Skocz do zawartości
Redakcja

NVIDIA SHIELD TV 2019 | TEST | Zamień tanio swój TV w szybki komputer do grania, wysokiej jakości skaler obrazu oraz Android TV

Rekomendowane odpowiedzi

NVIDIA SHIELD TV 2019 | TEST | Zamień tanio swój TV w szybki komputer do grania, wysokiej jakości skaler obrazu oraz Android TV

Na rynku możemy obecnie znaleźć kilka różnych przystawek do telewizorów, umożliwiających rozwinięcie ich możliwości jako platformy Smart TV. Nie da się bowiem ukryć, że producenci dość szybko porzucają wsparcie dla aplikacji na Smart TV lub w ogóle nie zamierzają wprowadzać nowości, co budzi mieszane uczucia wśród użytkowników. Z tego względu, powstały specjalne przystawki do telewizorów, które są w stanie często znacząco rozbudować nasze centrum multimedialne - szczególnie to mające już parę ładnych lat. Obecnie możemy wyróżnić dwa systemy, na których opierają się przystawki box – pierwszy to Android TV, drugi to tvOS, na którym bazuje Apple TV. W przypadku Androida najpopularniejszymi urządzeniami są Xiaomi Mi Box 4K oraz NVIDIA SHIELD TV. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej najnowszej wersji SHIELDa, która zyskała kilka istotnych usprawnień względem poprzednika w tym wyjątkowo efektywnie działające skalowanie obrazu dzięki zaawansowanym algorytmom AI. 

Przeczytaj całość

• Plusik 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za test szczególnie słowa uznania dla Macieja za sprawdzenie funkcji skalowania... Pisałem to przy okazji shield  w wersji pro że fajnie jakby jakiś ekspert to przetestował... No i proszę - jest... Dla mnie osobiście skalowanie jest super i nie przeszkadza mi to, że jestem "oszukiwany"... Niższe rozdzielczości nabierają zupełnie nowego wymiaru... Działa to z YT, filmami z dysku - we wszystkich dopuszczalnych źródłach...

Jedną sprawę chcę sprostować - HBO GO działa jak najbardziej. Po prostu trzeba ściągnąć z oficjalnego sklepu apkę co zajmuje 10 sek. Jedyne co nie jest wbudowana fabrycznie, ale znalazło by się parę więcej nie wbudowanych, a potrzebnych... Wada w postaci braku USB jest "naprawiona" w wersji pro i to aż 2 porty 3.0

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z wad to chyba trzeba dodać że nie obsługuje HDR w youtube - czyli brak kodeka VP9 profile 2

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cytat

Nowy SHIELD TV dostał w końcu wsparcie dla Dolby Vision

Na czym polega to wsparcie skoro stary procesor TEGRA 1 nie dekoduje Dolby Vision ? Dekoduje TV a nie SHELD.

Brak wyjścia optycznego zapisał bym jednak po stronie minusów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie brak spdif eliminuje produkt. Mam stry, ale wysoki model Harmana bez HDMI, którego nie zamierzam wymieniać a jak chcę DTS i DD to muszę mieć boxa z spdif. Swoją drogą biorąc pod uwagę, że nowe LG i Samsungi nie tykają DTS, takie urządzonka kupują teraz nie tylko osoby, którym zestarzał się 'smart' w telewizorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, loky napisał:

Swoją drogą biorąc pod uwagę, że nowe LG i Samsungi nie tykają DTS, takie urządzonka kupują teraz nie tylko osoby, którym zestarzał się 'smart' w telewizorze.

Owszem nie kupują tylko takie :)  ? Ja mam w Samsungu bardzo dobry smart z praktycznie tym wszystkim co jest w shield, a jednak kupiłem shield. Zapraszam do tematu:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/49916-nowa-nvidia-shield-4k-dolby-vision-szybszy-procesor/

Tam opisałem wszystkie zalety tego urządzenia (str.2 ). Z grubsza wymienię: skalowanie niższych rozdzielczości przy użyciu AI, możliwość podłączenia kilkunastu dysków (spróbuj to zrobić w TV :) ), czytanie wszystkich kodeków (Samsung jest niezły, ale nie czyta wszystkiego. ok Sony na androidzie może), gry, pilot i wiele więcej...

Co do optyka to ja od 10 lat nie mam żadnego urządzenia gdzie miałbym tylko optyk... To prehistoria... :)

Edytowane przez Adam60
  • Plusik 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo wszystko toslink/coax mogło by być tak żeby ludzie z dobrymi systemami stereo korzystali z urządzenia, a tak to trzeba kombinować usb ratuje sprawę w przypadku osób które taki dac posiadają ale i tak zakładam że port ten wykorzystują dla innego urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No oczywiście, że zawsze lepiej więcej niż mniej... Dodam jeszcze o jednej wadzie nie poruszonej w recenzji. Nie działa poprawnie odświeżanie tzn. niektóre filmy przeskakują. Jest to znany problem tv boxów od samego początku. W HiMedia całkowicie wyeliminowany. W shieldzie po części - trzeba ustawić sobie w szybkim menu opcję zmiany odświeżania na natywne ze źródła i kiedy jest problem każdorazowo uruchamiać. Jest też alternatywne inne rozwiązanie - specjalna apka. W domyślnych 60Hz niektóre pliki źle się odtwarzają. Szczegółowo o tym pisaliśmy w ww podanym temacie gdzie podawałem link. Chyba właśnie to jest dla mnie największą wadą. Nie wykluczone, że wraz z kolejnym updatem będzie naprawione. Problemu nie zauważyłem w żadnych materiałach ze stremingu.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W czym zauważyłeś? przecież w kodi ustawisz dostosowanie odświeżania wideo do tv więc nie ma prawa być żadnego przeskakiwania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, D4r3KS napisał:

W czym zauważyłeś? przecież w kodi ustawisz dostosowanie odświeżania wideo do tv więc nie ma prawa być żadnego przeskakiwania.

Tak zgadza się - jak pisaliśmy. Zapomniałem o kodi to 3 rozwiązanie. Miałem na myśli w innych playerach np. MX Player czy VLC.

Kodi samo w sobie jest tak rozbudowane, że przejmuje wiele funkcji urządzeń. I chwała nvidii, że nawet w kodi działa upscalowanie co nie jest tak oczywiste - np Imprex czyli podobny system znany z HiMedia nie działał w KODI, a wyłącznie w domyślnym playerze... Oczywiście nie tylko nie działał w żadnym innym odtwarzaczu video ale też i streamingu....

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, D4r3KS napisał:

Ta systemowa funkcja w wersji beta nie działa dla mx playera i vlc?

Działa, ale każdorazowo trzeba ją uruchamiać... Ja to rozwiązałem tak, że ustawiłem w szybkim menu i przyporządkowałem długie naciśnięcie przycisku menu (domyślnie włączało to tryb demo - dzielony na pół ekran z AI i bez). Jest też jakaś apka za pomocą której można wymusić natywne odświeżanie w poszczególnych palyerach, ale mi wystarcza w zupełności to rozwiązanie beta.

Więc tak naprawdę to nie jest jakiś wielki problem bo jednym klawiszem zmieniamy sobie z domyślnego na natywny jak widzimy, że obraz się zacina + to kodi co pisałeś. Więc to jest do obejścia.

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale tak czy siak powinni ogarnąć już w końcu tą funkcję betę i doprowadzić to do porządku.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.10.2020 o 11:10, loky napisał:

Dla mnie brak spdif eliminuje produkt. Mam stry, ale wysoki model Harmana bez HDMI, którego nie zamierzam wymieniać a jak chcę DTS i DD to muszę mieć boxa z spdif. Swoją drogą biorąc pod uwagę, że nowe LG i Samsungi nie tykają DTS, takie urządzonka kupują teraz nie tylko osoby, którym zestarzał się 'smart' w telewizorze.

Dowolny HDMI extractor rozwiązuje sprawę - wyciągnie Ci dźwięk z HDMI na spdif. Koszt takiego ustrojstwa to z tego co pamiętam jakieś 60 zł.

W dniu 25.10.2020 o 12:55, Adam60 napisał:

W shieldzie po części - trzeba ustawić sobie w szybkim menu opcję zmiany odświeżania na natywne ze źródła i kiedy jest problem każdorazowo uruchamiać.

Miałem wrażenie że dostosowanie częstotliwości odtwarzania wyświetlacza do klatkażu była funkcją 'systemową' już pierwszego Shielda. Dla mnie ta opcja jest tak podstawowa, że nie wyobrażam sobie żeby sprzęt bez tej funkcji dobrze działającej podbił rynek. A Shield podbił, więc albo coś teraz skaszanili i szybko naprawią, albo coś namieszałeś w ustawieniach.

EDIT 

W pierwszym Shield była na to apka

https://www.youtube.com/watch?v=me810N3qR0Y

Z tego co widzę po tym filmiku i komentarzach dobrze to działa i całkowicie bezobsługowo

Edytowane przez efel
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, efel napisał:

Dowolny HDMI extractor rozwiązuje sprawę - wyciągnie Ci dźwięk z HDMI na spdif. Koszt takiego ustrojstwa to z tego co pamiętam jakieś 60 zł.

To pokaż taki który będzie kompatybilny z 4k, 60hz, dolby vision, i poradzi sonie z dźwiękiem hd w każdym formacie.

1 godzinę temu, efel napisał:

Miałem wrażenie że dostosowanie częstotliwości odtwarzania wyświetlacza do klatkażu była funkcją 'systemową' już pierwszego Shielda. Dla mnie ta opcja jest tak podstawowa, że nie wyobrażam sobie żeby sprzęt bez tej funkcji dobrze działającej podbił rynek.

Nie nie było takiej funkcji. shield jest od roku 2015 opcja beta funkcji z dostosowaniem odświeżania wyszła jakoś w 2019 roku i nie działa ona do dzisiaj w 100%.

Edytowane przez D4r3KS
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, D4r3KS napisał:

To pokaż taki który będzie kompatybilny z 4k, 60hz, dolby vision, i poradzi sonie z dźwiękiem hd w każdym formacie.

Takie urządzenia nie tykają toru wideo. 4K@ 60Hz spokojnie powinno działać.

O jakim dźwięku HD w każdym formacie piszesz? Rozmawiamy o optyku, czyli max to DolbyDigital 5.1 albo DTS.

Żeby nie być gołosłownym, pierwszy lepszy który mi wyskoczył na allegro, założę się że są takie same, tańsze:

https://allegro.pl/oferta/extractor-hdmi-hdmi-audio-spdif-arc-sph-ae06-9569496402 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O downmix mi właśnie chodziło lub wypuszczenie tylko ścieżki core, myślałem że masz jakiś konkretnie extraktor i mógł byś potwierdzić działanie w 100%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dopytam jakie zastosować ustawienia ekranu by plansze wyświetlane na nim wyglądają tak samo jak z generatora sygnału - co oznacza idealny, nienaruszony obraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi