Nygus 375 Napisano 21 Stycznia 2021 18 minut temu, opus napisał: 203 czy 205 widziałeś w tej cenie? hahahahaha jeśli już to 203, sam chce kupić 205 ale niestety nie ma nic w przyzwoitej cenie, najczęściej 205 to co najmniej 15tys... nie ma lekko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
montas 84 Napisano 21 Stycznia 2021 Na przeczekanie można kupić Mi Boxa 4K (bez S) z androidem 8.0 - Kodi wypuszcza geste formaty z Atmosem włącznie. Po aktualizacji do 9.0 dźwięk jest już wykastrowany. Koszt jakieś 200 kilka PLN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
opus 10 Napisano 21 Stycznia 2021 14 minut temu, Nygus napisał: hahahahaha jeśli już to 203, sam chce kupić 205 ale niestety nie ma nic w przyzwoitej cenie, najczęściej 205 to co najmniej 15tys... nie ma lekko No nie ma😱😀 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 21 Stycznia 2021 6 godzin temu, D4r3KS napisał: Panie co ty gadasz... Czytasz napisy na górze ekranu że przesunięcie do połowy ekranu ci nie odpowiada ? Czyli udało Ci się przesuwać napisy przy pomocy Infuse do góry? "linijka po linijce" ? bo nie ogarniam tego wpisu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raf7705 965 Napisano 21 Stycznia 2021 Przy okazji zastanawiam się ostatnio jak poradzić sobie z napisami na ekranie 2:35:1. Mam zamiar korzystać z zoom'u rs540 oraz z lens shift żeby pozbyć się pasów i dopasować obraz do ekranu (tak jak do tej powy robiłem to na epsonie). Główny problem z napsami polega na tym, że większość odtwarzaczy nie pozwala na ich wystarczające przesunięcie. Jeżeli napisy natywnie pojawiają się na czarnym dolnym pasie to na ekranie 2:35:1 po zoomowaniu będą poza ekranem. Do tej pory korzystałem z Kodi zainstalowanym na komputerze i nie było z tym problemów ponieważ tam można "ręcznie" przesunąć napisy do góry. Zainstalowanie Kodi na Apple TV chyba nie jest takie proste - pracuję nad tym obecnie. Plex i Infuse nie pozwalają na przesunięcie położenia napisów w sposób elastyczny tak jak Kodi. Jak radzicie sobie z tym problemem? Chyba właśnie "większość" odtwarzaczy, pozwala ustawić napisy. Jak to stwierdziłeś że infuse, nie pozwala? Infuse ma najfajniejsze ustawianie napisów właśnie.Wszystko można ustawić i jeszcze sam wyszukuje napisy, nie trzeba wcześniej niczego szukać. Wysokość, wielkość, kolor, tło, ramki, fonty i co sobie wymyślisz... chyba że napisy wbudowane są, to wtedy chyba tylko wysokość właśnie. Ale zawsze można ściągnąć dodatkowe napisy srt i wtedy wszystko się ustawia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) W dniu 17.01.2021 o 20:12, kil napisał: D Z MPC-HC i MadVr też masz zaawansowaną kontrolę nad napisami z tego co rozumiem chociaż sam nie używam więc nigdy nie sprawdzałem. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) 42 minuty temu, kil napisał: Czyli udało Ci się przesuwać napisy przy pomocy Infuse do góry? "linijka po linijce" ? bo nie ogarniam tego wpisu Oczywiście, i nie bardzo wiem w czym masz problem bo podczas wyboru napisów pgs masz tylko jedną funkcję która dotyczy przesuwania napisów góra dół. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez D4r3KS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 21 Stycznia 2021 4 godziny temu, D4r3KS napisał: Oczywiście, i nie bardzo wiem w czym masz problem bo podczas wyboru napisów pgs masz tylko jedną funkcję która dotyczy przesuwania napisów góra dół. ok. W takim razie dzięki za info, powalczę z tym jeżeli mówisz, że da się dowolnie ustawić wysokość napisów. To dużo zmienia. Dzięki za radę Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 21 Stycznia 2021 W Infuse w menu napisy>Wyrównanie w pionie i jest zakres od -2 (najniżej) do +7 (napisy są na środku ekranu). Do tego ustawienia koloru czcionki, tła, konturow, przesunięcie w czasie + i - i oczywiście pobieranie z neta.W ogole Infuse to świetny program i na AppleTV sprawuje się doskonale. Jakby tylko apple dalo audio passthrough... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 21 Stycznia 2021 (edytowane) Niedługo wersja 7 można się do bety już zapisać, ogólnie polecam na forum firecore infuse się wypowiadać i plusować dobre pomysły, tak aby je wdrożyli do programu. No i zachęcam molestować apple i wysyłać wiadomości im prośby o dodanie passthrough dla audio, na forum infuse jest opisane jak to zrobić. Edytowane 21 Stycznia 2021 przez D4r3KS 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 22 Stycznia 2021 10 godzin temu, user7878 napisał: W ogole Infuse to świetny program i na AppleTV sprawuje się doskonale. Jakby tylko apple dalo audio passthrough... Poradziliście sobie w jakiś sposób z tym problemem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
D4r3KS 204 Napisano 22 Stycznia 2021 (edytowane) To nie jest problem to jest wada apple tv 4k. Wiec nie poradzisz nic na to. Albo kup sobie odtwarzacz który na to pozwala. Edytowane 22 Stycznia 2021 przez D4r3KS Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Mam pytanie dotyczące optymalnego umieszczenia projektora żeby uzyskać najlepszy możliwy obraz. Ekran 2.35:1 (300mm x 127,7mm) Adeo Reference White. Pomieszczenie dedykowane, tak jak na zdjęciu kilka postów wyżej (sufit, ściana za ekranem, oraz pas o szerokości ok 1m dookoła tej ściany pomalowane czarną, matową farbą, zero dodatkowego oświetlenia podczas oglądania filmów). Obecnie odległość "głowy" od ekranu to 3,5m. Odległość projektora od ekranu to 4,2m. Docelowo dwie opcje oglądania: 1) 2.35:1 - zoom, cała powierzchnia ekrany pokryta obrazem, pasów nie widać ponieważ wychodzą poza ekran - tutaj kalkulator "projectorcentral" wylicza jasność w pomieszczeniu "light ambient", przy zoom x1 na 100nits 2) 16:9 - pasy po bokach, mały format 16:9 o wysokości 127,7cm - czasami do Netflixa itp - - tutaj kalkulator "projectorcentral" wylicza jasność w pomieszczeniu "light ambient", przy zoom x1,5 na 160nits Czy to według Was jest optymalne położenie projektora jeżeli chodzi o jego odległość od ekranu? 100 nits to chyba trochę mało dla hdr (zdaję sobie sprawę, że oled hdr tutaj nie będzie)? Obecnie to czego nie dam rady zmienić to projektor i ekran, chciałbym na maxa wykorzystać możliwości rs540. Przy okazji montażu projektora pojawia się jeszcze dodatkowy problem pod postacią wysokości pomieszczenia. Ekran mam stosunkowo nisko zawieszony, tak aby wzrok był mniej więcej na 1/3 dolnej wysokości. Przez to projektor jest zamontowany stosunkowo nisko (na wysokości ok 190-200cm - licząc od podłogi + Vertical Offset prawie na maxa. Wszystko w celu uniknięcia "keystona". Tak zostawić czy coś zmienić? Z jakich odległości u Was świecą projektory? Edytowane 24 Stycznia 2021 przez kil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Tofikmax 98 Napisano 24 Stycznia 2021 Jest może ktoś chętny na RS 2000 za 29k ? Lampa przepracowała około 20 godzin . Zapraszam na priv Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 24 Stycznia 2021 3 godziny temu, kil napisał: Przy okazji montażu projektora pojawia się jeszcze dodatkowy problem pod postacią wysokości pomieszczenia. Ekran mam stosunkowo nisko zawieszony, tak aby wzrok był mniej więcej na 1/3 dolnej wysokości. Przez to projektor jest zamontowany stosunkowo nisko (na wysokości ok 190-200cm - licząc od podłogi + Vertical Offset prawie na maxa. Wszystko w celu uniknięcia "keystona". Chyba coś źle oceniłeś lens shift Spod sufitu zejdzie ci chyba do samej podłogi. Ja mam ten sam ekran z dolną krawędzią 60 cm nad podłogą. Projektor na suficie 235 cm. 2 godziny temu, Tofikmax napisał: Jest może ktoś chętny na RS 2000 za 29k ? Lampa przepracowała około 20 godzin . Zapraszam na priv Uuu, widzę że mocno zdrożały 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 24 Stycznia 2021 32 minuty temu, Barnaba napisał: Chyba coś źle oceniłeś lens shift Spod sufitu zejdzie ci chyba do samej podłogi. Ja mam ten sam ekran z dolną krawędzią 60 cm nad podłogą. Projektor na suficie 235 cm. Będę jeszcze próbował. Generalnie ekran mam ok 40 cm od podłogi. Sufit więcej niż 235cm. Lens shift na maxa i brakuje ok 10-15 cm do dolnej krawędzi ekranu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
user7878 376 Napisano 24 Stycznia 2021 Nastała u mnie ta chwila. Sprzedałem dzisiaj JVC. Nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - ocenię po jakimś czasie. Zostaje z TV i to z tylko 85". Dobrze, że Sony zapowiedziało OLED 83" na ten rok - będę śledził ceny.Wpływ na decyzję miało kilka czynników nie tylko związanych z jakością. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 24 Stycznia 2021 4 minuty temu, kil napisał: Będę jeszcze próbował. Generalnie ekran mam ok 40 cm od podłogi. Sufit więcej niż 235cm. Lens shift na maxa i brakuje ok 10-15 cm do dolnej krawędzi ekranu. Być może wprowadziłem cię w błąd i dotarłeś do granicy. Jednak, jak rozumiem poprzedni wpis, to zawiesiłeś go na długiej sztycy i jest ok? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 24 Stycznia 2021 1 minutę temu, Barnaba napisał: Być może wprowadziłem cię w błąd i dotarłeś do granicy. Jednak, jak rozumiem poprzedni wpis, to zawiesiłeś go na długiej sztycy i jest ok? Tak. Wisi na sztycy, którą muszę przedłużyć + dodatkowo pod projektorem będzie stolik na wypadek jakby ktoś chciał wejść w projektor przy najbliższej okacji wrzucę zdjęcia. Jak w Twoim przypadku wygląda odległość projektora od ekranu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 24 Stycznia 2021 Nastała u mnie ta chwila. Sprzedałem dzisiaj JVC. Nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - ocenię po jakimś czasie. Zostaje z TV i to z tylko 85". Dobrze, że Sony zapowiedziało OLED 83" na ten rok - będę śledził ceny.Wpływ na decyzję miało kilka czynników nie tylko związanych z jakością. Jeden z nie wielu. Specyficzny przypadek. Chyba Adam będzie miał znowu punkt zaczepny. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 24 Stycznia 2021 1 minutę temu, kil napisał: Tak. Wisi na sztycy, którą muszę przedłużyć + dodatkowo pod projektorem będzie stolik na wypadek jakby ktoś chciał wejść w projektor przy najbliższej okacji wrzucę zdjęcia. Jak w Twoim przypadku wygląda odległość projektora od ekranu? ja zmieniłem 5400 na 2000, więc moje rady nie są precyzyjne Ja z powodów praktyczno/estetycznych dałem proja na tylną ścianę i rzucam z ok 7 m. Uważam, że nie ma się co bić o HDR, który i tak nie będzie najlepszy, ale to tylko moje prywatne zdanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kil 9 Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) Właśnie zastanawiam się czy walka o hdr na projektorze ma sens, walka o 20 "nitów w moim przypadku". Jaki jest sens podłączania rs540 kablem internetowym? Czy głównie na potrzeby kalibracji? Edytowane 24 Stycznia 2021 przez kil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 24 Stycznia 2021 (edytowane) 2 godziny temu, user7878 napisał: Nastała u mnie ta chwila. Sprzedałem dzisiaj JVC. Nie wiem czy zrobiłem dobrze czy źle - ocenię po jakimś czasie. Zostaje z TV i to z tylko 85". Dobrze, że Sony zapowiedziało OLED 83" na ten rok - będę śledził ceny. Wpływ na decyzję miało kilka czynników nie tylko związanych z jakością. Jak długo miałeś JVC i co było powodem rezygnacji? Napisz, ciekawy jestem. Ja dopiero 120h na lampie ale jestem zauroczony 2 godziny temu, kil napisał: Będę jeszcze próbował. Generalnie ekran mam ok 40 cm od podłogi. Sufit więcej niż 235cm. Lens shift na maxa i brakuje ok 10-15 cm do dolnej krawędzi ekranu. Coś mi się wydaje, że używasz naraz vertical i horizontal lens shift? Czy mam racje? Używanie ich naraz ogranicza max wartości wychyłów obu płaszczyzn. To jest jedyne wytłumaczenie jak Ci może brakować shiftu (chyba, że masz jakiś inny PJ niż JVC obecnie to nie wiem). To model mojego pomieszczenia (kolorystyka oczywiście inna :)). Sufit 2.41m dolna krawędź ekranu 43cm nad dywanem i nie ma żadnego problemu z shiftem, ale ja używam tylko wertykalnego. 5 godzin temu, Tofikmax napisał: Jest może ktoś chętny na RS 2000 za 29k ? Lampa przepracowała około 20 godzin . Zapraszam na priv RS 2000 to N5 czy N7? 2 godziny temu, kil napisał: Właśnie zastanawiam się czy walka o hdr na projektorze ma sens, walka o 20 "nitów w moim przypadku". Jaki jest sens podłączania rs540 kablem internetowym? Czy głównie na potrzeby kalibracji? Dla mnie o tyle ma sens, że daje dostęp do ścieżek Atmos. Wizualnie faktycznie człowiek się zastanawia czy to ma sens na PJ. Edytowane 24 Stycznia 2021 przez sebna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barnaba 1 073 Napisano 24 Stycznia 2021 13 minut temu, sebna napisał: Dla mnie o tyle ma sens, że daje dostęp do ścieżek Atmos O czym piszesz? Co ma wpływ na Atmos, HDR czy internet?? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sebna 120 Napisano 25 Stycznia 2021 (edytowane) 7 minut temu, Barnaba napisał: O czym piszesz? Co ma wpływ na Atmos, HDR czy internet?? Haha nie wiem skąd się wziął internet na Twojej liście ale o co mi chodziło, i wybacz poprzednie uproszczenie myślowe, to że dla mnie dlatego warto bawić się w HDR (czyli ogólnie UHD) z PJ dlatego, że płyty UHD mają ścieżkę Atmos, której przeważnie nie ma na towarzyszącej płycie 1080p. Czyli jak chcesz mieć natywny Atmos to przeważnie musisz grać płyty UHD a skoro musisz grać płyty UHD to musisz sobie jakoś poradzić z HDRem na naszych PJ. Czy teraz ma to większy sens? Pozdrawiam Edytowane 25 Stycznia 2021 przez sebna 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach