowy... Ale to daleka przyszłość.. Może do tego czasu pojawi się coś nowego jak microLED albo połączenie LCD i OLEdów i w ogóle nie będzie problemu czego sobie i wszystkim życzę z okazji świąt bo któż by nie marzył mieć TV posiadający wszystkie zalety zarówno jednej jak i drugiej technologii, a przy tym zero wad np wypaleń... Edytowane 4 Grudnia 2020 przez Adam60 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 4 Grudnia 2020 @immo11 ja właśnie tydzień temu też wybierałem między AG9 a XH95. Wybrałem słabszy czyli XH95. Dlaczego? Ogladam dużo zwykłej TV i programy informacyjne. Do tego sport i oczywiście filmy. Nie ulega wątpliwości, że na OLED kino będzie perfect. Jednak nie chcę martwić się o te wypalenia i o to co mogę ogladac a co nie. Poza tym 8 cali roznicy i swietny HDR i wybrałem LCD.Trzeba patrzeć pod swoje potrzeby. Gdyby TV sluzyl mi tylko do filmów/seriali nie zastanawialbym się nawet sekundę i wybral Sony 77AG9 zwlaszcza ze obecnie mozna go już dostac za 13600 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
FUNBOY ;) 0 Napisano 4 Grudnia 2020 (edytowane) Kwestia JAKOŚCI HDR nie rozchodzi się wyłącznie o jasność a jest określana jako konsolidacja jasności i kontrastu, gdzie dla telewizorów OLED porównywalna jakość HDR przyjmuje się że jest na poziomie 2-krotnie niższym względem średniej jasności panelu LCD, ale tylko wtedy gdy stref wygaszania na LCD będzie przynajmniej 480 bo w przeciwnym wypadku przy większych szczegółach będzie zaciemniało lub rozjaśniało detale a przecież o to tu najbardziej chodzi. HDR to nie tylko świecące reflektory samochodu, to również pojedyncze iskry czy rozchodzące się pioruny. Co z tego że na LCD HDR jest jaśniejszy, skoro na OLED jest dokładniejszy gdyż poziom jasności jest regulowany na poziomie pojedynczego piksela, stąd matryce OLED są idealnie stworzone pod dynamiczne mapowanie tonów jak m.in. Dolby Vision który jest w stanie odzyskać detale zapisane w jasności do 4000 nitów czyt. najbardziej zaawansowanych monitorach studyjnych w Hollywood i tu OLED rozkładając poszczególne jasności względem pojedynczych pikseli pokaże idealnie odwzorowany obraz z najdrobniejszymi detalami zamieszczonymi w jasnościach lub totalnej czerni którą wyłącznie OLED jest w stanie wyświetlić tak całościowo na całym ekranie jak szczegółowo na pojedynczym pikselu. Podsumowując, ZG9 jest jedynym na rynku LCDkiem który jako tako jest w stanie skutecznie rywalizować pod względem JAKOŚCI HDR z OLEDem. Edytowane 4 Grudnia 2020 przez FUNBOY ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 4 Grudnia 2020 Zgadzam się. Do filmów i kina oled jest bezkonkurencyjny. 2 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szewi 652 Napisano 5 Grudnia 2020 przez chwile myslałem ze to Hubio założył ten temat 1 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 971 Napisano 5 Grudnia 2020 Nie założył ale już w drugim komentarzu, mamy jego sprostowanie do tekstu redakcji 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Adam60 724 Napisano 5 Grudnia 2020 39 minut temu, szewi napisał: przez chwile myslałem ze to Hubio założył ten temat To nie ja.... To redakcja... 🤣 @szewi więcej masz czasu, że nawiedziłeś forum po dłuższej nieobecności ? Tak czy inaczej, fajnie, że wróciłeś. 23 minuty temu, raf7705 napisał: Nie założył ale już w drugim komentarzu, mamy jego sprostowanie do tekstu redakcji Musiało być... 😁 Najlepszy jest tylko jeden i to mój, najmojszy, najlepszy bo mój.... 🤣 👍 Ale w sumie ty raf masz też go więc też masz najlepszy... jakby tak spojrzeć. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
immo11 4 Napisano 6 Grudnia 2020 Panowie, dziękuję bardzo za wszystkie rady. Jadę dzisiaj po Ag9. czy będzie to lepszy wybór. nie wiem, czas pokaże ale tyle już się czeka i czyta o wadach i zaletach, że nigdy się nie kupi. Sprzedawca w sony centre jak sie dowiedzial ze teraz mam plazme panasonica to od razu mówił żeby OLED brac. Poza tym nie znam osoby która wzięła oled i pozniej żałowała , wiec zobaczymy. Aż się ręce trzęsą. wydać tyle kasy i się pomylić , mam nadzieje ze nie będę żałował . dzięki jeszcze raz i pozdrawiam 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 6 Grudnia 2020 Piękny kawał sprzętu 😍 ... może kiedyś jak będzie na ''promce'' Hehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach