Skocz do zawartości
Adam60

Od telewizora do projektora i z powrotem czyli dlaczego nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy !

Rekomendowane odpowiedzi

A ja dołożę jeszcze, że z 85XH95 jestem mega zadowolony 😉 Kupowałem bardziej dla wielkości i uzupełnienia projektora a po prawie 2 miesiącach użytkowania powoli staje się pierwszym wyborem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, user7878 napisał:

A ja dołożę jeszcze, że z 85XH95 jestem mega zadowolony 😉 Kupowałem bardziej dla wielkości i uzupełnienia projektora a po prawie 2 miesiącach użytkowania powoli staje się pierwszym wyborem.

Brawo Ty... 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no i przeliczając na pow. jest to podobna ilość - nieco więcej niż w sony xh95 - nieco mniej niż w q90t
zatem kryteriami 2020 ten chińczyk ma stref tyle co górna półka w lcd
75" powierzchnia ekranu 1.55m²
98" powierzchnia ekranu 2.73m²

No faktycznie, 200 stref w jednym i drugim całkiem identyczny efekt da

I teraz tak.
Q9FN ma 480 stref, czyli jedna strefa ma 3.23mm²
Ten Xiaomi 200 stref, czyli strefa ma 13.65mm²

No , normalnie, bez różnicy

Hubio, bierz śmiało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj kłania się czytanie ze zrozumieniem

a i z liczeniem widzę kłopoty - strefa 3,23mm2 :) - ale fantasta z Ciebie

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podziel powierzenię ekranu 75" na 480 stref i powiedz ile ma taka strefa według Ciebie?

Mój kalkulator pokazuje tyle

0,00323541667m²

To ile to jest według ciebie mm²?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@raf7705

Powierzchnia 0,00323541667m² to dokładnie 3235,41667 mm². Przyjmując że strefa jest prostokątem o proporcjach boków 16:9, to jedna strefa ma wymiary mniej więcej:
a = 42,65mm
; b = 75,85mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, raf7705 napisał:

75" powierzchnia ekranu 1.55m²
98" powierzchnia ekranu 2.73m²

No faktycznie, 200 stref w jednym i drugim całkiem identyczny efekt da emoji1.png

I teraz tak.
Q9FN ma 480 stref, czyli jedna strefa ma 3.23mm²
Ten Xiaomi 200 stref, czyli strefa ma 13.65mm²

co do czytania ze zrozumieniem - ja napisałem że ten chińczyk to nie jest jakaś niska półka jak sugerował Adam60

tylko potencjalnie poziom górnej półki czyli q90t/xh95 pod względem stref - więc nie wiem czemu ty ciągle piszesz o q90r - to już jest model historyczny a mamy dostępne tylko modele 2020 i z nimi jest sens porównywać tego 98calowego chińczyka

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja piszę o Q9FN, bo taki tv posiada Adam. I on jest tu główną postacią tego tematu, a raczej zamiany projektora na telewizor o odpowiedniej wielkości i jakości.

To że ty posiadasz Q90T, mnie nie interesuje.

Ps.

Nie wiem, gdzie ty tam widzisz w moich postach chociaż słowo na temat Q90R.

Chyba ty nie umiesz czytać, ze zrozumieniem.

[mention=155330]raf7705[/mention]

Powierzchnia 0,00323541667m² to dokładnie 3235,41667 mm². Przyjmując że strefa jest prostokątem o proporcjach boków 16:9, to jedna strefa ma wymiary mniej więcej:

a = 42,65mm; b = 75,85mm

Masz rację, przy kwadracie, powinienem przesunąć przecinek o 6 miejsc, nie o 3.

Niemniej porównanie wielkości 200 stref na ekranie 1.55m² a 200 stref na ekranie 2.73m² jest nadal "kosmiczne"

Niemniej porównanie wielkości 200 stref na ekranie 1.55m² a 200 stref na ekranie 2.73m² jest nadal "kosmiczne"

A 480 stref na 1.55m² (co nam ładnie podskoczyłeś, tak ma telewizor Adama 75" Q9FN)
A 200 stref na 2.73m², co ma to xaomi, to jest "super kosmiczna" różnica

W Xiaomi wychodzi powierznia strefy 13650mm²

Vs 3235mm² w Q9FN.

85mm na 160mm prostokąt (tak z grubsza licząc, ma to Xiaomi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawde jest sens sie spierac o telewizor, ktorego nie znacie, ktorego nie ma i najprawdopodobniej nie bedzie w europie?

Chinczycy maja duże telewizory od dawna, ktore kosztuja znaczniej taniej niz  te dostpene w bogatym swiecie.  Maja tez  projektory laserowe UST, tansze od japonskiej konkurencji, choc w zwiazku z tym, ze te latwiej jest  transportowac i dzieki czemu znajduja latwo droge  do krajow zachodnich, skutkiem czego   popyt na nie jak i cena  szybko sie podwoiły. 

Edit

IMHO jedyne co wazne to fakt, iz Chinczycy pra do przodu, bez "tic-toc-ow", ktore funduja nam tradycyjni producenci telewizorow, co rusz robiacy jakies kroki wstecz, czy wrecz "resety". Ta Chinska ekspansja nie pozostaje bez przelozenia na reszte swiata, bo np cena 8k USD za  debiutujacy 83" OLED SONY do niedawna byłaby czyms nie do pomyslenia. Szczerze mowiac,  dla mnie nadal taka jest.    

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, raf7705 napisał:

Chyba ty nie umiesz czytać, ze zrozumieniem.

temat rozmowy z Adamem dotyczył: "chińczyk jest budżetowy" vs "chinczyk potencjalnie nie jest budżetowy - 200stref to poziom q90t / xh95"

to ze ty wyskoczyłeś z 480strefami to jest właśnie ten moment gdy nie zrozumiałeś poprzednich postów :)

tak poza tym to q9fn i q90r mają pewnie podobną liczbę stref o ile nie tyle samo

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają po 480 stref ale to bez znaczenia w kontekście tego tematu ile stref ma Q90R.

Ja tu z Adamem się spieram od początku założenia tego tematu (od 437 postów) a nie kilka postów wstecz.

I dla mnie istotne jest co on kupi i za ile (zamiast projektora).

Narazie ma 75" Q9FN i idąc w górę z rozmiarem, nie powinien odpuszczać jakości.

A tak na marginesie, to Samsung poleciał w dół z jakością w Q90T i dla mnie to nie jest żaden odnośnik. To jest chwilowa "porażka", może za rok się poprawią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46 minut temu, klaus71 napisał:

temat rozmowy z Adamem dotyczył: "chińczyk jest budżetowy" vs "chinczyk potencjalnie nie jest budżetowy - 200stref to poziom q90t / xh95"

to ze ty wyskoczyłeś z 480strefami to jest właśnie ten moment gdy nie zrozumiałeś poprzednich postów :)

tak poza tym to q9fn i q90r mają pewnie podobną liczbę stref o ile nie tyle samo

Dokładnie - chodzi o to oczywiście żeby TV miał równy lub lepszy obraz od projektora, a jaki to ma być TV, jaka marka i model to wszystko jedno

21 minut temu, raf7705 napisał:

Mają po 480 stref ale to bez znaczenia w kontekście tego tematu ile stref ma Q90R.

Ja tu z Adamem się spieram od początku założenia tego tematu (od 437 postów) a nie kilka postów wstecz.

I dla mnie istotne jest co on kupi i za ile (zamiast projektora).

Narazie ma 75" Q9FN i idąc w górę z rozmiarem, nie powinien odpuszczać jakości.

A tak na marginesie, to Samsung poleciał w dół z jakością w Q90T i dla mnie to nie jest żaden odnośnik. To jest chwilowa "porażka", może za rok się poprawią

W temacie nie chodzi o moje wybory i co ja kupię tylko czy duże TV zastąpią projektory...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minut temu, raf7705 napisał:

A tak na marginesie, to Samsung poleciał w dół z jakością w Q90T i dla mnie to nie jest żaden odnośnik. To jest chwilowa "porażka", może za rok się poprawią emoji16.png

no zmniejszył ilość stref 4-krotnie więc jakość czerni potencjalnie jest gorsza choć test na rtings pokazuje że minimalnie w stosunku do q90r

dał za to dużo lepszą cenę, polepszył kontrast ansi w strefie i w końcu w game mode działa local dimming - więc jak zwykle coś za coś

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W temacie nie chodzi o moje wybory i co ja kupię tylko czy duże TV zastąpią projektory...
Mi właśnie o to chodzi.
Co ty kupisz.
no zmniejszył ilość stref 4-krotnie więc jakość czerni potencjalnie jest gorsza choć test na rtings pokazuje że minimalnie w stosunku do q90r
dał za to dużo lepszą cenę, polepszył kontrast ansi w strefie i w końcu w game mode działa local dimming - więc jak zwykle coś za coś
No i jeszcze matryca 8 bit + RFC, zamiast 10bit.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, raf7705 napisał:

jeszcze matryca 8 bit + RFC, zamiast 10bit.

ale skoro nie widać różnicy w obrazie to jakie ma znaczenie ilość bitów matrycy ? przejścia tonalne w serii T są niby nawet lepsze.

a może jest test na którym można zobaczyć różnicę?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj wydaje się, ze producenci robią nas w konia!  Mniej stref a lepsza czerń, prawdziwe 10 bit gorsze niż emulowane w postaci frc, niedługo nam jeszcze wmówią ze 300 koni jest wolniejsze niż zoptymalizowane 150. Konkludując - można mieć UZASADNIONE wątpliwości 👌

Edytowane przez Xisiek
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, Xisiek napisał:

Tutaj wydaje się, ze producenci robią nas w konia!  Mniej stref a lepsza czerń, prawdziwe 10 bit gorsze niż emulowane w postaci frc, niedługo nam jeszcze wmówią ze 300 koni jest wolniejsze niż zoptymalizowane 150. Konkludując - można mieć UZASADNIONE wątpliwości 👌

no czerń nie powinna być lepsza przy mniejszej ilości stref - ale przy okazji podkręcili kontrast ansi matrycy w q90t o 20% 

przez to że strefy są wielkie (seria R ma je w rozmiarze 5cm x 5 cm a seria T 10 x 10cm) może się okazać przy obrazie typu gwiaździste niebo że LD nie może ruszyć w obu tv - bo zawsze coś ma w danej strefie jasnego - wtedy możesz zdławić jasność strefy kosztem jasności gwiazd (bardziej agresywne podejście dla LD w samsungu) lub starać się zostawić jasność gwiazd kosztem mniejszego LD (podejście sony) a przy podobnej agresji LD w czerni wygra wtedy panel o lepszym kontraście ansi - więc jak dziwne rzeczy są możliwe

co do 8bit+FRC < 10bit - pytanie jest jeśli samsung zrobił 8bit+FRC i dodał/poprawił funkcję łagodnej gradacji to miał szansę poprawić gradient czy nie w stosunku do 10bit bez FRC i bez łagodnej gradacji?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, klaus71 napisał:

no czerń nie powinna być lepsza przy mniejszej ilości stref - ale przy okazji podkręcili kontrast ansi matrycy w q90t o 20% 

przez to że strefy są wielkie (seria R ma je w rozmiarze 5cm x 5 cm a seria T 10 x 10cm) może się okazać przy obrazie typu gwiaździste niebo że LD nie może ruszyć w obu tv - bo zawsze coś ma w danej strefie jasnego - wtedy możesz zdławić jasność strefy kosztem jasności gwiazd (bardziej agresywne podejście dla LD w samsungu) lub starać się zostawić jasność gwiazd kosztem mniejszego LD (podejście sony) a przy podobnej agresji LD w czerni wygra wtedy panel o lepszym kontraście ansi - więc jak dziwne rzeczy są możliwe

co do 8bit+FRC < 10bit - pytanie jest jeśli samsung zrobił 8bit+FRC i dodał/poprawił funkcję łagodnej gradacji to miał szansę poprawić gradient czy nie w stosunku do 10bit bez FRC i bez łagodnej gradacji?

Dla mnie i jedno i drugie to bajki, chyba ze soft był tak kiepsko napisany, ze nie ogarnial. A co to 8bit z soft vs real 10bit to w ogóle podchodzi po fantastykę 👍 Zreszta każdy wie, ze Szajsung lubi szukać oszczędności.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
27 minut temu, Xisiek napisał:

A co to 8bit z soft vs real 10bit to w ogóle podchodzi po fantastykę

ci co włączają łagodną gradację to raczej chwalą  - więc jak widać fantastyka działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, klaus71 napisał:

ci co włączają łagodną gradację to raczej chwalą  - więc jak widać fantastyka działa :)

Niekoniecznie. Po pierwsze nie wiemy ile osób co pisze ma jakiekolwiek rozeznanie w temacie. Po drugie ile z nich widziało prawdziwe 10 bit w akcji na tyle długo i w różnych scenach aby realnie moc porównać oba warianty. Po trzecie wreszcie Samsung ma spory budżet na promocje i marketing ... 😎 

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 minut temu, Xisiek napisał:

Po trzecie wreszcie Samsung ma spory budżet na promocje i marketing ... 😎 

no jeśli uważasz że RTINGS jest kupiony przez Samsunga to może i tak jest - ja nic takiego nie słyszałem

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, klaus71 napisał:

no jeśli uważasz że RTINGS jest kupiony przez Samsunga to może i tak jest - ja nic takiego nie słyszałem

Nie tylko RTINGS wysoko ocenia modele Samsunga... Znalazły się wielokrotnie w testach i shotoutach od Vincenta i MK... Może nie wygrywały, ale w ogóle, że je wzięli o czymś świadczy i w niektórych kategoriach zajmowały 2 miejsce, na 3 testowane modele. MK o Q9FN pisał o niemal "oledowej czerni"... Tak więc to nie marketing... Te TV są bardzo dobre co własnoręcznie potwierdzam oglądając każdego dnia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hubio, tylko ty piszesz o Q9FN i tu się zgadzam (świetny telewizor), a Klaus pisze o Q90T (średni telewizor, już nie górna półka).

Do jednego worka ich wrzucać nie można.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, klaus71 napisał:

Dlaczego „kupiony”? Nie mylmy systemów walutowych :) Po prostu większość/niemal wszyscy/praktycznie wszyscy dziś prowadzą działalność komercyjna i choć mi się to wcale nie podoba taki dziś mamy klimat 😕 

PS. Prywatnie bardzo bym chciał się mylić i cieszyć się z 100% niezależności, czysto hobbystycznej działaności, bez wystawiania faktur za cokolwiek rtings i innych tego typu „redakcji”.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi