Skocz do zawartości
Gmeru

Sony Soundbar HT-ZF9 | TEST | Listwa głośnikowa z Dolby Atmos i DTS:X

Rekomendowane odpowiedzi

Sony Soundbar HT-ZF9 | TEST | Listwa głośnikowa z Dolby Atmos i DTS:X

Dla wielu znawców tematu oraz fanów audio idea uruchomienia systemu Dolby Atmos z listwy głośnikowej działającej w systemie 3.1 może wydawać się co najmniej dziwna. Szczególnie gdy głośniki nie są skierowane do góry nie mówiąc już o braku ich odpowiedników za słuchaczem. Czy to ma prawo działać? Do redakcji trafił właśnie najnowszy soundbar od firmy Sony o oznaczeniu bliźniaczo podobnym do najlepszego obecnie LCD w ofercie producenta czyli HT-ZF9. Czy nawiązuje jakością do tego doskonałego telewizora? Czy jest dobrym uzupełnieniem i rozwinięciem systemu audio posiadanego przez nas wyświetlacza? Odpowiedzmy sobie na to pytanie w poniższym teście.

Przeczytaj całość

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to kilka pytań:

1. po co jest Audio DRC - Dynamic Range Compression? - coś do nocnego słuchania cicho?

2. z tą Alexą (i Google Assistent) to bezpośrednio gada się do "soundbara" ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem posiadaczem zestawu Logitech Z-5500 pod 65'Sony A1 w pomieszczeniu 4x3m.Czy przy grach z XOX i filmach usłyszę różnicę na + między tym co mam a ZF9 oczywiście z dodatkowymi głośnikami???

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To sie nadaje chyba do lazienki, taki glosniczek i dolby atmos, bez jaj
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 15.11.2018 o 14:51, konrado75 napisał:

To sie nadaje chyba do lazienki, taki glosniczek i dolby atmos, bez jaj

Słuchałeś?

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro piszesz łazienka to nie mogłeś tego słuchać bo na ten sprzęt trzeba poświęcić z godzinę żeby wszystko ogarnąć. Do łazienki to wiesz... głośniczek blu.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dwa dni temu kupiłem tę "belkę" w fajnej promocji i dziś oddałem

czułem że belki nie są dla mnie i niestety żywy test to potwierdził 

belka niby gra (choć główną w tym graniu rolę pełni sub) - żonie się podobało nawet  

na pewno jest lepiej niż belka jaką mam w tv (lg e6, choć ta bez dodatkowego suba i tak gra nieźle w porównaniu z tym sonym) i fajnie się integruje z tv

niestety w stosunku do ampli to dla mnie za dużo kompromisów za zbyt wysoką cenę - atmos w jej wykonaniu zupełnie nie wywołał u mnie zainteresowania

wg mnie błędem jest brak głośników "strzelających" w górę jak to ma samsung

do tego brak radia FM i internetowego, tylko 2 hdmi, błędem jest też dźwięk wirtualny dolby wrzucony gdzieś w menu a nie pod przycisk (uprzestrzennienie sony czasami dziwnie zmienia dźwięk)

Edytowane przez klaus71
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, klaus71 napisał:

ja dwa dni temu kupiłem tę "belkę" w fajnej promocji

Mówisz może o MM 3170,- + tylne głośniki?

14 godzin temu, klaus71 napisał:

błędem jest też dźwięk wirtualny dolby wrzucony gdzieś w menu a nie pod przycisk

Ale przecież jest na pilocie przycisk ( VERTICAL S. ) Chyba że mówisz o czym innym?   Nie przestudiowałem go jeszcze w 101%   -_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O czymś innym. To co pisałem w teście.

Belka jak belka, w końcu dałem jej Polecamy ;D Trzeba obadać pod swoje potrzeby. Sumując wszystko co w sobie ma może w wielu przypadkach zdać super egzamin. Ja mam ją w sypialni i jest idealna. Mały pokój, bardzo dużo daje :) Pod gry i filmy dla mnie super opcja.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał:

Mówisz może o MM 3170,- + tylne głośniki?

tak,  3150 z tylnymi za 1zl

• Lubię 1
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to duże promo i cena w 101% adekwatna do tego co dostajemy. Samsung kosztuje dwa razy tyle (5999) i gra Dolby Atmos przestrzenniej co jest oczywiste bo ma głośniki też do góry. Mówię o HW-N950. Wszystko kwestia kasy... może być i perfekt ale wtedy amplituner, głośniki, sufit i cała zabawa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, Gmeru napisał:

Skoro piszesz łazienka to nie mogłeś tego słuchać bo na ten sprzęt trzeba poświęcić z godzinę żeby wszystko ogarnąć. Do łazienki to wiesz... głośniczek blu.

Sluchlem w specjalnym do tego pokoju, w sklepie audio i to nie jakims saturn czy media, moze Tobie taki dzwiek wystarcza, mnie zdecydowanie nie

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem tydzień temu. Do filmów jest bardzo dobry. Pomieszczenie 20m2. Muzyka dużo gorzej, ale do muzy mam stereo. Za 3 tyś z haczkiem i nie mając zbyt dużo miejsca polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że nie tak dawno mieliśmy za 2600zł np. coś takiego:

https://www.sony.pl/electronics/kino-domowe-wszystko-w-jednym/bdv-n7200w

o niebo lepiej wyposażone czyli z radiem, odtwarzaczem bd, dużo lepszymi głośnikami (dwudrożne o większych średnicach) i pewnie lepszym subem

dzwięk 5.1 i stereo pewnie gra na tym o niebo lepiej

a to za co zapłaciłbym ekstra czyli atmos, w belce niestety nawet nie poczułem

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@klaus71   Cześć, słuchaj powiedz mi bo wczoraj ktoś ode mnie zakupił ten bar dzwięku, i sprawa wygląda tak że był fabrycznie zapakowany. Karton cacy itp. Po otwarciu okazało się że nie ma płytki BD z tym DEMO DOLBY ATMOS. Oraz nie było żadnych naklejek Producenta, ani na soundbar - ani na jednym z tylnych głośniczków, oraz subwoofer. Jak byś mógł napisać czy u Ciebie wszystko było na ''miejscu''.

Gość jest zmieszany... :blink: bo nie wie czy oddać czy nie. Ech...

Jak ktoś go jeszcze tu posiada to proszę o info. Dzięki! ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie też wszystko super fabrycznie zapakowane, ale naklejek żadnych nie było. Płyta, baterie były zafoliowane. Może teraz nie naklejają tych nikomu nie potrzebnych naklejek.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, ewaldus napisał:

Płyta, baterie były zafoliowane.

Otóż to papierologia, pilot, baterie, i te dwa haczyki - wraz z dwoma małymi śrubkami. Wsio wszystko w foli. Ale płytki brak, a powinna być zapakowana wraz z instrukcją. Dziwne, zapomnieli by dać w fabryce? skoro nikt w karton nie zaglądał. Ale to Media # Markt więc u nich cuda się zdarzają różne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał:

Wsio wszystko w foli. Ale płytki brak, a powinna być zapakowana wraz z instrukcją. Dziwne, zapomnieli by dać w fabryce? skoro nikt w karton nie zaglądał. 

u mnie tez płytki brak - nawet nie wiedziałem że miała być - ja kupiłem w MatrixMedia (salon firmowy Samsunga)

i wydaje mi się że w N850 była

czyli co? powinna być?

w instrukcji nie ma info o płycie demo jako składniku zestawu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w Sony chyba rzeczywiście była i do tego "zalakowana" dlatego jej nie otwierałem

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej witam serdecznie szybkie pytanie co byś radził kupić soundbar SONY HT-ST5000 czy SAMSUNG HW-N950 czy lepiej cos innego? pozdrawiam serdecznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja się wtrącę ?

Oba są dobre. Pod Atmos to Samsung nie ma chyba konkurencji (ale to jak to zagra zależy od pomieszczenia, tj. wysokość sufitu, faktura, odległości od ścian), Sony pod muzykę. Ewentualne Samsung MS750 i sub SWA700 (sprzedawany oddzielnie - ponoć lepszy jak te dodawane do dwóch powyższych belek, schodzi ładnie faktycznie) też bardzo bardzo miło gra ale nie ma wsparcia Atmos i DTS: X, jeśli na tym Ci zależy. Do niego też można dokupić głośniki surround (do Sony nie).

Edytowane przez LV426

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dnia 22.12.2018 o 15:39, wojcio069 napisał:

hej witam serdecznie szybkie pytanie co byś radził kupić

Bez sensu takie pytanie, każdy ma inny słuch - i inne preferencje. Bez wątpienia samemu zrobić odsłuch.

Dnia 22.12.2018 o 15:39, wojcio069 napisał:

soundbar SONY HT-ST5000

Widziałem ostatnio na Pepper, pisał ktoś że ten flagowiec Sony był nowy do dostania chyba z Amazona za UWAGA! 3679,- coś koło tego. :o:o U nas od dwóch lat cena (katalogowa) nie zmiennie 7499,- ale powtórzę raz jeszcze katalogowa. ;) ))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi