Gmeru 2 224 Napisano 14 Listopada 2018 Dla wielu znawców tematu oraz fanów audio idea uruchomienia systemu Dolby Atmos z listwy głośnikowej działającej w systemie 3.1 może wydawać się co najmniej dziwna. Szczególnie gdy głośniki nie są skierowane do góry nie mówiąc już o braku ich odpowiedników za słuchaczem. Czy to ma prawo działać? Do redakcji trafił właśnie najnowszy soundbar od firmy Sony o oznaczeniu bliźniaczo podobnym do najlepszego obecnie LCD w ofercie producenta czyli HT-ZF9. Czy nawiązuje jakością do tego doskonałego telewizora? Czy jest dobrym uzupełnieniem i rozwinięciem systemu audio posiadanego przez nas wyświetlacza? Odpowiedzmy sobie na to pytanie w poniższym teście. Przeczytaj całość 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 15 Listopada 2018 to kilka pytań: 1. po co jest Audio DRC - Dynamic Range Compression? - coś do nocnego słuchania cicho? 2. z tą Alexą (i Google Assistent) to bezpośrednio gada się do "soundbara" ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gangi007 345 Napisano 15 Listopada 2018 Jestem posiadaczem zestawu Logitech Z-5500 pod 65'Sony A1 w pomieszczeniu 4x3m.Czy przy grach z XOX i filmach usłyszę różnicę na + między tym co mam a ZF9 oczywiście z dodatkowymi głośnikami??? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 15 Listopada 2018 To sie nadaje chyba do lazienki, taki glosniczek i dolby atmos, bez jaj 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
raffal 52 Napisano 19 Listopada 2018 Dnia 15.11.2018 o 14:51, konrado75 napisał: To sie nadaje chyba do lazienki, taki glosniczek i dolby atmos, bez jaj Słuchałeś? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 19 Listopada 2018 12 godzin temu, raffal napisał: Słuchałeś? tak sluchalem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 19 Listopada 2018 Skoro piszesz łazienka to nie mogłeś tego słuchać bo na ten sprzęt trzeba poświęcić z godzinę żeby wszystko ogarnąć. Do łazienki to wiesz... głośniczek blu. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 19 Listopada 2018 (edytowane) ja dwa dni temu kupiłem tę "belkę" w fajnej promocji i dziś oddałem czułem że belki nie są dla mnie i niestety żywy test to potwierdził belka niby gra (choć główną w tym graniu rolę pełni sub) - żonie się podobało nawet na pewno jest lepiej niż belka jaką mam w tv (lg e6, choć ta bez dodatkowego suba i tak gra nieźle w porównaniu z tym sonym) i fajnie się integruje z tv niestety w stosunku do ampli to dla mnie za dużo kompromisów za zbyt wysoką cenę - atmos w jej wykonaniu zupełnie nie wywołał u mnie zainteresowania wg mnie błędem jest brak głośników "strzelających" w górę jak to ma samsung do tego brak radia FM i internetowego, tylko 2 hdmi, błędem jest też dźwięk wirtualny dolby wrzucony gdzieś w menu a nie pod przycisk (uprzestrzennienie sony czasami dziwnie zmienia dźwięk) Edytowane 19 Listopada 2018 przez klaus71 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 20 Listopada 2018 14 godzin temu, klaus71 napisał: ja dwa dni temu kupiłem tę "belkę" w fajnej promocji Mówisz może o MM 3170,- + tylne głośniki? 14 godzin temu, klaus71 napisał: błędem jest też dźwięk wirtualny dolby wrzucony gdzieś w menu a nie pod przycisk Ale przecież jest na pilocie przycisk ( VERTICAL S. ) Chyba że mówisz o czym innym? Nie przestudiowałem go jeszcze w 101% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 20 Listopada 2018 O czymś innym. To co pisałem w teście. Belka jak belka, w końcu dałem jej Polecamy ;D Trzeba obadać pod swoje potrzeby. Sumując wszystko co w sobie ma może w wielu przypadkach zdać super egzamin. Ja mam ją w sypialni i jest idealna. Mały pokój, bardzo dużo daje Pod gry i filmy dla mnie super opcja. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 20 Listopada 2018 2 godziny temu, Robert_1988_KrK napisał: Mówisz może o MM 3170,- + tylne głośniki? tak, 3150 z tylnymi za 1zl 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gmeru 2 224 Napisano 20 Listopada 2018 No to duże promo i cena w 101% adekwatna do tego co dostajemy. Samsung kosztuje dwa razy tyle (5999) i gra Dolby Atmos przestrzenniej co jest oczywiste bo ma głośniki też do góry. Mówię o HW-N950. Wszystko kwestia kasy... może być i perfekt ale wtedy amplituner, głośniki, sufit i cała zabawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
djrobus 54 Napisano 20 Listopada 2018 Planujesz może test HW-N950? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
konrado75 77 Napisano 20 Listopada 2018 21 godzin temu, Gmeru napisał: Skoro piszesz łazienka to nie mogłeś tego słuchać bo na ten sprzęt trzeba poświęcić z godzinę żeby wszystko ogarnąć. Do łazienki to wiesz... głośniczek blu. Sluchlem w specjalnym do tego pokoju, w sklepie audio i to nie jakims saturn czy media, moze Tobie taki dzwiek wystarcza, mnie zdecydowanie nie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ewaldus 32 Napisano 20 Listopada 2018 Kupiłem tydzień temu. Do filmów jest bardzo dobry. Pomieszczenie 20m2. Muzyka dużo gorzej, ale do muzy mam stereo. Za 3 tyś z haczkiem i nie mając zbyt dużo miejsca polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 20 Listopada 2018 (edytowane) tylko że nie tak dawno mieliśmy za 2600zł np. coś takiego: https://www.sony.pl/electronics/kino-domowe-wszystko-w-jednym/bdv-n7200w o niebo lepiej wyposażone czyli z radiem, odtwarzaczem bd, dużo lepszymi głośnikami (dwudrożne o większych średnicach) i pewnie lepszym subem dzwięk 5.1 i stereo pewnie gra na tym o niebo lepiej a to za co zapłaciłbym ekstra czyli atmos, w belce niestety nawet nie poczułem Edytowane 20 Listopada 2018 przez klaus71 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 9 Grudnia 2018 @klaus71 Cześć, słuchaj powiedz mi bo wczoraj ktoś ode mnie zakupił ten bar dzwięku, i sprawa wygląda tak że był fabrycznie zapakowany. Karton cacy itp. Po otwarciu okazało się że nie ma płytki BD z tym DEMO DOLBY ATMOS. Oraz nie było żadnych naklejek Producenta, ani na soundbar - ani na jednym z tylnych głośniczków, oraz subwoofer. Jak byś mógł napisać czy u Ciebie wszystko było na ''miejscu''. Gość jest zmieszany... bo nie wie czy oddać czy nie. Ech... Jak ktoś go jeszcze tu posiada to proszę o info. Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ewaldus 32 Napisano 9 Grudnia 2018 U mnie też wszystko super fabrycznie zapakowane, ale naklejek żadnych nie było. Płyta, baterie były zafoliowane. Może teraz nie naklejają tych nikomu nie potrzebnych naklejek. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 9 Grudnia 2018 49 minut temu, ewaldus napisał: Płyta, baterie były zafoliowane. Otóż to papierologia, pilot, baterie, i te dwa haczyki - wraz z dwoma małymi śrubkami. Wsio wszystko w foli. Ale płytki brak, a powinna być zapakowana wraz z instrukcją. Dziwne, zapomnieli by dać w fabryce? skoro nikt w karton nie zaglądał. Ale to Media # Markt więc u nich cuda się zdarzają różne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 9 Grudnia 2018 24 minuty temu, Robert_1988_KrK napisał: Wsio wszystko w foli. Ale płytki brak, a powinna być zapakowana wraz z instrukcją. Dziwne, zapomnieli by dać w fabryce? skoro nikt w karton nie zaglądał. u mnie tez płytki brak - nawet nie wiedziałem że miała być - ja kupiłem w MatrixMedia (salon firmowy Samsunga) i wydaje mi się że w N850 była czyli co? powinna być? w instrukcji nie ma info o płycie demo jako składniku zestawu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 9 Grudnia 2018 @klaus71 Ale tu chodzi o Sony którego oddałeś, sorrky - mogłem wcześniej zaznaczyć że chodzi o Sony :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 9 Grudnia 2018 w Sony chyba rzeczywiście była i do tego "zalakowana" dlatego jej nie otwierałem 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojcio069 0 Napisano 22 Grudnia 2018 hej witam serdecznie szybkie pytanie co byś radził kupić soundbar SONY HT-ST5000 czy SAMSUNG HW-N950 czy lepiej cos innego? pozdrawiam serdecznie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LV426 734 Napisano 22 Grudnia 2018 (edytowane) To ja się wtrącę ? Oba są dobre. Pod Atmos to Samsung nie ma chyba konkurencji (ale to jak to zagra zależy od pomieszczenia, tj. wysokość sufitu, faktura, odległości od ścian), Sony pod muzykę. Ewentualne Samsung MS750 i sub SWA700 (sprzedawany oddzielnie - ponoć lepszy jak te dodawane do dwóch powyższych belek, schodzi ładnie faktycznie) też bardzo bardzo miło gra ale nie ma wsparcia Atmos i DTS: X, jeśli na tym Ci zależy. Do niego też można dokupić głośniki surround (do Sony nie). Edytowane 22 Grudnia 2018 przez LV426 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robert_1988_KrK 473 Napisano 23 Grudnia 2018 Dnia 22.12.2018 o 15:39, wojcio069 napisał: hej witam serdecznie szybkie pytanie co byś radził kupić Bez sensu takie pytanie, każdy ma inny słuch - i inne preferencje. Bez wątpienia samemu zrobić odsłuch. Dnia 22.12.2018 o 15:39, wojcio069 napisał: soundbar SONY HT-ST5000 Widziałem ostatnio na Pepper, pisał ktoś że ten flagowiec Sony był nowy do dostania chyba z Amazona za UWAGA! 3679,- coś koło tego. U nas od dwóch lat cena (katalogowa) nie zmiennie 7499,- ale powtórzę raz jeszcze katalogowa. )) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach