Skocz do zawartości
lonek_rwl

85" do salonu. Już się pogubiłem

Rekomendowane odpowiedzi

Sony XH9505  ma nowy procesor , Xh 90 ma kilkuletni procesor także nie ma co sie zastanawiać ,odpuść sobie ten xh90

Dzisiaj  byłem w sony center, tv stoją obok siebie ślepy by zauważył róznicę na korzyść XH9505 .( ustawienia tv na takim samym poziomie)

Mam podobny dylemat ale widzę że najlepiej wziąć sprawy we własne ręce .`Przeczytałem cały post chyba formułowicze żyją wakacjami , chłop się pyta co najlepiej kupić i sam sobie doradza ruszcie tyłki i mu pomóżcie i zarazem dla mnie :) .....

Najlepsze na koniec , dzwonie do sony center i pytam się proszę z działem technicznym , Pani mi odpowiada ja Panu  pomogę ,no to proszę mi powiedzieć czym się różni  SOny TV XH9096 OD XH9505 ,  a Pani na to ,,Przekątną'' ale mówię że oba mają przekątną obrazu 85 . Proszę mi powiedzieć jaka jest róznica w procesorach , Pani na to zaraz poszuka w internecie . Na tym zakończyliśmy konwersacje. 

Tak więc masz z głowy  XH9096. Zostaje albo SONY seria XH 90 lub  OLED KD-77AG9BAEP ,również oba te tv stały obok siebie ,Naprawdę nie było aż takiej powalającej róznicy aż się sam zdziwiłem ,przecież to OLED ,przekątna 77.Takie same demo poprosiłem żeby Pan puścił .

Udałem się do Media M   na półce naprzeciw siebie,   samsung QE75Q90TATXXH i Sony XH9505. No i mam dylemat, samsung ma tylko 75 cali ale wiadomo android lepiej na tym chodzi.( 95 Qleda nie biorę pod uwagę nie będę płacił za odzielną skrzyneczkę 20 K , nie ma różnicy w obrazie ,strefa podswietlenia 16x w Q95T  20X nie zauważalne, )

Tak więc zostaje w boju :

Sony XH9505  

sony -OLED KD-77AG9BAEP ( cena spadła)

Samsung QE75Q90TA

LG jeszcze nie widziałem .Czy może ktoś wie gdzie można na żywo wszystkie tv zobaczyć włącznie z Lg bo nie miałem porównania .?

Sory za czcionkę 

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Xh 90 ma kilkuletni procesor także nie ma co sie zastanawiać ,odpuść sobie ten xh90

Akurat XH90 ma najnowszy procesor dużo szybszy i obsługujący hdmi 2.1.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, alex1212 napisał:

Mam podobny dylemat ale widzę że najlepiej wziąć sprawy we własne ręce .`Przeczytałem cały post chyba formułowicze żyją wakacjami , chłop się pyta co najlepiej kupić i sam sobie doradza ruszcie tyłki i mu pomóżcie i zarazem dla mnie

Z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca się kupowanie żadnego z telewizorów które wymieniliście. Obecna generacja LCD/OLED jest tak wyeksploatowana że za rok, dwa musi się pojawić coś nowego, co zburzy dotychczasowe status-quo. Być może będą to OLEDy Samsunga, MiniLEDy TCLa albo coś jeszcze innego. W tej sytuacji wydawanie ~20 tys na telewizor jest mocno ryzykowne.

Zupełnie nie ma szans w obecnym świecie na zakup sprzętu na 10 lat. To już nie te czasy. Po 5 latach te telewizory się tak zestarzeją, że na bank będziecie chcieli je zmienić. Argumentowanie wydania prawie 20 tys tym że przecież kupiłem na 10 lat jest totalnie błędne. 

Ja osobiście najchętniej poszedłbym w OLEDa 77 cali - cokolwiek przełomowego by nie wyszło w przeciągu 2-3 lat będzie albo w technologii OLED, albo technologii która do niej dąży pod względem kontrastu. Tutaj nic się lepiej nie da zrobić po prostu. Być może rozwiązane zostaną bolączki OLEDów: wypalanie się i stosunkowo niska maksymalna jasność w HDR, ale obiektywnie na to patrząc dzisiejszy OLED jakością obrazu nie będzie mocno odbiegał od przyszłych telewizorów. Przepaści między nimi nie będzie, to jest zakup na lata, pod warunkiem że nie ma ryzyka w związku z wypaleniami. Oczywiście rozmiar 77 cali może być trochę problemowy, w sytuacji gdy LCD można już dostać powyżej 85 cali i to też należy brać pod uwagę. Z 6m bym tego nie oglądał. Dla mnie 77 cali to jest idealny telewizor z odległości 2, 2.5m. Dopóki nie upowrzechni się 8K (a to nie nastąpi na pewno w przeciągu 5 lat: patrz powolny rozwój nadawców, nowe konsole są obliczone na 4K itp) to takie 77 cali z 2.5 metra pod względem wielkości każdemu w zupełności wystarczy.

Jeżeli OLED z powodu strachu, czy realnego zagrożenia wypaleniem odpada to brałbym to co wyliczył RTINGs. Samsung 85 cali Q80T za 12 tys to jest niezły deal na przeczekanie tych 2-3 lat aż pojawi się coś przełomowego. Ten telewizor w tym rozmiarze nie straci na wartości aż tak dużo jak np OLEDy i będzie go można sprzedać odzyskując część kasy. Oczywiście to nie jest topowy telewizor i nie dostarczy takich wrażeń jak OLED, ale obiektywnie patrząc za te pieniądze dostaje się mimo wszystko 'bardzo dużo sprzętu'.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, efel napisał:

Z ekonomicznego punktu widzenia nie opłaca się kupowanie żadnego z telewizorów które wymieniliście. Obecna generacja LCD/OLED jest tak wyeksploatowana że za rok, dwa musi się pojawić coś nowego, co zburzy dotychczasowe status-quo. Być może będą to OLEDy Samsunga, MiniLEDy TCLa albo coś jeszcze innego. W tej sytuacji wydawanie ~20 tys na telewizor jest mocno ryzykowne.

Zupełnie nie ma szans w obecnym świecie na zakup sprzętu na 10 lat. To już nie te czasy. Po 5 latach te telewizory się tak zestarzeją, że na bank będziecie chcieli je zmienić. Argumentowanie wydania prawie 20 tys tym że przecież kupiłem na 10 lat jest totalnie błędne. 

Ja osobiście najchętniej poszedłbym w OLEDa 77 cali - cokolwiek przełomowego by nie wyszło w przeciągu 2-3 lat będzie albo w technologii OLED, albo technologii która do niej dąży pod względem kontrastu. Tutaj nic się lepiej nie da zrobić po prostu. Być może rozwiązane zostaną bolączki OLEDów: wypalanie się i stosunkowo niska maksymalna jasność w HDR, ale obiektywnie na to patrząc dzisiejszy OLED jakością obrazu nie będzie mocno odbiegał od przyszłych telewizorów. Przepaści między nimi nie będzie, to jest zakup na lata, pod warunkiem że nie ma ryzyka w związku z wypaleniami. Oczywiście rozmiar 77 cali może być trochę problemowy, w sytuacji gdy LCD można już dostać powyżej 85 cali i to też należy brać pod uwagę. Z 6m bym tego nie oglądał. Dla mnie 77 cali to jest idealny telewizor z odległości 2, 2.5m. Dopóki nie upowrzechni się 8K (a to nie nastąpi na pewno w przeciągu 5 lat: patrz powolny rozwój nadawców, nowe konsole są obliczone na 4K itp) to takie 77 cali z 2.5 metra pod względem wielkości każdemu w zupełności wystarczy.

Jeżeli OLED z powodu strachu, czy realnego zagrożenia wypaleniem odpada to brałbym to co wyliczył RTINGs. Samsung 85 cali Q80T za 12 tys to jest niezły deal na przeczekanie tych 2-3 lat aż pojawi się coś przełomowego. Ten telewizor w tym rozmiarze nie straci na wartości aż tak dużo jak np OLEDy i będzie go można sprzedać odzyskując część kasy. Oczywiście to nie jest topowy telewizor i nie dostarczy takich wrażeń jak OLED, ale obiektywnie patrząc za te pieniądze dostaje się mimo wszystko 'bardzo dużo sprzętu'.

No muszę przyznać, że masz sporo racji.

Gdyby na dzień dzisiejszy były dostępne OLEDy 85 cali to tak łatwo bym ich nie wyrzucił z listy. Siedzę od TV jakieś 4,5-5 metra więc 77 cali nie ma sensu bo zaraz będzie za mały.
Może faktycznie kupić tańszy TV - Samsung Q80T lub Sony XH90 - z myślą, że za około 5 lat pojawią się większe i lepsze OLEDy, lub po prostu pojawi się nowa technologia.

Ryzyko jest takie, że za 5 lat pojawi się nowa technologia, potem za 5 lat znowu nowa i tak w kółko Macieju. Teoretycznie nigdy nie jest odpowiedni moment na kupno nowego TV.

W pewnym momencie nawet rozważałem, żeby kupić najtańszego Samsunga 85 cali i zobaczyć co z tego wyjdzie - od początku uważałem, że przede wszystkim rozmiar TV ma znaczenie bo kontrasty i HDRy widzicie przede wszystkim wy, trochę ja, a moja żona już nie widzi.

Tak czy siak. cenna uwaga i muszę się z tym przespać. Dzięki :)

Edytowane przez lonek_rwl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, alex1212 napisał:

Sony XH9505  ma nowy procesor , Xh 90 ma kilkuletni procesor także nie ma co sie zastanawiać ,odpuść sobie ten xh90

Albo sie pomyliles, albo ktos zle Ci powiedzial, bo jest dokladnie odwrotnie :)

SoC nowszy siedzie w XH90, a nie w XH95(ktory jest mooocno podobny do XG95, jesli wrecz nie tozsamy). Niemniej nie jest to autorski proc Sony, wiec ciut gorzej obrabia obraz od ich wlasnego w serii 95.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w Sony center ,sprzedawca powiedział , że jest to procesor z przed dwóch lat Sony XH9505  .Natomiast X9505 najnowszy procesor .

Oba tv 77 cal stały obok siebie, także miałem porównanie i jest naprawdę duża różnica na korzyść  XH 9505.

Nie znam aż sie tak na aspektach technicznych , na żywo oglądam i widzę także co do tego samsunga Q80 a seri Q90 (moim zdaniem przepaść na żywo, również stały obok siebie , program z you tuba nie z jakiś demo)

przepraszam czeski błąd ,chodziło o Sony XH90 procesor  z przed dwóch lat

dzięki Efel za radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie i podpinam się do tematu. Sam od ponad pół roku mam dylemat IDENTYCZNY jak kolega. U mnie jeszcze tylko rozbijało się o rozmiar ponieważ ma  3,5 m do TV i mam obawy co do proponowanych 85 cali, kiedy głównym źródłem odtwarzania będą kanały Cyfrowego Polsatu w rozdzielczości 1080. Reasumując po przeczytaniu szanownego forum po 10  razy w tą i z powrotem, padło na 85XH 9505. Jedyną rzeczą jaka mnie hamuje przed zakupem jest brak hdmi 2.1. Sam osobiście nie będę na tym tv używał playstation 5 ale nie wiem czy za 2-3 lata młodzież się na ten YV nie przesiądzie i wtedy będzie zonk typu "coś Ty ojciec kupił". Także może Panowie podpowiecie czy to hdmi 2.1. musi być takim wyznacznikiem i brać 85 xh 90 czy zostać przy lepszym obrazie i brać XH95? Czy może przy tych 3,5 m od TV jednak Oled LG lub AG9. Dzięki za odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, immo11 napisał:

Witam serdecznie i podpinam się do tematu. Sam od ponad pół roku mam dylemat IDENTYCZNY jak kolega. U mnie jeszcze tylko rozbijało się o rozmiar ponieważ ma  3,5 m do TV i mam obawy co do proponowanych 85 cali

Przy 85 calach będziesz miał taką pixeloze ze możesz tego psychicznie nie wytrzymać, nie wspominając już o możliwych problemach z oczami  85 cali to jest olbrzymie źródło światła nie każde oko będzie w stanie to ogarnąć bez uszczerbku. Moim skromnym zdaniem 85 cali nadaje się tylko do domowych salek kinowych i oglądania filmów 2-3 razu w tyg. Wybierz jak najlepszy obraz bo to się najbardziej liczy a nie jakieś gniazda HDMI które użyjesz albo i nie bez 2.1 ps5 też będzie śmigać

• Plusik 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, immo11 napisał:

Witam serdecznie i podpinam się do tematu. Sam od ponad pół roku mam dylemat IDENTYCZNY jak kolega. U mnie jeszcze tylko rozbijało się o rozmiar ponieważ ma  3,5 m do TV i mam obawy co do proponowanych 85 cali, kiedy głównym źródłem odtwarzania będą kanały Cyfrowego Polsatu w rozdzielczości 1080.

Żadnych problemów. 85" to nie jest taki duży ekran, szczególnie z odległości 3,5 m.

• Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i bądź tu mądry człowieku🙄, podobnie myśli M. Koper z tego forum, także podpowiada  żeby nie bać się takich przekątnych...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, immo11 napisał:

no i bądź tu mądry człowieku🙄, podobnie myśli M. Koper z tego forum, także podpowiada  żeby nie bać się takich przekątnych...

Ja miałem problem z 2,7m z ekranem 100'' żeby objąć wzrokiem cały, ale z 3,5m to 85'' to spokojnie...

• Haha 1
  • Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 godziny temu, immo11 napisał:

am osobiście nie będę na tym tv używał playstation 5 ale nie wiem czy za 2-3 lata młodzież się na ten YV nie przesiądzie i wtedy będzie zonk typu "coś Ty ojciec kupił"

Wszystko wskazuje na to, że gry AAA na Playstation 5 będą dawały dwa tryby do wyboru:

• 4K w 30 Hz
  • 1440p w 60 Hz

Takie tryby do wyboru będzie miał gracz w najładniejszej grze startowej PS5 Demon Souls. Do żadnego z tych trybów nie jest potrzebne HDMI 2.1. Nie wierzę w to że uda się osiągnąć w przyszłości 60 klatek w 4K w największych grach, a co dopiero 120 - gry muszą coraz lepiej wyglądać, musi być postęp w jakości grafiki a to można osiągnąć tylko kosztem płynności. 

120 klatek będzie oferowane zapewne jako opcja w prostych grach arcade albo w wyścigach (kosztem grafiki).

Jeżeli miałbym się kierować czymś przy zakupie telewizora do przyszłych konsol, to warto się zorientować czy obsługuje VRR, czyli zmienne odświeżanie dostosowujące się dynamicznie do ilości wyświetlanych klatek. Tą funkcję wysobobudżetowe gry AAA mogą zacząć implementować na szerszą skalę niż dotychczas, ale nie jest do tego potrzebne HDMI 2.1. Niektóre telewizory VRR implementują także na HDMI 2.0.

Jeżeli chodzi o wielkość ekranu to nigdy nie ma za dużego. Szczególnie z 3.5 metra. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki bardzo za odpowiedź. Czyli polecacie Panowie SONY 85HX9505? Nie np. lg oled 77CX3 ani żaden samsung. Jest jeszcze fajna promocja w SonyCentre (na 22-gie urodziny i dlatego się podpytuję), a naprawdę zależy na fachowej opinii szanownego forum ponieważ pieniążki dla mnie to nie małe. Nadmieniam tylko, że teraz mam plazmę Panasonica 55 cali.

Edytowane przez immo11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat bo cena XH90 w 85" spadła do 9150 w RTV EURO. No jakbym kupił TV jak zakładałem ten temat to teraz chyba bym sobie chyba oczy wydrapał. 😄  Aktualnie trzymam się teorii, że na TV należy wydać jak najmniej bo jesteśmy na granicy zmiana technologii - za kilka lat OLEDy w 90 -100 calach będą w w miarę normalnych cenach.

Kusi mnie go zamówić ale planuje remont ściany TV i myślałem, że kupię coś w kwietniu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2 dni temu go sprawdzałem. Bardzo ciekawy gigant w doskonałej cenie. Matryca VA, 500-600 nitów HDR, ma już wygaszanie strefowe względem 85" XH80, który też sprawdzałem a jest tylko trochę tańszy. Jak dla mnie rewelacyjna cena do jakości i wielkości. Nie spodziewałbym się, że jakoś mocno spadnie w przyszłości bo jednak tutaj blokadą będzie ta wielkość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I znowu spadek ceny.
8999 i to w Sony Centre!

Chyba kupuje. Takiej ceny nie będzie do kwietnia.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat bo nadal nic nie kupiłem. Na tę chwilę wpadła ciekawa promocja na 85Q80T w neo24 - można wyrwać za 9900zł.

Teoretycznie Q80T stoi wyżej w rankingu niż XH90 na rtings.com ale wydaje mi się, że u nich Q80T to inny TV niż w Europie.

Tak czy siak od jakiegoś czasu już myślałem, żeby jednak kupić Q80T zamiast XH90 bo... Samsung jest cieńszy 😂 (5,5cm vs 7cm)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, lonek_rwl napisał:

Teoretycznie Q80T stoi wyżej w rankingu niż XH90

Te telewizory to jest ta sama półka i tak naprawdę pod względem jakości obrazu  różnią się nie wiele. Moim zdaniem z obydwu będziesz zadowolony

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odświeżam temat bo nadal nic nie kupiłem. Na tę chwilę wpadła ciekawa promocja na 85Q80T w neo24 - można wyrwać za 9900zł.
Teoretycznie Q80T stoi wyżej w rankingu niż XH90 na rtings.com ale wydaje mi się, że u nich Q80T to inny TV niż w Europie.
Tak czy siak od jakiegoś czasu już myślałem, żeby jednak kupić Q80T zamiast XH90 bo... Samsung jest cieńszy  (5,5cm vs 7cm)
Tak. W Stanach mają lepszą wersję tego Q90T.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, raf7705 napisał:
45 minut temu, lonek_rwl napisał:

Tak. W Stanach mają lepszą wersję tego Q90T.

Q80T. Pomyliłeś tylko przy pisaniu, czy serio piszesz o Q90T?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że nie tylko ja mam taki dylemat 🙂 Generalnie bardzo chciałem OLEDa i LG CXa ale odrzuciła mnie niska jasność. O ile w ciemnych scenach jest wow to kiedy obok stoi Samsung i Sony to jest dramat. Mając w sypialni xf9005 przyzwyczaiłem się już do jasnej matrycy i praktycznie wszystko poza Sony i Samsungiem wyglada dla mnie biednie. Łącznie z OLEDem i po tym jak zobaczyłem na nim jasne tła to nie umiem zrozumieć zachwytów - ja jestem zdruzgotany. Generalnie szukam jak największego  panelu z najlepszym stosunkiem cena/jakość. Już się nawet łamałem i rozważałem LG 86un85003la bo tani,ale po wizycie w ME mi przeszło. Sony XH9096 jest moim faworytem,ale cały czas mam dylemat czy brać czy czekać na modele 2021. I tak się spinałem,żeby mieć hdmi 2.1 ale ktoś napisał mądra rzecz - PS5 w życiu w grze AAA nie wyciągnie więcej niż 4K @60fps a jak wyjdzie PS6 to pewnie będę wymieniał TV i tak.Niby tegoroczne OLEDy maja być jaśniejsze ale ceny z rynku europejskiego jeśli się potwierdza oznaczają że 77 będzie kosztować ponad 20 tysięcy o 83 nie ma już co wspominać. A Sony kosztuje w okolicach 11 (czytając ze był do kupienia za 9 robi mi się smutno :P)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi