Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

@raf7705
Nie tylko sama gamma. Jaki max sygnał dostajesz z Egreat'a a jaki z AppleTV? Ja Egreat tez sobie zostawilem bo w sumie drogi nie jest a czyta menu z bd iso i full audio hd, jednak jakos wole obraz z AppleTV choc zgadzam sie ze nie sa to jakies mega roznice choc ja je widzę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak myślisz o odtwarzaniu przez proj plików z penów/dysków to pewne modele budżetowe, głównie ST np. BenQ mają takie możliwości, ale topowe Epsony, JVC czy Sony nie. Rozwiązaniem jest kupno ampli z dwoma wyjściami HDMI i o czywiście wieloma wejściami. Wszystko podpinasz pod ampli wtedy i np do plików masz Tv Boxa, do streamingu Apple, a do płyt Oppo, a na wyjściu idzie ci do TV i proja.
Mając OPPO to nic więcej nie potrzeba. Załatwia i płyty i dysk.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@STELVIO ale jeszcze jest streaming
Rozumiem ale to mnie nie interesuje.

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak myślisz o odtwarzaniu przez proj plików z penów/dysków to pewne modele budżetowe, głównie ST np. BenQ mają takie możliwości, ale topowe Epsony, JVC czy Sony nie. Rozwiązaniem jest kupno ampli z dwoma wyjściami HDMI i o czywiście wieloma wejściami. Wszystko podpinasz pod ampli wtedy i np do plików masz Tv Boxa, do streamingu Apple, a do płyt Oppo, a na wyjściu idzie ci do TV i proja.
Chyba nie za bardzo zrozumiałeś o czym Stelvio pisze.
On ma amplituner.
Myślał, że projektor będzie odtwarzał pliki, tak jak telewizor.
Nie będzie.
Potrzeba kupić player.

Piszemy w temacie JVC, więc wiadomo, co kolega ma zamiar zakupić, raczej nie benQ itp.
@raf7705
Nie tylko sama gamma. Jaki max sygnał dostajesz z Egreat'a a jaki z AppleTV? Ja Egreat tez sobie zostawilem bo w sumie drogi nie jest a czyta menu z bd iso i full audio hd, jednak jakos wole obraz z AppleTV choc zgadzam sie ze nie sa to jakies mega roznice choc ja je widzę.
Nie rozumiem pytania.
Sygnał oba podają taki jak na źródle.
Można ustawieniami obrazu projektora, jak i procesora na Egreat ustawić taki sam obraz jak podaje Apple TV.

Apple ma podbity dynamiczny kontrast i inaczej ustawioną gamma.

Jeśli nie zmieniałeś nic w ustawieniach procesora obrazu w Egreat, to prosto z pudełka obraz z Apple, może wydawać się ładniejszy.
Ale tak jak mówiłem, może obraz na Egreat poprawić, tak że nie będzie różnic.
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy jvc x7900/540 ma zrobioną kalibrację?  Jeśli tak to jak wyglądają błędy po kalibracji..? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, raf7705 napisał:

Chyba nie za bardzo zrozumiałeś o czym Stelvio pisze.
On ma amplituner.
Myślał, że projektor będzie odtwarzał pliki, tak jak telewizor.
Nie będzie.
Potrzeba kupić player.

Zrozumiałem... Przecież napisałem, że część projów odtwarza pliki, ale te topowe nie i trzeba dokupić właśnie TV BOX lub player. Pamiętaj, że duża ilość budżetowych projektorów odtwarza pliki, ale, że jesteśmy w wątku o JVC zakładam, że chodziło mu o JVC, a wtedy jeśli kupi Oppo 203 oczywiście nie będzie do plików potrzebował Tv BOXa, ale w przypadku innych playerów są mniejsze lub większe problemy z odtwarzaniem plików.

12 godzin temu, raf7705 napisał:

Piszemy w temacie JVC, więc wiadomo, co kolega ma zamiar zakupić, raczej nie benQ itp.Nie rozumiem pytania.
Sygnał oba podają taki jak na źródle.
Można ustawieniami obrazu projektora, jak i procesora na Egreat ustawić taki sam obraz jak podaje Apple TV.

Apple ma podbity dynamiczny kontrast i inaczej ustawioną gamma.

Jeśli nie zmieniałeś nic w ustawieniach procesora obrazu w Egreat, to prosto z pudełka obraz z Apple, może wydawać się ładniejszy.
Ale tak jak mówiłem, może obraz na Egreat poprawić, tak że nie będzie różnic.

Ja mam HiMedia czyli też z tym samym procesorem obrazu co Egreat i długie lata szukałem właśnie takiego TV BOXa żeby miał to o czym piszesz. Codziennie się to bardzo przydaje... Mamy ustawienia na źródle kontrast/jasność/kolor do tego systemy poprawy jakości obrazu, własny tryb, kilka predefiniowanych... Tak jak pisałem wo Panasie, że to się przydaje to i w TV Boxie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na drugim zdjęciu jest.. Z UK zamówiłem Silk/Viscose Velvet Black (Devore)

Przyszła dziś próbka.

Na zdjęciu viscose velvet położony na dc-fix.

Jakiś taki błyszczący ten materiał...spacer.png

Ale jest bardziej czarny, to fakt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, raf7705 napisał:

Przyszła dziś próbka.

Na zdjęciu viscose velvet położony na dc-fix.

Jakiś taki błyszczący ten materiał...spacer.png

Ale jest bardziej czarny, to fakt.

Wspominałem o tym że pod kątem deko się różni i lekko błyszczy .. Jak możesz wyślij mi różnice na PW według tego co miałeś.. Ciekawe czy ten lekki połysk nie wpłynie negatywnie na kontrast.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Panowie - posiadacze projektora JVC i innych projów mam do was szczere pytanie, bez spiny... Jak wypadały biele i te wszystkie dziesiątki jasnych scen w filmie MI Fallout na BD ? Bo ja to wczoraj oglądałem na TV i co chwila jak była jakaś scena to myślałem jaki to by był koszmar oglądać to na proju... Mnóstwo scen gdzie dzienne światło wpada do pomieszczeń... Mnóstwo scen na powietrzu... Są nawet sceny gdzie przez parę sek. jest całkowicie biała plansza... tzn ostatnia ważna scena jak ma być ten wybuch... To apropos tego, że MK, którego zresztą bardzo szanuję pisał, że nie ogląda się białych plansz... a jednak... I to było w kontekście koszmarnej bieli w całkowicie białej planszy na OLEDzie... Jeśli macie możliwość możecie też ten film porównać z TV, najlepiej z FALDami bo OLEDy są też "przytłumione" jak i proje więc nie będzie żadnej intensywności... Najlepiej miałby tu kolega user, w kwestii porównania, który ma ZF9...

W trochę mniejszym zakresie, ale też dobrze by porównać ten film dla osoby, która waha się między OLEDem a QLEDem (lub innym FALDem) bo intensywność bieli gra w tym filmie pierwsze skrzypce. Ja na pewno jeśli będę kiedyś myśleć o OLEDzie wezmę właśnie ten film to testowania.

W każdym razie myślę, że każda osoba planująca zakup proja powinna na zasadzie "akceptacji" najgorszego zobaczyć właśnie ten film na proju i jeśli by białe sceny jej nie przeszkadzały może śmiało go kupować bo każdy inny film pod tym kątem może być tylko lepszy... Jest to naprawdę niezły tester na proje... Co do samego filmu to super jak zrobili zmianę z obrazu panoramicznego na anamorficzny - naprawdę genialny zabieg, a sceny z helikopterów - rewelacja... Od razu zaznaczam, że nie wiem jak to wszystko wygląda na 4K/HDR bo wiadomo, że wkracza HDR więc te moje uwagi dotyczyły BD...

Edytowane przez hubio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dalczego koszmar? Biale sceny wygladaja jak białe sceny. Nie wala tak po oczach jak na TV, ale wielkosc ekranu jednak robi wrazenie takie ze mruzy sie oczy. HDR widoczny.

Ogladalem cala serie  MI w 4K na proju i nie narzekalem, moze poza ziarnem filmowym ktore jest wg mnie spore w tej serii wlaczajac MI Fallout.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, szewi napisał:

Dalczego koszmar? Biale sceny wygladaja jak białe sceny. Nie wala tak po oczach jak na TV, ale wielkosc ekranu jednak robi wrazenie takie ze mruzy sie oczy. HDR widoczny.

Ogladalem cala serie  MI w 4K na proju i nie narzekalem, moze poza ziarnem filmowym ktore jest wg mnie spore w tej serii wlaczajac MI Fallout.

Może nie do końca wyraziłem się precyzyjnie... Chodzi o takie sceny gdzie np Cruise jest w pomieszczeniu do którego wpada dzienne bardzo jasne światło... Na Epsonie 9300 takie sceny, o czym często tam pisałem, były naprawdę kiepskie... Kontrast takiej postaci tak spadał, że była prawie zamglona... A tu było mnóstwo takich scen... Na UHD nawet w takich scenach jeszcze jakoś to było ok, choć pamiętam filmy z Netflixa, że i mimo 4K nie było dobrze, ale na BD/DVD bardzo źle to wyglądało... W tym filmie jest bardzo dużo takich scen... Dla mnie numer jeden do testowania proj bo naprawdę nie ma co się podniecać czerniami w Star Wars bo wiadomo, że tu proje sobie poradzą, to w bielach jest dużo do poprawy... Kiedy miałem Epsona to od razu podświadomie zastanawiałem się ile jakich scen będzie i to też był jeden z powodów, że jednak wróciłem do TV... Wiadomo, że każdy ma inne preferencje i jak ja nie zwracałem dotąd szczególnej uwagi na czernie tak może być osoba, która nie zwraca takiej uwagi na biele i dla niej zdecydowanie proje to dobry wybór...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jak oceniacie ost sezon Gry o Tron ? Wg mnie słabo. Szkoda bo to byl jeden z moich ulubionych seriali. Niestety nierowny poziom. Jeden odcinek byl wg mnie rewelacyjny i na miare calej serii reszta przewidywalnie i mocno tak sobie :( 

Ostatnio wciągnął mnie Gotham na Netflixie, do tego stopnia ze zapomnialem w ogole o GoT ;) Jak ktoś lubi DC Comics i jest ciekaw co było przed historia z Batmanów Nolana to polecam.

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatni odcinek słaby. Na szybko chcą wszystko pozamykać. Tego właśnie nie lubię w serialach.
Jak dla mnie to sławetny odcinek S08e03 to hicior a reszta słabiutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Czarnobyl (Chernobyl ). Ogląda się z napięciem, a niby wszystko wiadomo...

I tylko 3 odcinki  ;) (wyemitowano 2)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinków jest prawdopodobnie sześć. Serial faktycznie znakomity, też polecam.

Wysłane z mojego HTC U11 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Barnaba a wiesz ze też go zacząłem oglądać
Odcinków ma być 5
Dwa pierwsze w moim odczuciu świetne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

D...V...

Tak jak pisałeś. Hubio wyrażał swoje opinie (ja nie pisałem, że kłamał), choć z pewnością naginał fakty i to grubo.

Wyrażał opinie w każdym temacie, peany jaki to jego telewizor jest świetny i nasze projektory są do niczego itd itd.

Ja mam dość czytania kazań Hubio.

I taka jest moja opinia i też mam prawo ją wyrazić.

Z Hubio się fajnie dyskutowało ale odkąd kupił telewizor, zaczął się wywyższać i to już nie był ten sam Hubio.

Super że wziął sobie wolne.

Może przemyśli i dojdzie do siebie.

Wtedy będziemy kontynuować dyskusję.

A ty z łaski swojej, nie zaśmiecaj nam tematu o projektorach.

AAaaaa, 8 postów na koncie, nowe wcielenie Hubio-Juniora, hehehe.
Dobre, dobre, Hubio.
Czyli nie możesz żyć bez forum.

• Plusik 1
  • Lubię 2
  • Smutny 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam Czarnobyl (Chernobyl ). Ogląda się z napięciem, a niby wszystko wiadomo...

I tylko 3 odcinki   (wyemitowano 2)

Mam go na liście jak skoncze ogladac gotham spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 17.05.2019 o 00:15, Barnaba napisał:

I tylko 3 odcinki  ;) (wyemitowano 2)

obejrzałem Czarnobyl i rzeczywiście warto. Napięcie, groza i autentycznosc przedstawionych wydarzen. W sumie w cieniu GoT, a tu taka perełka !

Co do finalu GoT to po mocno nierównym 8 sezonie dostajemy ciekawy, swietny i naladowany emocjami finał, gdzie czasem jedno zdanie, scena z Drogonem po porstu powoduja opad szczęki - must see !

Zastanawiam sie jak Wy oceniacie final ? czy np chcielibyscie alternatywnej wersji zakonczenia ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie oglądałem, może dzisiaj wieczorem. Narazie cieszę się słońcem na ogrodzie w leżaku. (W UK, nie wiem jak w PL...)
Dla mnie ten serial Czarnobyl, to mistrzostwo świata.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obejrzalem 3 odc serialu Czarnobyl i juz nawet nie pamietam o czym by finał GoT...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, szewi napisał:

obejrzalem 3 odc serialu Czarnobyl i juz nawet nie pamietam o czym by finał GoT...

Też skończyłem GoT. Całą serię oceniam pozytywnie, ale sezon ósmy - cóż powiedzieć. Jakoś musieli to skończyć....

Tymczasem przymierzam się dzisiaj do Czarnobyla. Zrobiłem już sobie przygotowanie oglądając Kursk, który polecam.

Tylko nie próbujcie na początku filmu "poprawiać/naprawiać" ustawień tv lub odtwarzacza.... ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi