Skocz do zawartości
Redakcja

Przyszedł do testów flagowy telewizor Sony XH95 4K na 2020 rok. Jakie mamy oczekiwania?

Rekomendowane odpowiedzi

Nie miałem poprzednich modeli, więc ciężko mi zrobić porównanie, w sklepie nigdy nie oglądałem żadnych wideo w pełnym zaciemnieniu, wczoraj obejrzałem jokera w Dolby Vision strumieniowanego z AirPlay z iPad’a Pro i efekty HDR są świetne, niestety aplikacji Apple TV jeszcze nie ma na Sony, bloomingu w tym filmie nie zauważyłem jakiegoś, włączyłem też Sabrine (Chilling adventures of Sabrina) w Dolby vision z Netflixa i jako że format serialu to 21:10 (? chyba, czarne paski na dole i górze ekranu są dość spore) gdy blisko górnych i dolnych partii ekranu pojawiało się coś jasnego np lampka czy ogień to ramki znacząco traciły na czerni (te poza filmem). Nierównomierność podświetlenia oczywiście wyraźna i widać ją na statycznych obrazach jak ekran aplikacji Airplay (nie filmie). 
Dziś wieczorem mogę zrobić jakieś zdjęcia, choć zdjęcia zazwyczaj wyolbrzymiają te wady, a już w filmach jest całkiem ok. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 minut temu, Davvid1 napisał:

(...)w Dolby vision z Netflixa i jako że format serialu to 21:10 (? chyba, czarne paski na dole i górze ekranu są dość spore) gdy blisko górnych i dolnych partii ekranu pojawiało się coś jasnego np lampka czy ogień to ramki znacząco traciły na czerni (te poza filmem). 

To wazna uwaga. Nie chce uzywac niezbyt eleganckich okreslen ale to sie po prostu samo cisnie na usta, ze chlopcy z Sony leca sobie w .... kulki. Tak powszechnienie znana wada poprzedniej serii i zarazem prosta do ogarniecia a tutaj zero korekty.

Wstyd Sony, wstyd ! ! !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
53 minuty temu, Xisiek napisał:

Tak powszechnienie znana wada poprzedniej serii i zarazem prosta do ogarniecia a tutaj zero korekty.

łatwa do ogarnięcia? wymaga dużo większej ilości stref a te ma prawdziwa półka premium lcd w sony czyli seria Z

czyli wychodzi że klasa X to w zasadzie cały czas bracia i siostry XF9 - co rok 100-200 mhz mocniejszy procek i + 0,5gb ram to cały upgrade

cudem że jest ta powłoka na lepsze kąty

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, klaus71 napisał:

łatwa do ogarnięcia? wymaga dużo większej ilości stref a te ma prawdziwa półka premium lcd w sony czyli seria Z

Softem, nie hardwarem. Choc w nowej serii mozna bylo i o to sie pokusic. Vide koledzy z Samsunga.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, Xisiek napisał:

Softem, nie hardwarem. Choc w nowej serii mozna bylo i o to sie pokusic. Vide koledzy z Samsunga.

ale jak softem ? skoro sony nie chce tłumić jasności to nie ma bata by było i jasno i ciemno w jednej strefie

a co do samsunga to nie wiem co masz na myślu - nowa seria q90 ma mniej stref niż rok temu - chyba nowe q90 bedzie miał  tylko tyle co stary q80 

naprawdę korea idzie w ślady japonii czyli marketingiem nadrobimy "biedę" techniczną i brak rozwoju technologii

czas korei się kończy - miejmy nadzieję że TCL lub Hisense da radę w inwacjach

choć jak widzę teksty o konkurencyjności miniLed a dostajemy najdroższy tv na rynku to sam już nie wiem czy kiedyś tego doczekamy - w cenie dwóch oledów jeden niezbyt doskonały lcd (np. beznadziejne kąty)

a faktycznych wad to wylew się dopiero zacząłby jak by go kupiło tyle osób co kupuje oledy - tylko cena musi spaść o połowę

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, klaus71 napisał:

ale jak softem ? skoro sony nie chce tłumić jasności to nie ma bata by było i jasno i ciemno w jednej strefie

Mozna to zrobic efektywnie, chlopcy napisali zle soft i tyle. Wbicie w algorytm pelnej jasnosci jest zlym wyborem gdy mamy w materiale pasy kinowe. Tyle.

Tak jasno i ciemno - zdecydowanie nie da rydy.

Polecam test avforums xg95 vs Q70.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Xisiek napisał:

Coz 3a poczekac. Choc przelomu to pewnie tam nie bedzie.

Pewnie, że nie. Z góry można przewidzieć wynik jak człowiek się trochę interesuje tematem i po tym co już wiemy ;) Jak już pisałem wcześniej w zapowiedziach z tego co widziałem na ces: ewolucja, poprawki (oby jak najwięcej) a nie rewolucja bo przecież nie może być mowy na ten moment o takiej... Mnie osobiście najbardziej kręci XH90 i pewnie wielu tutaj. Bo chodzi o cena/jakość....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, Xisiek napisał:

Mozna to zrobic efektywnie, chlopcy napisali zle soft i tyle. Wbicie w algorytm pelnej jasnosci jest zlym wyborem gdy mamy w materiale pasy kinowe. Tyle.

Tak jasno i ciemno - zdecydowanie nie da rydy.

Polecam test avforums xg95 vs Q70.

ten?

www.youtube.com/watch?v=8EbF9QxbmxA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, link nie chce sie otworzyc.

27 minut temu, Gmeru napisał:

Pewnie, że nie. Z góry można przewidzieć wynik jak człowiek się trochę interesuje tematem i po tym co już wiemy ;) Jak już pisałem wcześniej w zapowiedziach z tego co widziałem na ces: ewolucja, poprawki (oby jak najwięcej) a nie rewolucja bo przecież nie może być mowy na ten moment o takiej... Mnie osobiście najbardziej kręci XH90 i pewnie wielu tutaj. Bo chodzi o cena/jakość....

Tez chetniej bym zobaczyl XH90 na tescie. Ale wiadomo, zaczac 3a od XH95 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. nie ma jeszcze XH90. Zaczynamy bo tylko ten jest. XH90 ma przyjść maj/czerwiec. Na pewnooooo damy znać ;)

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Xisiek said:

Dokładnie, softem i też hardwarem. Sterowanie podświetlenia jest tak samo ważne jak matryca, to zwłaszcza widać w monitorach pro, dlaczego takie Eizo CG3145 nie ma bloomingu?!

A telewizorach sterowanie podświetlenia jest używane po macoszemu w stosunku do mo monitorów graficznych?

3 hours ago, Davvid1 said:

Nie miałem poprzednich modeli, więc ciężko mi zrobić porównanie, w sklepie nigdy nie oglądałem żadnych wideo w pełnym zaciemnieniu, wczoraj obejrzałem jokera w Dolby Vision strumieniowanego z AirPlay z iPad’a Pro i efekty HDR są świetne, niestety aplikacji Apple TV jeszcze nie ma na Sony, bloomingu w tym filmie nie zauważyłem jakiegoś, włączyłem też Sabrine (Chilling adventures of Sabrina) w Dolby vision z Netflixa i jako że format serialu to 21:10 (? chyba, czarne paski na dole i górze ekranu są dość spore) gdy blisko górnych i dolnych partii ekranu pojawiało się coś jasnego np lampka czy ogień to ramki znacząco traciły na czerni (te poza filmem). Nierównomierność podświetlenia oczywiście wyraźna i widać ją na statycznych obrazach jak ekran aplikacji Airplay (nie filmie). 
Dziś wieczorem mogę zrobić jakieś zdjęcia, choć zdjęcia zazwyczaj wyolbrzymiają te wady, a już w filmach jest całkiem ok. 

Dzięki bardzo za tą odpowiedź, czyli Sony już prawie odpada u mnie jako wybór monitora, a szkoda, gdyż taka 9005 do treści SDR jest bardzo dobra, a w swoich pieniądzach nie do przeskoczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Gmeru napisał:

Mnie osobiście najbardziej kręci XH90 i pewnie wielu tutaj. Bo chodzi o cena/jakość....

a cennik HX90 jest może juz znany?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Jak będzie to na pewno pojawi się od razu duży news na portalu ;) Patrząc na kurs dolara i euro będzie bardzo ciężko na dobre ceny na telewizory na start. Bądźmy realistami. Jest hardcore. Odbije się na wszystkim. Nie ma też co porównywać do linii 2019. To jakby... nie wiem. Nowe życie? Nowe rozdanie? Nowe czasy? ;((((

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To lepiej kupować tv z 2019, póki jeszcze są. I przeważnie, są w dobrej cenie. A te nowe, niech sobie w nos wsadzą

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak XH95 radzi sobie z odbiciami światła? Da radę w mocno nasłonecznionym i przeszklonym salonie? Czy faktycznie powłokę antyrefleksyjną można porównać do tej z zeszłorocznych wyższych modeli qled?

Edytowane przez Zbick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.04.2020 o 03:50, Davvid1 napisał:

Przesyłam zdjęcia jak wygląda to rozjaśnianie tych czarnych ramek

IMG_1328.jpg

IMG_1322.jpg

Ten local dimming niestety nie jest tak dopracowany  , nie wiem jak Ciebie ale w całkowicie ciemnym pomieszczeniu potrafi mnie to mocno irytować .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W calkowicie ciemnym pomieszczeniu to bez czarowania, tu nr jeden jest po prostu OLED i tyle. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z OLEDem nie da się porównać tej kwestii, chociaż widoczne jest to jedynie na tych ramkach no i w nocy. (szczególnie w treściach DV)
Co do local dimmingu bawiłem się ustawieniami przy serialu Ozark (DV dark) i przy ustawieniu na low cały obraz znacznie traci na czerni, natomiast na high, blooming wokół jasnych przedmiotów na ciemnym tle jest łatwiej widoczny, także ustawienia domyślne - na medium są optymalne. Co do powłoki antyrefleksyjnej ciężko mi stwierdzić (mój poprzedni TV to kdl-55hx850 ze szkłem więc różnica jest znaczna :D). Jeszcze z minusów to połączenie bluetooth nie wiem czy to kwestia słuchawek Bose QC35 i ich oprogramowania (w google widzę, że ten problem występował też z Sony AF9), ale dźwięk potrafi raz na jakiś czas przerywać i pilot nie zawsze reaguje na przyciski gdy słuchawki są podłączone. 

Full Array LED.jpg

IMG_1583.jpg

IMG_1598.jpg

IMG1.jpg

IMG2.jpg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świetny TV ale z dimmingiem czarnych pasów jednak moj q70 lepiej sobie radzi.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeczytałem cały wątek i widzę że wszystko "po staremu".

Jak w 2013 roku kupowałem poprzedni Tv Sony większość komentarzy było w stylu "Sony to nie to co kiedyś, 2-3 lata temu to było..."

Także widzę że poziom nostalgii niezmienny :)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 1.04.2020 o 21:54, Patryk92 napisał:

Haha, no dawno już nie widziałem tak nieogarniętych "znafcuf" tematu.

"Badziew bo nie ma hdmi 2.1"

"wyrzucić przez okno"

"tandetne nóżki"

Prawda jest taka że Sony nie robi tv dla kilkunastu nolifów. Sprzedaż im nie spadnie o to się nie bójcie. To że wam (celowo z całej litery) to jest koniecznie potrzebne nie znaczy że 99% klientów też tego potrzebuje. Samsung Linia 2019 i 2020 4K też nie będą miały magicznego HDMI 2.1 i co? Myślicie że w tym roku nie będą liderem sprzedaży? Oczywiście że będą bo typowy klient ma w d...e hdmi 2.1, VRR, ALLM. Telewizor w 90% przypadków ma służyć do oglądania TV, filmów z płyt i serwisów strumieniowych i wasz płacz tego nie zmieni. Chcecie tak bardzo HDMI 2.1? Jest W XH90. Założę się że mało, który z was dzieciaki potrafi wymienić różnice między XH90 a XH95. A jak XH90 jest dla was za słaby "bo ja mam pieniądze z truskawek w niemczech i chciałem kupić se telewizor do "plejstejszyn" i żeby miał wszystko, wszystko" to proszę bardzo... LG CX. I po co tyle płaczu? Tacy z Was spece od marketingu, zarządzania? 

Pokażcie mi drugi TV linii 2020 prócz Sony XH95, który będzie oferował HDR ok 1000 nitów, świetny upłynniacz, multum opcji internetowych, DV, częste aktualizacje systemu do najnowszej wersji, bdb kontrast, dobre kąty widzenia, przyzwoity dźwięk, w cenie poniżej 10k na start za 65". Śmiało, słucham Państwa! 

Jeżeli dla Was 120 fps w jakiś grach testowych (bo tak zapewne będzie) jest cenniejsze od całkowitych możliwości telewizora, to wam współczuję i tyle. 

PS. W łbach wam się poprzewracało od tych możliwości. 

Brawo‼️ 

Sam bym tego lepiej nie ujął. 

W dniu 2.04.2020 o 03:13, LV426 napisał:

Tak czytam co napisałeś i jednak dobrze myślałem, że nie do końca wiesz o czym piszesz :) Ludzie siedzący na forach i zaglądający w specyfikacje to jednak często nie tacy przysłowiowi Janusze/Mirki (bez urazy dla tych o tym imieniu) ;)  dla których liczy się jedynie cena i rozmiar kiedy oglądają tv w markecie. Bo to przecież zdecydowana większość i tu racja.

Skoro nawet recenzenci narzekają na pewne rzeczy w tych tv od Sony to jednak coś chyba jest na rzeczy.

Podałeś rocznik w nicku i piszesz do znacznej większości tutaj "dzieciaki". Nawet nie wiesz jak się mylisz ale to typowe w internecie. I ja nie jestem omnibusem ale coś tam jednak staram się dowiedzieć i kojarzę (nie zawsze też do końca dobrze).

U Sony od lat w tv jest stagnacja, a nawet regres o czym piszą ludzie na forach i recenzenci... Porównaj genialne modele XE93/94 oraz ZD9 z seriami XF/XG i XH  które są pop prostu słabsze od ich kilkuletnich poprzedników (gorsze wygaszanie strefowe, a nawet krawędziaki XE były lepsze pod tym względem, choćby bloomingu od XF). A Ty tutaj chwalisz tę firmę za to, że w końcu łaskawie dali nowy SoC (bo od lat jechali na jednym praktycznie i przestarzałym, mało wydajnym przez który menu okropnie lagowało) w tym roku. Szkoda tylko, że to nadal MediaTek z małą ilością RAM. 

Kosmetyczne zmiany w oprogramowaniu (wygląd menu) czy dodanie wsparcia dla Apple to jednak mało. Tym bardziej, że usunięto pewne ustawienia/tryby obrazu względem modeli z poprzednich lat. Mój XD ma więcej ustawień w tym względzie jak najnowsze modele.

Ok, jest jeszcze powłoka poprawiająca kąty widzenia w modelu XH95 która - tutaj jednak ja Ciebie zaskoczę - obecna jest już w modelach mniejszych jak w ubiegłorocznym XG95. Nowy fajny pilot z podświetleniem jest dodawany w XH95 ale w rozmiarach powyżej 55" (jak ktoś się uprze to dokupi taki sobie nawet i do XF).

Nie rozumiem po prostu co Ci przeszkadza, że ludzie chcą dostać w końcu funkcje w najnowszym tv SONY oczekiwane już nie od roku, a dwóch.

Co do Twojej rady to myślę trochę teraz o CX ale obawiam się OLED bo przy tym jak korzystam z tv (jako monitor do komputera, do gier na konsolach i tylko trochę do oglądania filmów), to zdecydowanie LED sprawdzi się lepiej i nie będę musiał uważać specjalnie na tv, czyli tak jak obecnie kiedy zostawiam go często na dłużej włączony kiedy zapauzuje film, zostawię włączoną grę albo wyświetla się sam pulpit komputera.

Lubię też to jak prezentuje obraz SONY (kolor, upłynniania, skalowanie słabszych treści). Taka preferencja, sad i Samsung odpada (brak gniazda słuchawkowego i DTS też odstrasza).

Mam nadzieję, że pomogłem. Pozdrawiam ;)

Ty masz udar mózgu. 

Kierując się zasadą odpowiedzialności, zgłoś się do szpitala. 

W dniu 3.04.2020 o 01:23, Zbick napisał:

Witam

Czy mogę prosić przy okazji testowania xh95 o sprawdzenie i napisanie w recenzji kilku słów o powłoce ekranu? Konkretnie chodzi mi o to czy ma powłokę antyrefleksyjną i jak się sprawdza. Gdzieś wyczytałem że ten model będzie miał powłokę porównywalną z tymi oferowanymi w zeszłym roku przez wyższe modele samsunga qled. Tv będzie się znajdowało w bardzo nasłonecznionym salonie i jest to dla mnie kluczowy parametr przy wyborze modelu a nie chciałbym iść w samsunga.

Nic nie pobije antyrefleksu Samsunga. Miałem Q90r i to potwierdzam. Co do antyrefleksu xh95 nic o nim nie wiem, ale widziałem test na yt wersji 75 cali i wszystko widać w odbiciach matrycy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 8.04.2020 o 18:10, Gmeru napisał:

Jak cię kreci XH90, to sobie go kup. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 9.04.2020 o 03:50, Davvid1 napisał:

Przesyłam zdjęcia jak wygląda to rozjaśnianie tych czarnych ramek

IMG_1328.jpg

IMG_1322.jpg

Tymi fotami odebrałeś kalibratorom możliwość zachwalenia produktu. 

Forum się zawali od braku reklamy🤦‍♂️ 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 28.04.2020 o 01:27, krempla napisał:

Tymi fotami odebrałeś kalibratorom możliwość zachwalenia produktu. 

Forum się zawali od braku reklamy🤦‍♂️ 

Tylko, że aparat znacząco uwypukla wady. W rzeczywistości tego nie widać, nawet w połowie jak na zdjęciu (w całkowicie zaciemnionym pokoju).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi