Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, Adam60 napisał:

Kompletnie nie rozumiem tej krytyki

Jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś pijany, możesz to zignorować. Jeśli mówią ci to dwie osoby, możesz zacząć się niepokoić. Jeśli wszyscy dookoła ci to mówią, to idź do domu i połóż się spać.

• Plusik 1
  • Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Adam60 napisał:

Jako, że miałem kilka projektorów i na stałe Epsona 9300 i jako, że go wymieniłem dzielę się swoimi doświadczeniami... Chyba mi wolno wyrażać opinie ?

To załóż wątek "miałem kilka projektorów i na stałe Epsona 9300 a teram mam duży TV" i tam dziel się swoimi doznaniami. Jeżeli kogoś to zainteresuje to przeczyta.

Jeden lubi pomarańcze drugi jak mu skarpety śmierdzą. Każdy znajdzie swoją niszę.

EOT z mojej strony.

Edytowane przez montas
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I nie zaśmiecaj tematu, który ciebie nie dotyczy.

Poczekać, to se można, na autobus a nie na telewizor 98".

Po pierwsze, nie zmieści mi się a ścianie, po drugie, to nadal 16:9 z czarnymi pasami a ja wolę 120" w formacie kinowym.

• Plusik 2
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem za tym aby ten wątek dotyczył projekcji i  był poświęcony projektorowi jvc, a nie co jest lepsze tv czy projektor. 

Hubio proszę Cię załóż swój wątek pod tytułem  ,,TV czy projektor do 100" I tam można się rozpisywać do woli, czy jest sens kupna jednego czy drugiego źródła obrazu np. do 20tys w określonych warunkach danej osoby..... w stylu co kupić :

jvs x7900 czy tv sony 98"

Epson 9400 czy tv samsung 82" itd... i tam można pisac dywagacje do bulu co będzie lepsze u danej osoby w jego warunkach oraz w określonym budżecie. Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi..

ps. Ja kocham projekcje i od 8 lat nie oglądam tv, moja żona sama stwierdziła, że obraz na projektorze ma swój klimat i czy on jest z płyt dvd czy z płyt 4k w hdr jest w nim to coś czego nie da Ci żaden duży TV on jest poprostu inny...:-)

Od kilku dni oglądam serię z Rocky,  wlaśnie wyświetla się 4cz.z rosyjskim przeciwnikiem panem Iwanem. .. ? gorąco polecam na 130" oglądać jak Sylwek trenuje przy kawałku z tigerem coś pięknego ?

11 minut temu, Bipo napisał:

Również jestem za tym aby ten wątek dotyczył projekcji i  był poświęcony projektorowi jvc, a nie co jest lepsze tv czy projektor. 

Hubio proszę Cię załóż swój wątek pod tytułem  ,,TV czy projektor do 100" I tam można się rozpisywać do woli, czy jest sens kupna jednego czy drugiego źródła obrazu np. do 20tys w określonych warunkach danej osoby..... w stylu co kupić :

jvs x7900 czy tv sony 98"

Epson 9400 czy tv samsung 82" itd... i tam można pisac dywagacje do bulu co będzie lepsze u danej osoby w jego warunkach oraz w określonym budżecie. Mam nadzieje, że wiesz o co mi chodzi..

ps. Ja kocham projekcje i od 8 lat nie oglądam tv, moja żona sama stwierdziła, że obraz na projektorze ma swój klimat i czy on jest z płyt dvd czy z płyt 4k w hdr jest w nim to coś czego nie da Ci żaden duży TV on jest poprostu inny...:-)

Od kilku dni oglądam serię z Rocky,  wlaśnie wyświetla się 4cz.z rosyjskim przeciwnikiem panem Iwanem. .. ? gorąco polecam na 130" oglądać jak Sylwek trenuje przy kawałku  Eye of the Tiger coś  pięknego ?

Edytowane przez Bipo
  • Plusik 1
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Barnaba napisał:

Jeśli jedna osoba mówi ci, że jesteś pijany, możesz to zignorować. Jeśli mówią ci to dwie osoby, możesz zacząć się niepokoić. Jeśli wszyscy dookoła ci to mówią, to idź do domu i połóż się spać.

Ok... Też wyznaję taką zasadę... :) Jak wszyscy mi tak piszecie to się zastosuję... Może rzeczywiście lepiej założyć właściwy wątek dotyczący tej sprawy niż pisanie tutaj...

23 minuty temu, Bipo napisał:

Od kilku dni oglądam serię z Rocky,  wlaśnie wyświetla się 4cz.z rosyjskim przeciwnikiem panem Iwanem. .. ? gorąco polecam na 130" oglądać jak Sylwek trenuje przy kawałku z tigerem coś pięknego ?

Co do "magii" obrazu z projów i klimatu to nigdy tego nie negowałem i od jakiegoś czasu tego mi brakuje... :) Pewne filmy jak właśnie ten Rocky idealnie pasują na projekcję...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 25.07.2019 o 10:38, user7878 napisał:

Kolejna recenzja naszego projektora https://www.dobreprogramy.pl/Krogulec/Projektor-JVC-DLARS-dla-prawdziwych-maniakow-kina-domowego%2C102765.html

Praktycznie wszystko to o czym piszemy potwierdzone przez kolejnego zadowolonego usera.

Ostatnio montowalem u kolegi X7900. Fajnie na nowo być swiadkiem tej radochy jak sie wszystko odpala pierwszy raz emoji6.png
@szewi a Ty gdzie zniknąles? Tyle miesiecy wakacji?

Musialem troche czasu poswiecić inym pasjom oraz fakt wakacje ;) Ale projekcja ma sie dobrze. Zrobilem porzadki w filmach, kolekcja plyt UHD troche wyhamowala, bo kurna wszystko prawie jest na Netflixie lub ATV i kupno plyt zaczyna tracić sens...

Radocha z projekcji jest nadal. Ost ogldałem Krolestwo Niebieskie na blu rayu, drugie podejscie do tego filmu pierwszy raz dawno dawno temu na TV i jakos nie dotrwalem do końca) ;)

ale musialem obejrzeć bo Riddleya Scotta mam praktycznie wiekszosc jego filmów no i na prjektorze to zupelnie inne odczucia. Film tym razem okazał sie byc fajny, czyli prjekcja sprawiła ze mam zupelnie inne odczucie z ogladania tego samego filmu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

Zrobilem porzadki w filmach, kolekcja plyt UHD troche wyhamowala, bo kurna wszystko prawie jest na Netflixie lub ATV i kupno plyt zaczyna tracić sens...

No jak ci odpowiada oglądanie ze streamingu z "odpowiednim" bitrate (nie wspominając, że w trakcie projekcji obraz kilkanaście razy potrafi zjeżdżać do SD) to ok... Piszę na podstawie Netflixa (nie wiem jak gdzie indziej)... Dla mnie jeśli chodzi o jakość to zauważalnie gołym okiem jakość HD z Netflixa jest niższa od BD, a jakość 4K/HDR od filmów na płytach. Nie mówiąc, że i HDR potrafi wariować. Jeśli chodzi o to skakanie to nie jest kwestia łącza bo w taki przeciętny dzień jak poniedziałek jakoś wszystko śmigało bez zająknięcia, a w sobotę praktycznie nie dało się oglądać... Jeśli chodzi zaś o same filmy to jak w piosence: "Pojawiasz się i znikasz... " Hahaha... Filmy są dłużej niż w TV bo rok, dwa, ale znikają więc jak można mówić o czymkolwiek ??? Dla mnie Netflix ma tylko sens do ich własnych filmów, które są naprawdę niezłe i niedostępne na płytach (a szkoda)... Ale wszystko obejrzałem przez 2 miesiące...

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Adam60 napisał:

No jak ci odpowiada oglądanie ze streamingu z "odpowiednim" bitrate (nie wspominając, że w trakcie projekcji obraz kilkanaście razy potrafi zjeżdżać do SD) to ok... Piszę na podstawie Netflixa (nie wiem jak gdzie indziej)... Dla mnie jeśli chodzi o jakość to zauważalnie gołym okiem jakość HD z Netflixa jest niższa od BD, a jakość 4K/HDR od filmów na płytach. Nie mówiąc, że i HDR potrafi wariować. Jeśli chodzi o to skakanie to nie jest kwestia łącza bo w taki przeciętny dzień jak poniedziałek jakoś wszystko śmigało bez zająknięcia, a w sobotę praktycznie nie dało się oglądać... Jeśli chodzi zaś o same filmy to jak w piosence: "Pojawiasz się i znikasz... " Hahaha... Filmy są dłużej niż w TV bo rok, dwa, ale znikają więc jak można mówić o czymkolwiek ??? Dla mnie Netflix ma tylko sens do ich własnych filmów, które są naprawdę niezłe i niedostępne na płytach (a szkoda)... Ale wszystko obejrzałem przez 2 miesiące...

A na DVD to jakość jest ok. Weź już Hubio mnie nie rozsmieszaj ;) Nigdzie nie pisalem o jakości bo wiadomo ze do plyty nic startu nie ma, ale do sensu gromadzenia płyt.

Jakość na Netflixie na szybkim łączu jest dla mnie akceptowalna.

Edytowane przez szewi
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, szewi napisał:

A na DVD to jakość jest ok. Weź już Hubio mnie nie rozsmieszaj ;)

Celny strzał... ?... Ale może lepiej mieć gorszej jakości DVD, którego mi nigdy nie wycofają za rok lub dwa niż HD, które "pojawia się i znika..."

Dla mnie trochę, streaming to jak wynajmowanie mieszkania zamiast wzięcia na niego kredytu... I tu i tu tracimy kasę, ale... w płytach zawsze jakoś ją odzyskamy... Czasami 20%, a czasami 200%, natomiast w streamingu będą to zawsze stracone pieniądze...

Jak jeszcze pisałem w wątku o Epsonie - niech zrobią jeden analogiczny streaming w filmach do Spotify w muzyce i sam zacznę sprzedawać filmy, ale raczej to szybko nie nastąpi... W spotify za 20zł praktycznie 99% kawałków znajduję... Żeby mieć wszystkie serwisy streamingu/wypożyczania do filmów: Netflix, HBO, Apple i parę innych trzeba płacić z 300zł, a i tak jak kiedyś robiłem test (losowo wg numeru wybrałem ok 10 filmów ze swojej kolekcji 800 filmów i poszukałem we wszystkich serwisach streamingowych) i znalazłem 50%...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Celny strzał... ... Ale może lepiej mieć gorszej jakości DVD, którego mi nigdy nie wycofają za rok lub dwa niż HD, które "pojawia się i znika..."
Dla mnie trochę, streaming to jak wynajmowanie mieszkania zamiast wzięcia na niego kredytu... I tu i tu tracimy kasę, ale... w płytach zawsze jakoś ją odzyskamy... Czasami 20%, a czasami 200%, natomiast w streamingu będą to zawsze stracone pieniądze...
Jak jeszcze pisałem w wątku o Epsonie - niech zrobią jeden analogiczny streaming w filmach do Spotify w muzyce i sam zacznę sprzedawać filmy, ale raczej to szybko nie nastąpi... W spotify za 20zł praktycznie 99% kawałków znajduję... Żeby mieć wszystkie serwisy streamingu/wypożyczania do filmów: Netflix, HBO, Apple i parę innych trzeba płacić z 300zł, a i tak jak kiedyś robiłem test (losowo wg numeru wybrałem ok 10 filmów ze swojej kolekcji 800 filmów i poszukałem we wszystkich serwisach streamingowych) i znalazłem 50%...
I dlatego trzeba być na bieżąco i mieć wszystko na dyskach. W najlepszej rozdzielczości i dźwięku. Oczywiście płytka zawsze najlepsza ale coś za coś. I nie wiem gdzie tu kasa stracona.
Tylko po co o tym pisać w tym wątku?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, STELVIO napisał:

I dlatego trzeba być na bieżąco i mieć wszystko na dyskach. W najlepszej rozdzielczości i dźwięku. Oczywiście płytka zawsze najlepsza ale coś za coś. I nie wiem gdzie tu kasa stracona.
Tylko po co o tym pisać w tym wątku?emoji57.png

No w przypadku piractwa to z punktu widzenia ekonomicznego  jest najlepiej bo całkowicie za darmo... :)

A dlatego w tym wątku bo my z szewim w wątku o Epsonie 9300 to nawet dyskutowaliśmy o expresach do kawy i gwiazdach... :) 

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, STELVIO napisał:

Tylko po co o tym pisać w tym wątku?emoji57.png

I tu jest wlaśnie clue ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No w przypadku piractwa to z punktu widzenia ekonomicznego  jest najlepiej bo całkowicie za darmo...

A dlatego w tym wątku bo my z szewim w wątku o Epsonie 9300 to nawet dyskutowaliśmy o expresach do kawy i gwiazdach...  

O ekspresach, to chyba było jedno wtrącenie i nie od Szewi.

I było tylko dlatego aby podkreślić, trzymanie się tematu.

Pitol sobie o telewizorze w innym temacie.

Zobaczymy ile tam będziesz miał chętnych do dyskusji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, raf7705 napisał:

Pitol sobie o telewizorze w innym temacie.

Wiesz raf masz chłopie problem.... 1,5 roku temu chciałeś do mnie dzwonić... :) Pisaliśmy sobie na priv... Potem była normalna dyskusja, aż sobie kilka razy wypiłeś i mnie niedawno obraziłeś... Potem miałeś mnie dodać do czarnej listy... Jak widać nie dodałeś... A w temacie o Epsonie rozmawialiśmy o bardzooooo różnych tematach... O streamingu to było z 10 stron... Każdy może sobie sprawdzić...

Raf - to jest TYLKO forum o sprzęcie i naprawdę tak negatywne emocje nie są nikomu potrzebne... Ja póki nie kupię tego JVC co jest możliwe więcej się nie będę tu wypowiadał na żaden temat... Póki byłem we wzajemnym kółeczku adoracji epsonowej było ok, jak zacząłem krytykować już nie jest ok... Tak też można...

Jak będziecie chcieli o czymś ze mną podyskutować wiecie gdzie mnie szukać... Udzielam się w paru tematach..

Pozdrawiam😍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zapisuje się do klubu z JVC RS540 na nowym uchwycie Peerless-AV PRG-UNV ze względu na mikrometryczną regulację
🙂

20190607-165720.jpgebay image hosting

20190623-083557.jpg

Jak wiecie miałem Sony vpl-vw270es, pewnie się zastanawiacie czemu zmieniłem.
Przede wszystkim jasność efektów hdr i całego obrazu, której mi brakowało na większości filmów.  Ja testowałem projektory na trzech bardzo dobrze zrobionych filmach w hdr, ale jak obejrzałem dużo więcej filmów to się okazało, że  obraz jest za ciemny i nie spełnia moich oczekiwań. Zrobiłem kalibracje z uwagi na nadzieje, że będzie lepiej, ale nic z tego. Ekran szary zabił całą jasność. Projektor w wysokiej lampie w trybie hdr dawał 43nity to o wiele za mało. Zmieniłem ekran szary o gain 0.8 na reference white 1.0 gain i ponowna kalibracja. Tutaj pomiar w hdr wysoka lampa pokazał 74nity. Ciągle za mało,  ponieważ aby hdr wyglądał dobrze musi być min.100nitow. Dlatego po pół roku użytkowania sprzedałem swój projektor i przeszedłem na projektor, który bardzo dobrze znam tj.JVC RS 540 z mocniejsza lampą . Po około 100h zrobiłem kalibracje JVC i tu pomiar pokazał uwaga:
- tryb sdr 88nitów (max jasność dla sdr - niska lampa)
- tryb hdr 126 nitów (max jasność hdr - wysoka lampa).
W niskiej lampie JVC zaświecił mocniej niż Sony w wysokiej. Wkońcu udało się przekroczyć upragnione 100nitow.... 🙂
Sony jest bardzo dobrym projektorem ale moim zdaniem do ekranów max110" chyba, że zwiększyły gain ekranu 1.3-1.6. W tedy nie powinno zabraknąć jasności.  Bo tak powyżej 120-130" jasność jest jak dla mnie niewystarczająca aby w pełni oddać efekt hdr o czym też wspominał Maciej. Co innego Sony 570, ten projektor ma już mocniejsza lampe niż 270 ale cena jak dla mnie jest nadal zaporowa. Dlatego właśnie zakupiłem aktualnie JVC RS 540... 🙂 Człowiek zdobył kolejne doświadczenie i większą wiedzę w zakresie 4k HDR...:-)
Ps. Na deser dostałem niesamowity kontrast natywny i czerń co w moim salonie, który na czas seansu zmienia się w dedykowane pomieszczenie osiągnął wynik ponad 33tyś.
Ps.2. Jedna uwaga kontrast i jasność po kalibracji w trybie hdr zwiększył się o jakieś 20%... 🙂 Jasność nie spadła a wzrosła  jak to nie którzy myślą! że po kalibracji jest ciemniej.... 🙂

Ps.3. Polecam gorąco również uchwyt na którym aktualnie wisi JVC. 10 minut i wszystko ustawione bez mordowania się godzinami jak to było na poprzednim uchwycie bez mikrometrycznej regulacji.

• Plusik 3
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się powiększa nasze grono😀

Gratki!

ps. Ciekawy ten uchwyt, muszę poczytać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie wierzę. Jedyna większa konkurencja zniknęła. To jak zrobisz porównanie z@raf7705 ?
Przecież to nie prima aprilis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No, no .
To mnie zaskoczyłeś kolego
To po to były te wszystkie pytania na telefon
Cieszę się bardzo z twojego nowego zakupu.
Z pewnością będzie o czym gadać za tydzień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję@Bipo
Twoje spostrzeżenia są praktycznie identyczne z moimi.
Ciekawi mnie Twoja ocena porównania ostrości i odwzorowania barw.
Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szybko kilka fotek, zdjęcia nigdy nie oddadzą rzeczywistego obrazu, kolory mogą przekłamywać itd….nie umiem robić zdjęć…;-)

Ocalony Blu ray

DSC00282.jpgphoto upload website

Auta Blu ray

DSC00268.jpg

Pitbull Blu ray

DSC00270.jpg

Terminator 2 4k

DSC00275.jpge85 gas finder

Najdłuższa droga Billego…4k

DSC00277.jpggas station to me

Co do ostrości myślę, że nie ma co narzekać jest bardzo dobrze, odnośnie barw to w trybie hdr barwy są intensywniejsze jak dla mnie w stosunku do sonego. W sdr jak na moje oko po kalibracji ciężko ocenić, ale wydaję mi się że są na bardzo podobnym poziomie.

Nie mogę edytować postu, poprzednia fotka z Terminator 1blu ray nie z T2 - za szybko mija czas edycji

Terminator 2 4k

DSC00284.jpgupload a picture

Edytowane przez Bipo
  • Plusik 1
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i kurcze tyle pozytywów względem Sony w stosunku do Jvc. I po takim czasie wycofanie się z tego? To jest na prawdę ewenement patrząc jak podchodzisz do sprzętu. I to jeszcze po wygrzaniu, i kalibracji sprzętu. Czyli patrząc na popularność tego Jvc na forum to można to brać w ciemno. Tylko czemu czarny 540 jak na białym suficie mógłby być biały 7900? Ja właściwie dalej nie wierzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jednak, Sony, to kupa:-)

Kto zakupił JVC, po obniżonej cenie, to można powiedzieć, że dobrze zrobił.

Bo to była (chyba jeszcze jest), okazja na świetny projektor w rozsądnej cenie.

Bipo, te zdjęcia wyglądają tak soczyście, że albo masz super zaciemnienie albo aparat ładnie podbija.

Na szczęście będę miał okazję porównać na żywo.

Jak taki ładny obraz jest wynikiem kalibracji, to będę się musiał za nią również rozejrzeć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sony 270 to bardzo dobry projektor ale do mniejszych ekranów. Jam mam 130" I tu niestety ale potrzebna jest mocna lampa taka jak jest w Sony 570 czy JVC RS540. Gdyby nie jasność w HDR Sony byłby dalej u mnie. Ma dużo zalet o których pisałem wcześniej, kto wie kiedyś może powrócę do Sony ale min.570... 🙂 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo uważam. Gdyby sony 570 był w cenie rs540/x7900 też wybor bylby trudniejszy. Nie zmienia to faktu że JVC w obecnej cenie to znakomita okazja na zakup projektora z topu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluje. W Twoim przypadku też sprawdziło się to że Sony słaby jest do HDR. Po prostu za ciemny pomimo że obraz jest żyleta i moim zdaniem wyraźnie bardziej szczegółowy.  Ale jasność ma na prawdę duże wręcz pierwszorzędne znaczenie jeżeli chodzi o przyjemność oglądania. 

Znam też te  JVC i jest lepiej niż Sony ale jak dla mnie nie jest to na prawdę jeszcze jasny obraz w hdr. Ale na fotkach które wlekłeś tego nie widać bo wyglądają super. Może ten kadr z filmu auta trochę mało ma popu ale jest ok. Masz całkiem spory ekran i czy miałeś okazje sprawdzić jeszcze TW9400? Ciekawy byłbym Twoich własnych i naocznych (nie teoretycznych) spostrzeżeń. Tam dopiero w HDR jest jasno. Świetnie pokazuje to właśnie film Najdluższa droga Billego (nota bene w 60fps) który obejrzałem zarówno na JVC i TW9400 i tam podczas scen na zewnątrz z dużą jasnością czujesz się częścią akcji czujesz to ostro padające słońce i skwar na polu walki, czego przy wyraźnie mniejszej jasności JVC nie mogłem aż tak doświadczyć. Pisze to bo sam myślałem ze zostanę z JVC 🙂

Ale generalnie JVC da ci piękny kontrastowy obraz z naturalnymi kolorami i przy dość fajnej ostrości i jasności  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi