Skocz do zawartości
Adam60

Od telewizora do projektora i z powrotem czyli dlaczego nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy !

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 11.09.2020 o 13:32, raf7705 napisał:

Projektor powstał, nawet nie jeden, tylko ty źle oglądasz.
Powinieneś patrzeć prosto w soczewkę emoji3.png

W tym sęk, że on już chyba to zrobił. I lampa była za mocna ....

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ dyskusja w tym temacie dobiegła końca i mogę z przyjemnością ogłosić, że jednak nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy... ;), w temacie tym będę zamieszczał wszystkie informacje dotyczące coraz większych przekątnych w TV... Jak pisałem rok temu, że 85'' - dobry TV czytaj: flagowy FALD będzie w  "normalnej" cenie do 25k i to się spełniło, tak samo piszę, że za 2 lata 95'' lub nawet 100'' będą w normalnej cenie do 25k..., a w okresie 5 lat w ogóle projektory stracą rację bytu bo będą microledy lub inna technologia pozwalająca mieć TV i 130'' Zobaczymy ilu wtedy tak zaciekle broniących projektorów forumowiczów będzie miało wciąż proje... ?

I nie napinajcie się, tak uprzedzam, bo naprawdę piszemy tylko o technologiach i rzeczach, a nie polityce, sporcie, czy, że któregoś zdradziła dziewczyna lub żona... 😁

A tutaj ciekawy artykuł na temat trendów sprzedażowych:

https://hdtvpolska.com/samsung-polacy-kupuja-coraz-wieksze-telewizory-prognozy-na-nadchodzace-lata-sa-imponujace/

• Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękujemy ci Adamie, za tak głębokie analizy europejskiego społeczeństwa i za twe proroctwa technologiczne. Wszystko się sprawdza i sprawdzi.
Myślę że powinniśmy cię jakoś uczcić.
Pomnik, kaplica..., Jakieś pomysły?

• Dzięki 2
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, raf7705 napisał:

Dobry browarek wystarczy.... Hahahahaha.... 😁🥃👍

• Lubię 1
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, raf7705 napisał:

Dziękujemy ci Adamie, za tak głębokie analizy europejskiego społeczeństwa i za twe proroctwa technologiczne. Wszystko się sprawdza i sprawdzi.
Myślę że powinniśmy cię jakoś uczcić.

Sarkofag?

• Lubię 2
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Barnaba napisał:

Sarkofag?

Sarkofag to będzie dla twojego projektora za 5 lat.... Hahahahaha 👎😆

Ponieważ dyskusja w tym temacie dobiegła końca i mogę z przyjemnością ogłosić, że jednak nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy... ;), w temacie tym będę zamieszczał wszystkie informacje dotyczące coraz większych przekątnych w TV... Jak pisałem rok temu, że 85'' - dobry TV czytaj: flagowy FALD będzie w  "normalnej" cenie do 25k i to się spełniło, tak samo piszę, że za 2 lata 95'' lub nawet 100'' będą w normalnej cenie do 25k..., a w okresie 5 lat w ogóle projektory stracą rację bytu bo będą microledy lub inna technologia pozwalająca mieć TV i 130'' Zobaczymy ilu wtedy tak zaciekle broniących projektorów forumowiczów będzie miało wciąż proje... ?

I nie napinajcie się, tak uprzedzam, bo naprawdę piszemy tylko o technologiach i rzeczach, a nie polityce, sporcie, czy, że któregoś zdradziła dziewczyna lub żona... 😁

https://hdtvpolska.com/samsung-polacy-kupuja-coraz-wieksze-telewizory-prognozy-na-nadchodzace-lata-sa-imponujace/

Ponieważ ja założyłem temat bardzo proszę o dalsze wypowiadanie się na temat TV i projektorów, a nie mojej skromnej osoby...

• Zmieszany 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sarkofag to będzie dla twojego projektora za 5 lat.... Hahahahaha

Ponieważ dyskusja w tym temacie dobiegła końca i mogę z przyjemnością ogłosić, że jednak nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy... , w temacie tym będę zamieszczał wszystkie informacje dotyczące coraz większych przekątnych w TV... Jak pisałem rok temu, że 85'' - dobry TV czytaj: flagowy FALD będzie w  "normalnej" cenie do 25k i to się spełniło, tak samo piszę, że za 2 lata 95'' lub nawet 100'' będą w normalnej cenie do 25k..., a w okresie 5 lat w ogóle projektory stracą rację bytu bo będą microledy lub inna technologia pozwalająca mieć TV i 130'' Zobaczymy ilu wtedy tak zaciekle broniących projektorów forumowiczów będzie miało wciąż proje... ?

I nie napinajcie się, tak uprzedzam, bo naprawdę piszemy tylko o technologiach i rzeczach, a nie polityce, sporcie, czy, że któregoś zdradziła dziewczyna lub żona...

Ponieważ ja założyłem temat bardzo proszę o dalsze wypowiadanie się na temat TV i projektorów, a nie mojej skromnej osoby...

Chyba 3 krotnie się powtarzasz.

Czyżby proctwo wymagało, 3 którego powtórzenia...

Zaklęcie jakieś, to jest?

Czary Mary, Fokus pokus itp....

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, raf7705 napisał:

Chyba 3 krotnie się powtarzasz.

Czyżby proctwo wymagało, 3 którego powtórzenia...

Zaklęcie jakieś, to jest?

Czary Mary, Fokus pokus itp....

Hahahaha - dzisiaj masz świetne żarty... 😆 To jest naprawdę dobre... 👍🥃, ale... nie, nie o to chodzi...

Nie nie chcę po prostu żeby temat był nieczytelny i żeby jakieś posty nie na temat były na końcu...

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Adam60 napisał:

Ponieważ dyskusja w tym temacie dobiegła końca i mogę z przyjemnością ogłosić, że jednak nie warto kupować projektora i tracić pieniędzy...

w temacie tym będę zamieszczał wszystkie informacje dotyczące coraz większych przekątnych w TV... Jak pisałem rok temu, że 85'' - dobry TV czytaj: flagowy FALD będzie w  "normalnej" cenie do 25k i to się spełniło, tak samo piszę, że za 2 lata 95'' lub nawet 100'' będą w normalnej cenie do 25k..., a w okresie 5 lat w ogóle projektory stracą rację bytu bo będą microledy lub inna technologia pozwalająca mieć TV i 130'' Zobaczymy ilu wtedy tak zaciekle broniących projektorów forumowiczów będzie miało wciąż proje... ?

I nie napinajcie się, tak uprzedzam, bo naprawdę piszemy tylko o technologiach i rzeczach, a nie polityce, sporcie, czy, że któregoś zdradziła dziewczyna lub żona... 😁

3 godziny temu, Barnaba napisał:

Sarkofag?

Kwestionujesz skale geniuszu?

Mauzoleum, a moze tez  ustep w hymnie panstwowym nowej ery. Od banktonow jak wiadomo odchodzimy.

Nasz drogi mistrz analizy i fachowiec, stawiajacy sie wielokrotnie w jednym szeregu z M.Koprem i P.G,  piszacy dzisiaj o 95 i 100 calowych telewizorach FALD (130" microled -  sic!) u kazdego Hubiowskiego w domu, za 2-5 lat, ciagle nie moze zrozumiec ograniczen technologicznych,  czy logistycznych, ani  tez podstaw ekonomii i marketingu. Trudno miec mu za zle, ze przespal fakt (moze nie oglada telewizji),  ze globalne spoleczenstwo zostalo zamkniete w domach na dluzej oraz  to ze sieci kin zaczynaja sie zamykac, tworzac tym samym przestrzen  dla restauracji kin domowych. Chociazby na bazie UST, ktorym dotychczas bylo pod gorke, z uwagi na konflikt interesow, zarowno wsrod producentow telewizorow jak i  projektorow . Ktos inny wreszcie podniesie to rozwiazanie i sprowadzi do skali uzytkowania wykraczajacej poza blad statystyczny. Wieszczenie konca projektorow w kinie domowym w tej sytuacji i takim tonie, imho nie ma zadnych racjonalnych podstaw.

Ja sam,  po 2 latach od ostatniego uruchomienia wlasnego projektora, przymierzam sie do powrotu do wielkiego ekranu w domu, odkad nie moge chodzic do kina. Gotow jestem sie zalozyc o obraz niedalekiej przyszlosci w tej dziedzinie.

Hubio. Nie trac wiecej pieniedzy. :)

Edytowane przez binary
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok

22 minuty temu, binary napisał:

Kwestionujesz skale geniuszu?

Mauzoleum, a moze tez  ustep w hymnie panstwowym nowej ery. Od banktonow jak wiadomo odchodzimy.

Nasz drogi mistrz analizy i fachowiec, stawiajacy sie wielokrotnie w jednym szeregu z M.Koprem i P.G,  piszacy dzisiaj o 95 i 100 calowych telewizorach FALD (130" microled -  sic!) u kazdego Hubiowskiego w domu, za 2-5 lat, ciagle nie moze zrozumiec ograniczen technologicznych,  czy logistycznych, ani  tez podstaw ekonomii i marketingu. Trudno miec mu za zle, ze przespal fakt (moze nie oglada telewizji),  ze globalne spoleczenstwo zostalo zamkniete w domach na dluzej oraz  to ze sieci kin zaczynaja sie zamykac, tworzac tym samym przestrzen  dla restauracji kin domowych. Chociazby na bazie UST, ktorym dotychczas bylo pod gorke, z uwagi na konflikt interesow, zarowno wsrod producentow telewizorow jak i  projektorow . Ktos inny wreszcie podniesie to rozwiazanie i sprowadzi do skali uzytkowania wykraczajacej poza blad statystyczny. Wieszczenie konca projektorow w kinie domowym w tej sytuacji i takim tonie, imho nie ma zadnych racjonalnych podstaw.

Ja sam,  po 2 latach od ostatniego uruchomienia wlasnego projektora, przymierzam sie do powrotu do wielkiego ekranu w domu, odkad nie moge chodzic do kina. Gotow jestem sie zalozyc o obraz niedalekiej przyszlosci w tej dziedzinie.

Hubio. Nie trac wiecej pieniedzy. :)

Nigdy nie stawiałem się na równi z MK. Pandemia nie ma tu nic do rzeczy. Ludzie owszem będą kupować więcej sprzętu, ale dlaczego projektory ?

80% ludzi na tej planecie nie ma możliwości aby sobie zaadaptować osobne pomieszczenie na projektor. Do tego jakość obrazu jest gorsza niż we FALDACH czy OLEDach więc jak wejdą wielkie TV to ludzie je po prostu kupią, a nie proje. Gmeru sam o tym pisał, że odkąd m 82'' TV, projektor się kurzy... U mnie było dokładnie tak samo...

Za 5 lat sprawdzimy kto miał rację. Na razie moja prognoza iż 85'' będzie można kupić za normalne pieniądze się sprawdziła... A do tego kupił TV jeden z zagorzałych zwolenników projów - kolega raf, który pisał mi rok temu, że odbiło mi po kupnie TV, a zrobił to samo ! I to ten sam TV ! Fakt, że nadal korzysta z proja, ale jak ja bym miał mieć obraz 130'' też bym pewno korzystał... Więc za 5 lat pogadamy...

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adaś, wiem, że chciałbyś mieć ostatnie słowo, zamknąć temat i pozamiatane.
Tak nie będzie, niestety (chyba że poprosisz Armina o zamknięcie tematu).
Nie masz i nie będziesz miał ostatniego zdania.
Zawsze będą ludzie, którzy mają swoje zdanie.
Twoje proroctwa są o [beeep]ę rozbić i tyle.
Onanizuj się tym swoim własnym uwielbieniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafałku drogi, mordeczko ty moja oczywiście każdy ma prawo pisać na forum i jak mój post nie będzie ostatni jakoś to przeżyję... Tylko pamiętaj, że jak ty lub ktoś inny założy swój temat też mogę się wpieprzać i pierdolić nie na temat....

A co do moich prognoz zapraszam za 5 lat i zobaczymy co z nimi będzie.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko dokładnie opisałem w temacie. Poczytaj... :) To jest w tym co miało być zaklinaniem 3 :) razy więc chyba czytałeś. Cały dzień dzisiaj powtarzam. Wiem, że fajnie, że ciągniemy temat żeby miał jak najwięcej stron bo coś ostatnio tu było cicho... :) ale... 5 raz nie będę wklejał..

Edytowane przez Adam60
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś ostatnio cicho w temacie (poza majaczeniami SAMI-WIECIE-KOGO), więc postawię odważną hipotezę:

otóż uważam, na podstawie swoich kilkunastoletnich doświadczeń oraz obserwacji doświadczeń wielu osób z tego forum, że:

NIE WARTO KUPOWAĆ TELEWIZORA I TRACIĆ PIENIĘDZY! 

NIECH ŻYJĄ PROJEKTORY!

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, Barnaba napisał:

NIECH ŻYJĄ PROJEKTORY!

brzmi jak "sto lat" na urodzinach 95-latka :)

czyli 5 latek i do piachu :)

no taka prawda - jak zrobią proj. laserowy o jakości JVC za 2000-3000euro to może jakoś to przeżyje 

juz teraz proj to nisza - przy takim małym wolumenie sprzedazy jest drogo i bylejak - do tego nie jest to uniwersalne

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Projector, to zawsze była i jest nisza.

Droga, wymagającą, nie dla każdego Kowalskiego, jak telewizor.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przy tv crt 32 cale to ja rozumiem że było wow na 100-130 calach

ale od tego czasu jakość obrazu jest drastycznie lepsza w tv a w projach w zasadzie zawsze o krok z tyłu

w porównaniu z tv 100calowym ilość problemów jakie stwarza projektor jest taka że 90% ich użytkowników z nich zrezygnuje

może się mylę i w jakiejś jaskini JVC świeci świetnie ale to będzie świetnie na tle projektorów - oled będzie i tak o 2 półki wyżej

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, klaus71 napisał:

ale od tego czasu jakość obrazu jest drastycznie lepsza w tv a w projach w zasadzie zawsze o krok z tyłu

w porównaniu z tv 100calowym ilość problemów jakie stwarza projektor jest taka że 90% ich użytkowników z nich zrezygnuje

może się mylę i w jakiejś jaskini JVC świeci świetnie ale to będzie świetnie na tle projektorów - oled będzie i tak o 2 półki wyżej

"odrobinkę" się mylisz, ale to wynika tylko z braku obcowania z dobrym projektorem w dobrych warunkach :)

Powiem tak: teoretycznie projekcja technicznie jest za emisją tv, ale liczą się "wrażenia artystyczne" i osobiście jestem skłonny zgodzić się z niektórymi kolegami, porównującymi obraz z JVC do OLED. Jest bardzo blisko, a rozmiar robi swoje.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie będzie.
I nie jest.
Zapytaj tych co mają OLED i mają JVC.
Mamy tu takich kolegów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, raf7705 napisał:

Projector, to zawsze była i jest nisza.

Droga, wymagającą, nie dla każdego Kowalskiego, jak telewizor.

Absolutnie się z tobą nie zgadzam ! W momencie jak TV 75'' były szalenie drogie czyli jeszcze w 2018 r kupiłem proj Epson 9300 nie ze snobizmu, nie dla wrażeń kinowych i "magii kina" a tylko i wyłącznie z uwagi na rozmiar !

Twórcy projektorów niestety przespali to i jak pisze @klaus71 są dwa kroki do tylu, a producenci TV 2 kroki do przodu ! I jak się tak "onanizujecie", że zacytuję kolegę raf tymi projami i jaskiniami to wróćcie na pierwszą stronę tego tematu i sprawdźcie jakie są parametry, a potem włączcie - nie ciemną scenę i gwiazdy w Star Wars bo to wierzę, że na JVC wygląda jak na OLEDzie, ale włączcie super jasną scenę gdzie promienie DZIENNEGO światła wpadają do jakiegoś pomieszczenia i jak wygląda w nim postać i porównajcie z QLEDEM.

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Barnaba napisał:

Powiem tak: teoretycznie projekcja technicznie jest za emisją tv, ale liczą się "wrażenia artystyczne" i osobiście jestem skłonny zgodzić się z niektórymi kolegami, porównującymi obraz z JVC do OLED. Jest bardzo blisko, a rozmiar robi swoje.

są też tacy co uważają że plazma jest dalej super bo "wrażenia artystyczne" daje dobre

dla mnie w dobie 4k projektor 2k z udawanym 4k (e-shift) to jest już pierwsza gruba wada

rozmiar robi swoje i rozumiem że JVC może dawać lepsze wrażenia niż duże tv lcd (które dla mnie też mają dużo wad: tylko 50-100 stref, blooming, DSE, kąty obniżające kontrast który już nie jest taki super) - no ale do oled to już nie widzę szans - fizyki się nie oszuka

jest gdzieś w Poznaniu jakaś jaskinia w której można obejrzeć JVC w akcji?

Edytowane przez klaus71
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, klaus71 napisał:

są też tacy co uważają że plazma jest dalej super bo "wrażenia artystyczne" daje dobre

dla mnie w dobie 4k projektor 2k z udawanym 4k (e-shift) to jest już pierwsza gruba wada

rozmiar robi swoje i rozumiem że JVC może dawać lepsze wrażenia niż duże tv lcd (które dla mnie też mają dużo wad: tylko 50-100 stref, blooming, DSE, kąty obniżające kontrast który już nie jest taki super) - no ale do oled to już nie widzę szans - fizyki się nie oszuka

jest gdzieś w Poznaniu jakaś jaskinia w której można obejrzeć JVC w akcji?

E-shift robi robotę. Nie widzę specjalnej różnicy między tym, a natywnym, a posiadam (posiadałem) oba. Przynajmniej w JVC i podczas oglądanie filmów. Być może z lupą na statycznym obrazie znajdziesz różnicę.

Zdecydowana większość filmów to upscale z 2K, więc...

Zresztą tu ważna jest bardziej paleta barw i kontrast, niż sama rozdziałka. Pamiętaj, że większość kin zatrzymała się na 2K ;)

Z tym OLED to trudno uwierzyć, ale tak jest - umysł nie daje się oszukać, ale oko już bardziej.

Co do "jaskini" to PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi