Skocz do zawartości
szewi

JVC RS540/X7900 w codziennym użytkowaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Ale jeszcze kwestia jest taka, że wydanie, wydaniu nie równe.
Ja mówię o wydaniu które było w paczce 1-7 albo 1-6, wydane na Wielką Brytanię. Tam polskie napisy były tylko w jednym sezonie, reszta była bez języka polskiego.

Może inne wydania były lepsze....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydanie polskie miało polskie napisy we wszystkich częściach. Ale z tego co pamiętam nie miało Atmosa.

14 godzin temu, hubio napisał:

Dzięki za radę. To chyba sobie odpuszczę kupno 1 sezonu jak piszesz, że na BD jest ok. Ale ten 8 to już kupię na UHD...

Ja mam 1 sezon na UHD w steelbooku (zapieczętowany) - to chyba w ogóle pierwszy serial na świecie jaki wyszedł na UHD/HDR więc może kiedyś mieć sporą wartość. Drugiego sezonu nie mam wcale... Oglądałem z HBO i jak dla mnie znacznie poniżej jedynki... Jedynka mnie zachwyciła... Szczególnie jak się okazuje kto był pewnym bohaterem... Naprawdę było super... Dwójka jak dla mnie za bardzo chaotyczna. Ciągle się gubiłem co kiedy się dzieje i dlaczego... No jakoś nie miałem bardzo dobrego wrażenia...

Pierwszy chyba był jednak Westworld.

BTW warto kupić na BD-UHD, wrażenia duuuzo lepsze niz z BD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Pierwszy chyba był jednak Westworld.

Tak, tak... Ja miałem na myśli Westworld i taki mam na UHD w steelbooku

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

BTW warto kupić na BD-UHD, wrażenia duuuzo lepsze niz z BD.

Widać jakieś fajne efekty HDR ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jakość streamingu HBO tragedia - odc 3 duzo ciemnych scen, momenatmi makrobloki i mega widoczne przejscia tonalne z powodu slabej kompresji, czulem sie jak w czasach VGA :(  wiec sezon 8 na UHD bedzie obowiazkowo, moze i calosc jesli rzeczywiscie jest roznica BD vs UHD. Ja na BD jakosc nie narzekalem pamietam, ale zawsze fajnie bedzi eodswiezyc cala serie w max dostepnej jakości.

Swoja drogą odcinek 3 przekozak, epicki, mega... :)

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 27.04.2019 o 21:30, pmcomp napisał:

Sprawdziłeś osobiście? Bo ja w marketing pisany ostatnio rzadko wierzę.

Jeśli tak jest to dobrze wiedzieć bo kosztuje grosze.

Sprawdziłem takie ustawienia:

4K60 4:2:0 10bit (11Gbps)

4K60 4:4:4 8bit (18Gbps)

Wcześniej max co uzyskiwałem to 4K60 4:2:0 8bit (9Gbps).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaka jest przepaść między Amazonem a HBO pokazuje dzisiejszy odcinek GoT. Mega ciemny, z nocnymi scanami i ogniem. Na HBO to sie nie da ogladac. Z Amazona tez idealnie nie jest ale różnica jest kolosalna.

BTW odcinek miazga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

S08E03 jest bardzo wymagający dla jakości sygnału. Mnóstwo bardzo ciemnych scen do gubienia szczegółów oraz widoków z szarościami horyzontu i nieba, gdzie pasteryzacja wyłazi w ilościach paletowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odcinek rewelacyjny, telewizor dał radę i obejrzałem bez dyskomfortu (Amazon).

Jednak po wszystkim zrobiło mi się smutno.

Uzmysłowiłem sobie, że w GoT nic lepszego już nie zobaczę.

No chyba, że Cersei wystawi do walki armie nagich dziewic i kurtyzan... ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uwaga, to jest spoiler 3-ego odcinka: https://teleshow.wp.pl/gra-o-tron-8-rzeczy-ktore-mogly-wam-umknac-w-3-odcinku-8-sezonu-6375542667827329a

Ale warto przeczytać i poczytać przede wszystkim komentarze nt. obrazu.

Dobrze napisane. Ten odcinek byl tak dobry wg mnie, ze moglby byc spokojnie zakonczeniem serii. Jednak z racji nieprzewidywalnosci jest szansa ze pozostale beda rownie ciekawe... spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Wracajac do GoT dziwą mnie narzekania ze nic nie bylo widać w odcinku 3

Film krecony noca.

Jak sie ma zle ustawiony TV lub oglada w dzien na smartfonie / tablecie czy innym wynalazku to nic dziwnego ;) 

Podczas gdy najlepiej sie oglada w zaciemnionym powmieszczeniu, ten film wg mnie idealnie wpisuje sie w klimaty projekcji kinowej ;) 

Z ciekawosci obejrzalem ten odcinek 2 razy:  na oledzie i na prjektorze (oczywiscie wrazenia zdecydowanie lepsze na prjektorze) i na ginace detale nie narzekalem (na oledzie przestawilem tylko tryb na ekspert jasne pomieszczenie). Gorzej z posteryzacja i niska jakoscia streamu na serwisach hbogo, tutaj narzekania sa sluszne wg mnie. Bo taka jakosc przy takiej produkcji na oficjalnych serwisach - SHAME !

Edytowane przez szewi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie rowniez GoT ogolnie ten 8 sezon na projektorze oglada się super. Oczywiście mam na mysli jakość z Amazona a nie HBO czy HBO GO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego na razie nie oglądam, tylko pobieram tą wersję z Amazona i może w weekend zrobię sobie projekcję tych 3 odcinków.

Próbnie włączałem pierwszy na projektor i to bez pełnego zaciemnienia, było o wiele wiele lepiej niż z HBO na telewizorze.

A teraz na seans zrobię sobie pełne zaciemnienie, powinno być całkiem dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakich urządzeniach jest dostępny amazon ? Można tą aplikację pobrać na wszystkie urządzenia  ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno jest na Apple TV, na Roku, na wszystkich amazononowych Fire Player.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
40 minut temu, Tofikmax napisał:

Na jakich urządzeniach jest dostępny amazon ? Można tą aplikację pobrać na wszystkie urządzenia  ?

W sumie masz sporo do wyboru. Apki w telewizorach Samsunga, Panasonica - inne musisz sprawdzić, ale chyba jeszcze w LG i Philipsach.

Do tego oprócz wymienionych w poście wyżej - m. in. Nvidia shield, xbox one.

A niebawem :)

https://hdtvpolska.com/amazon-prime-video-na-chromecast-youtube-na-fire-tv/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej apki w telewizorach się tu nie przydadzą.

Jesteśmy w temacie o projektorach JVC.

W każdym Roku działa, różnica jest czy FHD, czy UHD.

Zresztą to odnosi się też do Apple i do Fire, bo były różne modele.

Na dzień dzisiejszy, to ja wybieram Apple TV 4k.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witajcie.. Wczoraj przyszła mi próbka materiału obiciowego (być może go wykorzystam na sufit i ściany) , którego opisano na projectiondream.com..(   http://projectiondream.com/en/protostar-dc-fix-triple-black-velvet-devore/ )  I powiem że czarne to jak cholera.. Nie mam w domu nic, co by się mogło z tym czarnym równać.. Próbkę można zamówić za darmo.. Dla przykładu na zdjęciach pokazałem niby czarny materiał.. Według próbki to ciemny szary... Muszę zamówić jeszcze gdzieś indziej tańszy czarny aksamit dla porównania.. 

DSC_0120.JPG

DSC_0119.JPG

Edytowane przez Darulok
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie to zamawiałeś?

Możesz link do sklepu podać...

AAaaaa, wszystko jest w artykule.

Fajne porównanie.

To ja właśnie użyłem dc-fix do oklejania kasety ekranu i do przerobienia ekranu z 16:9 na 21:9

Według porównania to on najmniej czarny jest ale na żywo jest bardzo czarny.

A którego materiału próbkę dostałeś, bo aukcja z linku Triple Velvet już nie aktualna.

Gdzie to zamawiałeś?
Możesz link do sklepu podać...

AAaaaa, wszystko jest w artykule.
Fajne porównanie.
To ja właśnie użyłem dc-fix do oklejania kasety ekranu i do przerobienia ekranu z 16:9 na 21:9
Według porównania to on najmniej czarny jest ale na żywo jest bardzo czarny.
A którego materiału próbkę dostałeś, bo aukcja z linku Triple Velvet już nie aktualna.
10m tego drugiego, z UK wyszło by 200 funtów ale może się skuszę....
Akurat 10m by mi wystarczyło w koło ekranu...
Teraz mam zwykłą bawełnę czarną.
Ten Velvet byłby napewo lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na drugim zdjęciu jest.. Z UK zamówiłem Silk/Viscose Velvet Black (Devore)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aaa, no właśnie.
Trochę drogi ten materiał ale Kurdej-Szatan dla JVC chyba warto się trochę wykosztować.
Gruby jest ten materiał?

Też zamówiłem próbkę.
Nawet konto już u nich miałem założone, bo ten materiał co mam teraz, to od nich kupowałem

No zobaczymy jak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, raf7705 napisał:

Aaa, no właśnie.
Trochę drogi ten materiał ale Kurdej-Szatan dla JVC chyba warto się trochę wykosztować.

E tam drogi. Ważne jest to by po skończonej projekcji salon pozostał salonem, tj. z białym sufitem a nie ciemną norą?

Planuję zainstalować markizę kasetową sterowaną pilotem. Rozmiar dowolny, są np. 500cm x 300cm - pełna regulacja wysięgu. Do tego ultra czarny materiał.

Poglądowy link poniżej. Są też takie z kątem nachylenia 0 stopni - wtedy mamy roletę wysuniętą idealnie równolegle do sufitu.

https://www.domondo.pl/markizy-i-zagle-sloneczne/markiza-tarasowa/markiza-tarasowa-corsica-na-wymiar/bazaltowy?gclid=EAIaIQobChMI8MyPuLOE4gIVHoGyCh1odAB7EAQYASABEgK8BfD_BwE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

200 funtów za kawałek szmaty, to dla mnie drogo.
Ale jak ma to poprawić obraz, to się szarpnę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi