Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

@wincent19: U mnie Player załącza się z pewnym opóźnieniem, ogólnie aplikacja słynie z tego że mocno zamula.

Co do kwestii menu trybu obrazu rzeczywiście wygląda to zupełnie inaczej niż się spodziewałem. Nie ma jednego uniwersalnego menu, jest to dużo bardziej usystematyzowane na odpowiednie źródła. Właściwie należałoby to podzielić w odpowiedni sposób:

Telewizja SDR

Telewizja HDR

Smart Hub SDR (aplikacje, YT, VOD, przeglądarka plików, przeglądarka www, galeria...)

Smart Hub HDR (aplikacje, YT, VOD, przeglądarka plików, przeglądarka www, galeria...)

HDMI SDR

HDMI HDR

W gwoli ścisłości, funkcja ALLM nie załącza wyłącznie trybu gry a odpowiedni ten który w danym momencie jest ustawiony na menu trybu obrazu dla źródła HDMI SDR/HDR

Wracając do opcji trybu obrazów dla aplikacji smart hub można wysnuć wnioski następujące:

1. YT nie wspiera Atmos ani Vision pomimo materiałów demonstracyjnych noszących nazwy w tytułach, aplikacja pod wszelkie wideo HDR również te z Dolby Vision w tytule podstawia wyłącznie HDR10, natomiast telewizor to przerabia na HDR10Pro (dynamiczne mapowanie tonów jest odgórnie załączone w menu telewizora i nie ma nic wspólnego z żadnym innym logiem w prawym górnym rogu prócz HDR, dla Dolby Vision, Dolby Atmos, Dolby Vision + Dolby Atmos odpowiednie inne logo)

2. Menu trybu obrazu domyślnie ustawione jest na Standardowy i przy tym źródle wygląda to najlepiej, prócz oczywiście trybów ISF.

Pytania w związku z powyższym:

1. Czy poziom "oświetlenia oled" ma cokolwiek wspólnego z poziomem średniej jasności HDR?

2. Czy w przypadku ustawień źródła smart hub należy postępować dokładnie tak samo jak w przypadku telewizji tzn. wyzerować suwak ostrości dla jakości FHD/4K, wyłączyć redukcję szumów/MPEG?

3. Jakiego indywidualnego ustawienia użytkownika w funkcji upłynniacza Motion są odpowiedniki clear cinema, gładki, naturalny i czy należy trzymać się tych ustawień czy lepiej indywidualnie sobie ustawić jako użytkownik.

Pytanie skierowane do "starych" wyjadaczy LG ;) lub kolegi Gmera który w tym temacie dużo bardziej jest zorientowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
58 minut temu, FUNBOY ;) napisał:

@wincent19: U mnie Player załącza się z pewnym opóźnieniem, ogólnie aplikacja słynie z tego że mocno zamula.

Tzn jak długo 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za pierwszym razem zamulał zbyt długo tzn. 1 min 30 sek to wychodziłem i wchodziłem ponownie i tak za drugim lub trzecim razem czekałem max 30-60 sek. Taka specyfika aplikacji, możliwe że przerośnięta megabajtami, zbyt dużą ilością rozruchowych plików cookie albo przekombinowanym kodem źródłowym HTML.Ogólnie dużo osób skarży się na Playera. Swoją droga pliki cookie, cache wypada czyścić z poziomu telewizora, pytanie tylko czy w LG Store jest odpowiednia aplikacja do ściągnięcia bo w sofcie producent niczego takiego nie przewidział.

Edit: W menu jest wyłącznie funkcja usuwania reklam i rekomendacji AI

Edytowane przez FUNBOY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rekomendowane ustawienia LG OLED CX dla konsoli XBOX SERIES X od Vincenta z HDTVtest

Edytowane przez azgan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coraz bardziej jestem przekonany o wyższości pecetów gamingowych nad nową generacją konsol. Czy nie wydaje się wam że taki PC+PAD jak poniżej będzie lepszą opcją pod CX niż PS5 czy XBOX series X?

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/komputer-stacjonarny-hp-pavilion-gaming-tg01-0020nw-i7-9700f-16gb-1tb-512gb-ssd-rtx2060-6gb-win10h-czarny

Edytowane przez FUNBOY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja tam wole konsole. Dużo większa wygoda. No i exy dostępne tylko na PS :D

Do okazyjnego grania jak znalazł. Ale jakbym grał nałogowo myślałbym może i o pc. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślałem że w eksklusiwy inwestują wyłącznie nałogowi gracze, dla których PS jest okazją do nabycia gier których nie są w stanie ograć na pececie.

Dla okazyjnych nie ma to większego znaczenia jaką konsolę nabędą a tych najbardziej może zainteresować XBOX series S. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem długo fanem Xboxa. 360,potem one. Ale z zazdrością spoglądałem na obóz PS. I ich exy. I miarka się przebrała po decyzji zielonych że nadal tak będzie. Zmieniłem obóz i nie żałuję. No może tego że tak późno. 

Do okazyjnego grania wystarczy nawet abonament od zielonych i grasz na czym chcesz. Nawet na telefonie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, kupiłem dziś CX 55.

Niestety po włączeniu od razu rzuciły mi się w oczy dwa równoległe, cienki paski (jakby pikseli) idące od góry do dołu ekranu.

Spotkaliście się z czymś takim? Czy to wada fabryczna?

IMG_0129.jpeg

IMG_0131.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem też ale jeden pasek, reklamowałem na drugi dzień w sklepie bez cienia wątpliwości jak im pokazałem zdjęcie zamówili nowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Rybus85 napisał:

Reklamuj lub zwrot. Uszkodzony panel.

6 minut temu, AKI napisał:

Miałem też ale jeden pasek, reklamowałem na drugi dzień w sklepie bez cienia wątpliwości jak im pokazałem zdjęcie zamówili nowy.

Ok, tak podejrzewałem. Pech ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jako wieloletni użytkownik telewizora z androidem i wbudowanym chromecastem, chciałem się podpytać jak wygląda kwestia łatwego udostępniania zdjęć, filmów lub streamowania youtube - aa z telefonu na androidzie..?

Nie ukrywam, że jako ojciec dwójki maluchów jest to pożądania funkcjonalność :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, sojer2005 napisał:

Cześć, kupiłem dziś CX 55.

Niestety po włączeniu od razu rzuciły mi się w oczy dwa równoległe, cienki paski (jakby pikseli) idące od góry do dołu ekranu.

Spotkaliście się z czymś takim? Czy to wada fabryczna?

IMG_0129.jpeg

IMG_0131.jpeg

Ok, miła niespodzianka. Dziś linie zniknęły całkowicie. Nie czyściłem matrycy, samo ustąpiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, dziubek_lodz_83 napisał:

Jako wieloletni użytkownik telewizora z androidem i wbudowanym chromecastem, chciałem się podpytać jak wygląda kwestia łatwego udostępniania zdjęć, filmów lub streamowania youtube - aa z telefonu na androidzie..?

Nie ukrywam, że jako ojciec dwójki maluchów jest to pożądania funkcjonalność 🙂

Ja mając telefon S10+ robię Smart view. Działa super. Albo można dex co jest jeszcze większym bajerem :)

47 minut temu, sojer2005 napisał:

Ok, miła niespodzianka. Dziś linie zniknęły całkowicie. Nie czyściłem matrycy, samo ustąpiło.

Ja tam te linie na powyższych zdjęciach nadal widzę 😛

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Rybus85 napisał:

Ja mając telefon S10+ robię Smart view. Działa super. Albo można dex co jest jeszcze większym bajerem :)

Nie, nie, to zdjęcia z wczoraj. Cytowałem własny post. Nie usunąłem zdjęć z cytatu. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, sojer2005 napisał:

Nie, nie, to zdjęcia z wczoraj. Cytowałem własny post. Nie usunąłem zdjęć z cytatu. 

Aaaa chyba że tak ;) U mnie taki jeden pasek z białego na drugi dzień zrobił się cały czarny. 

20200826_163446.thumb.jpg.dba974ee75d67b858c24c4c7bc22a29e.jpg

received_625314358423423.thumb.jpeg.15f4b1583f664171567d3d33a212181f.jpeg

20200826_163424.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nówka sztuka prosto z kartonu i taki sobie paseczek😡 ale już ogarnięte i stoi nowy bez wad :)

oled2.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe czemu u mnie całkowicie zniknęły? Technicznie sie zastanawiam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Rybus85 napisał:

A coś dokładniejsz Dex Smartview to jakieś dodatkowe apki czy dedykowane samsunga w ich romie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, dziubek_lodz_83 napisał:

A coś dokładniejsz Dex Smartview to jakieś dodatkowe apki czy dedykowane samsunga w ich romie?

Ja sprawdzałem na tv i laptopie. To jest akurat Samsungowe :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi