Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

18 godzin temu, Konrado_ napisał:

U mnie nie stoi JVC choć stał wcześniej. Mam na liczniku gdzieś pewnie z 20.000h oglądanych filmów na wielu projektorach. Przerabiałem kalibrację kilkukrotnie ale po latach wiem jaki obraz lubię najbardziej. I może dlatego taki a nie inny wybór. Każdy widać ma inne indywidualne preferencje. 

Powiem szczerze że po opiniach innych na 99% byłem przekonany że wybiorę JVC a wyszło inaczej. Nie sądzę że jestem ewenementem ale nie ulegam też hypowi.

Może jakbym miał mniejszy ekran i czarne ściany w pokoju kinowym to miałbym inne wrażenia. Dlatego zanim ktoś radykalnie stwierdzi ze coś jest nieporównywalne do czegoś innego należy samemu sprawdzić jeżeli jest to możliwe albo na chłodno wziąć pod uwagę szereg innych parametrów poza samym projektorem.

Bipo zmienił z Sony na JVC bo brakowało mu jasności w HDR. I zupełnie go rozumiem bo z tego samego powodu wybrałem Epsona. Dodałem swoje 3 grosze bo testowałem te maszynki i moim zdaniem ta generacja JVC nie wyciąga z HDR potencjału jak może konkurencja. Przynajmniej poza nocnymi scenami gdzie kontrast ma bardzo dobry kosztem szczegółowości w cieniach. Podobno kalibracja poprawia sprawę szczegółów cieni na JVC ale nie wiem w jakim stopniu. 

Kolory JVC ma ładne ale na Epsonie mi się też bardziej podobały. Są żywsze i jaśniejsze. Ktoś powie że mniej naturalne  i może to i racja ale dla mnie przyjemniejsze. I chyba właśnie o to chodzi aby każdy był zadowolony i mógł sobie o tym swoim hobby porozmawiać. A widzieliście jaki obraz jest w kinie? Peace. 

9400 to zacny sprzet. Liczy sie frajda z ogladania i tyle i to dobrze ze NIE wszyscy maja te same prjektory bo raz ze byloby nudno, 2 mozna sie wymieniac doswiadczeniami i swiezym spojrzeniem na sprawe. Kazdy tu mam nadzieje wie czego oczekuje w prjekcji i jesli 9400 Ci to zapewnia to super. Tym bardziej szanuje jesli miales oba i swiadomie wybrales co innego pod katem swoich oczekiwań.

Powiem szczerze ze jeszcze ok 2 lata temu bym sie kłocił ze 9300 daje zblizony obraz po porownaniu do poprzednika 540 i wybor nie byl dla mnie sprawa oczywistą na ten czas zdecydowalem ze kupie 9300. Tez nie rozumialem tego hype, wolałem isc nieutartymi scieżkami i sam wyrobić sobie poglad na sprawę.

Jednak musialo uplynac troche czasu, zeby przekonać sie ze jednak coś w tych prjektorach jest i ze ta referencja to nie przypadek,  w miedzy czasie wpadł OLED i to zmieniło (skalibrowało?) moje postrzeganie sprawy diametralnie na postrzeganie kolorów, kontrast itp 

Sentyment do 9300 oczywiście pozostaje, ale nie zaluje ani sekundy przesiadki i ostateczny wybor JVC przez Bipo mnie w ogole nie dziwi ;) 

Jak nam sie temat ożywił ;)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie każdy po prostu lubi oledowy kontrast i czerń. Nie każdy lubi tzw ciemniejszy obraz. Jest tu przecież parę osób co to podkreślają. Ustawione mają na "standart" czy "żywy". I tak lubią. Wielu dlatego też nie daje swojego sprzętu do kalibracji.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wy u siebie macie oledową czerń? Ja nie byłem w stanie na żadnym z oglądanych przeze mnie 2 modeli JVC tego osiągnąć. Dla mnie czarny w JVC to wciąż był jednak ciemny szary.  W salce HCX też (tam widziałem materiał tylko UHD). Tym też byłem trochę rozczarowany bo po tym czego się naczytałem liczyłem właśnie na oledową, atramentową czerń. Myślę że dopiero laser coś tu zwojuje w tej kwestii w przyszłości. Także chyba jest na co czekać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie widziałem oledowej czerni na żadnym projektorze a widziałem maszyny od najtańszych po bardzo drogie JVC Z1, Sony 5000 czy Sim 2. Żaden nie dał obrazu takiego jak na oledzie tv. To są projektory z inną technologia wyświetlania obrazu. Ja bym porównywał obrazy z projektorów i to pomiędzy nimi dywagowal nad różnicami a nie tv vs projektor. Obraz z projektora jest zupełnie inaczej podany.

Wracając do jvc to one słyną z najlepszych czerni i ja to potwierdzam ale w stosunku do innych projektów, a nie do TV. Nie popadajmy w paranoje, zapewnijmy jak najlepsze warunki dla projekcji a obraz odwdzięczy się nam pięknie nasycony kolorami i bardzo dobra czernią a nie ciemną szarą.. 🙂

• Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To co ja napisałem to bardziej w przenośni. Tv można porównać tylko do tv. A proj do proja. Chodzi o to że niektórzy lubią jak im po oczach wali. Z tym HDR też bym nie przesadzał czy tu czy tu. Oglądanie ma być komfortowe dla oczu. A nie że się ktoś jara że odwraca głowę od ekranu bo światła czy słońce świeci. A tzw czerń z projektora można uzyskać przy jak najlepiej przygotowanej salce czy pokoju. I tak uważam że w większości konfiguracji naszych pokoji obraz będzie lepszy niż w kinie. I dźwięk też.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie znam takiego kina żeby był lepszy obraz niż na projektorach kina domowego tej klasy. Generalnie w kinie jest dramat. Z dźwiękiem bywa akurat trochę lepiej. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OLED jest super, ale co z tego jak miałem tylko 55". Do konsoli z 1,5m było ok, ale po przeprowadzce i sprzedaży HW55 kupiłem 82" TV i wolę go zamiast małego OLEDa. Gdybym miał warunki to pewnie po sprzedaży projektora kupiłbym tego JVC, ale niestety życie weryfikuje pewne sprawy i salke kinową zrobię dopiero jak wybuduje dom. Wtedy będzie bez kompromisów :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

🙂

Odnosnie dźwięku to w kinach jest mega głośno bo są kalibrowane na poziomie nawet do 82-85db. W zależności kto i wg.jakich standartów kalibrował. O w sluchiwaniu się w detale i wyłapywanie smaczków i fajnych efektów można zapomnieć tam poprostu to musi na.......ć 🙂

Mój system nagłośnienia kalibrowany był przez zew.firmę na poziomię 75db  Wg.wytycznych i standartów THX i HAA (Home Acoustic Aliance) i nawet przy cichych nocnych odsłuchach na poziomie 50db słychać wszystko co trzeba, a kiedy ma się ochotę na 75db to nie ma problemu..:-)  

Edytowane przez Bipo
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dźwięk w kinie domowym już mam lepszy niż w kinie. A to jeszcze nie koniec. Tak jak Bipo pisał, w kinie za głośno. Pomijając to, to brak precyzji i dokładności dźwięku. Jeśli będę miał nawet trochę gorszy obraz niż w kinie to i tak będę zadowolony z większego ekranu. Z 65" na 100".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@STELVIO zalezy  w jakim kinie ;) Niektore zaczynaja inwestowac w wyposazenie sal do obecnych standardów.

Helios ma np spoko warunki (np sale dream) gdzie masz sale z atmosem, prjektory 4K Christie (za grube $$$), elektrycznie sterowane skorzane fotele itp, wiec tutaj powiedzialbym jest dobrze :) 

Aczkolwiek zgoda ze w wiekszosci kin obraz jest fatalny jak sie porowna z domową przystosowaną projekcją na proju jak JVC.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=163297]STELVIO[/mention] zalezy  w jakim kinie  Niektore zaczynaja inwestowac w wyposazenie sal do obecnych standardów.
Helios ma np spoko warunki (np sale dream) gdzie masz sale z atmosem, prjektory 4K Christie (za grube $$$), elektrycznie sterowane skorzane fotele itp, wiec tutaj powiedzialbym jest dobrze  
Aczkolwiek zgoda ze w wiekszosci kin obraz jest fatalny jak sie porowna z domową przystosowaną projekcją na proju jak JVC.

Tak tak. Mówię o większości normalnych kin (pomijam wypasione). Ostatnio byłem na Hobbs&Shaw i byłem zawiedziony. Aż szkoda filmu na kino. A wcześniej tak słabo w kinie nie było. Chyba że uszy już oczekują czegoś lepszego z przyzwyczajenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałabym zmienić wątek.

Czy ktoś z Was ma podłączonego swoje JVC do komputera i korzysta z Niego do grania?

JVC, Epsony, Sony był porównywane pod paroma kątami i wiele osób się wypowiedziało w znacznej większości na korzyść JVC. Nie zauważyłam jednak (może mi umknęła) opinii "pod gracza" - zarówno konsolowego jak i PC.

Edytowane przez Kwasiunia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bipo, Szewi.
Dziękuję za super spotkanie.
Wielka przyjemność poznać kolegów na żywo.
Pozdrawiam.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również dziękuję Szewi i Rafał za spotkanie.... :-) pozdrawiam serdecznie zapalonych JVC-ców... :-)

W końcu udało się  spotkać i porozmawiać na żywo,  a przy okazji przetestować co nie co... :-)

Testowane filmy dla przypomnienia:

1. AQUAMAN 4K UHD

2. LUCY 4K UHD

4. Avengers Infiniti war 4k UHD

5. Najdłuższa droga Billy Linna 4k UHD

6. Gwiezdne wojny V blu ray

7. Ocalony Blu ray

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde szkoda, że mieszkam tak daleko :D Fajnie by było znowu pogadać. Pamiętam pokaż projektorów w Warszawie kiedy jeszcze oboje posiadaliśmy HW55. Fajnie się wtedy rozmawiało. Jeszcze lepiej byłoby przy piwie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Również dziękuję Szewi i Rafał za spotkanie.... :-) pozdrawiam serdecznie zapalonych JVC-ców... :-)
W końcu udało się  spotkać i porozmawiać na żywo,  a przy okazji przetestować co nie co... :-)
Testowane filmy dla przypomnienia:
1. AQUAMAN 4K UHD
2. LUCY 4K UHD
4. Avengers Infiniti war 4k UHD
5. Najdłuższa droga Billy Linna 4k UHD
6. Gwiezdne wojny V blu ray
7. Ocalony Blu ray

Jakie wnioski?;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakie wnioski?default_wink.png
Na razie są oficjalne podziękowania. Wnioski zapewne będą. Znając historię najlepsze od Bipo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
16 minut temu, montas napisał:

Jakie wnioski?;)

Z tego co pamiętam raf miał się przyjrzeć nowemu TV 98'' od SONY... więc jeśli to sprawdzali to wrócili do swoich domków i przypominają sobie co hubio od pół roku pisze o projach... Hahahaha.... :)  Ale jako, że już wydali te 20 tyś to co mają niby tu napisać o wnioskach.... :)

Sorry panowie - wiem, że miałem już nie pisać, ale nie mogłem się powstrzymać... Duch hubio czasami do mnie wraca.... Hahahahaha :)

Już niebawem stworzę nowy wątek na forum pt roboczą nazwą dlaczego obecnie nie warto kupować projektora... Opiszę wszystkie swoje doświadczenia i to co mam na ten temat do powiedzenia i ile straciłem pieniędzy przez zachwyt nad projektorami... Czekajcie - premiera niedługo...

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tego co pamiętam raf miał się przyjrzeć nowemu TV 98'' od SONY... więc jeśli to sprawdzali to wrócili do swoich domków i przypominają sobie co hubio od pół roku pisze o projach... Hahahaha....   Ale jako, że już wydali te 20 tyś to co mają niby tu napisać o wnioskach....
Sorry panowie - wiem, że miałem już nie pisać, ale nie mogłem się powstrzymać... Duch hubio czasami do mnie wraca.... Hahahahaha
Już niebawem stworzę nowy wątek na forum pt roboczą nazwą dlaczego obecnie nie warto kupować projektora... Opiszę wszystkie swoje doświadczenia i to co mam na ten temat do powiedzenia i ile straciłem pieniędzy przez zachwyt nad projektorami... Czekajcie - premiera niedługo...

A wy się nad sobą znęcacie. Życie. Ok. Pewnie nie będę miał projektora z tytułu, ale jakiś będę miał. Bo chodzi o klimat kina. Ty masz swojego Samsunga ja mam swojego Oleda ale on mi tego kina nie załatwi. Chodźby miał 120". Bo w kinie nie potrzebny mi obraz jak żyleta. Ma być trochę nie doskonały. Ekran ma zjeżdżać z góry na dól. Ma być materiałowy. O to w tym chodzi. ( dla mnie ). Będę trzymał stronę chłopaków jeśli chodzi o projektory. Pozdro.

• Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A wy się nad sobą znęcacie. Życie. Ok. Pewnie nie będę miał projektora z tytułu, ale jakiś będę miał. Bo chodzi o klimat kina. Ty masz swojego Samsunga ja mam swojego Oleda ale on mi tego kina nie załatwi. Chodźby miał 120". Bo w kinie nie potrzebny mi obraz jak żyleta. Ma być trochę nie doskonały. Ekran ma zjeżdżać z góry na dól. Ma być materiałowy. O to w tym chodzi. ( dla mnie ). Będę trzymał stronę chłopaków jeśli chodzi o projektory. Pozdro.

W kinie też ekran zjeżdża z góry na dół? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, montas napisał:

Jakie wnioski?;)

na szybko 3 wnioski:

1) projektor miażdży system 

2) kalibracja w HDR obowiazkowa (wyciaga biele przez co efekt HDR zyskuje mocno),

3) spotkanka cykliczne zrobić ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, user7878 napisał:

Wlasnie o kalibracje mialem pytac emoji6.png
Bipo ma zrobioną?

ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi