Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

@opus sprawdz tez czy na kazdym wejsciu HDMI w ampli masz tryb rozszerzony. Może amplituner nie wszedzie puszcza. Dobry kabel HDMI to podstawa! Polecam kable hdmi atzebe światlowodowe z amazona. Masz 100% pewnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, opus napisał:

Panowie co o tym myślicie?

Takie rzeczy do tylko w Archiwum X.

Jezeli zastosowales sie do wskazowek Kolegow odnosnie konfiguracji, to pozostaje Ci tylko odinstalowac aplikacje Netflixa (delete) i po reboocie zainstalowac ja na nowo.

Jezeli nie pomoze, to wroc ze zdjeciami menu swojego ATV,  w zakladce dotyczacej ustawien A/V, wersji FW,  napisz czy  instalowales jakas wersje Beta, z jakies subskrypcji (planu) Netflixa korzystasz  i przede wszystkim wrzuc screany pokazujace, w jaki sposob wyswietlana jest informacja o filmach zawierajacych Dolby Atmos ( np pierwszy z brzegu  Ripper). NAJAWAZNIEJSZE zaloz nowy watek, jezeli nie ma takiego juz na forum. W ten sposob, nie tylko znajdziesz pomoc ale pomozesz tez innym, ktorzy napotkaja analogiczny lub podobny problem, a nie zaspamujesz  watki dotyczace czegos innego.

Edytowane przez binary

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

Do tej pory używałem HTPC Kodi przy odtwarzaniu 1080p na Epsonie TW3600 (leciwy sprzęt ale dawał radę), postanowiłem podnieść poprzeczkę i pójść 5 poziomów wyżeji i kupić rs540 dopóki jeszcze jest dostępny i mam kilka pytań.

1. Czego używacie jako źródła? Chodzi mi po głowie Nvidia Shield - podłączony do NAS, plus Netflix itp

2. Czy jest szansa, żeby wykorzystać stary amplituner Onkyo tx807 (10letni)? W połączeniu z DALI Opticon gra to bardzo dobrze, czy brak najnowszych "standardów HDMI" jestem w stanie w jakiś sposób ominąć? - puścić obraz i dźwięk oddzielnie (to projektora i do amplitunera) - czy to ma sens

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kil

Witaj

NAS, oppo, Nvidia Shield wszystko moze ogarnac temat.

Zal nie skorzystac z pelni mozliwosci jakie daja standardy 4K/Atmos. 

Wg mnie nie ma sensu podlaczac 10 letniego AVR. Jak juz isc  w 4K to we wszystkie zwiazane z tym atuty  (HDR / rozdzelczosc, WCG plus dzwiek w Atmosie).

Oczywiscie mozna dzieki streamingowi obyc sie bez odtarzacza UHD i cieszyc sie 4K np z Nvidii Shield Netflix / Kodi, ale szkoda nie zrobic upgrade tez dzwieku.

Kolumny bym zatrzymal bo Opticon to fajna seria, ale ampli  bym zupgrejdowal. 

Pozdrowienia.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli system jest 5.1, to potrzebny by był odtwarzacz z analogowym wyjściem RCA 5.1

Pewnie coś z Oppo, ale tanio nie będzie.

Chyba taniej będzie wymienić amplituner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 godzin temu, kil napisał:

2. Czy jest szansa, żeby wykorzystać stary amplituner Onkyo tx807 (10letni)? W połączeniu z DALI Opticon gra to bardzo dobrze, czy brak najnowszych "standardów HDMI" jestem w stanie w jakiś sposób ominąć? - puścić obraz i dźwięk oddzielnie (to projektora i do amplitunera) - czy to ma sens

Jak najbardziej ma to sens. Użyj splittera za 200-500 zł i zobacz, i usłysz efekty.

Dobrym pytaniem jest, czy Atmos wart jest dla ciebie rewolucji sprzętowej? To bardzo indywidualna sprawa, a moim prywatnym zdaniem jest to rodzaj "fanaberii" dźwiękowej, za którą trzeba dać sporo kasy.

Edytowane przez Barnaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, Barnaba napisał:

Dobrym pytaniem jest, czy Atmos wart jest dla ciebie rewolucji sprzętowej? To bardzo indywidualna sprawa, a moim prywatnym zdaniem jest to rodzaj "fanaberii" dźwiękowej, za którą trzeba dać sporo kasy.

Moim zdaniem Atmos ma tylko sens jak się ma naprawdę właściwi rozłożenie głośników i ich wystarczającą ilość tj. i sufitowe itd. Ja mam taki pseudo Atmos bo właściwie tylko górne głośniki przednie i od czasu do czasu coś usłyszę, ale to straszna lipa jak na możliwości Atmosa. Onkyo oczywiście rozpoznaje mi Atmosa i mam to skonfigurowane, ale szału nie ma oględnie mówiąc... Słyszalne, trochę lepsze efekty niż w DTS HD MASTER czy innych tego typu formatach, ale szału nie ma... Ale to na pewno z uwagi na tą moją konfigurację...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak najbardziej ma to sens. Użyj splittera za 200-500 zł i zobacz, i usłysz efekty.
Brak HDMI!
Moim zdaniem Atmos ma tylko sens jak się ma naprawdę właściwi rozłożenie głośników i ich wystarczającą ilość tj. i sufitowe itd. Ja mam taki pseudo Atmos bo właściwie tylko górne głośniki przednie i od czasu do czasu coś usłyszę, ale to straszna lipa jak na możliwości Atmosa. Onkyo oczywiście rozpoznaje mi Atmosa i mam to skonfigurowane, ale szału nie ma oględnie mówiąc... Słyszalne, trochę lepsze efekty niż w DTS HD MASTER czy innych tego typu formatach, ale szału nie ma... Ale to na pewno z uwagi na tą moją konfigurację...
Jaki Atmos?
Amplituner bez HDMI i system 5.1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glosniki do atmosa  4  optymalnie - do tego odpowednie glosniki i odpowiednie ich napedzenie oraz najepiej dobry ampli / procesor i zdanie mozna szybko zmienic w temacie atmosa. 

Efekty padania deszczu, burza w filmie Everest, Spiderman homecoming walka pod koniec (scena z dronami,) Joker 4K scena jazdy metrem  itp to sa tylko smaczki w atmosie, koncerty, filmy wojenne z samolotami / mysliwcami  / helikopterami oczywiscie wszyskto tez zalezy od implementacji  bo nie kazdy film w Atmosie wywoluje wow.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie mam idealnie zamontowanego atmosa. Głośniki budżetowe 4 szt. I jestem mega z niego zadowolony. Zrobiłem go w sumie na próbę. Czy się sprawdzi. Dlatego nie inwestowałem za dużo w niego.

I się sprawdził. Zostanie tylko zmodyfikowany. Nie wyobrażam sobie teraz kina bez niego.

Grunt to dobra kalibracja.

Tak trochę nie na temat.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko się zgadza tylko trzeba zamontować jak należy, a nie jak ja to zrobiłem... Głośniki pod Atmosa mam ustawione dokładnie nad 2 kolumnami przednimi tzn są pod sufitem, ale na samym przodzie, a powinny być nade mną, a tego nie potrafię/nie mam jak zrobić bo bym musiał zrobić remont w salonie. A najlepiej mieć właśnie pod Atmosa 4 głośniki, a nie 2 jak pisał szewi... i umieszczone blisko słuchacza... tzn nad głową, pod sufitem... Ja mam pod sufitem, ale na przodzie nad kolumnami przednimi i te dźwięki się też zlewają... A nie mam jak ich inaczej ustawić...

Ale ja kiedyś w ogóle nie zwracałem uwagi na dźwięk jak miałem stare KD 5.1, a teraz doceniam jakie to robi wrażenie, nawet zwykłe DTS... Więc i tak nie żałuję... A i większość filmów wciąż jest bez Atmosa...

Głośniki przednie stoją przed TV więc obudowa TV je zagłusza. Jak był rozsuwany ekran do proja było jeszcze gorzej... Nie mam po prostu miejsca aby to właściwie ustawić... Jak się ma małe mieszkanko, a nie domek to niestety nie jest tak fajnie pod tym względem.... Ale Atmos jest naprawdę genialny bo mimo tych niedoskonałości mojej konfiguracji od czasu do czasu daje o sobie znać i są super odczucia...

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, raf7705 napisał:

Brak HDMI!

Ale niby gdzie brak?

3 godziny temu, szewi napisał:

Glosniki do atmosa  4  optymalnie - do tego odpowednie glosniki i odpowiednie ich napedzenie oraz najepiej dobry ampli / procesor i zdanie mozna szybko zmienic w temacie atmosa. 

Efekty padania deszczu, burza w filmie Everest, Spiderman homecoming walka pod koniec (scena z dronami,) Joker 4K scena jazdy metrem  itp to sa tylko smaczki w atmosie, koncerty, filmy wojenne z samolotami / mysliwcami  / helikopterami oczywiscie wszyskto tez zalezy od implementacji  bo nie kazdy film w Atmosie wywoluje wow.

Wszystko się zgadza :) Może nie mam tak wypasionego sprzętu jak ty, ale też w miarę i doceniam efekty atmos, co nie zmienia mojego zdania, że to skromny dodatek do ogólnego efektu dźwiękowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sobie 4 glosniki w sufit kiedys dorzuciłem. Dla mnie Atmos jest rewelka ale dobre DTS HD MA tez robi robotę. Tenet mimo 5.1 ale HD MA i jest świetnie!

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, user7878 napisał:

Ja sobie 4 glosniki w sufit kiedys dorzuciłem. Dla mnie Atmos jest rewelka ale dobre DTS HD MA tez robi robotę. Tenet mimo 5.1 ale HD MA i jest świetnie!

Jak masz na suficie to możesz się w pełni cieszyć Atmosem i sobie tylko mogę wyobrazić jak masz super...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jako odtwarzacz sieciowy padły tu propozycje Aple TV i Nvidia.
Czy robił ktos z Was porównanie tych sprzętów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszystko się zgadza  Może nie mam tak wypasionego sprzętu jak ty, ale też w miarę i doceniam efekty atmos, co nie zmienia mojego zdania, że to skromny dodatek do ogólnego efektu dźwiękowego.
Barnaba, w amplitunerze bark HDMI.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, raf7705 napisał:
Godzinę temu, Barnaba napisał:
Wszystko się zgadza emoji4.png Może nie mam tak wypasionego sprzętu jak ty, ale też w miarę i doceniam efekty atmos, co nie zmienia mojego zdania, że to skromny dodatek do ogólnego efektu dźwiękowego.

Barnaba, w amplitunerze bark HDMI.

A to zmienia postać rzeczy - nie da się tak łatwo ogarnąć tematu.

Choć miałem chyba starsze Onkyo (875 i 606) i tam było hdmi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko było w pierwszym poście.

Jak się odpowiadać na jakiś problem, to wypadało by się zapoznać z tematem

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Atmos robi robotę ale warunek to optymalne rozstawienie jak najbardziej zbliżone do zaleceń dolby, inaczej jest kiszka i ja bym nie radził się pchać. Szkoda pieniędzy bo efekt mizerny.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, raf7705 napisał:

Wszystko było w pierwszym poście.

Jak się odpowiadać na jakiś problem, to wypadało by się zapoznać z tematem emoji3.png

Wydawało mi się, że jednak prawidłowo się zapoznałem z tematemONKYO TX-NR 807

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, Bipo napisał:

Atmos robi robotę ale warunek to optymalne rozstawienie jak najbardziej zbliżone do zaleceń dolby, inaczej jest kiszka i ja bym nie radził się pchać. Szkoda pieniędzy bo efekt mizerny.

Dokładnie... Ale jak nie ma jak ustawić to zostaje choć namiastka... A możesz mi odpowiedzieć na takie pytanie:

I tak większość filmów mam w DTS czy nawet DD 5.1 i Onkyo je domyślnie zmienia na jakieś swoje 5.1.2 np. z DTS HD na jakieś jeszcze inne DTS:X 5.1.2. Oczywiście można puszczać natywnie, ale domyślnie są te konwersje i tak mam. Pytanie brzmi - jak odnajdują się te głośniki przednie co były pod Atmosa ? Generalnie - jak np. na konfiguracji Atmosa działa jakieś 5.1 zmieniane na tego Atmosa ? A może lepiej dawać tylko dźwięk natywny ?

HP.jpg

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teoja brożka ktoś ma ci odp co dla ciebie lepiej brzmi?, to co pokazujesz na screenie to się nazywa upmix .

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn źle się wyraziłem... 5.1 nie jest zmieniane na żadnego Atmosa... Bzdurę napisałem... Jest zmieniane na jakiś onkyowy DD 5.1.2 ... A pytanie brzmi czy te przednie głośniki ustawione za TV na górze pod sufitem się tu sprawdzają ?

2 minuty temu, D4r3KS napisał:

Teoja brożka ktoś ma ci odp co dla ciebie lepiej brzmi?, to co pokazujesz na screenie to się nazywa upmix .

Tak oczywiście upmix... Nie chodzi co mi lepiej brzmi tylko co jest optymalniejsze i zalecane przez ekspertów... Mi lepiej pasuje w TV tryb dynamiczny, ale on wcale nie jest zalecany, ale choć wiem, że oglądam w sposób niezalecany... A w audio być może właśnie lepiej by mi było w sposób zalecany jak jest inny niż mój... ;)

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Preferencja, to twoja sprawa jak słuchasz.

Upmux to nie jest to ani atmos ani dtsx, ponieważ w tej ścieżce nie ma takich efektów, amplituner symuluje i wrzuca tam tylko niektóre z dźwięków.

Jedna ścieżka zabrzmi fajnie druga gorzej...

Upmix dla DD to Dolby Surround, dla DTS DTS:X neural.

Onkyo wyższe modele ma jeszcze THX movie tryb ale w nim głośniki górne nie grają, ale tryb ten ma mega kopa.

Edytowane przez D4r3KS
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, D4r3KS napisał:

Preferencja, to twoja sprawa jak słuchasz.

Upmux to nie jest to ani atmos ani dtsx, ponieważ w tej ścieżce nie ma takich efektów, amplituner symuluje i wrzuca tam tylko niektóre z dźwięków.

Jedna ścieżka zabrzmi fajnie druga gorzej...

Upmix dla DD to Dolby Surround, dla DTS DTS:X neural.

Mój ojciec mawia: wiesz synu gdzie dzwoni tylko nie wiesz w którym kościele :) .

Twój wpis zawiera nieścisłości.

Po pierwsze jesli już to upmix, a nie upmux, choć ja sie nie zgadzam z takim nazewnictwem bo nie jest to nadpisana nowa ścieżka dźwiękowa, a tylko (albo aż) symulacja nowych efektów dodana przez procesor pre, procesora AV czy amplitunera. I nazywa sie to np. DTS Neural. Ampli symuluje z właściwej ścieżki 7.1 dodatkowe górne kanały.

Po drugie, niestety, Dolby Surround to nie jest jakiś upmix Dolby Digital tylko ścieżka dźwiękowa, historycznie przed Dolby Digital, zapisana analogowo w dwóch podstawowych kanałach  (L+R) zawierająca dodatkowe informacje o jednym kanale tylnym. Jesli w nazwie jest ProLogic czyli Dolby Surround ProLogic to taka ściezka zawierała jeszcze fdodatkowe informacje o kanale centralnym. Dolby Surround i DS proLogic stosowano w zapisie VHS i na LD. Podkreślam, był to system analogowy. Pierwszym na świecie komercyjnym amplitunerem (nie przystawką do stereo, bo te były wcześniej) był amplituner Pioneer VSA-1000 i był nod 1990 roku w moim posiadaniu:

080ba5da44e7aca3f53bd2088d9a

vkzs09yjwpt0sgrs1ymz.jpg

Jak widać można podłączyć tylko 5 głośników: L, R, C, SL, SR. Nima subwoofera :) .

Ale się wtedy słuchało. Nawet w Polsce wydano kasety VHZ z zapisanym dźwiękiem Dolby Surround. Była cała seria np.:

image;s=1000x700

Pierwszy cyfrowy zapis dźwieku to Dolby Digital.

To tak gwoli informacji.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp
  • Dzięki 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi