Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Jakby coś to jest zapowiedź nad wydaniem wszystkich 8 sezonów GOT na UHD.. ? właśnie ruszyły pre ordery na 8 sezon w 4k.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Bipo napisał:

Jakby coś to jest zapowiedź nad wydaniem wszystkich 8 sezonów GOT na UHD.. ? właśnie ruszyły pre ordery na 8 sezon w 4k.

A będą z napisami PL lub/i lektorem ? Wiadomo ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na chwilę obecną nic nie wiadomo o napisach pl.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W pierwszym sezonie są polskie napisy i polski język, niestety jakość marna jak na UHD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć pytanie do znawców jvc. W jvc 7900 jest funkcja aspekt gdzie zmieniamy tryby obrazu np: 1:2,39 czy 1:1,78. Bylem u kolegi i ma ta funkcje wyłączona. Nie można na nią wejść. Gdzie trzeba coś włączyć lub wylaczyc aby można na nią wejść. To samo tyczy sie e shift cały czas jest na on. Gdzie trzeba wejść aby zmienić ta funkcje aby była możliwość włączenie lub wyłączenia e- shieft.. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zagwozdka rozwiązana dzięki uprzejmości kolegi Rafała. Wszystko mi wyjaśnił. Dziękuję.

Ps. Jeśli dobrze zrozumialem to gdy ustawiamy 2k wtedy mamy bez skalowania eshift jest wyłączony. Gdy przełączymy na 4k skalujemy obraz do rozdzielczości 4k. Tylko patrze w teście Maćka i tam jest funkcja on e schift podświetlona. Tak jakby była możliwość przełączenia na off....

Co do ustawień formatów obrazu ustawiamy wszystko ręcznie i przypiszemy do 1 z 10 pozycji,  a później wybieramy co chcemy lub za pomocą 3 klawiszy szybkiego dostepu do których przypisujemy np.różne formaty. Jeśli ktoś coś może jeszcze dopisać i wyjaśnić to będę wdzięczny.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bipo jak sygnał jest mniejszy od 4k to masz do wyboru 4k e-shift on/off i graphic mode 4k lub 2k.
Jak sygnal jest od razu podany w 4k to obie opcje są wyszarzałe. 80af4e77fec4907f0e6880a5b6879c28.jpgb4c66f4f182fef3ce66bfbd663b7d9ed.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano właśnie.

Bo jak jest mniej niż 4k, to można upscalować albo nie a jak jest 4k to nie mamy już wyboru, bo musi tą funkcja działać aby wyświetlić obraz 4k.

Ja sam wszystkiego do końca nie ogarniam w tym JVC, za rzadko używam

Czym się różni upscalowanie do 2k od upscalowania do 4k?

Zawsze myślałem że 2k, to jest FHD ale coś czuję, że byłem w błędzie...

Taki mały temat poboczny.

Mogę Wam z czystym sumieniem polecić Canal plus 4k, jako źródło filmów i seriali.
Z moich wyliczeń wynika, że mają bitrate około 30 Mbit/sek, czyli dwa razy lepszy niż Netflix na tym swoim żałosnym 4k bitrate 15.3Mbit/sek.

Dla porównania, godziny odcinek serialu z normalnego Canal plus, zajmuje 2.3 Gb, z Canal plus 4k, 11.5Gb.

Czyli 5-6 razy więcej danych.

To naprawdę widać i bardzo przyjemnie się to ogląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał 2k oznacza tu FHD a 4k to 4k ;)
Ja z tego nie korzystam bo wszystko na wejsciu mam w 4k. W testach czytalem ze do tresci 1080 lepiej ustawic 2k ale ja roznicy nie widzę. Tam przy 2k sa dostepne jeszcze inne suwaki do poprawy obrazu i moze to cos poprawia.
Teraz gdzie wiekszosc tresci jest juz w 4k to nie korzystam z tej opcji.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz tak patrze na zdjęcie które wkleił User i widzę dwie funkcje ;

1.smoothing 

2.Nr

Ciekawe co to jest?

Czy może coś odnośnie filtra szumu, u mnie w sony jest coś takiego jak Filtr noise - redukuje i zmniejsza szum obrazu oraz ziarno. Obraz robi się czystrzy. Może któryś z tych suwak ów robi podobna robotę. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wygładzanie (chyba krawędzi przedmiotów).

2. Usuwanie szumu-ziarna.

Czasami używam tych funkcji, kiedy obraz ma za dużo ziarna.

Przy gładkim obrazie lepiej wyłączyć, bo zmniejsza trochę ostrość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Piszę tutaj bo ten wątek żyje a i autor odnosi się w kilku sprawach adekwatnie do moich pytań.

Niedawno kupiłem TW9400 zmieniając projektor (miałem ich chyba 8 Home theartre od ostatnich 16 lat zaczynając od legendarnego Panasonic Orca).

Pytanie dlaczego ten ? Ano dlatego że w moim pokoju filmowym/texas holdem mam obraz o szerokości 4m więc dobrze wyglądają projektory z dobrą lampą. I mam tam biały sufit, ale boki są ciemne, podłoga ciemna (ekram 50cm nad podłogą), szczelne kurtyny na oknie, ekran nie jest biały, lekko podbijający czernie i kolory. Do tego siedzę +/-5 m od obrazu. Mam też biały ekran elektryk Aversa - leży na strychu bo wygląda słabiej.

Używam 65% filmy, 30% Gry z PC, 5% internet, zdjęcia i [beeep]erele. Średnio 1000h na rok wypalam.

Zmieniłem bo chciałem obraz 4K (głównie do gier) i HDR (do filmów 4k HDR których mam trochę)

rozważałem VW270es i najtańsze JVC 4k. Oba były niestety za ciemne na moje gusta przy moich warunkach. No i efekt HDR był słaby raczej.

Epson ma świetny HDR który razi oczy, super łatwo można przełączać suwak z 14 trybami jasności bieli (w trybie natrural, bo digital cinema daje rade tylko w trybie high lampy a to jest słabe w cichych scenach).

Czernie są naprawdę niezłe, myślę że lepsze lub co najmniej nie gorsze niż Sony. Ostrośc jest z moich 5 m świetna i o dziwo filmy FHD wyglądają jak 4K!!! To na prawde od razu widać.

No i ta cena 8K PLN netto zapłaciłem i po sprzedaży porzedniego modelu grosze dopłaty a skok jakości ogromny. Tylko nowy 10M HDMI musiałem markowy kupić bo mój stary i taki za 200PLN musiałem oddać - nie działały w 60Hz 4k.

Kontrast jak dla mnie jest 95% czasu świetny ale są pewne sceny gdzie spada jakby. Myśle zę to kwestia ustawień I tu chciałbym poprosić o poradę:

Do odtwarzania używam tylko PC (Nvidia RTX2080) przez MPC +MadVR. Używam ustawień defaultowych z pakietu k-lite. Mad VR ma ogrom ustawień. Nie mam niestety czasu ani cirpliwości to wszystko sprawdzać. Może ktoś mi podpowiedzieć jak ustawić Mad VR? Jak ustawiacie pod Wasze Highe-endowe sprzety? Sam projektor ustawiłem wg mojego własnego doświadczenia i moich wieloletnich preferencji. Tutaj proszę raczej nie szukać rozwiązania.

Sorry za ptrzydługi opis ale chciałem naświetlić sytuacje, a i troche sie pochwalić też pewnie bo na prawde jest fajnie :)

Edytowane przez Konrado_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56 minut temu, Konrado_ napisał:

Witam,

Piszę tutaj bo ten wątek żyje a i autor odnosi się w kilku sprawach adekwatnie do moich pytań.

Niedawno kupiłem TW9400 zmieniając projektor (miałem ich chyba 8 Home theartre od ostatnich 16 lat zaczynając od legendarnego Panasonic Orca).

Pytanie dlaczego ten ? Ano dlatego że w moim pokoju filmowym/texas holdem mam obraz o szerokości 4m więc dobrze wyglądają projektory z dobrą lampą. I mam tam biały sufit, ale boki są ciemne, podłoga ciemna (ekram 50cm nad podłogą), szczelne kurtyny na oknie, ekran nie jest biały, lekko podbijający czernie i kolory. Do tego siedzę +/-5 m od obrazu. Mam też biały ekran elektryk Aversa - leży na strychu bo wygląda słabiej.

Używam 65% filmy, 30% Gry z PC, 5% internet, zdjęcia i [beeep]erele. Średnio 1000h na rok wypalam.

Zmieniłem bo chciałem obraz 4K (głównie do gier) i HDR (do filmów 4k HDR których mam trochę)

rozważałem VW270es i najtańsze JVC 4k. Oba były niestety za ciemne na moje gusta przy moich warunkach. No i efekt HDR był słaby raczej.

Epson ma świetny HDR który razi oczy, super łatwo można przełączać suwak z 14 trybami jasności bieli (w trybie natrural, bo digital cinema daje rade tylko w trybie high lampy a to jest słabe w cichych scenach).

Czernie są naprawdę niezłe, myślę że lepsze lub co najmniej nie gorsze niż Sony. Ostrośc jest z moich 5 m świetna i o dziwo filmy FHD wyglądają jak 4K!!! To na prawde od razu widać.

No i ta cena 8K PLN netto zapłaciłem i po sprzedaży porzedniego modelu grosze dopłaty a skok jakości ogromny. Tylko nowy 10M HDMI musiałem markowy kupić bo mój stary i taki za 200PLN musiałem oddać - nie działały w 60Hz 4k.

Kontrast jak dla mnie jest 95% czasu świetny ale są pewne sceny gdzie spada jakby. Myśle zę to kwestia ustawień I tu chciałbym poprosić o poradę:

Do odtwarzania używam tylko PC (Nvidia RTX2080) przez MPC +MadVR. Używam ustawień defaultowych z pakietu k-lite. Mad VR ma ogrom ustawień. Nie mam niestety czasu ani cirpliwości to wszystko sprawdzać. Może ktoś mi podpowiedzieć jak ustawić Mad VR? Jak ustawiacie pod Wasze Highe-endowe sprzety? Sam projektor ustawiłem wg mojego własnego doświadczenia i moich wieloletnich preferencji. Tutaj proszę raczej nie szukać rozwiązania.

Sorry za ptrzydługi opis ale chciałem naświetlić sytuacje, a i troche sie pochwalić też pewnie bo na prawde jest fajnie :)

Jako, że 9400 jest następcą 9300 bardziej właściwy byłby wątek:

https://hdtvpolska.com/forum/topic/40684-epson-tw9300-tw7300-w-codziennym-użytkowaniu/

On też żyje... :)

Jestem bardzo ciekaw 2 spraw:

1. Jakich scen - tych 5% dotyczy spadek kontrastu - raczej jasnych czy ciemnych ?

2. Czy porównywałeś Epsona 9400 do JVC z tego wątku i Epson wydał ci się jaśniejszy ?

W kwestii MadVR poradzić ci może dużo kolega filutek - on dobrze zna temat.. :)

Przy okazji zapytam - nie wiem czy już było o tym pisane - jaka jest różnica między RS540 a x7900 ? Bo różnica cenowa spora. Test na forum dotyczył RS540...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[mention=45305]Konrado_[/mention] Epson 9400 fajny projektor ale jak chcesz cos poprawić to podstawa to dobre zaciemnienie pokoju. Przede wszystkim sufit i boczne sciany. Moim zdaniem najpierw właśnie zaciemnienie. Niestety albo stety do projekcji potrzeba dobrych warunków. Mad VR robi fajną robotę ale podstawa to pokój.

Co do czerni to zarowno Sony jak i przede wszystkim JVC jest o klase albo i dwie lepsze od Epsonów.

Nie zmienia to faktu ze tw9400 to ciekawy i fajny projektor.

Ja po swoich doswiadczeniach polecam jednak albo Sony albo JVC bo predzej czy pozniej kazdy dochodzi do tej decyzji

JVC w polaczeniu z odpowiednim pomieszczeniem i wielkością ekranu (Ty masz warunki, bo 4m szerokosci to super sprawa), tworzy taką jakosć że gwarantuję Ci że olejesz MadVR a skupisz się na oglądaniu

@hubio JVC x7900 to to samo co RS540 tylko tańszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dizeki za szybki odzew. Niestety zmiana warunków nie wchodzi w grę. Ten obszar służy mi jako gabinet (w fotelu co prawda pracuję z laptopem tam, pokój spotkań z kolegami, pokój odsłuchowy no i KD). Dlatego nie szukałem super drogich projektorów do salek sensu stricto. A i tak efekt obrazu jest super fansastyczny bo gabinet jest duży i komfortowy a i z dobrą akustyką.

Te kontrowersyjne trochę sceny to takie mieszane w wersji 4k HDR. W SDR nie ma problemu - przynajmniej na razie nei zauważyłem ale mało SDR oglądałem na tym sprzęciev(Tylko Czarnobyl chyba zaliczyłem w SDR) - rozumiecie dlaczego ;-).

No niestety Sony 270 miałem i klase lepszy to on nie jest - absolutnie. Sorry ale zupełnie szczerze szkoda kasy. Dla mnie był gorszy od Epsona - byłem deko rozczarowany.  I do gier słabo - brak mocy lampy, a wiadmo że jak grasz to nie ma super ciemności bo obok w pokoju coś się dzieje, trzeba coś widzieć, dzieciaki się krecą,  etc....Ale nie chcę tutaj jakiś kontrowersji wzbudzać.

JVC 5900. Za ciemne. Czrny jest OK - bardzo fajny ale co z tego jak mi nie pasowało. Pewnie droższe modele by coś zdziałały ale na litośc boską te ceny. Pewnie mnie stać ale nie lubie aż tak topić kasy w elektroniczne zabawki bo z doświadczenia wiem że to studnia bez dna, a po latach nic nie warte. Wole z rodziną na 2 tygodnie posiedzieć w domu na Sardynii i pojeździc kolarką po górach - najlepsza inwestycja jest w zdrowie fizyczne i psychiczne ;-).

Czy oprócz wspomnianego użytkownika ktośc coś w sprawie MadVR? Może inny wątek? Ten o starym Epsonie będzie najlepszy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Konrado_ napisał:

No niestety Sony 270 miałem i klase lepszy to on nie jest - absolutnie. Sorry ale zupełnie szczerze szkoda kasy. Dla mnie był gorszy od Epsona - byłem deko rozczarowany.  I do gier słabo - brak mocy lampy, a wiadmo że jak grasz to nie ma super ciemności bo obok w pokoju coś się dzieje, trzeba coś widzieć, dzieciaki się krecą,  etc....Ale nie chcę tutaj jakiś kontrowersji wzbudzać.

To widać, że jednak tak "doskonała" technologia LCOS/SXRD nie każdego rzuca na ziemię... Przypomnijmy sobie pierwsze uwagi rafa po zmianie z Epsona 7300 na JVC...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[mention=45305]Konrado_[/mention] Epson 9400 fajny projektor ale jak chcesz cos poprawić to podstawa to dobre zaciemnienie pokoju. Przede wszystkim sufit i boczne sciany. Moim zdaniem najpierw właśnie zaciemnienie. Niestety albo stety do projekcji potrzeba dobrych warunków. Mad VR robi fajną robotę ale podstawa to pokój.

Co do czerni to zarowno Sony jak i przede wszystkim JVC jest o klase albo i dwie lepsze od Epsonów.

Nie zmienia to faktu ze tw9400 to ciekawy i fajny projektor.

Ja po swoich doswiadczeniach polecam jednak albo Sony albo JVC bo predzej czy pozniej kazdy dochodzi do tej decyzji

JVC w polaczeniu z odpowiednim pomieszczeniem i wielkością ekranu (Ty masz warunki, bo 4m szerokosci to super sprawa), tworzy taką jakosć że gwarantuję Ci że olejesz MadVR a skupisz się na oglądaniu

[mention=160872]hubio[/mention] JVC x7900 to to samo co RS540 tylko tańszy

Ja miałem możliwość kupić w identycznej cenie oba modele.

Na ebuy z Niemiec ceny są jednakowe, to chyba w Polsce tylko więcej wołają za RS540.

Wybrałem x7900, bo żona nie chciała tej złotej obramowki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście nie każdemu musi się podobać. Tak samo hubio jak nie każdy uwaza Q9FN za najlepszy tv na świecie. Ba, są tez tacy co uwazają go za slaby TV. Kazdy inaczej postrzega jakość.
Sony VW270 jest za ciemny to fakt. Dlatego też miedzy innymi mi nie przypadl do gustu. Natomiast czym innym jest ocena calosci obrazu jaki generuje ten projektor. Tutaj moim zdaniem zamiótł Epsony 7300 i 9300 w kazdym aspekcie. Epsona 9400 miałem okazje ogladac kilkanascie minut. Sprzet fajny na poziomie 9300. Zawsze bede polecal Epsony na poczatek przygody z projekcją. Tak samo polecam JVC X7900 jako najlepszy projektor do domu w cenie do 15-20 tys a nawet obecnie zamiast najnowszych JVC w cenie ponad 30 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To widać, że jednak tak "doskonała" technologia LCOS/SXRD nie każdego rzuca na ziemię... Przypomnijmy sobie pierwsze uwagi rafa po zmianie z Epsona 7300 na JVC...

Uwagi są nadal aktualne.

W jasnych scenach nie widać tej znaczącej przewagi ale w ciemnych scenach, oczywiście tak. Poza tym jest świetny i cichy HDR, bo nie potrzeba włączać lampy na "high", no I tryb normalny lampy jest dużo cichszy od trybu normalnego u Epsona.

To, takie różnice odnotowałem.

Jeszcze jedna.

Lepiej się prezentuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja Rafał dalej bede bronil swojej opinii. Dla mnie roznica jest nawet w jasnych scenach. Przede wszystkim w barwie, kolorach i takim ogolnym porządku w obrazie. W ciemnych nie ma w ogole o czym dyskutowac ale w jasnych ja tez widzę duze różnice. Ja ogólnie duzo oglądam na projektorze więc jestem juz bardzo wyczulony. W Epsonie w rok mialem prawie 2tys godzin a obecnie w JVC mam coś ponad 300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma sprawy.
Chylę czoła, bo ja w dwa lata tylko 362 godziny wyswieciłem na Epsonie.
Ale ja tylko filmy w formacie kinowym oglądam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cos właśnie pamiętam jak pisales kiedys w watku o Epsonie. To ten kto kupil od Ciebie 7300 to praktycznie nowke nabył
Ja na JVC filmy, seriale i sport i bajki dla dzieciaków. Czesto porownuje obraz z JVC z TV. Projektor jeszcze długo będzie top. A cena 98" ZG9 jest zabojcza. Jeszcze pare lat...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak z ciekawości - wy w Epsonie używaliście lampy w trybie high do HDR ? Bo ja to nigdy nie włączałem tej suszarki... Oczywiście widziałem, że obraz jest "mocniejszy" bo testowo na parę min. to włączyłem, ale potem całkowicie zapomniałem... Teraz tak sobie myślę, że może z tą lampą na high obraz by mi bardziej doskoczył do tego z TV...

Powiem wam szczerze, że jak bym miał kupować jakiś proj to na chwilę obecną najbliższa mi jest jakaś... Optoma 4K... Hahaha :) Wiem co o tym pisał MK, ale czuję mały niedosyt wiedzy w aspekcie Optomy. Jest tam ponoć dobra ostrość, a ja to lubię. Może mi przypadnie do gustu. Od razu zaznaczam, że kryterium jest tu cena bo i tak głównie będę oglądał na TV, ale od czasu do czasu jakiś starszy film może i na proju. Oczywiście jeszcze muszę sprawdzić czy one mają też pamięć soczewki i duży lens shift bo tak to mi nie podpasują pod ekran.

O JVC też myślę, ale choćby jak zakręcił się ok 10-12 tyś...

Aaa i user kto uważa Q9FN za słaby TV ? Ja tylko słyszałem, że jest gorszy od OLEDów i FALDów od Sony, ale nawet słowo gorszy nie do końca jest prawdziwe, raczej trzeba by napisać nieco gorszy... :) Ale żeby ktoś napisał, że jest słaby to się nie spotkałem....

Edytowane przez Adam60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W epsonie uzywalem czasami na high. Bylo lepiej zarowno w HDR jak i jakosciowo np. podczas meczow w 4k. Oczywiście za glosno i pozniej wracalem na eco.
W JVC nie uzywam high w ogole. Nie potrzeba.

Ceny za X7900 mozesz obecnie w granicach 14500 utargowac tyle tylko że zasoby się koncza bo są juz z nowej linii produkowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej - no nikt mi nie pomoże z optymalnymi ustawieniami MadVr?..., poczekam jeszcze.

user7878 - Ty chyba masz doświadczenia z innym projektorem - starym modelem Epsona, który jest nie tak jasny, ma gorszy e-shift i ostrość, ma 20% słabszy kontrast, inny obiektyw i elektronikę no i ma zupełnie inny HDR. Dlatego w ogóle nie brałem go pod uwagę choć był dostępny o 2kPLN taniej. W nowym modelu nawet przy moim bardzo dużym obrazie HDR daje bardzo czadu w trybie eco, ewentualnie medium. High w ogóle nie używam. Oglądam w trybnie Natural, gdzie dla mnie najlepiej wygąda, z 86% pokryciem szerokich barw. Tryb Digital Cinema ma nieco lepsze pokrycie bo ponad 95% ale musiałbym używać trybu lampy high a i wtedy HDR mógłby byc lepszy.

Ogólenie powiedizano mi w salonie, że HDR w TW9400 to jedna z najlepszych implementacji na poziome z projektorów za 40k-50k PLN (sic!).  Zupełenie nowa elektronika i software w porównaniu do TW9300.

Moim subiektywnym Zdaniem przy dużym ekranie sony 270 nie daje rady właśnie w HDR, nie ma takiego efektu. Wg mojej organoleptycznej obserwacji Epson 9400 to inna liga jeżeli chodzi o HDR. Najtańszy JVC 4k był pomiędzy.

W ogóle okeśliłbym tak: Sony - ciemniejszy ale taki gładszy obraz (z bliższej odległości), Epson - dużo jaśniejszy, z widocznym dynamicznym HDR, czystszy wyraźny obraz. Oba projektory tak samo ciche ale Epson ma jeszcze cichy tryb Medium (wiem też,  że jest cichszy niz poprzedni model), Sony i Epson czernie podobne. Na  tym tle JVC był najlepszy w czerniach ale obraz mi do końca nie leżał o tym kiedy zobaczyłem HDR z Epsona. Musiałbym chyba kupić droższy model, czego z góry nie zakładałem.

Obejżałem w HDR już kilka filmów i muszę powiedzieć że dośc różnią się ich jakości. Takie same ustawienia HDR nie będa pasować do wszystkiego np. duże są różniće między First Man i  Star is Born. Dlatego może miałem wrażenie że w niektórych mieszanych scenach w Star is Born kontrast nieco spadł, ale jak zjechałem suwakiem HDR to problem znikał, ale spadała jasność. Może to tez być problem tego białego sufitu jak pisałeś, bo rzeczywiście coś tam sie odbija i może to powodować pewien problem. W ciemnych scenach problemu nie ma bo nic się nie odbija, w jasnych scenach jest tyle światła że odbicia nie są widoczne na ekranie. No cóż tak na prawdę już przestałem na to zwracać uwagę i oglodając Withe Boy Rick nie widziałem już zadnych niedociągnięć i zarówno kontrast i kolory były wspaniałe, nie spodziewałem się aż takiego skoku jakości obrazu do prjektroa full HD. Dobrze że zmiana HDR to klikniecie jednego przycisku na pilocie, kilka sekund i dostosowane.

Polecam zobaczyć jeszcze ten film  - Test odpowiednika TW9400 - to jest 6050UB w porównaniu z Soniaczami (mówi o swoim 295 i 695). Gość nigdy wcześniej nie miał Epsona i porównuje do doświadczeń z JVC i Sony. Generalnie muszę powiedzieć że ma dość spójne obserwacje z moimi. Poelcam bo to kilka dni temu robił i fajnie opowiada:

Tutaj piszeż że to dobre na początek zabawy z projekcją - cóż nie oglądałem filmu na TV od 16 lat  chyba od zawsze na projektorze 1-2 filmy tygodniowo - kino to moja pasja. Miałem Panasonici, Sanyo, JVC, teraz Epsona - do tej pory zawsze omijałem epsony poza epizodyczną przygodą z TW6600 którego oddałem po 2 dniach, ale ten obecny model zrobił na mnie wrażenie - co chyba widać i dlatego dzielę się moimi wrażeniami co czynię okazjonalnie ;)

Pozdrawiam serdecznie. Teraz czas na muzykę, leżak, słońce....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi